Zjazd 2023

Edelweiss NachrichtenAgentur (ENA) ma spełniać rolę komunikatora Szarotkowej Krainy ze światem zewnętrznym. Chcesz się dowiedzieć co się dzieje w innej części mikroświata? Zajrzyj właśnie tu!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Orjon Surma Stempel

ODZNACZENIA

Zjazd 2023

Post autor: Orjon Surma »

Życie bez zjazdu? No niby jest, ale co to za życie...

...więc jest propozycja! ;)
4-6 sierpnia. Toruń. Tramp Camp.

Co Wy na to?

Wiem, że niektórzy będą niepocieszeni (znoooowu ten Toruń?), ale to nie moja propozycja, a ponadto mimo wszystko Toruń nie jest jakoś źle skomunikowany z resztą Polski. Chyba z większości kraju da się tam jakoś sensownie dojechać różnymi środkami lokomocji.

Zapisy nie będą trwać zbyt długo, bo z tego co wiem nie ma zbyt wielu miejsc w Trampie.
Organizator - @Oswald Baskerville, więc o dodatkowe pytania najlepiej zagadywać go właśnie :)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Zjazd 2023

Post autor: Ronon Dex »

Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 10:01 Kto wymyśla taki koniec świata. Następnym razem zorganizujcie w Bangladeszu.
Wybacz, ale piszesz w tym momencie kompletne bzdury... Toruń to oczywiście nie środek Polski, ale miasto leżące 120 km na północny-zachód od jej geometrycznego środka. Do tego jest to miasto bardzo dobrze skomunikowane zarówno kolejowo (główna linia kolejowa, łatwość dojazdu zarówno z północy, jak i południa, ale też z Warszawy czy z kierunku zachodniego, czy z Mazur), jak i drogowa (autostrada A1). Pod tym względem wybór Torunia jest bardzo dobry... i nie dlatego, że akurat mam blisko (dla mnie nie byłoby problemem te 500-600 km zarówno pociągiem, jak i samochodem), ale dlatego, że z większości miejsc w Polsce dojazd jest tam w granicach rozsądku.

Zeszłoroczny plan był taki, że w Poznaniu, ale nie było akurat nikogo do zorganizowania. Tylko, że z Krakowa masz pociągiem tyle samo czasu jazdy... samochodem chyba też.

Po raz kolejny... chcesz bliżej Krakowa? To nic nie stoi na przeszkodzie byś to zorganizowała w Krakowie. Tylko, że wtedy ludzie z północnej Polski (a w zeszłym roku byli i tacy) będą mieli "na koniec świata" i w sumie będą mieli obiektywnie więcej racji niż Ty krytykując Toruń jako miejsce zjazdu.
Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 10:01 To już nawet autem podaje przez A1 4:48
I też się licz, że w tyle nie jedziesz... szczególnie w piątek, gdzie masz przed końcem tygodnia wzmożony ruch ciężarówek. W praktyce wychodzi podobnie jak pociągiem.
Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 10:01 Samolotem nie ma chyba połączeń. Tylko Bydgoszcz.
Skoro preferujesz ten środek transportu, to jak bardzo chcesz mogę się poświęcić i jechać samochodem... lotnisko EPBY to ja widzę z okna, a do Torunia (na tą stronę rzeki, po której jest miejsce zjazdu) i tak koło niego muszę przejeżdżać. :lol:

Inna sprawa, że licząc cały czas potrzebny na podróż lotniczą (też dojazdy na i z lotniska... czas przed wylotem itp.) to nie wiem czy to specjalnie oszczędza czas. Ogólnie komunikacja lotnicza na tak małe odległości nie ma wielkiego sensu... ale jak ktoś lubi. Transport EPBY-Toruń mogę Tobie zapewnić.
Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 10:01 Z Krakowa jedzie się do Torunia 5 i pół godziny.
I co? To tak długo? Ja rozumiem Kolegę z Podkarpacia, bo on faktycznie ma kiepski dojazd... inna sprawa, że prawie w każdym przypadku. Jednak z większości miejsc Polski (też z Krakowa) komunikacja (kolejowa i drogowa) do Torunia zła nie jest i zawiera się w tych 6 godzinach podróży.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Ronon Dex to może Teneryfa? Około 5 godzin samolotem :D Na Bagladesz to jednak chyba nie da się dolecieć bez przesiadki.

A na Teneryfę, obiektywnie mówiąc, są wygodne połączenia lotnicze. I trafiają się bardzo korzystne ceny! A ile atrakcji!

A może tanie loty do Włoch? Za stówkę da sie wyhaczyć loty do Bolonii.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 13:45 @Ronon Dex to może Teneryfa? Około 5 godzin samolotem :D Na Bagladesz to jednak chyba nie da się dolecieć bez przesiadki.
Odnoszę wrażenie, że jak ktoś "jest na nie"... to zawsze znajdzie sto problemów i powodów do narzekania.

Ciekawe tylko czy gdybyś to Ty zorganizowało taką imprezę akurat w Krakowie, to czy ci co mają te 5-6 godzin (jak Ty do Torunia) też by zaczęli marudzić, że zjazd jest "na końcu świata"?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nie sądzę, żeby ktokolwiek narzekał, bo w Krakowie jest bardzo ładnie i każdy lubi Kraków. Ty nie lubisz Krakowa, @Ronon Dex ?
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 14:08 Nie sądzę, żeby ktokolwiek narzekał, bo w Krakowie jest bardzo ładnie i każdy lubi Kraków.
A co temu Toruniowi w sumie dolega? Nawet jako rodowity Bydgoszczanin (z dziada... pradziada) nic do tego miasta nie mam... Miejsce na zjazd dobre, jak każde inne.
Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 14:08 Ty nie lubisz Krakowa, @Ronon Dex ?
Ale ja nic do Krakowa jako takiego nie mam... zorganizuj zjazd w Krakowie to się pojawię i nie będę marudził, że mam 6 godzin jazdy, albo szukał innych sztucznych problemów - w stylu, że PKP mi się nie podoba, a autostrada A4 to porażka, albo z lotniska EPKK do centrum trzeba godzinę jechać (w sumie tyle co z EPBY do Torunia). Cały problem w tym, że trzeba to zorganizować, a najwygodniej to zrobić jednak "tubylcowi", tylko musi mu się chcieć. Akurat drugi raz z rzędu chciało się tym z Torunia, za co im chwała - bo narzekać czy marudzić to potrafi każdy i nie wymaga to wysiłku. :lol:

Zresztą równie dobrze możecie to zrobić w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Olsztynie czy Łodzi... ja marudny nie jestem, dojadę gdzie trzeba, bo parę godzin jazdy to nie jest dla mnie jakaś wielka fatyga czy wysiłek (pomimo tego, że "swoje lata" mam). Na różne zloty i spotkania towarzyskie jeździło się w różne miejsca, nawet bardziej oddalone i problemu nie było... nawet w czasach gdy PKP to naprawdę była porażka, a drogi były jakie były (przed autostradami i innymi "eskami"), o samochodach z czasów "demoludów" (czyli średnia prędkość na trasie wychodziła około 60 km/h) to nawet nie wspominam.

Proponuję następnym razem zrobić w miejscowości o nazwie Piątek... to ponoć geometryczny środek Polski i wtedy będzie "sprawiedliwie", choć pewnie nieco trudniej dla tych co to pociągami na zjazdy jeżdżą.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

@Ronon Dex tak szczerze to po prostu ciężko mi wyrwać się tak daleko z przyczyn osobistych. Tyle godzin jazdy nie wchodzi w grę w moim przypadku.

W Krakowie też ciężko coś zorganizować, bo jako organizator musiałabym stanąć na wysokości zadania, a jednak bywa u mnie tak, że z dnia na dzień sytuacja zmienia się o 180 stopni. Głupio byłoby ściągać gdzieś ludzi i potem się nie stawić.

Tak czy inaczej, bawcie się dobrze ;) Zdajcie relację.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 15:27 @Ronon Dex tak szczerze to po prostu ciężko mi wyrwać się tak daleko z przyczyn osobistych. Tyle godzin jazdy nie wchodzi w grę w moim przypadku.
I tak Dziewczyno trzeba było od razu... to jest całkowicie zrozumiałe. Brak czasu jest niestety bolączką dzisiejszego świata (po co te sztuczne problemy z PKP czy samolotem co do Torunia nie doleci... itp.?). Sam dopiero w tym roku i to od nieco ponad 2 miesięcy postanowiłem zastopować, bo kasy się do grobu nie zabierze. Tylko, że jak już mogę (starczy mi), a Wam młodym jeszcze pewnie sporo lat do tego brakuje.
Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 15:27 W Krakowie też ciężko coś zorganizować, bo jako organizator musiałabym stanąć na wysokości zadania, a jednak bywa u mnie tak, że z dnia na dzień sytuacja zmienia się o 180 stopni. Głupio byłoby ściągać gdzieś ludzi i potem się nie stawić.
Może w przyszłym roku coś postaram się zrobić (czy raczej pomóc zrobić) na południu... mam kumpla w Dobczycach (w sumie 2 rzuty beretem od Krakowa, a okolica fajniejsza niż "zasyfiałe", jak każde zresztą większe miasto), co to jest nawiedzonym (w pozytywnym znaczeniu tego słowa) działaczem społecznym. Organizuje wiele imprez to może by mi to też załatwił "na odległość". Pomyślę.

Femme Mystere pisze: 08 czerwca 2023, 15:27 Zdajcie relację.
Masz jak w banku... ;)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Widzę, że daliście się ponieść fantazjom. :)

Po pierwsze - celem jest spotkanie.
Po drugie - dobra zabawa.
Po trzecie - nie każdy w każdym momencie życia może zrobić to ot, tak.
Po czwarte - Toruń, Kraków, Piątek czy Łódź - jeśli robi się mikronacyjny zjazd z myślą, że zjawi się ten co może to nie ma znaczenia
Po piąte - jak pisałem wcześniej, docelowo, by kiedykolwiek zmobilizować się i zrobić typowo edelwajski (nie same Edle, ale by przyjechało ich jak najwięcej. Oczywiście poza nimi także mogłaby się zjawić cała reszta) zjazd to w grę wchodzi w tym momencie tylko coś na linii Katowice-Kraków. Tutaj chciałbym być uprzejmy właśnie dla naszych Pań, bo akurat @Femme Mystere to całe serce Edelweiss. @Isabella Swann jeśli tylko byłaby w tym czasie w okolicy (a nie gdzieś w Toronto, Salzburgu, Wiedniu czy innym "wypiździajewie małym" ;) ) to też by się zjawiła. Panom namężnym, czy też nie jest w tej materii jednak trochę łatwiej. Kobieta ma inne "obowiązki", a że to młode dziewczyny to nie ma co ukrywać mają ograniczony czas. Nie ma też co liczyć, że "stary" puści na taki, bądź co bądź, męski zjazd na dwie noce. Sądzę, że docenić by można samo pojawienie się choćby w jeden dzień.
A tem Kraków może naprawdę kiedyś wypalić. Zakładam, że Ronon nie ma w ogóle problemu z dojazdem gdziekolwiek, Joachim, Krzysztof czy ja na pewno byśmy się zebrali razem (a może i "młokosa" z Insulii by się zabrało. ;) )
Sophie to nawet nie wiem czy powinienem pytać... Jakkolwiek to brzmi, to jej pewnie byłoby najtrudniej, a mnie chyba prosić jeszcze gorzej. ;)
Piotr czy Albert (miałby zdecydowanie bliżej) może daliby radę, a to już całkiem spora ekipa.
Reszta, nie wiem...

W każdym razie - kiedyś na pewno się uda zorganizować WSPÓLNĄ biesiadę przy piwerku i kiełbasce z grilla. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ile osób jest aktualnie zadeklarowanych na wizytę w Toruniu?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 09 czerwca 2023, 21:04 Ile osób jest aktualnie zadeklarowanych na wizytę w Toruniu?
Nie mam pojęcia... organizator zapewne zbiera dane nie tylko poprzez forumowe dyskusje, ale tez inaczej np. via PW, przez zapewne swoje kontakty na komunikatorach czy przez tego całego Discorda. Takie informacje pojawią się pewnie podobnie, jak w zeszłym roku gdy już przyjdzie do konkretów, rozpiski pokojów i opłat.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Agencja Informacyjna Edelweiss (ENA)”