Kawowy Raj
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Bella powoli zbierała swoje rzeczy, by ustawiać kramik z tymi wszystkimi kawami jakie chce proponować na Oktoberfeście. Miała tyle fajnych kaw do zaproponowania, miała nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Bella ściągnęła wszystkie 3 stoiska z wszystkich miast. Miała nadzieję, że to pomoże przy obsłudze dużej ilości gości.
Bella ściągnęła wszystkie 3 stoiska z wszystkich miast. Miała nadzieję, że to pomoże przy obsłudze dużej ilości gości.
Stoisko z Stadt Edelweiss
Stoisko z Grunerwaldu
Stoisko z Wolkenbad
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Bella ustawiła powoli pierwszy stojak, który wypisała obok swojego stoiska
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Bella przygotowała sobie pierwsze kawy oraz postanowiła wystawić pierwsze Menu przed pokazami kaw specjalnych, które przygotowała na Oktoberfest!
- No to chyba na razie wystarczy. - pomyślała. - A od jutra zaczniemy prezentacje kolejnych oraz jak przygotować poszczególne kawy. - wytarła ręce w ścierkę i poszła w kierunku stoisk.
- No to chyba na razie wystarczy. - pomyślała. - A od jutra zaczniemy prezentacje kolejnych oraz jak przygotować poszczególne kawy. - wytarła ręce w ścierkę i poszła w kierunku stoisk.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
- Posty: 3959
- Rejestracja: 18 stycznia 2022, 20:21
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Edelweisska kawa była już klasykiem wśród miejscowych. Co jakiś czas dowiadywaliśmy się o nowych przepisach, które warto przetestować w domowym zaciszu. Dodatki, które można dorzucać do kawy były czasami niemal szalonym pomysłem, który ostatecznie przejawiał się fantastycznym smakiem, a przede wszystkim energetycznym kopem. Gdyby w GRACIE dostępne były termosy, Joachim na pewno zaopatrzyłby się w jeden, a później przyszedłby na to stoisko by zapełnić swoje naczynie aż po korek.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Wiadomo, że jeśli chodzi o kawę to w większości przypadków człowiek nie obejdzie się bez odrobiny słodyczy do niej.
Myśląc o tym jarmarku postanowiła przedstawić wam typowe słodkości jakimi zajadamy się w Monarchii Austro-Węgierskiej jak i moim skromnym domu odkąd Babinka u mnie mieszka. Dzisiaj poza nową kawą przestawię przepis na
Salzburskie wzgórza - Salzburger Nockerin
Powiedziała Bella do zgromadzonych wokół jej stoiska ludzi.
Myśląc o tym jarmarku postanowiła przedstawić wam typowe słodkości jakimi zajadamy się w Monarchii Austro-Węgierskiej jak i moim skromnym domu odkąd Babinka u mnie mieszka. Dzisiaj poza nową kawą przestawię przepis na
Salzburskie wzgórza - Salzburger Nockerin
Powiedziała Bella do zgromadzonych wokół jej stoiska ludzi.
Składniki:
4 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru
torebka cukru waniliowego
4 żółtka
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki mąki
masło do formy
cukier puder
4 białka
szczypta soli
3 łyżki cukru
torebka cukru waniliowego
4 żółtka
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki mąki
masło do formy
cukier puder
Kroki przygotowania:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce 1/3 ubitej piany mieszamy z roztrzepanymi żółtkami i skórką z cytryny.
Powoli łączymy z pozostałą pianą i ostrożnie mieszamy z przesianą mąką.
Owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C.
Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.
Porady
Ten delikatny suflet był podawany w domach mieszczańskich już w XIX w. Do dzisiaj jest najczęściej zamawianym deserem w Salzburgu, jak również w całej Austrii. Jedna porcja deseru wyobraża trzy górskie, ośnieżone wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem, podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser podawany jest w postaci jednej góry.
Korzystałam obecne wypieki, to zasługa Babinki edburgi, bo moje domowe wypieki mi ostatnio nie wychodzą Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier i cukier waniliowy.
W drugiej misce 1/3 ubitej piany mieszamy z roztrzepanymi żółtkami i skórką z cytryny.
Powoli łączymy z pozostałą pianą i ostrożnie mieszamy z przesianą mąką.
Owalną, żaroodporną formę smarujemy dokładnie masłem i przekładamy do niej przygotowaną masę, nadając jej kształt pasma górskiego. Pieczemy 10 min na lekko złocisty kolor w temp. 220°C.
Posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy.
Porady
Ten delikatny suflet był podawany w domach mieszczańskich już w XIX w. Do dzisiaj jest najczęściej zamawianym deserem w Salzburgu, jak również w całej Austrii. Jedna porcja deseru wyobraża trzy górskie, ośnieżone wierzchołki. Są one zapieczone i posypane cukrem pudrem, podawane na srebrnej tacy lub glinianym półmisku. Taka porcja z powodzeniem wystarczy dla trzech osób. W wielu restauracjach deser podawany jest w postaci jednej góry.
Ostatnio zmieniony 16 października 2022, 21:34 przez Isabella Swann, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Jako, że mamy Oktoberfest i smakujemy różnych piw! Postanowiłam zrobić też parę wykładów z naszego kursu Baristy dla wszystkich w trakcie imprezy.
Skupimy się głównie na KAWACH SMAKOWYCH! I choć może to przerażać są one proste i fajne, a co chyba najważniejsze bardzo dobre.
Zatem krótkie wprowadzenie:
Kawa czekoladowo-miętowa (przepis na 16 porcji)
Schoko-Minz-Kaffee
225g kawy pełnoziarnistej
2 łyżki aromatu miętowego
1/2 szklanki gorzkiego kakao
Jest to lekko aromatyzowana kawa doskonale smakuje po obiedzie. Można ją wykorzystać także w innych przepisach, np do tradycyjnej mokki lub do kawy South of the Border.
W małej miseczce mieszamy kawę z aromatem. Rozkładamy na blasze i pieczemy przez godzinę w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Mielimy, przesypujemy do średniej miski, mieszamy z kakao. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w zamrażalniku. Przy zaparzaniu bierzemy łyżkę kawy na 140 ml wody.
Jedna porcja zawiera 45 kalorii oraz 147 mg kofeiny.
Skupimy się głównie na KAWACH SMAKOWYCH! I choć może to przerażać są one proste i fajne, a co chyba najważniejsze bardzo dobre.
Zatem krótkie wprowadzenie:
Kawy smakowe zawierają różne dodatki i substancje zapachowe. Każda kawa będzie smakować nieco inaczej, można też samemu eksperymentować w tej materii, do czego szczególnie zachęcam. Warto pamiętać, że przy zaparzaniu tych kaw woda będzie przepływać wolniej niż w przypadku kawy tradycyjnej.
Kawa czekoladowo-miętowa (przepis na 16 porcji)
Schoko-Minz-Kaffee
225g kawy pełnoziarnistej
2 łyżki aromatu miętowego
1/2 szklanki gorzkiego kakao
Jest to lekko aromatyzowana kawa doskonale smakuje po obiedzie. Można ją wykorzystać także w innych przepisach, np do tradycyjnej mokki lub do kawy South of the Border.
W małej miseczce mieszamy kawę z aromatem. Rozkładamy na blasze i pieczemy przez godzinę w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Mielimy, przesypujemy do średniej miski, mieszamy z kakao. Przechowujemy w szczelnym pojemniku w zamrażalniku. Przy zaparzaniu bierzemy łyżkę kawy na 140 ml wody.
Jedna porcja zawiera 45 kalorii oraz 147 mg kofeiny.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Bella szykowała powoli kolejną słodkość do kawy jaka miała dzisiaj w planach. A to miał być słynny Tort Sachera, często spotykany u Belli w domu.
tort Sachera - Sachertorte
Składniki
7 żółtek
150 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
1 opak. cukru waniliowego
7 białek
125 g cukru
szczypta soli
150 g mąki
masło i mąka do formy
150 – 200 g marmolady morelowej
rum według uznania
bita śmietana do przyozdobienia
Polewa do tortu Sachera:
200 g ciemnej kuwertury lub czekolady do gotowania
250 g cukru
150 – 170 ml wody
Przygotowanie
Roztopić powoli czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej). W tym czasie utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Posmarować formę tortową masłem i posypać mąką. Białka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i ubić na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą z żółtek, następnie dodawać mieszając na zmianę pianę i mąkę. Wylać ciasto do formy i piec ok. 1 godziny.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. (Żeby uzyskać gładką powierzchnię tortu Sachera wyrzucić ciasto z formy na blat od razu po upieczeniu i po ok. 25 min przewrócić.)
Jeżeli marmolada morelowa jest zbyt gęsta, można ją troszkę podgrzać i wymieszać na gładką masę, dodać odrobinę rumu dla aromatu. Przekroić ciasto na dwie części. Dolną warstwę posmarować marmoladą, nałożyć drugą połowę i znowu posmarować marmoladą górę i boki tortu.
Czekoladę na polewę pokruszyć na drobne kawałeczki. Wodę z cukrem gotować na mocnym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z kuchenki, przelać do miski i schłodzić do takiej temperatury, kiedy roztwór jest jeszcze gorący, ale już nas parzył (to ważne, bo zbyt gorąca polewa robi się matowa, a zbyt zimna jest za gęsta). Dodać czekoladę i rozpuścić w wodzie z cukrem.
Polewę szybko – to znaczy jednym ruchem - wylać na tort i natychmiast rozprowadzić paletką lub bardzo szerokim nożem i wygładzić. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Tort wiedeński najlepiej podawać z bitą śmietaną. W miarę możliwości nie trzymać w lodówce, gdyż gotowy tort Sachera może się w niej „pocić”.
Składniki
7 żółtek
150 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
1 opak. cukru waniliowego
7 białek
125 g cukru
szczypta soli
150 g mąki
masło i mąka do formy
150 – 200 g marmolady morelowej
rum według uznania
bita śmietana do przyozdobienia
Polewa do tortu Sachera:
200 g ciemnej kuwertury lub czekolady do gotowania
250 g cukru
150 – 170 ml wody
Przygotowanie
Roztopić powoli czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej). W tym czasie utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Posmarować formę tortową masłem i posypać mąką. Białka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i ubić na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą z żółtek, następnie dodawać mieszając na zmianę pianę i mąkę. Wylać ciasto do formy i piec ok. 1 godziny.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. (Żeby uzyskać gładką powierzchnię tortu Sachera wyrzucić ciasto z formy na blat od razu po upieczeniu i po ok. 25 min przewrócić.)
Jeżeli marmolada morelowa jest zbyt gęsta, można ją troszkę podgrzać i wymieszać na gładką masę, dodać odrobinę rumu dla aromatu. Przekroić ciasto na dwie części. Dolną warstwę posmarować marmoladą, nałożyć drugą połowę i znowu posmarować marmoladą górę i boki tortu.
Czekoladę na polewę pokruszyć na drobne kawałeczki. Wodę z cukrem gotować na mocnym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z kuchenki, przelać do miski i schłodzić do takiej temperatury, kiedy roztwór jest jeszcze gorący, ale już nas parzył (to ważne, bo zbyt gorąca polewa robi się matowa, a zbyt zimna jest za gęsta). Dodać czekoladę i rozpuścić w wodzie z cukrem.
Polewę szybko – to znaczy jednym ruchem - wylać na tort i natychmiast rozprowadzić paletką lub bardzo szerokim nożem i wygładzić. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Tort wiedeński najlepiej podawać z bitą śmietaną. W miarę możliwości nie trzymać w lodówce, gdyż gotowy tort Sachera może się w niej „pocić”.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Oraz kolejny przepis na pyszną kawę
Kawa Amaretto (przepis na 32 porcje) - wersja bezalkoholowa
Amaretto kaffee
- 110 g migdałów posiekanych w plasterki
- 220 g kawy kolumbijskiej
- 110 g kawy Italian roast
- Zapach migdałowy
Jest to mocna kawa o bogatym smaku z lekką nutą migdałową.
Migdały wsypujemy na blachę do pieczenia i prażymy przez około 10 minut w temperaturze 160 stopniach Celsjusza, aż lekko zbrązowieją. Dobrze mieszamy ziarna kawy z płatkami migdałów. Zmieloną kawę wsypujemy do ekspresu, licząc łyżkę stołową (lub mniej) na filiżankę o objętości 140 ml. Do wody dodajemy pół łyżeczki zapachu migdałowego (8/10 filiżanek).
1 porcja zawiera 17 kalorii oraz 104 mg kofeiny.
Amaretto kaffee
- 110 g migdałów posiekanych w plasterki
- 220 g kawy kolumbijskiej
- 110 g kawy Italian roast
- Zapach migdałowy
Jest to mocna kawa o bogatym smaku z lekką nutą migdałową.
Migdały wsypujemy na blachę do pieczenia i prażymy przez około 10 minut w temperaturze 160 stopniach Celsjusza, aż lekko zbrązowieją. Dobrze mieszamy ziarna kawy z płatkami migdałów. Zmieloną kawę wsypujemy do ekspresu, licząc łyżkę stołową (lub mniej) na filiżankę o objętości 140 ml. Do wody dodajemy pół łyżeczki zapachu migdałowego (8/10 filiżanek).
1 porcja zawiera 17 kalorii oraz 104 mg kofeiny.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Kawowy Raj
Tak do kawki na 9-10 rano poproszę. Podać adres?Isabella Swann pisze: ↑17 października 2022, 21:05 Bella szykowała powoli kolejną słodkość do kawy jaka miała dzisiaj w planach. A to miał być słynny Tort Sachera, często spotykany u Belli w domu.
tort Sachera - Sachertorte
Składniki
7 żółtek
150 g miękkiego masła
125 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
1 opak. cukru waniliowego
7 białek
125 g cukru
szczypta soli
150 g mąki
masło i mąka do formy
150 – 200 g marmolady morelowej
rum według uznania
bita śmietana do przyozdobienia
Polewa do tortu Sachera:
200 g ciemnej kuwertury lub czekolady do gotowania
250 g cukru
150 – 170 ml wody
Przygotowanie
Roztopić powoli czekoladę (najlepiej w kąpieli wodnej). W tym czasie utrzeć masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Rozgrzać piekarnik do 180 °C. Posmarować formę tortową masłem i posypać mąką. Białka ubijać ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i ubić na sztywną pianę. Roztopioną czekoladę wymieszać z masą z żółtek, następnie dodawać mieszając na zmianę pianę i mąkę. Wylać ciasto do formy i piec ok. 1 godziny.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. (Żeby uzyskać gładką powierzchnię tortu Sachera wyrzucić ciasto z formy na blat od razu po upieczeniu i po ok. 25 min przewrócić.)
Jeżeli marmolada morelowa jest zbyt gęsta, można ją troszkę podgrzać i wymieszać na gładką masę, dodać odrobinę rumu dla aromatu. Przekroić ciasto na dwie części. Dolną warstwę posmarować marmoladą, nałożyć drugą połowę i znowu posmarować marmoladą górę i boki tortu.
Czekoladę na polewę pokruszyć na drobne kawałeczki. Wodę z cukrem gotować na mocnym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z kuchenki, przelać do miski i schłodzić do takiej temperatury, kiedy roztwór jest jeszcze gorący, ale już nas parzył (to ważne, bo zbyt gorąca polewa robi się matowa, a zbyt zimna jest za gęsta). Dodać czekoladę i rozpuścić w wodzie z cukrem.
Polewę szybko – to znaczy jednym ruchem - wylać na tort i natychmiast rozprowadzić paletką lub bardzo szerokim nożem i wygładzić. Pozostawić tort w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Tort wiedeński najlepiej podawać z bitą śmietaną. W miarę możliwości nie trzymać w lodówce, gdyż gotowy tort Sachera może się w niej „pocić”.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości