Meczyk

W piłkę kopie się na wschodzie, na zachodzie również. Kopią i górale i mieszkańcy dolin. Za futbolówką gonią nawet w mikroświecie. Tu jest to niemal jak religia, dlatego nasi mieszkańcy też pokochali ten sport.
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Meczyk

Post autor: Jürgen Voller »

Guten Tag! :)
Dzisiaj w Teheranie Turkmenistan grał ze zbrodniczą IRI robiącą Irankom z życia piekło i dyskryminującą, zabraniającą wejścia na mecze kobietom (no chyba, że jest to impreza międzynarodowa, to czasem szaleni szyiccy duchowni wpuszczają, pod publiczkę!).
Kibicowałem Turkmenistanowi! :D
Reżim wygrał jakieś 5:0 (w pierwszej połowie było 2:0!) z Turkmenistanem,niestety... Ma bardzo silną drużynę... O_O
Mój kumpel pracuje w turkmeńskiej lidze piłkarskiej i był tam gdzieś na stadionie w Teheranie :))

https://m.youtube.com/watch?v=rjoUrr7trOc

Link działa doskonale, bo sam oglądałem na YouTube ;)

btw Realioza mi niestety nie pozwoliła pójść z wątkiem wyprawy po szarotkę w takim kierunku, jak chciałem...

Chciałem opisać perską tradycję związaną z ogniem, używając postaci Setareh. O_O
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Meczyk

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 21 marca 2024, 19:36 Guten Tag! :)
Dzisiaj w Teheranie Turkmenistan grał ze zbrodniczą IRI robiącą Irankom z życia piekło i dyskryminującą, zabraniającą wejścia na mecze kobietom (no chyba, że jest to impreza międzynarodowa, to czasem szaleni szyiccy duchowni wpuszczają, pod publiczkę!).
Kibicowałem Turkmenistanowi! :D
Reżim wygrał jakieś 5:0 (w pierwszej połowie było 2:0!) z Turkmenistanem,niestety... Ma bardzo silną drużynę... O_O
Mój kumpel pracuje w turkmeńskiej lidze piłkarskiej i był tam gdzieś na stadionie w Teheranie :))

https://m.youtube.com/watch?v=rjoUrr7trOc

Link działa doskonale, bo sam oglądałem na YouTube ;)

btw Realioza mi niestety nie pozwoliła pójść z wątkiem wyprawy po szarotkę w takim kierunku, jak chciałem...

Chciałem opisać perską tradycję związaną z ogniem, używając postaci Setareh. O_O
Wynik do przewidzenia, inna "liga". Mimo wszystko warto wspierać takie spotkania. Ja ostatnio śledziłem (niestety tylko wynik, bo relacji nie znalazłem) spotkanie San Marino kontra St.Kitts i Nevis... Państewka nie mają razem nawet 100k mieszkańców. :)

Co do opisu tradycji, to polecam założyć wątek w Fundacji Narodowej. Jeśli czujesz taką potrzebę by realizować się w przekazie tradycji perskiej to nie ma problemu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rozumiem, Heinz i może być interesująco! :) ;)
Co do meczu San Marino i Saint Kitty, to oczywiście, bym był za tą pierwszą drużyną (w 1999 roku byłem w San Marino i spotkałem tam gościa z Katowic jako właściciela sklepu, tak na oko mającego jakieś 40 lat i kupiłem od niego za włoskie liry, czyli bardzo taniutko, super wypasioną kuszę, którą ukrywałem, żeby mi gość od Turn nie zwinął do spółki z wicedyrektorką, bo byłem z nimi, córką wicedyrektorki i z kumplem z klasy na jednej kwaterze!).

Oczywiście, nie wytrzymałem, poszliśmy z kumplem z kwatery i drugim kumplem, też z klasy na plażę już krótko przed powrotem do kraju, złożyliśmy ją, zaczęliśmy strzelać i traf chciał,że napatoczyła się jakaś większa grupa naszych rówieśników z Niemiec, zachowując się niezbyt przyjaźnie, zaczęła się pyskówka, wzajemna szarpanina i skończyło się tym, że Niemcy wiali z plaży we wszystkich kierunkach jak Krzyżacy po Grunwaldzie, bo postanowiłem ich nastraszyć strzelaniem z kuszy do ruszającego się celu :lol:

Niestety, wyczyn na plaży zrobił się zbyt sławny albo któryś z dwóch kumpli postanowił uniknąć kary i mnie sypnął, więc zarekwirowano mi kuszę... :roll:

Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem po przyjeździe do kraju, było domaganie się od starych, żeby zażądali od wuefisty jej zwrotu, bo za nią zapłaciłem i była moja, ale starzy, jak to moi starzy, nie zrobili w tej sprawie zupełnie nic (co było głupie, bo to była ostatnia klasa i więcej gościa bym na oczy nie zobaczył!).

Ogólnie, wspomnienia fajne :D
Awatar użytkownika
Targersdorf Borisz

Post autor: Targersdorf Borisz »

Oglądam skróty LM i co widzę?
Bayern Monachium ograło na wyjedzie Dynamo Zagrzeb 9:2 !!!!!
Iście hokejowy wynik.
przedstawiciel węgierskiej myśli szkoleniowej
sekretarz ESB ds.piłki nożnej
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Targersdorf Borisz pisze: 20 września 2024, 14:52 Oglądam skróty LM i co widzę?
Bayern Monachium ograło na wyjedzie Dynamo Zagrzeb 9:2 !!!!!
Iście hokejowy wynik.
Ja miałem włączony mecz w "tle" (jak coś się dzieje, co zwiastuje komentarz, to spoglądam :) ) i praktycznie caly czas trzeba było patrzeć. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mein Gott! :lol:
Dziewięć do dwóch :roll:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 21 września 2024, 18:29 Mein Gott! :lol:
Dziewięć do dwóch :roll:
Jeden z wyższych wyników w historii CL, jeśli chodzi o ilość bramek.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Das ist Unmöglich,Heinz! :) ;)

Cieszę się, że w meczu o którym kiedyś wspominałem, Turkmenistan nie upadł tak nisko, choć było blisko.
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 25 września 2024, 21:47 Das ist Unmöglich,Heinz! :) ;)

Cieszę się, że w meczu o którym kiedyś wspominałem, Turkmenistan nie upadł tak nisko, choć było blisko.
Piłkarsko to jednak nie jest nawet średniak na rynku azjatyckim, więc ciężko wymagać sukcesów, ale kibicować nikt nie zabroni!

Ja od lat 26-ściu śledzę (sporadycznie oczywiście) zmagania reprezentacji Turks i Caicos. Marzenie zagrać dla ich reprezentacji. Może uda mi się przed sześćdziesiątką. XD
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ale to chyba jakąś chojną darowiznę trzeba będzie najpierw wpłacić dla ich drużyny, żeby się zgodzili, Heinz?! :lol:

Wolę sto razy Turkmenistan od drużyny IRI, z oczywistych powodów ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fußball”