Mapa Polityczna Mikroświata

Akademia Narodowa - edelweisskie źródło wiedzy, ujście nauki, morze wymiany doświadczeń...
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapa Polityczna Mikroświata

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2025, 09:03 Podrzućcie link do tej Oranii.
https://forum.rotria.net.pl/forumdisplay.php?fid=541
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sheldon Anszlus Robingren pisze: 04 listopada 2025, 18:18
Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2025, 09:03 Podrzućcie link do tej Oranii.
Czyli to są, że się ta wyraże, "ziemie rotryjskie i ich włości, które oficjalnie nie są rotryjskie, a w rzeczywistości są"?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sheldon Anszlus Robingren Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sheldon Anszlus Robingren »

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 listopada 2025, 18:40
Czyli to są, że się ta wyraże, "ziemie rotryjskie i ich włości, które oficjalnie nie są rotryjskie, a w rzeczywistości są"?
Mnie nie pytaj, ja myślałem, że Rotria upadła 🙈
Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fryderyk Orański »

Niestety nie mam kiedy zabrać się tak z kopyta, z rozmachem za wypełnienie działu, potworzenie wątków, może jakiejś narracji. Tyle co mi czasu wolnego starcza dla mikro to poświęcam na obowiązki Patriarchy i szlachcica w RON.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 04 listopada 2025, 21:26

Niestety nie mam kiedy zabrać się tak z kopyta, z rozmachem za wypełnienie działu, potworzenie wątków, może jakiejś narracji. Tyle co mi czasu wolnego starcza dla mikro to poświęcam na obowiązki Patriarchy i szlachcica w RON.
A już otrzymałem wcześniej. Dziękuje.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Rozwiązanie praktyczne, bo nie ma sensu tworzyć odzielnego forum dla małej mikronacji. A tak to aktywność idzie na poczet forum Rotrii i każdy zyskuje. Orania jest niezależna od rotrii i byłaby możliwość na przyszłość aby jeśli drogi Oranii i Rotrii rozeszły się to Orania orzeniosla by się na inne forum choćby RON. Ale nie ma takich planów póki co. Raczej Rotria potrzebuje rodu Orańskich. :)
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 07 listopada 2025, 08:43
Rozwiązanie praktyczne, bo nie ma sensu tworzyć odzielnego forum dla małej mikronacji. A tak to aktywność idzie na poczet forum Rotrii i każdy zyskuje. Orania jest niezależna od rotrii i byłaby możliwość na przyszłość aby jeśli drogi Oranii i Rotrii rozeszły się to Orania orzeniosla by się na inne forum choćby RON. Ale nie ma takich planów póki co. Raczej Rotria potrzebuje rodu Orańskich. :)
Czyli Orania to twór dla rodu Orańskich, a nie jak WŚ napisał:
Fryderyk Orański pisze: 03 listopada 2025, 21:37
Totalny random.. :lol: ;)
Pytam, bo warto wiedzieć z kim się ewentualnie rozmawia. :)
Jeśli to jest gdzieś jasno powiedziane, to przepraszam, ale nie dociera do mnie zbyt wiele informacji z tego regionu mikroswiata.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 listopada 2025, 08:59

Jeśli to jest gdzieś jasno powiedziane, to przepraszam, ale nie dociera do mnie zbyt wiele informacji z tego regionu mikroswiata.
Tak zgadza się. Wlk. Ks. Oranii w swym zamyśle jest takim państewkiem dla rodu orańskich, jak Toskania dla Medyceuszy, czy Antwerpia dla Drederów. Tak to już jest, że jak niektóre rody mają pewne zabawki to dla wyrównania inne też coś dostają i jest balans. Tak się też układa ta aktywność w Rotrii, że chcąc nie chcąc PKR znowu staje się "Rotrią karczemno-lenną" v1.5.
Wynika to z tego, że prócz samej zabawy w duchownych i jakieś celebry, narrację religijną, to dochodzi aktywność z lennach (termin umowny, gdyż różne ziemie potrafią mieć różne statusy, niektóre tereny które zawieram w tym słowie nie są lennami a oddzielnymi mikro, ale w warunkach pokoju i współpracy, to w praktyce mogą się znacznie nie różnić od jakiegoś lenna [no może z wyjątkiem pol. zagr.])

PS. Chciałbym przeprosić, bo w sumie tam wyżej mój post mógłby być niezrozumiały i rozumiem, że wprowadził nieco zamieszania, a ja tylko tak żartobliwie odpowiedziałem.
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Fryderyk Orański pisze: 08 listopada 2025, 14:31
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 listopada 2025, 08:59
Tak zgadza się. Wlk. Ks. Oranii w swym zamyśle jest takim państewkiem dla rodu orańskich, jak Toskania dla Medyceuszy, czy Antwerpia dla Drederów. Tak to już jest, że jak niektóre rody mają pewne zabawki to dla wyrównania inne też coś dostają i jest balans. Tak się też układa ta aktywność w Rotrii, że chcąc nie chcąc PKR znowu staje się "Rotrią karczemno-lenną" v1.5.
Wynika to z tego, że prócz samej zabawy w duchownych i jakieś celebry, narrację religijną, to dochodzi aktywność z lennach (termin umowny, gdyż różne ziemie potrafią mieć różne statusy, niektóre tereny które zawieram w tym słowie nie są lennami a oddzielnymi mikro, ale w warunkach pokoju i współpracy, to w praktyce mogą się znacznie nie różnić od jakiegoś lenna [no może z wyjątkiem pol. zagr.])

PS. Chciałbym przeprosić, bo w sumie tam wyżej mój post mógłby być niezrozumiały i rozumiem, że wprowadził nieco zamieszania, a ja tylko tak żartobliwie odpowiedziałem.
Nie ma problemu. Po prostu nie byłem w ogóle świadom, ze takie coś powstało. Dzięki za wyjasnienie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja mapy na 15.11.2025.

Obecna aktualizacja uwzględnia:

1. Wygaśnięcie z dniem "okresu ochronnego" nad ziemiami dawnej Republiki Bialeńskiej.

2. Niejako "z automatu" zdjąłem "ochronę" wyspy dawnej Wurstlandii - ponieważ swego czasu (lata temu) ta ochrona została nałożona na skutek negocjacji w Republice Bialeńskiej i to ten kraj w zasadzie gwarantował ochronę. Skoro Bialenii już nie ma i wygasła ochrona jej ziem, to moim zdaniem wygasła również ochrona dawnej Wurstlandii... bo nikt już nie jest jej "gwarantem".

3. Powstanie Katechonatu Venomanii...

... w zasadzie to bardziej ogłoszenie niepodległości, bo to dawne bialeńskie lenno Andrzeja Ordyńskiego vel Swarzewskiego reaktywowało się jakiś czas temu w ramach projektu przywrócenia Brodrii. No, ale pomysł nie wypalił i Venomania to teraz niepodległe państwo, które objęło ochroną Wyspę Anatolię (dawniej terytorium nieboszczki Bialenii). Z deklaracji niepodległości Venomanii można wyczytać, że " Pozostawiamy Anatolię otwartą dla nowych państw, wspólnot i projektów, które będą nawiązywały do jej dziedzictwa i historii — w duchu współistnienia, szacunku i wspólnego rozwoju."

Venomania działa na forum Bastionu.

4. Ogłoszenie niepodległości przez Federację Rodecji... tutaj sytuacja trochę podobna do Venomanii.

Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować moje ziemie na terenie nieboszczki Republiki Bialeńskiej, które mi wtedy (2014) nadano jako lenno i które rozwinęły się potem w Departament Lisewski (od Półwyspu Lisewskiego na którym zostały ulokowane) - prowadzony przeze mnie do czasu opuszczenia RB. Do tego niedawno Nan Di przekazała mi kawałek terenu nad Morzem Ciasnym (jako swoistą rekompensatę czy uznanie zasług...).

Oba te elementy miały wejść w skład odradzającej się Brodrii (dlatego zostały reaktywowane/stworzone), ale projekt upadł - po wycofaniu się jego pomysłodawcy. W tej sytuacji pozostało mi tylko ogłoszenie niepodległości i czekanie "na lepsze czasy" lub po prostu stworzenie sobie "ostatniego przystanku" w mikroświecie...

Rodecja działa na forum Bastionu.

Innych zmian na razie nie ma... a w każdym razie do mnie nie dotarły informacje o takowych. Vaarland chciał nieco powiększyć wyspę na południu, ale sprawa chyba jakoś ucichła. Jeżeli powróci i będzie decyzja to wrzucę w następnej aktualizacji.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu - dostępne tam też starsze mapy dla porównania zmian.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akademia Narodowa”