Przysmaki Babinki
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
- Jorguś no nie ślimacz się tak! Ileż można rozstawiać te stoły! Nawet Bella szybciej się uwija niż Ty! - wołała lekko poirytowana Babinka Edburga za swojego stoiska z garnkami. - Weź się no postaraj kochaniutki! Bello skarbie pomóż mi z tymi garnkami, ciężko mi je na te wszystkie ogniska postawić.
- Już Babinko, już. Tylko dostawię tą ostatnią ławkę z Dziadkiem! - zawołała wesoło Bella pomagając swoim gościom ustawiać stoisko na Oktoberfest. Dziadek od rana zrzędzi, że za dużo na raz robimy, jednak Babinka nie daje się przegadać, by zwolnić. A on najchętniej zostawiłby to na ostatni moment.
- Już idę do ciebie Babciu! - zawołała Bella kierując swoje kroki w kierunku Babinki. - Co dobrego będzie do jedzenia? Zdradzisz mi?
- Ani myślę! Ale mogę ci powiedzieć tylko tyle, że będzie pysznie! A i zaczęłam piec też dla ciebie. Większość będzie trzeba robić na miejscu, ale część można już z dwa dni wcześniej upiec, byś nie musiała wszystkiego z dnia na dzień robić, kochanienka!
- Co ja bym bez Ciebie Babinko kochana zrobiła! - powiedziała z uśmiechem Bella
- Ciągle byłabyś sama - powiedziała pod nosem Babinka, po czym krzyknęła głośniej - Na pewno nie byłabyś tutaj skarbeńku! - i też się zaśmiała. - Jorguś no weź się nie guzdraj! Co ja z tobą chłopie mam!
- Już Babinko, już. Tylko dostawię tą ostatnią ławkę z Dziadkiem! - zawołała wesoło Bella pomagając swoim gościom ustawiać stoisko na Oktoberfest. Dziadek od rana zrzędzi, że za dużo na raz robimy, jednak Babinka nie daje się przegadać, by zwolnić. A on najchętniej zostawiłby to na ostatni moment.
- Już idę do ciebie Babciu! - zawołała Bella kierując swoje kroki w kierunku Babinki. - Co dobrego będzie do jedzenia? Zdradzisz mi?
- Ani myślę! Ale mogę ci powiedzieć tylko tyle, że będzie pysznie! A i zaczęłam piec też dla ciebie. Większość będzie trzeba robić na miejscu, ale część można już z dwa dni wcześniej upiec, byś nie musiała wszystkiego z dnia na dzień robić, kochanienka!
- Co ja bym bez Ciebie Babinko kochana zrobiła! - powiedziała z uśmiechem Bella
- Ciągle byłabyś sama - powiedziała pod nosem Babinka, po czym krzyknęła głośniej - Na pewno nie byłabyś tutaj skarbeńku! - i też się zaśmiała. - Jorguś no weź się nie guzdraj! Co ja z tobą chłopie mam!
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
Wzdłuż całego stoiska co jakieś 2 metry stoi ponad 15 różnych ognisk z garnkami. Które Babinka z Bellą powoli rozstawiały i wspólnie pilnowały.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
- Zapraszamy na smakołyki z Monarchii Austro-Węgierskiej! Każdy znajdzie coś dla siebie A codziennie dziateczki będzie jakiś przepis do wypróbowania w domu
Pora zacząć działanie - zawołała radośnie Babinka i wzięła się do pracy przy kotłach by nakarmić wszystkich przybyszów
Pora zacząć działanie - zawołała radośnie Babinka i wzięła się do pracy przy kotłach by nakarmić wszystkich przybyszów
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
-Jak tylko pojawi się przepis na taki wypowy węgierski gulasz, o taki który jadałem w Szanach to jestem w stanie dać za niego fortunę! - Heinz rzekł do innego przechodnia, który zdziwieniem okrył swoją twarz. Nie wiadomo tylko czy większe, że przemawiał do niego oberhaupt, czy to, że mówił o gulaszu i przepisach...
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
- Herr Oberhaupt, Hainzi kochaniutki! Gulasz to idzie na pierwszy rzut ognia! I to w wykonaniu Jorgusia! Bo on pichci go najlepiej! Także wyczekuj, wyczekuj, a dzisiaj się pojawi zapewne - powiedziała wesoło Babinka widząc Oberhaupta niedaleko stoiska. Bardzo lubiła tego człowieka, a i Bella zawsze wiele dobrego o nim mówiła. A w ogóle to chciała z nim porozmawiać o domku dla niej i Dziadka, by mogli na stale już osiąść w Kotlinie. Spodobało im się opiekowanie Bellą i spędzanie czasu z dziewczyną. Choć wiedziała, że niebawem też już będą musieli opuścić jej dom, by dać jej nieco więcej prywatności w nowej drodze życia.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
- Jorguś gulasz dla Oberhaupta rób! I to już!- zawołała Babinka do męża. Jorguś patrząc na swoją miłość życia zastanawiał się po jaką kabałę się odzywał, że gotować to umie. Tak to miałby święty spokój i mógł by się na swoim piwie skupić, które przygotował.
- Dobrze skarbie! Już się robi Edburgo! - powiedział. I poczłapał w stronę kociołków.
Przygotował sobie wszystko co potrzebował:
I zaczął powoli robić tak:
- Herr Oberhaupt możemy siadać do jedzenia!
- Dobrze skarbie! Już się robi Edburgo! - powiedział. I poczłapał w stronę kociołków.
Przygotował sobie wszystko co potrzebował:
1kg łopatki wieprzowej lub szynki
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
- Herr Oberhaupt będzie zadowolony - powiedział Jorguś do siebie.100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
I zaczął powoli robić tak:
PRZYGOTOWANIE
Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
W kociołku rozgrzać oliwe, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą porcję oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie w kolejnym kociołku rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować.
Zawartość kociołka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
W rondelku małym dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do kociołka, dokładnie wymieszać i zagotować.
No i Jorguś już był gotowy! Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
W kociołku rozgrzać oliwe, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą porcję oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie w kolejnym kociołku rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować.
Zawartość kociołka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
W rondelku małym dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do kociołka, dokładnie wymieszać i zagotować.
- Herr Oberhaupt możemy siadać do jedzenia!
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
- Posty: 3959
- Rejestracja: 18 stycznia 2022, 20:21
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
Ogniska palące się naokoło stoiska, robiły niepowtarzalny klimat miejsca. Babinka z @Isabella Swann od czasu do czasu mieszali w garach, by ich zawartość nie przywierała do dna, a jednocześnie potrafili do każdego ich klienta zagadać i podpytać o obecne sprawy. Dziadek Jorguś również uwijał się jak w ukropie, choć zdecydowanie wolał opowiadać o swoich piwach.
Gulasz stał się hitem festiwalu i niemal każdy już potrafił ocenić jego smak. Co rusz, pojawiał się ktoś nowy, który poszukiwał jakiś odkryć dla jego kubków smakowych.
Gulasz stał się hitem festiwalu i niemal każdy już potrafił ocenić jego smak. Co rusz, pojawiał się ktoś nowy, który poszukiwał jakiś odkryć dla jego kubków smakowych.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
- Herr @Joachim Cargalho jak ja się cieszę, że Cię Kochaniutki widzę! Zapraszam dzisiaj na Sznycel Wiedeński! Z ziemniaczkami i suróweczkami! Aż palce lizać! - powiedziała Babinka do Joachima, które kręcił się wokół stoiska!
Zazwyczaj w Wiedniu, sznycel cielęcy serwuje się z sałatką z ziemniaków, plasterkiem/ćwiartką cytryny i opcjonalnie gałązką pietruszki.
W Salzburgu podaje się z frytkami i sosjerką z konfiturą z żurawiny.
Polecam także z zestawem surówek i ziemniaczkami w mundurkach.
Sznycel wiedeński – składniki:
/na 2 sznycle/
30 dag szynki cielęcej*
1-2 duże jajka
min. 300 g, a najlepiej 500 g klarowanego masła
kilka łyżek mąki
szklanka bułki tartej
sól i pieprz
ćwiartki cytryny (do podania)
/na 2 sznycle/
30 dag szynki cielęcej*
1-2 duże jajka
min. 300 g, a najlepiej 500 g klarowanego masła
kilka łyżek mąki
szklanka bułki tartej
sól i pieprz
ćwiartki cytryny (do podania)
Sznycel wiedeński – przepis:
Opcjonalnie: brzeg kotleta nacinamy lekko co 2 cm, by nie odkształcił się podczas smażenia. Mięso przed rozbijaniem wkładamy do dużej foliowej torebki. Układamy na desce i delikatnie, tak by go nie podziurawić i zbytnio nie rozpłaszczyć, rozbijamy tłuczkiem, aż uzyska grubość 3-4 mm. Wyjmujemy mięso z folii i przekładamy na duży talerz.
Wsypujemy mąkę i bułkę tartą na osobne talerze. Do mąki dodajemy sól i pieprz. Na płaski talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Przed panierowaniem osuszamy płaty cielęciny papierowym ręcznikiem. Następnie każdy sznycel obtaczamy w mące, potem w jajku i w bułce tartej.
Strzepujemy nadmiar panierki, a pozostałą dociskamy dłonią, by nie została na patelni podczas smażenia.
Sznycla smażymy na klarowanym maśle z obu stron. Tłuszczu powinno być bardzo dużo, tak by mięso w nim pływało i nie miało możliwości przywrzeć do dna. Ważne też, by masło pokryło górną część kotleta podczas smażenia.
Sznycla smażymy chwilę na sporym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Co chwilę ruszamy patelnią, by mieć pewność, że nie przywiera do dna.
Sznycle powinny być rumiane i lekko pomarszczone. Po usmażeniu możemy je ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sznycel wiedeński – podanie:Opcjonalnie: brzeg kotleta nacinamy lekko co 2 cm, by nie odkształcił się podczas smażenia. Mięso przed rozbijaniem wkładamy do dużej foliowej torebki. Układamy na desce i delikatnie, tak by go nie podziurawić i zbytnio nie rozpłaszczyć, rozbijamy tłuczkiem, aż uzyska grubość 3-4 mm. Wyjmujemy mięso z folii i przekładamy na duży talerz.
Wsypujemy mąkę i bułkę tartą na osobne talerze. Do mąki dodajemy sól i pieprz. Na płaski talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Przed panierowaniem osuszamy płaty cielęciny papierowym ręcznikiem. Następnie każdy sznycel obtaczamy w mące, potem w jajku i w bułce tartej.
Strzepujemy nadmiar panierki, a pozostałą dociskamy dłonią, by nie została na patelni podczas smażenia.
Sznycla smażymy na klarowanym maśle z obu stron. Tłuszczu powinno być bardzo dużo, tak by mięso w nim pływało i nie miało możliwości przywrzeć do dna. Ważne też, by masło pokryło górną część kotleta podczas smażenia.
Sznycla smażymy chwilę na sporym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Co chwilę ruszamy patelnią, by mieć pewność, że nie przywiera do dna.
Sznycle powinny być rumiane i lekko pomarszczone. Po usmażeniu możemy je ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Zazwyczaj w Wiedniu, sznycel cielęcy serwuje się z sałatką z ziemniaków, plasterkiem/ćwiartką cytryny i opcjonalnie gałązką pietruszki.
W Salzburgu podaje się z frytkami i sosjerką z konfiturą z żurawiny.
Polecam także z zestawem surówek i ziemniaczkami w mundurkach.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przysmaki Babinki
Długo zajęło oberhauptowi spisanie wszystkich składników do "gulaszu jorgusiowego", ale ostatecznie był bardzo zadowolony. Kucharzem był raczej miernym zatem będzie musiał zlecić komuś w Der Sitz wykonanie potrawy według przepisu.
Zdał sobie jednak sprawę, że ma braki kadrowe w swojej siedzibie... Czas na ogłoszenie "castingu".
Zdał sobie jednak sprawę, że ma braki kadrowe w swojej siedzibie... Czas na ogłoszenie "castingu".
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości