Sława tego nazwiska niesie się także zapewne w inne zakątki mikroświata. To symbol tego regionu utożsamiany z nim niczym ukochana szarotka. Herr Wilbert osobiście dogląda i własnoręcznie wykonuje większość wypieków, a jego piętrowe ciasteczka zwane "kurtyzanami" to cud kulinarny sam w sobie. Miejsce kultowe i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. By spróbować tych wykwintności nierzadko trzeba wystać w kolejce kilka długich chwil, pomimo tego, że lokal otwarty jest od poniedziałku do soboty, od samego rana, do późnych godzin popołudniowych.
Dla młodych cukierników praktyka zawodowa w tym zakładzie to wspaniałe doświadczenie i choć obowiązków jest cała masa, to każdorazowo zdobyte umiejętności przebijają trud jaki trzeba włożyć w naukę z meisterem.
Drogi turysto, jeśli jesteś w Edelweiss tylko przejazdem to prawdziwą niedorzecznością byłoby gdybyś nie spróbował choćby jednej słodkości z Zerbröckeln Konditorei.
POLECAMY:
-Kurtisane (Kurtyzana) - specjalność zakładu, gdzie niepowtarzalna receptura ciasta, której sekret jest tak bardzo strzeżony, ma największą sławę. To kruche ciastko, które rozpływa się w ustach niczym dotyk nieba, nadziewane kremem wybornie czekoladowym, a następnie jest dekorowane, według uznania, lukrem jakby soczystymi kolorami tęczy. Efekt jest oszołamiający i dla oczu i dla kubków smakowych.
-Krapfen z dziurką (pączek bez nadzienia) - wypiek z ciasta drożdżowego uformowany w postać oponki.
-Krapfen z czapeczką (pączek z nadzieniem) - wypiek z ciasta drożdżowego w postaci pełnego owalu z delikatnym nadzieniem (czekoladowe, szarotkowe i wiśniowe)
-Unsere Käsekuchen - sernik na białym serze, który produkowany jest wyłącznie w górskich partiach Edelweiss.
-Strudel – kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe, ze słodkim nadzieniem do wyboru (jabłkowe lub wiśniowe)-podawane na ciepło
-Choo Choo - pociąg z czekolady...
-Heinzbrötchen – pieczywo z ciasta drożdżowego, wypełnione cukrem i skraplane cytryną i cynamonem.
-Leer Baiser - niezwykle krucha i delikatna beza przekładana lekkim kremem śmietankowym, okraszona owocami. Inspirowana baletnicą Leo Leer.
- Sarmatki- maślane ciasteczka z dodatkiem czekolady edelwajskiej.
Każdy wypiek podawany jest w dekoracyjnych i charakterystycznych kartonikach opatrzonych nazwiskiem mistrza cukierniczego fachu.