Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Jürgen Voller »

No cóż, drogi @Ronon Dex :D
Częściowo to wina kochanego Herr Waksmana, bo ostatnio mnie tak często oznaczają w II FN odnośnie różnych głupot, że mi się pokazują głównie posty i wzmianki nordackie kosztem nandyjsko-ordyńskich (a ja jestem izolacjonista i wiedzieć o nordackich sprawach nawet nie pragnę!) :lol:
Z dobrych wiadomości, ściągnąłem bardzo uzdolnionego graficznie przyjaciela polskiego pochodzenia, żyjącego na zachodzie Ukrainy do mikronacji RON i robi tam świetną robotę jako kartograf (stworzył mapę mojej wsi oraz wziął się za Kijów!) :D
Być może będzie mógł Cię trochę odciążyć przy mapach, choć od razu zaznaczam, że jest z zawodu muzealnikiem oraz archiwistą, pracującym ostatnio nad dokumentacją z 1924/25 dotyczącą pewnego polskiego domu dziecka na Kresach, więc z jego czasem może być różnie w realu ;)
Namawiam Szanowną @Femme Mystere by zrobiła o nim materiał, bo to prawdziwa osobowość mikronacyjna! ;)
P.S @Heinz-Werner Grüner mam nadzieję, że nie będzie scen, jak z Niewolnicy Isaury, bo wiesz, ja chętnie propaguję wiedzę o polskich mikronacjach, ale pan Mylski pochodzi z Wołynia, więc nacjonalistom Ukrainiec w Edelweiss może się źle kojarzyć (już nawet nie wspominam o dość nieszczęśliwie wybranej przez kogoś nazwie Pollin, której Konfederacja i jej zwolennicy najzwyczajniej w świecie nie trawią!).
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 14:34 Ale dlaczego zjadłeś literki Rononie. Prawidłowa nazwa państwa to Dżamahirija Bialeńska. Jakby pani z języka polskiego to widziała to byś dostał ocenę -2.
Z jakiej nory Ciebie wypuścili, że jesteś tak tępy jak złośliwy? W czasach gdy ja chodziłem do szkoły to oceny z polskiego dawano m.in. za umiejętności myślenia, a nie tylko za jakieś rozwiązywanie testów... i to chyba dlatego szkoły kończą teraz Tobie podobne osoby umysłowo ociężałe.

Prawidłową nazwą np. Krakozji jest Krakozja Stepowa, prawidłową nazwą Sarmacji jest Księstwo Sarmacji, Dreamland ma obecnie w nazwie forum Dreamland i Scholandia, a pewnikiem jeszcze trzeba by dodać do tego z przodu jeszcze to "Królestwo". W niektórych przypadkach trzeba w ogóle użyć skrótowca np. przy ZKRR czy BRD itp. W ogóle w przypadku większości państw na mapie użyłem nazw skrótowych.

Jak sądzisz... dlaczego takich pełnych zapisów nie ma na mapie? Bo gdyby używać pełnych nazw na mapie w tej skali to po prostu nic by nie było na niej widać. Czcionka musiałaby być zmniejszona, napisy wchodzić na linie granic itd. Dlatego używane nazwy nie są pełnymi czyli prawidłowymi nazwami państw, a tylko nazwami skróconymi. Ich celem jest umożliwienie rozpoznania co jest gdzie, a nie zapoznanie się prawidłowym nazewnictwem dotyczącym państw mikroświata.

Skrótowa nazwa Dżamahirija ma identyfikować diskordnację (czy jak to tak się poprawnie nazywa?), która działa na tych ziemiach - i identyfikuje bez wątpliwości.

Owszem był kiedyś pomysł, by dodać jeszcze arkusz z pełnymi nazwami i flagami czy tez jeszcze innymi informacjami dotyczącymi państw mikroświata, ale zwyczajnie nie chciało mi się tego zrobić. Dlaczego? Choćby dlatego, że takie indywidua ja Ty i tak zawsze będą marudzić... i to nawet nie będą merytoryczne uwagi, zmierzające do poprawy błędów, naprawy przeoczeń czy dodatnia aktualizacji - ale głupie uwagi, tylko po to by zaistnieć.
Obrazek
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Ronon Dex pisze: 19 września 2025, 18:52
Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 14:34 Ale dlaczego zjadłeś literki Rononie. Prawidłowa nazwa państwa to Dżamahirija Bialeńska. Jakby pani z języka polskiego to widziała to byś dostał ocenę -2.
Z jakiej nory Ciebie wypuścili, że jesteś tak tępy jak złośliwy? W czasach gdy ja chodziłem do szkoły to oceny z polskiego dawano m.in. za umiejętności myślenia, a nie tylko za jakieś rozwiązywanie testów... i to chyba dlatego szkoły kończą teraz Tobie podobne osoby umysłowo ociężałe.

Prawidłową nazwą np. Krakozji jest Krakozja Stepowa, prawidłową nazwą Sarmacji jest Księstwo Sarmacji, Dreamland ma obecnie w nazwie forum Dreamland i Scholandia, a pewnikiem jeszcze trzeba by dodać do tego z przodu jeszcze to "Królestwo". W niektórych przypadkach trzeba w ogóle użyć skrótowca np. przy ZKRR czy BRD itp. W ogóle w przypadku większości państw na mapie użyłem nazw skrótowych.

Jak sądzisz... dlaczego takich pełnych zapisów nie ma na mapie? Bo gdyby używać pełnych nazw na mapie w tej skali to po prostu nic by nie było na niej widać. Czcionka musiałaby być zmniejszona, napisy wchodzić na linie granic itd. Dlatego używane nazwy nie są pełnymi czyli prawidłowymi nazwami państw, a tylko nazwami skróconymi. Ich celem jest umożliwienie rozpoznania co jest gdzie, a nie zapoznanie się prawidłowym nazewnictwem dotyczącym państw mikroświata.

Skrótowa nazwa Dżamahirija ma identyfikować diskordnację (czy jak to tak się poprawnie nazywa?), która działa na tych ziemiach - i identyfikuje bez wątpliwości.

Owszem był kiedyś pomysł, by dodać jeszcze arkusz z pełnymi nazwami i flagami czy tez jeszcze innymi informacjami dotyczącymi państw mikroświata, ale zwyczajnie nie chciało mi się tego zrobić. Dlaczego? Choćby dlatego, że takie indywidua ja Ty i tak zawsze będą marudzić... i to nawet nie będą merytoryczne uwagi, zmierzające do poprawy błędów, naprawy przeoczeń czy dodatnia aktualizacji - ale głupie uwagi, tylko po to by zaistnieć.
To twoja subiektywna opinia. Okej rozumiem pełne nazwy państw może faktycznie są na mapie za długie. To w takim razie nie lepiej było ustawić Bialenia? To krótsza nazwa niż Dżamahirija jak patrzymy pod tym względem.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akrypa von Primisz

ODZNACZENIA

Post autor: Akrypa von Primisz »

Wypowiem się w imieniu DB. Zasadniczo nie jest to dla mnie kwestia czarno-biała.

Z jednej strony Dżamahirija to nie nazwa własna, nie jest to nazwa geograficzna. To nazwa ustroju tak jak Królestwo czy Republika czy Federacja. Nikt nie skraca Republiki Czeskiej do Republika tylko do Czechy.

Jednak z drugiej strony rozumiem Ronona bo jeśli by umieścić tam Bialenia to nazwa ta znajdowałaby się dwa razy na mapie - raz jako DB, drug raz jako szare terytorium objęte ochroną itd.

Stąd nie będąc idealistką uznaje, że Dżamahirija na mapie to nie jest jakaś "wielka zbrodnia", "obraza majestatu". Są pewne względy które za tym przemawiają jak czytelność mapy - i niech będą. Oczywiście jest możliwość, że w przyszłości powstanie inna Dżamahirija np. Wielka Arabska Dżamahirijja (1:1 z reala), ale póki co to problem wymyślony a nie realny.
/-/ Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 18:55 To twoja subiektywna opinia
Nie moja subiektywna opinia - tylko zamierzona złośliwość, w odpowiedz na Twoją niepotrzebną i zamierzoną złośliwość. :twisted:

Po cholerę był ten idiotyczny dopisek, o "pani z polskiego"? Nie wystarczyło się po prostu zapytać dlaczego tak, a nie inaczej?
Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 18:55 Okej rozumiem pełne nazwy państw może faktycznie są na mapie za długie. To w takim razie nie lepiej było ustawić Bialenia? To krótsza nazwa niż Dżamahirija jak patrzymy pod tym względem.
No to wracamy do merytorycznej dyskusji...

Zastanawiałem się nad tym, już wcześniej - i nawet gdzieś tutaj jest moja wymiana opinii w tej materii z Heinzem.

Uznałem, że zapis Dźamahirija będzie bardziej prawidłowy i nie będzie mylący dla osób nie znających niuansów bialeńskich czy obecnych detali dotyczących odradzania się niektórych terenów postbialeńskich.

Nazwa Bialenia obecnie kojarzy się z Republiką Bialeńską czyli kraje, który istniał tam od 2014 do 2023... na tyle długo, ze wrył się w umysły mikronautów, szczególnie tych młodszych czyli ze stażem mniej niż 10-letnim.

Tymczasem ta diskordnacja nie jest odrodzoną Republiką Bialeńską, ale odwołuje się do tworów wcześniejszych niż rzeczona Republika. Nie jest też Bialenią jako taką, bo obejmuje tylko wycinek jej obszaru oraz w sumie wycinek jej dawnego v-społeczeństwa. Tym samym tego pomysły nie można utożsamiać z Bialenią w powszechnym, współczesnym rozumieniu tego kraju... bo jest czym innym. Nie wszyscy muszą znać te niuanse... znane dla dawnych Bialeńczyków.

Dlatego użyłem jako identyfikacji pierwszego członu czyli Dżamahirija - bo jest to czytelniejsze. Zresztą zrobiłem to po kilku próbach uzyskania opinii (też tutaj) osób niezależnych (od kwestii bialeńskich) jak będzie lepiej i czytelniej.

W mapie chodzi przede wszystkim o jasność i czytelność przekazu i informacji...

Edycja >>> Jak widać w pewnych względach rozumiemy się z twórcami Dżamahiriji (pisaliśmy posty równocześnie).
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Akrypa von Primisz pisze: 19 września 2025, 19:11 Jednak z drugiej strony rozumiem Ronona bo jeśli by umieścić tam Bialenia to nazwa ta znajdowałaby się dwa razy na mapie - raz jako DB, drug raz jako szare terytorium objęte ochroną itd.
15 listopada 2025 kończy się "okres ochronny" ziem po dawnej Republice Bialeńskiej - wtedy możemy pomyśleć nad zmianą nazwy DB. W sumie nawet dało by się chyba wcisnąć dwuczłonową, bo brak napisu "Bialenia" na terenie chronionym da miejsce, a jednocześnie nie będzie już "dwóch Bialenii". Zresztą minie trochę czasu i sama sytuacja Dżamahiriji stanie się czytelniejsza dla nieobeznanych z bialeńskimi niuansami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Po prostu mieszkam w Dżamahirija Bialeńskiej jako obywatel też tego kraju i stąd też moje pytania.

A co do niepotrzebnej wcześniej mojej wypowiedzi zgadzam była tak niepotrzebna jak wcześniej(nie mówię dziś, mówię o innej sytuacji gdzie miałem po prostu pytania)wrzucanie mnie do waksmanistów co również było niepotrzebną złośliwością. :P

Ale do meritum-już teraz rozumiem dlaczego Dżamahirija, a nie Bialenia. I skoro Akrypa sama też potwierdza to, w takim razie nie mam więcej pytań.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 19:33 ...wrzucanie mnie do waksmanistów co również było niepotrzebną złośliwością. :P
To tak gwoli wyjaśnienie do końca tych naszych złośliwości... "Waksmanland" czy "Waksmand" to moje (owszem złośliwe) określenie forum, z którym "mam kosę" od lat - przez osobnika, który jest właścicielem tamtego miejsca. Chodzi oczywiście o forum FN... ot po prostu bardzo, ale to bardzo, się nie lubimy - stąd moje przytyki i wypaczanie nazwy ich forum. A wiem, że tamte "wątpliwości" przyniosłeś stamtąd i dlatego napisałem o "Waksmandzie" (jako miejscu).

To nie była złośliwość personalna akurat do Twojej osoby... tylko do tamtego miejsca. Jeżeli tak to odebrałeś jako przytyk personalny do Ciebie - to przepraszam. :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 19 września 2025, 19:51
Leszek Ebe-Grüner pisze: 19 września 2025, 19:33 ...wrzucanie mnie do waksmanistów co również było niepotrzebną złośliwością. :P
To tak gwoli wyjaśnienie do końca tych naszych złośliwości... "Waksmanland" czy "Waksmand" to moje (owszem złośliwe) określenie forum, z którym "mam kosę" od lat - przez osobnika, który jest właścicielem tamtego miejsca. Chodzi oczywiście o forum FN... ot po prostu bardzo, ale to bardzo, się nie lubimy - stąd moje przytyki i wypaczanie nazwy ich forum. A wiem, że tamte "wątpliwości" przyniosłeś stamtąd i dlatego napisałem o "Waksmandzie" (jako miejscu).

To nie była złośliwość personalna akurat do Twojej osoby... tylko do tamtego miejsca. Jeżeli tak to odebrałeś jako przytyk personalny do Ciebie - to przepraszam. :oops:
Wybaczam. Co do ,,Kosy z nimi", to w sumie się nie dziwię. Jak osoby pokroju Burka na ich forum są i celem ich jest blokować treści ,,bo im się nie podobają", to ja od tamtego momentu zrezygnowałem bo nie ma co ryzykować powtórki z rozgrywki. Także też od niedawna już nawet nie zaglądam tam, bo to strata czasu na nich.
(-) Leszek Ebe-Grüner
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Akrypa von Primisz pisze: 19 września 2025, 19:11 Z jednej strony Dżamahirija to nie nazwa własna, nie jest to nazwa geograficzna. To nazwa ustroju tak jak Królestwo czy Republika czy Federacja. Nikt nie skraca Republiki Czeskiej do Republika tylko do Czechy.
Oczywiście masz rację, że słowo Dżamahirija oznacza specyficzną formę ustrojową... Jednak już nie do końca w tym, że nie używa się takich określeń jako skrótowych określeń dla państw.

Po prostu przykład Czech jest nietrafiony, bo nie skraca się nazw w taki sposób - gdy nazwa ustroju niczego nie identyfikuje.... ale gdy jest to określenia specyficzne to już niekoniecznie to problematyczne.

Można dać przykład określenia "Zjednoczone Królestwo" (United Kingdom) na uproszczone określenie dla Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej... i wiadomo o jaki kraj chodzi. Może w języku polskim to raczej przyjęło się mówić Wielka Brytania, ale już określenie United Kingdom jest bardzo rozpowszechnione.

To tylko tak gwoli wyjaśnienia, że przy specyficznych formach ustrojowych można ich używać do skrótowego nazywania jakiegoś państwa - wtedy gdy takie określenie nie powoduje problemów i niejasności.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”