Edelweiss Kaffee - Przepisy
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Edelweiss Kaffee - Przepisy
Witam!
Tutaj będę zamieszczać przepisy do wypróbowania z Kaw, które serwujemy w menu Edelweiss Kaffee
Mam nadzieję, że ktoś z was wypróbuje je w swoim domowym zaciszu!
Zatem zacznijmy od początku:
Kawa po austriacku/ Österreichischer Kaffee
Składniki:
- 4 paski skórki pomarańczowej
- 4 paski skórki cytrynowej
- 20 goździków
- 4 łyżki zmielonej kawy (osobiście używam sumatrzańskiej)
- 1 lita zimnej wody
- 2 łyżeczki (albo mniej) brązowego cukru
Skórkę pomarańczową, cytrynową i goździki umieszczamy w dzbanku ekspresu przelewowego. Kawę zaparzamy normalnie - będzie ona skapywać na dodatki smakowe. Po zaparzeniu kawę rozlewamy do rozgrzanych kubków oraz słodzimy do smaku.
Przy mojej kawie - filiżanka zawiera około 180/190 mg kofeiny.
Tutaj będę zamieszczać przepisy do wypróbowania z Kaw, które serwujemy w menu Edelweiss Kaffee
Mam nadzieję, że ktoś z was wypróbuje je w swoim domowym zaciszu!
Zatem zacznijmy od początku:
Kawa po austriacku/ Österreichischer Kaffee
Składniki:
- 4 paski skórki pomarańczowej
- 4 paski skórki cytrynowej
- 20 goździków
- 4 łyżki zmielonej kawy (osobiście używam sumatrzańskiej)
- 1 lita zimnej wody
- 2 łyżeczki (albo mniej) brązowego cukru
Skórkę pomarańczową, cytrynową i goździki umieszczamy w dzbanku ekspresu przelewowego. Kawę zaparzamy normalnie - będzie ona skapywać na dodatki smakowe. Po zaparzeniu kawę rozlewamy do rozgrzanych kubków oraz słodzimy do smaku.
Przy mojej kawie - filiżanka zawiera około 180/190 mg kofeiny.
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2022, 09:09 przez Isabella Swann, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11634
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Fraulein Swann czy ja mogę prosić o pewną aktualizację? Byłbym rad gdyby obok polskiej nazwy widniała ta w naszym rodowitym edelwajski...
Dziękuje!
Kawa po austriacku / österreichischer kaffee ?
Dziękuje!
Kawa po austriacku / österreichischer kaffee ?
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Black Forest Coffee/Schwarzwälder Kaffee
Składniki:
- 220 ml świeżo parzonej, mocno palonej kawy
- 4 łyżki syropu czekoladowego
- 2 łyżki syropu z czereśni maraschino
- 1/4 szklanki słodzonej bitej śmietany
- 1 łyżka grubych wiórków czekoladowych
- 2 kandyzowane czereśnie
Idealna kawa na połączenie kaszki i deseru. Łatwo ją przygotować i nasuwa skojarzenia z tortem szwarcwaldzkim. Podajemy ją w eleganckich porcelanowych filiżankach albo w szklankach do kawy po irlandzku.
Mieszamy kawę z syropem czekoladowym i syropem z czereśni maraschino. Przelewamy do porcelanowych filiżanek bądź do szklanek do kawy po irlandzku. Przybieramy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi oraz kandyzowaną czereśnią.
Z normalną kawą - filiżanka zawiera około 86 mg kofeiny oraz 233 kalorie Ale kto zadowolony by liczył kalorie
Składniki:
- 220 ml świeżo parzonej, mocno palonej kawy
- 4 łyżki syropu czekoladowego
- 2 łyżki syropu z czereśni maraschino
- 1/4 szklanki słodzonej bitej śmietany
- 1 łyżka grubych wiórków czekoladowych
- 2 kandyzowane czereśnie
Idealna kawa na połączenie kaszki i deseru. Łatwo ją przygotować i nasuwa skojarzenia z tortem szwarcwaldzkim. Podajemy ją w eleganckich porcelanowych filiżankach albo w szklankach do kawy po irlandzku.
Mieszamy kawę z syropem czekoladowym i syropem z czereśni maraschino. Przelewamy do porcelanowych filiżanek bądź do szklanek do kawy po irlandzku. Przybieramy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi oraz kandyzowaną czereśnią.
Z normalną kawą - filiżanka zawiera około 86 mg kofeiny oraz 233 kalorie Ale kto zadowolony by liczył kalorie
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11634
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Zostane przy swojej nazwie
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11634
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Ja tylko sugeruje, że to jest odpowiednie nazewnictwo edelwajskie. Gdzieś tam za południową granicą mogą mówić inaczej.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
A mnie przeraża jak Oberhaupt próbuje nawet swoje nazwisko w nazwę kawy wpisać Uwielbiam Cię - ale bez przesadyHeinz-Werner Grüner pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:32Ja tylko sugeruje, że to jest odpowiednie nazewnictwo edelwajskie. Gdzieś tam za południową granicą mogą mówić inaczej.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11634
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
No nie bardzo... Natomiast upieram się tylko, że my mamy Zielony Las, nie Czarny...Isabella Swann pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:46A mnie przeraża jak Oberhaupt próbuje nawet swoje nazwisko w nazwę kawy wpisać Uwielbiam Cię - ale bez przesadyHeinz-Werner Grüner pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:32Ja tylko sugeruje, że to jest odpowiednie nazewnictwo edelwajskie. Gdzieś tam za południową granicą mogą mówić inaczej.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
A ja tylko informuję, że to dla mnie kawa czarny las I wybacz ale co do nazw pozostają po mojemuHeinz-Werner Grüner pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:50No nie bardzo... Natomiast upieram się tylko, że my mamy Zielony Las, nie Czarny...Isabella Swann pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:46A mnie przeraża jak Oberhaupt próbuje nawet swoje nazwisko w nazwę kawy wpisać Uwielbiam Cię - ale bez przesadyHeinz-Werner Grüner pisze: ↑15 czerwca 2022, 21:32
Ja tylko sugeruje, że to jest odpowiednie nazewnictwo edelwajskie. Gdzieś tam za południową granicą mogą mówić inaczej.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Re: Edelweiss Kaffee - Przepisy
Brzmi przepysznie. Może kiedyś spróbuję sobie przygotować takową. Tylko trzeba będzie kilka rzeczy dokupić.Isabella Swann pisze: ↑03 czerwca 2022, 21:50 Witam!
Tutaj będę zamieszczać przepisy do wypróbowania z Kaw, które serwujemy w menu Edelweiss Kaffee
Mam nadzieję, że ktoś z was wypróbuje je w swoim domowym zaciszu!
Zatem zacznijmy od początku:
Kawa po austriacku/ Österreichischer Kaffee
Składniki:
- 4 paski skórki pomarańczowej
- 4 paski skórki cytrynowej
- 20 goździków
- 4 łyżki zmielonej kawy (osobiście używam sumatrzańskiej)
- 1 lita zimnej wody
- 2 łyżeczki (albo mniej) brązowego cukru
Skórkę pomarańczową, cytrynową i goździki umieszczamy w dzbanku ekspresu przelewowego. Kawę zaparzamy normalnie - będzie ona skapywać na dodatki smakowe. Po zaparzeniu kawę rozlewamy do rozgrzanych kubków oraz słodzimy do smaku.
Przy mojej kawie - filiżanka zawiera około 180/190 mg kofeiny.
/-/Sophie Susanne Cargalho Windsachen
Dumna obywatelka Kotliny
Dumna obywatelka Kotliny
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości