Przysmaki Babinki

Podczas Oktoberfest mamy liczne konkursy, zabawy związane z piwem, ale nie tylko. Zajrzyj na pchli targ, tutaj na pewno znajdziesz coś dla siebie.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11867
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przysmaki Babinki

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

Wystawca: Isabella Marie Swann / Babinka Edburga
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

- Jorguś no nie ślimacz się tak! Ileż można rozstawiać te stoły! Nawet Bella szybciej się uwija niż Ty! - wołała lekko poirytowana Babinka Edburga za swojego stoiska z garnkami. - Weź się no postaraj kochaniutki! Bello skarbie pomóż mi z tymi garnkami, ciężko mi je na te wszystkie ogniska postawić.

- Już Babinko, już. Tylko dostawię tą ostatnią ławkę z Dziadkiem! - zawołała wesoło Bella pomagając swoim gościom ustawiać stoisko na Oktoberfest. Dziadek od rana zrzędzi, że za dużo na raz robimy, jednak Babinka nie daje się przegadać, by zwolnić. A on najchętniej zostawiłby to na ostatni moment.

Obrazek

- Już idę do ciebie Babciu! - zawołała Bella kierując swoje kroki w kierunku Babinki. - Co dobrego będzie do jedzenia? Zdradzisz mi?

- Ani myślę! Ale mogę ci powiedzieć tylko tyle, że będzie pysznie! A i zaczęłam piec też dla ciebie. Większość będzie trzeba robić na miejscu, ale część można już z dwa dni wcześniej upiec, byś nie musiała wszystkiego z dnia na dzień robić, kochanienka!

- Co ja bym bez Ciebie Babinko kochana zrobiła! - powiedziała z uśmiechem Bella

- Ciągle byłabyś sama - powiedziała pod nosem Babinka, po czym krzyknęła głośniej - Na pewno nie byłabyś tutaj skarbeńku! - i też się zaśmiała. - Jorguś no weź się nie guzdraj! Co ja z tobą chłopie mam!
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

Wzdłuż całego stoiska co jakieś 2 metry stoi ponad 15 różnych ognisk z garnkami. Które Babinka z Bellą powoli rozstawiały i wspólnie pilnowały.

Obrazek
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

- Zapraszamy na smakołyki z Monarchii Austro-Węgierskiej! Każdy znajdzie coś dla siebie :) A codziennie dziateczki będzie jakiś przepis do wypróbowania w domu :D

Pora zacząć działanie :D
- zawołała radośnie Babinka i wzięła się do pracy przy kotłach by nakarmić wszystkich przybyszów
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11867
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

-Jak tylko pojawi się przepis na taki wypowy węgierski gulasz, o taki który jadałem w Szanach to jestem w stanie dać za niego fortunę! - Heinz rzekł do innego przechodnia, który zdziwieniem okrył swoją twarz. Nie wiadomo tylko czy większe, że przemawiał do niego oberhaupt, czy to, że mówił o gulaszu i przepisach...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

- Herr Oberhaupt, Hainzi kochaniutki! Gulasz to idzie na pierwszy rzut ognia! I to w wykonaniu Jorgusia! Bo on pichci go najlepiej! Także wyczekuj, wyczekuj, a dzisiaj się pojawi zapewne :lol: - powiedziała wesoło Babinka widząc Oberhaupta niedaleko stoiska. Bardzo lubiła tego człowieka, a i Bella zawsze wiele dobrego o nim mówiła. A w ogóle to chciała z nim porozmawiać o domku dla niej i Dziadka, by mogli na stale już osiąść w Kotlinie. Spodobało im się opiekowanie Bellą i spędzanie czasu z dziewczyną. Choć wiedziała, że niebawem też już będą musieli opuścić jej dom, by dać jej nieco więcej prywatności w nowej drodze życia.
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

- Jorguś gulasz dla Oberhaupta rób! I to już!- zawołała Babinka do męża. Jorguś patrząc na swoją miłość życia zastanawiał się po jaką kabałę się odzywał, że gotować to umie. Tak to miałby święty spokój i mógł by się na swoim piwie skupić, które przygotował.
- Dobrze skarbie! Już się robi Edburgo! - powiedział. I poczłapał w stronę kociołków.

Przygotował sobie wszystko co potrzebował:
1kg łopatki wieprzowej lub szynki
100 g parzonego lub gotowanego boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
1 papryka
2 łyżki oliwy
2 łyżki smalcu (lub oliwy)
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
ok. 1 l gorącego bulionu lub rosołu
2 łyżki sosu sojowego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
- Herr Oberhaupt będzie zadowolony - powiedział Jorguś do siebie.

I zaczął powoli robić tak:
PRZYGOTOWANIE

Mięso pokroić w kostkę ok. 1,5 cm. Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w kostkę.
W kociołku rozgrzać oliwe, dodać boczek i cebulę, zeszklić ją. Dodać drugą porcję oliwy, włożyć marchewkę i paprykę i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
W międzyczasie w kolejnym kociołku rozgrzać smalec (lub oliwę) i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem i przenieść do garnka z warzywami. Jeśli mamy można całość podlać ok. 1/3 szklanki wina (czerwonego lub białego) i na większym ogniu chwilę odparować.
Zawartość kociołka doprawić mieloną papryką i jeśli mamy czosnkiem niedźwiedzim. Wlać gorący bulion (lub rosół) w ilości aby zakryło składniki. Dodać sos sojowy, ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
W rondelku małym dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Przełożyć do kociołka, dokładnie wymieszać i zagotować.
No i Jorguś już był gotowy!
- Herr Oberhaupt możemy siadać do jedzenia!
Obrazek
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum
Posty: 3959
Rejestracja: 18 stycznia 2022, 20:21

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Joachim Cargalho »

Ogniska palące się naokoło stoiska, robiły niepowtarzalny klimat miejsca. Babinka z @Isabella Swann od czasu do czasu mieszali w garach, by ich zawartość nie przywierała do dna, a jednocześnie potrafili do każdego ich klienta zagadać i podpytać o obecne sprawy. Dziadek Jorguś również uwijał się jak w ukropie, choć zdecydowanie wolał opowiadać o swoich piwach.

Gulasz stał się hitem festiwalu i niemal każdy już potrafił ocenić jego smak. Co rusz, pojawiał się ktoś nowy, który poszukiwał jakiś odkryć dla jego kubków smakowych.
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella Swann Stempel
Posty: 1604
Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
Lokalizacja: Wien/Wolkenbad

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Isabella Swann »

- Herr @Joachim Cargalho jak ja się cieszę, że Cię Kochaniutki widzę! Zapraszam dzisiaj na Sznycel Wiedeński! Z ziemniaczkami i suróweczkami! Aż palce lizać! - powiedziała Babinka do Joachima, które kręcił się wokół stoiska!
Obrazek
Obrazek
Sznycel wiedeński – składniki:
/na 2 sznycle/

:E 30 dag szynki cielęcej*
:E 1-2 duże jajka
:E min. 300 g, a najlepiej 500 g klarowanego masła
:E kilka łyżek mąki
:E szklanka bułki tartej
:E sól i pieprz
:E ćwiartki cytryny (do podania)
Sznycel wiedeński – przepis:

Opcjonalnie: brzeg kotleta nacinamy lekko co 2 cm, by nie odkształcił się podczas smażenia. Mięso przed rozbijaniem wkładamy do dużej foliowej torebki. Układamy na desce i delikatnie, tak by go nie podziurawić i zbytnio nie rozpłaszczyć, rozbijamy tłuczkiem, aż uzyska grubość 3-4 mm. Wyjmujemy mięso z folii i przekładamy na duży talerz.

Wsypujemy mąkę i bułkę tartą na osobne talerze. Do mąki dodajemy sól i pieprz. Na płaski talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Przed panierowaniem osuszamy płaty cielęciny papierowym ręcznikiem. Następnie każdy sznycel obtaczamy w mące, potem w jajku i w bułce tartej.

Strzepujemy nadmiar panierki, a pozostałą dociskamy dłonią, by nie została na patelni podczas smażenia.

Sznycla smażymy na klarowanym maśle z obu stron. Tłuszczu powinno być bardzo dużo, tak by mięso w nim pływało i nie miało możliwości przywrzeć do dna. Ważne też, by masło pokryło górną część kotleta podczas smażenia.

Sznycla smażymy chwilę na sporym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Co chwilę ruszamy patelnią, by mieć pewność, że nie przywiera do dna.

Sznycle powinny być rumiane i lekko pomarszczone. Po usmażeniu możemy je ułożyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sznycel wiedeński – podanie:

:E Zazwyczaj w Wiedniu, sznycel cielęcy serwuje się z sałatką z ziemniaków, plasterkiem/ćwiartką cytryny i opcjonalnie gałązką pietruszki.
:E W Salzburgu podaje się z frytkami i sosjerką z konfiturą z żurawiny.
:E Polecam także z zestawem surówek i ziemniaczkami w mundurkach.
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11867
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Przysmaki Babinki

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Długo zajęło oberhauptowi spisanie wszystkich składników do "gulaszu jorgusiowego", ale ostatecznie był bardzo zadowolony. Kucharzem był raczej miernym zatem będzie musiał zlecić komuś w Der Sitz wykonanie potrawy według przepisu.
Zdał sobie jednak sprawę, że ma braki kadrowe w swojej siedzibie... Czas na ogłoszenie "castingu".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jarmark”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości