Prace edelweisskie

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace edelweisskie

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jestem po wstępnych rozmowach z faktotum de Espadą i słusznie zauwazył, że należy uporządkować drobnostki na forum.

Pierwsze nad czym bym się pochylił to rody.
Tutaj dwie sprawy. Sam wizerunek herbów rodowych obecnie wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
Jak sami widzicie - mały burdel. Proponuje zatem, za pomocą "edelweisskiej tarczy" czyli tej, której wykorzystujemy do herbów miast, wsi i osad (tutaj również należy się poprawka - pozwoliłem na ustępstwa, ale skoro porządkujemy to musi być ordnung) niejako "wpisać" ją w naszą tarcz. Poprawi to spójność, wizualnie będzie ładniej i w dodatku nada klimatu edelweisskiego.
Pierwsze co się nasuwa to pytanie, co robimy z herbami Robingrenów i Romanowów, one nie są czysto edelweisskie, ba nawet w wypadku tych pierwszych to wcale.
Herb Grünerów, Cargalho to prostota wpisać w tarcz i spokój. W przypadku Augentrost chyba też nie będzie problemu, pomimo, że ten symbol rodowy jest znacznie bardziej rozbudowany.
Herb Romanowów po prostu chyba bym zrobił samą tarcz (nawet zachowując pierwotny kształt). To samo chyba u Robingrenów - tarcz w ich kształcie. Nie wiem tylko co z koroną.

Tyle na początek. Prosze o uwagi, komentarze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prace edelweisskie

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 03 kwietnia 2026, 07:53 Odpowiem za Joachima, mam od niego zgodę by to samemu ustalić, sam lis jest idealny. Odzwierciedla protoplastę. Jedyna uwaga. gałki oczne - białe lub szare, może nos dla kontrastu w innej barwie. Tło - skoro Joachim ma wpisane "szara eminencja", niech będzie szara. Z resztą Cargalho zawsze był spod ciemnej gwiazdy. :)
Jak dokonasz tej zmiany, za cały herbowy sznyt należą Ci się duże brawa, to rozpoczniemy procedurę nadawania herbów. Już sobie to nakeśliłem, więc będzie w miarę sprawnie.
Na mój skromny gust jakiekolwiek odcienie szarości w tle nie nadają się do użycia jeżeli sam lis jest szary.
Oto najlepsze do czego udało mi się dojść, ukradłem turkusowy z tarczy Cargaldorf i coś nie coś zmieniłem dodałem żeby miało ręce i nogi.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 06 kwietnia 2026, 19:46
Heinz-Werner Grüner pisze: 03 kwietnia 2026, 07:53 Odpowiem za Joachima, mam od niego zgodę by to samemu ustalić, sam lis jest idealny. Odzwierciedla protoplastę. Jedyna uwaga. gałki oczne - białe lub szare, może nos dla kontrastu w innej barwie. Tło - skoro Joachim ma wpisane "szara eminencja", niech będzie szara. Z resztą Cargalho zawsze był spod ciemnej gwiazdy. :)
Jak dokonasz tej zmiany, za cały herbowy sznyt należą Ci się duże brawa, to rozpoczniemy procedurę nadawania herbów. Już sobie to nakeśliłem, więc będzie w miarę sprawnie.
Na mój skromny gust jakiekolwiek odcienie szarości w tle nie nadają się do użycia jeżeli sam lis jest szary.
Oto najlepsze do czego udało mi się dojść, ukradłem turkusowy z tarczy Cargaldorf i coś nie coś zmieniłem dodałem żeby miało ręce i nogi.
Dobra robota!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Żeby też było jasne, bo zapewne pojawia się uwagi, skargi i w ogóle...

- Ród to jest rodzina, tak jak każda inna. Może ona sie posługiwać czymkolwiek zechce, nawet patyk może być ich symbolem jeśli zechcą, natomiast "edelweisski herb rodowy" otrzymuje się za zasługi - z reguły głowy rodu. Nagordą jest herb i "stan wyższy" nazwijmy to kolokwialnie. :)

Czy to jest w miarę jasne, o co mi chodzi?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Pozostaje mi jedynie podzIękować Herr @Albert Fryderyk de Espada i dopisac zaprojektowanie tego herbu do długiej listy bezdennej wdzięczności za liczne wsparcie w różnych dziedzinach i kwestiach.

Myślałam nad otworzeniem pierwszej w mikronacjach linii kosmetycznej, więc pierwszy kosmetyk będzie zadedykowany właśnie wspomnianemu wspaniałemu drugiemu Faktotum.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 07 kwietnia 2026, 07:56 Pozostaje mi jedynie podzIękować Herr @Albert Fryderyk de Espada i dopisac zaprojektowanie tego herbu do długiej listy bezdennej wdzięczności za liczne wsparcie w różnych dziedzinach i kwestiach.

Myślałam nad otworzeniem pierwszej w mikronacjach linii kosmetycznej, więc pierwszy kosmetyk będzie zadedykowany właśnie wspomnianemu wspaniałemu drugiemu Faktotum.
Czy to będzie owocowało ożywioną współpracą na linii links faktotum- rechts faktotum? Czy to jednak zaowocuje romansem? Nieważne, w którą stronę to pójdzie, to mam nadzieję, że się dokona! :P

Co do herbów rodowych, to podstawy mamy załatwione. Teraz czas na coś innego, a skoro jest sama pomysłodawczyni to zarzucam tylko EDELEK.
Uporządkować, dodać i pozamieniać. Czy postać Edelka chcecie zamiast innych emoji?
Mam już w zasadzie od miesiąca do uruchomienia wariant z "lajkowaniem" postów jak w innych mikronacjach (wybór serce, wow, etc.) to i nad tym można pomyśleć co tam ma się znaleźć.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Heinz-Werner Grüner pisze: 07 kwietnia 2026, 08:05
Femme Mystere pisze: 07 kwietnia 2026, 07:56 Pozostaje mi jedynie podzIękować Herr @Albert Fryderyk de Espada i dopisac zaprojektowanie tego herbu do długiej listy bezdennej wdzięczności za liczne wsparcie w różnych dziedzinach i kwestiach.

Czy to będzie owocowało ożywioną współpracą na linii links faktotum- rechts faktotum? Czy to jednak zaowocuje romansem? Nieważne, w którą stronę to pójdzie, to mam nadzieję, że się dokona! :P
Myślę, że może współpraca ze mną będzie dla Herr @Albert Fryderyk de Espada nieco mniej przykra niż zakładał, czego mogę się jedynie domyślać, gdyż rzadko wyraża swoje myśli, pozostając tajemniczym ze swym milczącym obliczem. To pasuje do jego wizerunku. Plotki o rzekomym romansie muszę od razu zdementować, gdyż Herr Espada żywi do mnie najwyżej zdystansowaną uprzejmość. Pomimo, iż ja osobiście bardzo go lubię.
Heinz-Werner Grüner pisze: 07 kwietnia 2026, 08:05 Co do herbów rodowych, to podstawy mamy załatwione. Teraz czas na coś innego, a skoro jest sama pomysłodawczyni to zarzucam tylko EDELEK.
Uporządkować, dodać i pozamieniać. Czy postać Edelka chcecie zamiast innych emoji?
Mam już w zasadzie od miesiąca do uruchomienia wariant z "lajkowaniem" postów jak w innych mikronacjach (wybór serce, wow, etc.) to i nad tym można pomyśleć co tam ma się znaleźć.
Jeśli chodzi o Edelka, to proszę skompletujmy listę potrzebnych grafik, to skompletujemy/dodamy/poprawimy/ulepszymy, ok? Ale do tego chyba potrzeba osobnego wątku.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Polecam się. Sam jestem z nich bardzo zadowolony.
Femme Mystere pisze: 07 kwietnia 2026, 09:22 Myślę, że może współpraca ze mną będzie dla Herr @Albert Fryderyk de Espada nieco mniej przykra niż zakładał, czego mogę się jedynie domyślać, gdyż rzadko wyraża swoje myśli, pozostając tajemniczym ze swym milczącym obliczem. To pasuje do jego wizerunku. Plotki o rzekomym romansie muszę od razu zdementować, gdyż Herr Espada żywi do mnie najwyżej zdystansowaną uprzejmość. Pomimo, iż ja osobiście bardzo go lubię.

Nie bierzcie tego personalnie ale tak już po prostu mam że nie jestem przesadnie emocjonalny.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”