Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
- Posty: 2696
- Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Mnie z kawiarki nigdy nie smakowała. Wychodzi bardzo intensywna.
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
bo to zazwyczaj z Kawiarki wychodzi Espresso jednak jak mówię wiele zależy od przygotowania kawy. Ale o tym w kolejnym pościeFemme Mystere pisze: ↑07 maja 2022, 10:03 Mnie z kawiarki nigdy nie smakowała. Wychodzi bardzo intensywna.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Kawa mocna jak najbardziej! Prederuje dość intensywne smaki, ale prawdą jest też, że jak pije trzecią o 12 w południe to już się robi "kwaśno" w ustach.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
No dobra Po długiej przerwie wracamy z kursem Baristy!
Przez lata panowało przekonanie, iż kawa bezkofeinowa nie ma smaku, jest gorzka i w ogóle nie stanowi kawy. Jednak proces usuwania kofeiny z kawy został znacznie ulepszony. Dlatego 30% kaw w sklepach obecnie to kawa bezkofeinowa.
Do dekofeinizacji kawy używa się wody albo rozpuszczalnika chemicznego. Te metody trochę się różnią, ale cały proces jest zasadniczo ten sam: najpierw zwiększa się surowe ziarna pod parą. Kiedy podwoją objętość, umieszcza się je w rozpuszczalniku. Chodzi o to, żeby usunąć z kawy jak najwięcej kofeiny, pozostawiając w niej jak najwięcej smaku.
Metoda Swiss Water process poleca na tym, iż ziarna kawy umieszcza się w gorącej wodzie, a nie w rozpuszczalniku chemicznym. Następnie woda zostaje przefiltrowana przez węgiel drzewny, który pochłania kofeinę. Metoda ta jest bardziej kosztowna, ale specjalistyczne palarnie kawy ją preferują.
Podczas testów smakowych okazuje się, ze przeciętny człowiek często dostrzega różnicę pomiędzy na przykład kawą Kolumbijską a kawą gwatemalską. Jednak te same osoby zwykle nie widzą różnicy pomiędzy normalną kawą a kawą bezkofeinową.
Dla osób chcących ograniczyć wpływ kofeiny na swoje życie warto spróbować mieszanki pół na pół, cafe au lait, cafie latte albo cafe con leche (o nich póżniej). Warto jednak pamiętać, iż w ciągu dnia można wypić maksymalnie 300 mg kofeiny. Powyżej tej dawki każdą kolejna kawa nie wywoła żadnego dodatkowego efektu pobudzenia.
KAWA BEZKOFEINOWA
Przez lata panowało przekonanie, iż kawa bezkofeinowa nie ma smaku, jest gorzka i w ogóle nie stanowi kawy. Jednak proces usuwania kofeiny z kawy został znacznie ulepszony. Dlatego 30% kaw w sklepach obecnie to kawa bezkofeinowa.
Do dekofeinizacji kawy używa się wody albo rozpuszczalnika chemicznego. Te metody trochę się różnią, ale cały proces jest zasadniczo ten sam: najpierw zwiększa się surowe ziarna pod parą. Kiedy podwoją objętość, umieszcza się je w rozpuszczalniku. Chodzi o to, żeby usunąć z kawy jak najwięcej kofeiny, pozostawiając w niej jak najwięcej smaku.
Metoda Swiss Water process poleca na tym, iż ziarna kawy umieszcza się w gorącej wodzie, a nie w rozpuszczalniku chemicznym. Następnie woda zostaje przefiltrowana przez węgiel drzewny, który pochłania kofeinę. Metoda ta jest bardziej kosztowna, ale specjalistyczne palarnie kawy ją preferują.
Podczas testów smakowych okazuje się, ze przeciętny człowiek często dostrzega różnicę pomiędzy na przykład kawą Kolumbijską a kawą gwatemalską. Jednak te same osoby zwykle nie widzą różnicy pomiędzy normalną kawą a kawą bezkofeinową.
Dla osób chcących ograniczyć wpływ kofeiny na swoje życie warto spróbować mieszanki pół na pół, cafe au lait, cafie latte albo cafe con leche (o nich póżniej). Warto jednak pamiętać, iż w ciągu dnia można wypić maksymalnie 300 mg kofeiny. Powyżej tej dawki każdą kolejna kawa nie wywoła żadnego dodatkowego efektu pobudzenia.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Jakoś kawa bezkofeinowa w ogóle do mnie nie przemawia. Nie próbowałem, ale nawet nie mam takiego zamiaru. Póki zdrowie jakieś tam w miarę jest, a zakładam, że po to powstała bezkofeinowa, by pić kawę mogli ci co mają problemy z ciśnieniem, to skupię się na mojej z ekspresu.
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Jak pisałam dla zdrowia picie kilkunastu kaw dziennie (więcej niż 2) powoduje szkody na organizmie. Dlatego ja działam na zasadzie z rana dwie kawy mocne a potem albo cappuccino albo bezkofeinową właśnie
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Nie zgodzę się. Przy piątej mi "pikawa" dopiero zaczyna szwankować.Isabella Swann pisze: ↑02 czerwca 2022, 13:13 Jak pisałam dla zdrowia picie kilkunastu kaw dziennie (więcej niż 2) powoduje szkody na organizmie. Dlatego ja działam na zasadzie z rana dwie kawy mocne a potem albo cappuccino albo bezkofeinową właśnie
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
- Posty: 11867
- Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
- Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Isabella Swann • Stempel
- Posty: 1604
- Rejestracja: 15 marca 2022, 19:57
- Lokalizacja: Wien/Wolkenbad
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweiss Kaffee - Kurs Baristy
Chodzi o to, że naukowo udowodniono iż tylko pierwsze dwie kawy mają dodatni wpływ na organizm. Każda kolejna wpływa negatywnie na ośrodki sytości i głodu w mózgu. Ale to tylko tak jako info. Dzisiaj proces parzenia będzie.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑02 czerwca 2022, 20:29Nie zgodzę się. Przy piątej mi "pikawa" dopiero zaczyna szwankować.Isabella Swann pisze: ↑02 czerwca 2022, 13:13 Jak pisałam dla zdrowia picie kilkunastu kaw dziennie (więcej niż 2) powoduje szkody na organizmie. Dlatego ja działam na zasadzie z rana dwie kawy mocne a potem albo cappuccino albo bezkofeinową właśnie
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Swann [von Lichtenstein]
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości