KAC POLLIN 13 [RimWorld]

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Rumburak Jokerman Stempel

ODZNACZENIA

KAC POLLIN 13 [RimWorld]

Post autor: Rumburak Jokerman »

Obrazek

Odcinek 13
Statystycznie rzecz biorąc: Hold maj bir!

1 Jugust 5508

Mijają równe trzy lata, odkąd Helwetyk pomylił pociąg z promem międzygwiezdnym i wylądował w tym lodowatym bagnie. Od tygodnia kolonia żyła planami wielkiej fety. Fatima wypaliła cały dzienny limit w ChatGPT, żeby przygotować przemówienia godne Palatyna, a Alfred, w rzadkim przypływie chęci do życia, rozkleił plakaty propagandowe na każdej sośnie w promieniu kilometra.
January pisze:Ale będzie impreza!
I co? I gówno. Gdy nadszedł wielki dzień, nagle wszyscy przypomnieli sobie o „ważnych sprawach”. Orjon stwierdził, że musi pilnie jechać Gagarinem do Zabrza; Dex musiał akurat teraz rozpisywać strukturę kolejnego pułku bialeńskiej kawalerii podziemnej; Mandaryna trzydziesty czwarty raz z rzędu podchodził do egzaminu na prawo jazdy, a Hawert po prostu wyłożył lachę na system.
Hawert pisze:Pierdolę, idę spać.
Fatima pisze:Chyba środa o 11:30 to nie jest najlepsza pora na organizację uroczystości...
Rumburak pisze:Tak było. Insynuacje, że przegapłiem datę rocznicy, to podłe kalumnie. Po prostu w mikronacjach frekwencja zawsze kuleje.
Obrazek

2 Jugust 5508

Tuning naszych kolonistów trwa. Akrypa dostała nową, lśniącą, metalową stopę, bo jej poprzednia kończyna wyparowała po radosnym wystrzale Piotra, który najwyraźniej pomylił jej nogę z celem. Gdy Garamond bawił się w dr Queen, do osady zawitały mechanoidy. Kupa żelastwa uznała, że środek lata to idealny czas na najazd.

Rihanna bawiła się akurat po drugiej stronie jeziora, gdy te puszki z prądem wjechały w dolinę. Zrobiła jedyną rozsądną rzecz w swoim krótkim życiu.
Rihanna pisze:Nie wiem jak wy, ale ja spier****am!
Raven i Anszlus pisze:Słyszeliśmy! Szlaban na kąpanie do końca tygodnia!
Udało jej się dobiec do murów bez ani jednego zadrapania. Albo RNG miało wyjątkowo dobry humor, albo mechom wgrano oprogramowanie od imperialnych szturmowców. Maszyny zostały wybite, zanim w ogóle zdążyły wejść na most.
Piotr pisze:Barret 12,7 mm robi swoje.
3 Jugust 5508
Orjon pisze:Statystycznie to taka rzecz nie powinna się wydarzyć.
Statystyka pisze:Hold maj bir!
Stało się. Leocja została zaatakowana ponownie, dokładnie dzień po mechanoidach. Tym razem Teutonia postanowiła sprawdzić naszą cierpliwość. Neandertalczyków przyszło prawie trzystu – Heinz podejrzewał, że musieli nastawiać botów na serwerze, bo tylu ludzi w jednym miejscu w mikroświecie nikt nie widział. Mimo masy mięsa, nie dali rady przebić się przez mury.
Heinz pisze:Tak to jest, jak się zabiera Bögen und Steine na strzelaninę.
Anastasia pisze:I znowu sprzątanie...
4 Jugust 5508

Podczas gdy reszta zdrapywała resztki Teutończyków z murów, Torped uznał, że kończy trzy lata i czas porzucić kojec.
Torped pisze:Suprise motherfuckers! Umiem chodzić!
Sielanka trwała krótko, bo gdy wszyscy cieszyli się z urodzin młodego, nastąpił kolejny atak. Tym razem Związek Kolektywistycznych Republik Rad przypomniał o swoim uwielbieniu do naszej doliny.
Anonimowy żołnierz Związku Rad pisze:Suprise motherfuckers!
Na szczęście była ich tylko setka, a na dodatek z krzaków wyłoniło się stado wściekłych grizzly, które miały własne plany co do komunistów.
Wściekły niedźwiedź grizzly pisze:Suprise motherfuckers!
Zanim Związkowcy ogarnęli, co ich gryzie, jeden z nich wpadł na genialny pomysł rzucenia granatów zapalających prosto w środek pola walki. Atak się załamał, bo nikt nie lubi płonąć w towarzystwie niedźwiedzia.
Garamond pisze:Głupsi niż ustawa przewiduje...
Obrazek

Tymczasem Wettin wpadł na pomysł na prezent dla Juliette, która kończyła szesnaście lat. Pobiegł do więzienia i wrócił po godzinie z... kręgosłupem. Świeżo wyciętym od jednej z osadzonych.
Raven pisze:Czyż tyś oszalał?
Wettin pisze:No co? I tak straciła obie nogi, to jej kręgosłup niepotrzebny!
Obrazek

Wieczorem Juliette miała już nowy „stelaż”. Heinz natomiast wpadł w furię, gdy dowiedział się o bójce w kolonii.
Heinz pisze:Jak mogłeś Frau schlagen? Orjon, nie poznaję cię!
Orjon pobił się z Sophie o technologię. Świadkowie twierdzili, że Sophie stwierdziła, że Realme jest lepsze od Xiaomi, no i Orjonowi odcięło logikę.

6 Jugust 5508

Wypuszczenie podleczonych jeńców Teutonii przyniosło skutek. Ich władze (albo bot ich udający) ogłosiły, że odpuszczają najazdy na Leocję.
Andrzej bez nazwiska pisze:Po prostu nie chce nam się za każdym razem tworzyć pierdyliarda fejkowych kont...
Tymczasem Orjon i Femme Mystere uznali, że skoro mamy nowe łóżka, to trzeba je przetestować – spodziewają się drugiego dziecka.
Orjon pisze:No, jakoś tak wyszło...
Grupa szturmowa ruszyła w tym czasie do kryjówki Trevora Austina z Imperium Nandyjskiego. Hawilandczycy chcieli się go pozbyć za trolling, kloning i rimming na ich forum.
Piotr pisze:Za moich czasów tego nie było.
Wybili ochronę, ale sam Trevor zdołał zwiać. W drodze powrotnej Leoci zlikwidowali obóz Związku Rad.
Hawert pisze:Dwie pieczenie na jednym ogniu. To lubię.
Znaleźli tam Adelajdę Radziwiłłównę (rasy Hussar). Zabrali ją ze sobą razem z nowym jeńcem.
Oswald pisze:Piotr, to wy macie samice?
Piotr pisze:Mamy też pięści. Idealnie pasują do twarzy kuratorów. Chcesz sprawdzić?
Obrazek

8 Jugust 5508

Dex szybko wykorzystał fakt, że Juliette stała się legalna odzyskała władzę w nogach i zaczęła wychodzić ze szpitala. Odpalił tryb „romantyk z forum literackiego” i zaczął ją bajerować tekstami, od których bolą zęby.
Napalony Dex pisze:To była tylko chwila, a zabrała mi spokój bardziej niż cokolwiek wcześniej. Nie wiem, co mi zrobiłaś, ale od tamtego momentu cały czas myślę tylko o tobie. Pewnie już na zawsze zostaniesz w moich snach... i niestety też w sercu.
Oswald pisze:Wando... Sam to wymyśliłeś?
Dex pisze:Nie, znalazłem w poradniku „1000 sposobów na wyrwanie lachona”.
Szansa wynosiła 1 do 1000, ale o dziwo – zadziałało. Teraz cała osada z przerażeniem czeka, aż ci nastolatkowie ogłoszą, że Leocja+ powiększy się o kolejnego obywatela.

Obrazek

10 Jugust 5508

Garamond najwyraźniej dostał udaru od prokrastynacji, bo z nudów zaczął bawić się w państwowotwórczość. Rozdał wakujące stanowiska tak, jakbyśmy wciąż siedzieli na forum, a nie w syfie po uszy. Oswald został mianowany drugim namiestnikiem, bo pierwszy wciąż robi za eksponat w katakumbach. Na przewodniczącego niedziałającego senatu Garamond wybrał Damiano.
Damiano pisze:Ale jak to ja?
Garamond pisze:Spokojnie. Może i jako spiker rozwaliłeś kongres od środka, ale u nas tego nie zrobisz. Bo senat działa tylko na papierze.
Obrazek

Wieczorem niebo rozdarł ryk silników – awaryjnie wylądował sarmacki prom. Cud nad cudami, nikt nie zginął, wszyscy cali. Sarmaci siedzieli i czekali na ewakuację, paląc pewnie cygara i dyskutując o prawie konstytucyjnym, gdy z krzaków wypadli „Związkowcy”. Zanim nasze leniwe dupy dobiegły z pomocą, większość Sarmatów była już tylko kupą mięsa do utylizacji. Przegoniliśmy czerwona zarazę, a Damiano, zamiast płakać nad zwłokami, od razu dopadł do wraku.
Damiano ze śrubokrętem pisze:Ale przynajmniej prom zostawili do zbadania.
Obrazek

11 Jugust 5508

Joanna Izabela oficjalnie opuściła kojec. Trzy lata w tajdze to wystarczająco dużo, żeby uznać kogoś za pełnoletniego wojownika. Orjon, w ramach ojcowskiej troski i dbania o statystyki przeżywalności, wręczył jej karabin.

Tymczasem Piotr Romanov uznał, że czas na romans w starym, dobrym stylu. Poderwał Adelajdę takimi tekstami, że nawet narratorowi skręciło kiszki.
Piotr Romantykov pisze:Chciałbym być Twoim lustrem, żebym mógł podziwiać Cię cały dzień...
Oswald Marudov pisze:Się szklarz znalazł...
13 Jugust 5508

Leoci w końcu zrobili coś dla siebie – zbudowali pokój rekreacyjny, który od razu zyskał miano „agencji towarzyskiej”. Full wypas: bilard, telewizja, komputery i stół do pokera, na którym Garamond – tradycyjnie po kilku głębszych – uskutecznia tańce godne najgorszych barów w Pollinie. Orjon, jak tylko zobaczył monitor, odciął się od rzeczywistości.
Orjon pisze:Ja pierdzielę, tyle map nowych w Rail Route... Wracam za rok do was.
Obrazek

Sielanka trwała tyle, co ważność konta na darmowym hostingu. Globalne ocieplenie przypierdoliło upałem, a wraz z nim w dolinie pojawiły się komary malaryczne. W osadzie zaczęło się zbiorowe rzyganie i gorączka.
Garamond pisze:Brodata dr Queen rusza na pomoc!
Obrazek

Żeby było weselej, Piotr postanowił dobić nas demograficznie. Adelajda jest w ciąży. Jeśli to dziecko odziedziczy charakter po ojcu, to Leocja zatonie w morzu imperialnego marudzenia.

15 Jugust 5508

Nad doliną pojawiły się kapsuły „Winków” – złomiarzy, którzy najwyraźniej pomylili naszą bazę z wysypiskiem. Lądowanie poszło im tak chujowo, że połowa roztrzaskała się o granit.
Hawert pisze:Tak to można walczyć.
Niestety, jeden ze złomiarzy wygramolił się z kapsuły i zauważył Olę spacerującą nad jeziorem. Gość miał snajperkę, która wyglądała jak działo przeciwlotnicze z lunetą. Jeden strzał. Pocisk kalibru „rozpierdol wszystko” trafił dziecko prosto w klatkę. Z Oli zostały tylko krwawe strzępy na śniegu.
Leoci (chórem) pisze:O kurwa...
Wtedy Raven odcięło bezpieczniki. Wypadła zza murów jak pieprzony terminator, prując do wszystkiego, co się ruszało. Wpadła w taki szał, że złomiarze uciekali, gubiąc gacie, ale Raven nie brała jeńców. Gdy kurz opadł, przyniosła to, co zostało z jej córki, zawinięte w zakrwawiony materiał. Wieczorem pochowaliśmy ją w katakumbach. Szósty sarkofag ma swojego lokatora. Atmosfera jest tak gęsta, że można ją kroić nożem do skórowania.

Obrazek

1 Septober, 5508

Stało się coś, co statystycznie miało mniejsze szanse na powodzenie niż sprawne działanie forum w czasie ataku botów. Oswald, nasz naczelny malkontent, poczuł motyle w brzuchu. Zaczął podrywać Konstantynę.
Oswald pisze:Czy chciałabyś przepłynąć ocean miłości wraz ze mną?
Dex pewnie pożyczył mu swój poradnik, choć znając Baskervilla, ten literacki ulepek mógł powstać prosto w jego głowie między jednym a drugim narzekaniem na pogodę.

Obrazek

Tymczasem Heinz postanowił podlizać się Kotliniarzom z Edelweiss. Zgodził się wyeliminować dla nich gniazdo insektów, ale jako „mądry dowódca” (czyt. Flachs), wydał tylko rozkaz, a sam został w osadzie, żeby pilnować, czy piwo w lodówce się nie psuje.
Anastiasia pisze:Znowu robale... chyba jednego złapię i wpuszczę mu go do sypialni, żeby poczuł ten edelweisski klimat.
Po drodze grupa bojowa natknęła się na przebierańców z MAW. Wyszedł do nich gość w tanim cosplayu cesarza Franciszka i zaczął gwiazdorzyć.
Gość z MAW pisze:Wyskakiwać z broni i z ubrań. Gebühr za przejście!
Piotr nie miał nastroju na negocjacje z jakimś zaginionym kuzynem Heinza.
Piotr pisze:Nie mogę ci dać mojej broni. Ale mogę cię poczęstować amunicją.
Piotr wpakował mu kulkę, zanim gość zdążył pomyśleć „o kurde”, a reszta walki trwała krócej niż tworzenie nowej yoyonacji. Robale też nie były wyzwaniem – wylazły z gniazda i ruszyły prosto przez jezioro, brodząc w wodzie jak kaczki na polowaniu. Leoci spokojnie ich wystrzelali. Edelki będą wniebowzięte.
Heinz pisze:Może sprzedaż Na Pewno Nie Torunia to nie będzie zły idee?
Obrazek

Septober, 5508

Garamond uznał, że rocznica to dobry czas na amory i stwierdził, że nie będzie siedział wiecznie sam jak ten kołek. Uderzył do Sophie z tekstem, po którym każda normalna kobieta wezwałaby straż miejską.
Garamond pisze:Twoje usta smakują wiosną...
Sophie pisze:Ale przecież ty masz podobno żonę...
Garamond pisze:Powyżej 30 kilometrów to nie zdrada.
Sophie pisze:A no to jestem na tak.
Logika Garamonda jest nie do podważenia.

Obrazek

3 Septober, 5508

Dzień zaczął się od niemieckiej wiązanki, którą słychać było pewnie w samej Kotlinie.
Heinz pisze:Ich bringe den Bastard um!
Z laboratorium wypadł Damiano, a za nim gonił wściekły Gruner. Gdyby nie interwencja de la Cerdy i Garamonda, Heinz pewnie zrobiłby z Plejka sito. Powód? Damiano wpadł na „genialny” pomysł i sprowokował lądowanie statku mechanoidów prosto w naszej dolinie.

Obrazek
Damiano pisze:Ale pomyślcie! Technologia! Będziemy doliną krzemową Pollinu!
Heinz w odpowiedzi zaczął wymieniać nazwy wszystkich powiatów w Niemczech, co w jego dialekcie oznaczało najwyższy stopień wkurwienia.
Garamond pisze:To chyba znaczyło, że zaraz ty będziesz w dolinie. Dwa metry pod ziemią.
Statek wylądował, ale na szczęście maszyny miały broń krótkodystansową, więc Leoci zrobili im jesień średniowiecza z bezpiecznej odległości. W środku nie było złota, tylko trochę komponentów i jeden trup z antenkami w czaszce.

Obrazek

Pięć godzin później Garamond też dołączył do klubu „Chcę zajebać Damiano”.
Garamond pisze:CZY TY TO WYJĄŁEŚ Z TRUPA I WSADZIŁEŚ SOBIE DO GŁOWY?
Damiano pisze:No tak. Ale patrz ten bajer.
Plejek nacisnął guzik przy antenie i po chwili na dachu szpitala wylądowała kapsuła z dronem bojowym, który dumnie krążył wokół Damiano.
Damiano (podniecony) pisze:Byłem Damiano Władcą Rakiet! Teraz jestem DAMIANO WŁADCA RAKIET I MECHÓW!!!
Fatima pisze:Władco mechów... najpierw posprzątaj szpital i napraw dach, który rozwaliła ta twoja zabawka.
Obrazek

-> Na jaki genialny pomysł wpadnie Damiano tym razem?
-> Co jest lepsze Xiaomi czy Manta?
-> Czy żona Garamonda dowie się o jego nowym związku?

Odpowiedzi na te i inne głupoty - w kolejnym odcinku
Dołączyli:
@Adelajda Radziwiłłówna

Ku pamięci:
Ola Chojnacka
(-) Rumburak Jokerman

Kubański pisarz eseista, pan od brzydkich komiksów
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Re: KAC POLLIN 13 [RimWorld]

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 marca 2026, 22:14
daniel von tauer-krak pisze: 10 marca 2026, 21:40 Za mało mnie :/
Ja bym się tam nie wychylał. Włos z głowy przynajmniej nie spada. ;)

Rumburak Jokerman pisze: 10 marca 2026, 21:41
Wada opowieści na 30 osób. Ciężko każdego wcisnąć za każdym razem
Myślę, że w kolejnym zadbasz by Herr Krak miał "ciekawą" przygodę. :arrow: :A
Czy wgranie RimJobWorlda i nasłanie stada teutońskich gw****cieli to jest ciekawa przygoda? :D
(-) Rumburak Jokerman

Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Rumburak Jokerman pisze: 10 marca 2026, 22:15

Czy wgranie RimJobWorlda i nasłanie stada teutońskich gw****cieli to jest ciekawa przygoda? :D
Jeśli nie wezmą "na azymut" skromnej osoby oberhaupta, to może być. XD
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 10 marca 2026, 22:22

ŁAMIĄCA WIADOMOŚĆ!!!

Oberhaupt znowu dba tylko o własny tyłek
(-) Rumburak Jokerman

Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rumburak Jokerman pisze: 10 marca 2026, 22:25
Heinz-Werner Grüner pisze: 10 marca 2026, 22:22

ŁAMIĄCA WIADOMOŚĆ!!!

Oberhaupt znowu dba tylko o własny tyłek
W tym wypadku zdecydowanie! W każdym innym chętnie udzielę pomocy, a nawet zasłonie własną piersią! :Ewar
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
daniel von tauer-krak Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: daniel von tauer-krak »

Niespecjanie... w tej historii to z Aną jestem w relacji romantycznej, a ja niepoprawnym ormantykiem jestem... Helwtyka z kwiatami bym z groby wykopał i dał jej w prezencie - co biorąc pod uwagę twoje historie w sumie nie jest czymś nadzwyczajnym + Ja się boje tylko Austro-Węgrów
Daniel Janary von Tauer-Krak
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

daniel von tauer-krak pisze: 11 marca 2026, 19:54

Niespecjanie... w tej historii to z Aną jestem w relacji romantycznej, a ja niepoprawnym ormantykiem jestem... Helwtyka z kwiatami bym z groby wykopał i dał jej w prezencie - co biorąc pod uwagę twoje historie w sumie nie jest czymś nadzwyczajnym + Ja się boje tylko Austro-Węgrów
No już dajcie spokojnie leżeć Rumuńskiemu...
(-) Rumburak Jokerman

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Jak zwykle kawał zajebistej roboty. Co prawda bardzo późno przeczytane, ale humor mi poprawiłeś bardzo po przepracowanym weekendzie. Klasa - więcej tych opowiadań i można to uznać za najlepszą Pollińską twórczość. ;)
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Peetri Romanaav pisze: 15 marca 2026, 20:24 Co prawda bardzo późno przeczytane, ale humor mi poprawiłeś bardzo po przepracowanym weekendzie.
Muszę wam linki w Bialenii podsyłać. Bo paru tam was się pojawiło
(-) Rumburak Jokerman

Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Peetri Romanaav pisze: 15 marca 2026, 20:24 Jak zwykle kawał zajebistej roboty. Co prawda bardzo późno przeczytane, ale humor mi poprawiłeś bardzo po przepracowanym weekendzie. Klasa - więcej tych opowiadań i można to uznać za najlepszą Pollińską twórczość. ;)
Polecam poczytać Edelweiss 1943! Tam to jest dopiero ciekawie!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”