Symbole Państwowe

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Symbole Państwowe

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jak każdy szanujący się "naród" musimy mieć swoje symbole narodowe. Nie będzie chyba tajemnicą i chyba łatwo się domyśleć, że w Edelweiss symbol może być tylko jeden. Szarotka.
I szarotka będzie widniała na naszym godle, herbie...ale być może także na fladze, choć tutaj pewności nie mam. :)

Sprawa rozgrywa się o kolory.
Długo się zastanawiałem i komponowałem kolory. Miałem przy tym naprawdę spore rozterki, ale przy pomocy niezawodnego "cichego pomocnika" udało się ustalić spójne odcienie.

Flaga:
Symbolizująca szarotkę-żółty, góry-biały, niebieski-niebo...
flaga - żółty - #ffe000 / niebieski- #006fb0
Edelweiss_flaga_vmasakra.png
Edelweiss_flaga_vmasakra.png (43.14 KiB) Przejrzano 5105 razy
Zastanawiam się, więc czy w takim wydaniu szarotka na środku flagi jest potrzebna. Wszystko oczywiście do omówienia... Natomiast kolorystyki bym nie zmieniał...
Jest i ku temu powód, ale i dopasowania odcieni zajęły naprawdę sporo czasu.

Godło:
W wersji z koroną, lub bez. To będzie miało znaczenie w późniejszym istnieniu Edelweiss.
Jak może już wiecie, zaczynamy od czegoś na wzór "dyktatu wojskowego", choć raczej bez przymusu. Bardziej chodzi o sprawy porządkowe, ale docelowo chciałbym, jeśli oczywiście taka będzie wola narodu, by Edelweiss stało się Księstwem. Takim maleńkim...ale to zdecydowanie melodi przyszłości i nie o tym tu miało być...Historię zawsze można utworzyć. :)
Edelweiss_herb_z_korona.png
Edelweiss_herb_z_korona.png (72.39 KiB) Przejrzano 5105 razy
Dewiza:
Tutaj nie powinno być dyskusji, sprawa drugorzędna a przekaza jasny i czytelny.
SUPERESSE AD LABORES - Przetrwać trudy...
Wydaje się być idealna na czasy mniejszego dobrobytu mikronacyjnego. Byle tylko była chęć i wola istnienia.

Hymn:
Tutaj również nie widze problemów. Jedyny i słuszny to chyba tylko ten:
https://www.youtube.com/watch?v=yj5IqDx ... %C3%A9Rieu

Jest co prawda jeszcze jedna dość ciekawa kompozycja, ale pierwsza dla mnie wydaje się po prostu piękniejsza.
To druga to raczej przyśpiewka wojskowa. :A
https://www.youtube.com/watch?v=hCrmG_o ... el=RONBRIN

EDIT: ostateczna wersja flagi:
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Re: Symbole Państwowe

Post autor: Ludwig Tomović »

Heinz-Werner Grüner pisze: 19 sierpnia 2022, 21:33

Co do dostępności, to byłem pewien, że Encyklopedia Edelweiss jest doskonałym miejscem do znalezienia takowych.
Pliki svg, jeśli taka jest wola również mogą się pojawić na forum. Do tej pory nikt szczególnie o to nie zabiegał. Kto chciał to wiedział, że takowe dostarczę. :)

Poproszę
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Symbole Państwowe

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ludwig Tomović pisze: 13 lipca 2024, 11:30
Heinz-Werner Grüner pisze: 19 sierpnia 2022, 21:33

Co do dostępności, to byłem pewien, że Encyklopedia Edelweiss jest doskonałym miejscem do znalezienia takowych.
Pliki svg, jeśli taka jest wola również mogą się pojawić na forum. Do tej pory nikt szczególnie o to nie zabiegał. Kto chciał to wiedział, że takowe dostarczę. :)

Poproszę
https://kustosz.stempel.org.pl/1017/100 ... 633047.svg
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”