Jak powiedział jakiś czas temu herr @Horace Richelieu
Jeśli chodzi o kawę możemy wiele powiedzieć na jej temat. Osobiście udało mi się uczyć w dwóch nurtach baristycznych (pierwszy to europejska szkoła, drugi - amerykańska). Różnią się one między sobą nazwami poszczególnych kaw, jak i stosunkiem kawy do mleka czy pianki. Osobiście podejrzewam, że przekazywać wiedzę będę głównie z rodzimego mi nurtu europejskiego. Więc może przejdźmy do setna kursu.
Każdy z nas docenia fakt, iż kawa poprawia naszą pamięć i wspomaga aktywność naszego mózgu (pita oczywiście w rozsądnych ilościach). Zwiększa ona również poziom dopaminy w naszym organizmie, przeć co możemy czuć się bardziej szczęśliwsi (jak to nie wiele człowiekowi trzeba do szczęścia ). Wiadomi iż jej rodzaje i sposoby podawania w każdym zakątku globu się różnią, jednak wszędzie znajdziemy podstawową 6 rodzai (które w każdym miejscu będą nazywać się inaczej).
Pisząc o rodzajach kawy, co mam na myśli? Jest to stosunek używania zaparzonej już kawy do pozostałych składników z jakimi się łączy. Najczęściej używa się jako bazy espresso - więc też od niego zacznę opisywanie rodzai.
Espresso
Jest ono matką wszystkich kaw, i znajduje się we wszystkich pozostałych rodzajach w połączeniu z innymi składnikami. Zwykle serwuje się je w małych filiżankach o pojemności do 30 ml (np w Ameryce jest to 40 ml, a w Włoszech już tylko 25 ml). Z reguły obok filiżanki podaje się szklankę wody do przepłukiwania naszych kubków smakowych pomiędzy kolejnymi łykami (bardzo często spotykane w Wiedeńskich Kawiarniach). Daje to możliwość lepszego rozpoznania wyrazistego i intensywnego smaku kawy. Espresso to idealny wybór dla dbających o linię, ponieważ jest najmniej kaloryczne w całej gamie kaw.
Kolejnym rodzajem jest Espresso Macchiato znane również jako Flat White
Jest po połączenie espresso z mleczną pianką. Ojczyzną tej kawy są Włochy - gdzie nazywana ona jest "poplamioną kawą". Spienione mleko łagodzi wyrazisty oraz intensywny smak espresso.
Kolejną kawę pewnie znają wszyscy - jest to Caffe Latte.
Wybierane chyba najczęściej przez wszystkich smakoszy kawy. Jest to połączenie espresso (30 ml), które wlewamy do gorącego spełnionego mleka (60ml) i zwieńczamy pianką. Towarzyszy nam najczęściej w drodze do pracy i to z samego rana. Jest to też baza do wszelakich wariacji z dodatkami typu syropu czy przypraw. Bo pozwala na zmienienie smaku oraz aromatu kawy.
Może mieliście okazję zjeść francuskie lub włoskie śniadanie - to będzie znali kolejną kawę. Cappuccino to podstawa tamtejszego świata kawy. Idealnie pasuje do lekkiego słodkawego śniadania. Cappuccino to połączenie również espresso z spienionym mlekiem i pianką. Aten czym różni się od Latte? A tym, że zawiera mniej mleka (około 40 ml). Tutaj najczęściej też Bariści całego świata rysują różnego rodzaju dzieła sztuki z pianki która wieńczy Cappuccino.
Caffe Nero znana również jako Americano.
To połączenie espresso z gorącą wodą w stosunku 1:2. Nie jest to powszechnie znana mała czarna (ma ona inny stosunek wody do espresso w zależności od regionu). Jako ciekawostkę powiem iż największa Caffe Nero na świecie miała aż 14 tysięcy litrów napoju.
Ostatnim podstawowym rodzajem jest Caffe Bianco lub również znana pod nazwą Macciato
Jest to typowe połączenie espresso z gorącym mlekiem. Zazwyczaj w stosunku 1:1 by przełamać intensywny smak espresso, ale pomimo wszystko zapewnić sobie zastrzyk energii w ciągu dnia.
Jednak pomimo sposobu przyrządzenia i podania, podstawą dobrej kawy są ziarna z jakiej jest zrobiona. A o tym w kolejnym odcinku Kursu! Zapraszam do zaglądania po kolejną porcję informacji