Siedziba Wojskowej Komendy Uzupełnień

Wojskowa Komenda Uzupełnień (RKA) to miejsce gdzie na wezwanie musi zjawić się każdy obywatel Edelweiss, gdyż służba jest tutaj obowiązkowa zarówno dla mężczyzn, ale i dla kobiet.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Wojskowej Komendy Uzupełnień

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Pierwszy "legalny" Edel w Ordo? To brzmi naprawdę dumnie. Ciekawe w sumie kto będzie tym pierwszym. Ja bym jeszcze próbował zwerbować naszego "nadwornego sapera" JC, ale on "typowej" słuzby unikał, to własnie może te specjalne by przypadły mu do gustu...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Podobnie jak ja, mąż będzie chciał zwolnienia ze służby. Ale to pewnie sam napisze
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
August Neumann Stempel

OBYWATEL

Post autor: August Neumann »

Tego sierpniowego poranka Bella i August pojawili się przed budynkiem komisji powołania do wojska. August próbował zachować powagę, choć od kilku minut nerwowo poprawiał kołnierzyk.

— Nie denerwuj się — powiedziała Bella. — Przecież to tylko komisja.

— „Tylko komisja” — mruknął August. — Ty nie będziesz musiała odpowiadać na pytania lekarza o każdy szczegół swojego życia. - Bella uśmiechnęła się i poprawiła mu marynarkę.
- Pamiętaj, ja też to przeszłam.

W środku czekała już grupa młodych mężczyzn. Gdy wyczytano nazwisko Augusta, ten westchnął i wszedł do gabinetu. Bella została na korytarzu, cierpliwie czekając.

August wszedł i powiedział lekko niespokojnym głosem:
- August Wilhelm Neumann - stawiam się na komisję. Mąż Oberstammerin i Lekarz z Wolkenbad. Chciałbym rozmawiać z naczelnikiem w sprawie służby zastępczej, tak samo jak moją żona.
(-) August Wilhelm Neumann
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

August Neumann pisze: 14 sierpnia 2026, 18:05 - August Wilhelm Neumann - stawiam się na komisję. Mąż Oberstammerin i Lekarz z Wolkenbad. Chciałbym rozmawiać z naczelnikiem w sprawie służby zastępczej, tak samo jak moją żona.
Oficer rekrutacyjny podniósł wzrok znad dokumentów, gdy August wszedł do gabinetu. Przez chwilę przyglądał się mężczyźnie, po czym sięgnął po leżącą przed nim listę.

- August... Wilhelm Neumann... - powtórzył, przesuwając palcem po kolejnych nazwiskach. - Lekarz z Wolkenbad. - dodał zatrzymując się na moment, po czym odłożył listę.

- Dobrze, Herr Neumann. Proszę usiąść. - Wskazał krzesło po drugiej stronie biurka, a następnie wyjął odpowiedni formularz.

- Rozumiem, że chce pan rozmawiać o służbie zastępczej. Skoro pańska żona odbywała już rozmowę w tej sprawie, możemy przejść od razu do rzeczy. Zanim jednak podejmiemy jakąkolwiek decyzję, muszę wiedzieć, dlaczego uważa pan, że właśnie w pańskim przypadku służba zastępcza będzie właściwym rozwiązaniem. -

Oficer zanurzył pióro w kałamarzu.

- Jest pan lekarzem, więc zakładam, że pańskie kwalifikacje mogą być dla Edelweiss Streitkräfte przydatne również poza liniową służbą wojskową. Możliwości jest kilka; od służby medycznej przy jednostkach wojskowych, przez zabezpieczenie szpitalne, aż po pełnienie obowiązków lekarza w ramach struktur pomocniczych. - Spojrzał na Augusta uważniej.

- Dlatego proszę wyjaśnić mi przede wszystkim, jakiej formy służby pan oczekuje. Czy chce pan całkowicie uniknąć służby wojskowej, czy jest pan gotów wykonywać obowiązki na rzecz państwa jako lekarz, jeżeli zostanie to uznane za równoważną służbę zastępczą? - dopytał oficer poczyniwszy pierwsze adnotacje w formularzu.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Heinz-Werner Grüner pisze: 13 sierpnia 2026, 21:22 Pierwszy "legalny" Edel w Ordo? To brzmi naprawdę dumnie. Ciekawe w sumie kto będzie tym pierwszym. Ja bym jeszcze próbował zwerbować naszego "nadwornego sapera" JC, ale on "typowej" słuzby unikał, to własnie może te specjalne by przypadły mu do gustu...
A no przydałoby się kogoś wynieść do tego zaszczytnego stanowiska jako pierwszego. Ale do tego trzeba dojrzeć i się wykazać swoją służbą. Rozważam czy nie poczynić wraz z potencjalnymi awansami w szeregi ordo jakiś dodatkowych benefitów aby zachęcić do aktywności w dążeniu do służby w tak elitarnych jednostkach. Może jakieś pomysły Herr Oberhaupt?
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rekrutierungskommando der Armee”