Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Rajdowe Mistrzostwa Austro-Wegier to forumowa zabawa w rajdy samochodowe, której zamiarem jest wyłonienie najlepszego kierowcy mikroświata.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W dniu dzisiejszym otrzymałem od mistrza mikroświata RMAW, Herr Romańskiego dość zaskakujący raport. Jego treść była już poruszana kilkukrotnie w posezonowych pogadankach, ale chyba nigdy tak merytorycznie i treściwie.
Przejdźmy zatem do treści. Za zgodą autora publikuję treść tego raportu:

Obrazek

Dla mnie z punktu widzenia organizatora jest prowadzenie widowiska w sposób jak najbardziej porywający. RMAW to zabawa, show dla uczestników. Co za tym idzie stanowisko w sprawie licencji PRO zaprezentowane przez Herr Romańskego trafia do mnie w pełni. Widzę tu przede wszystkim zwiększenie atrakcyjności. To dla mnie kluczowe by wyścigi nie popadły w marazm. Szansę na zwycięstwo, czy też podium będą bardziej realne dla mniej doświadczonych. Ucierpią "starzy wyjadacze", ale czy na pewno? Rywalizacja będzie na pewno na jeszcze większym poziomie, gdzie będą decydowały takie detale jak tankowanie czy nawet ostatni super odcinek specjalny.
Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, że propozycja zmian idzie z samej góry, wszak autor to obecny meister.

Zapraszam do dyskusji, jak Wy to widzicie. Proszę śmiało i bez opamiętania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Post autor: Joachim Cargalho »

Franklin Garamond pisze: 03 października 2024, 23:21 W ramach ciekawostki (tu podziękowania dla @Orjon Surma, bo sam bym tego nie ogarnął), wyniki w niedawnym rajdzie, gdyby:
a) nie było licencji w ogóle
b) nie było licencji pro
c) nie było niczego (tylko premie z OS, przeprawy i krzyżówki)

Obrazek

To tylko ciekawostka. Nie postuluję tu niczego. Niemniej, najlepiej operuje się na danych.

edit: mała korekta, bo się źle posortowało
Wychodzi na to, ze Heinz był największym beneficjentem. :D
Ja bez licencji dobrze się bawię - nawet nie wiem co one dają.

Szkoda, ze temat poruszony jest po wystartowaniu sezonu, a nie w trakcie kilkumiesięcznej przerwy z czasem na poprawki regulaminowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Pavel van der Gibson pisze: 04 października 2024, 08:46 Licencje rozumiem jako bonus za doświadczenie, który pokazuje że ktoś jeździ regularnie i punktuje. Takie pokazanie, że zawodnicy mają zróżnicowany poziom, ale nie dlatego, że tak się wylosowało, tylko na to zapracowali. Mój przykład z poprzedniego sezonu pokazuje, że da się i bez PRO osiągać dość dobre wyniki, dodatkowo w pierwszym sezonie w życiu.
Licencje są, moim zdaniem, dobre, z powodów o których piszesz — tylko zbyt mocno przegięte w kierunku Pro. Jeżeli medaliści Sezonu V utrzymają formę oraz pozostaną w łaskach Matki Prokrastynacji, zostaniesz kolejnym kierowcą z licencją Pro, po czym na długo wciągniesz za sobą drabinę. Nowi zawodnicy mają z każdym kolejnym rajdem nieproporcjonalnie trudniej, bo wszystkie dotychczasowe licencje najwyższego poziomu się nawarstwiają.

* * *

Obrazek
Do tabelek @Franklin Garamond dorzucam symulację tego, jaki byłby wynik ostatniego rajdu, gdyby obowiązywały na nim propozycje z raportu. Tabela uporządkowana w kolejności symulowanych wyników. I do roboty… 🤮
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ja wiem, że jestem największym beneficjentem pro tego rajdu. Tak mi się właśnie jechało. Natomiast najgorzej an tym wyszedł Herr Garamond. Nie mniej takie były zasady, fakt, faworyzowały znacznie tych z licencjami najwyższymi. Dostałem z tejże racji 20 minut PC, gdyż mój partner z zespołu przekazał mi swoje (tu się kłaniają właśnie PEŁNE zespoły, to na pewno będę starał sie faworyzować, stąd i na mecie "kolektyw").
Na tym to miało polegać, że jest trochę szczęścia w klikaniu, trochę wyczucia zegara, trochę strategii i trochę kolesiostwa. Ot cały RMAW.

Co do tego dlaczego nie byy prowadzone rozmowy przed sezonem, to faktem oczywistym jest, że każdy odpoczywał od nich, nie do końća zdając sobie sprawę, po tak długiej przerwie, co bylo problemem. Praca na "żywym towarze" jest łatwiejsza, ale unikałem zmian w trakcie. W tym sezonie przełamałem się, gdyż mamy zupełnie inne możliwości. A i mam wrażenie, że rajdy wymagają pewnego odświeżenia i przypływu "świeżej krwi". Te nowe licencje na pewno się do tego przyczynią, że będzie łatwiej.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jeżeli już chcemy zaciąć od "wyrównywania" szans poważnie zastanowiłbym się też nad samym faktem istnienia "Łyku Doświadczenia" gdyż w mojej opinii jest ono równie problematyczne a nawet bardziej niż same licencje.
Trudno nie zgodzić się z faktem iż zdobycie licencji PRO w ostatnich 2 latach stało się bardzo ciężkie dla wielu kierowców i jak najbardziej pragnę poprzeć inicjatywę:
  1. Zmiany wymagań na osiąganie licencji
  2. Zmniejszenia/wyrównania bonusów z nich płynących
Ale również z tego samego powodu proponowałbym zakwestionować istnienie "Łyku Doświadczenia" które na dobrą sprawę jest jeszcze groszy niż licencje w obecnym stanie gdyż w obecnych realiach przypada on na zmianę może garstce tych kierowców. O tyle co zdobycie licencji nawet PRO jest możliwe przy nieco większej dozie szczęścia i wyczucia podczas rajdów tak Łyk niemalże nieustanni od kilkunastu wyścigów przypada niemal tym samym kierowcom i dla takiego niedzielnego kierowcy albo nawet już rajdowców ze sporym stażem jest czymś o czym jedynie słyszeli gdyż wykorzystać go w rzeczywistości nie mieli nawet okazji. Na szczęście jego efekty są stosunkowo małe ale jeżeli założymy iż proponowane zmiany w licencjach miałyby wejść w rzycie nawet te 3, 2 albo 1 sekunda będzie mogła już zrobić różnicę.
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Poza domem, więc dla odmiany lakonicznie.

Zgadzam się z @Albert Fryderyk de Espada odnośnie do Łyku Doświadczenia. Podczas pisania raportu zastanawiałem się także nad nim, bo jego mechanizm jest w zasadzie identyczny, co licencji Pro — z tym samym skutkiem nawarstwiania się premii. Nie wspomniałem o nim z powodów niewielkich premii oraz braku łatwej możliwości zmniejszenia bonusów (system nie uwzględnia sekund w wynikach).

Na szybko: a gdyby zostawić Łyk Doświadczenia, z ewentualną zmianą nazwy, ale tylko dla licencji niższych niż Pro?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Helwetyk pisze: 05 października 2024, 19:36

Na szybko: a gdyby zostawić Łyk Doświadczenia, z ewentualną zmianą nazwy, ale tylko dla licencji niższych niż Pro?
W jakim sensie niższych? Czyli co, przysługiwałby tylko tym co nie mają pro?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 października 2024, 20:36 Co do tego, dlaczego nie były prowadzone rozmowy przed sezonem, to faktem oczywistym jest, że każdy odpoczywał od nich, nie do końca zdając sobie sprawę, po tak długiej przerwie, co było problemem.
U mnie był jeszcze jeden powód. Dopóki nie stworzyliśmy (wystarczająco) kompletnej bazy danych, brakowało mi wygodnego dostępu do wyników pozwalającego na analizy. Dlatego swoje propozycje ograniczałem wcześniej do tego, co mnie wkurzało najbardziej.

Heinz-Werner Grüner pisze: 05 października 2024, 20:54
Helwetyk pisze: 05 października 2024, 19:36 Na szybko: a gdyby zostawić Łyk Doświadczenia, z ewentualną zmianą nazwy, ale tylko dla licencji niższych niż Pro?
W jakim sensie niższych? Czyli co, przysługiwałby tylko tym co nie mają pro?
Z gwiazdką, że był to pomysł rzucony na szybko, tak. Czysto subiektywnie — uważam, że dodatkowe premie dodają kolorytu RMAW. Tak, jak Ojciec Organizator napisał („trochę szczęścia w klikaniu, trochę wyczucia zegara, trochę strategii i trochę kolesiostwa”), pierwiastek strategii w rywalizacji jest dobry, choć jednocześnie nie miałbym nic przeciwko temu, aby co jakiś czas organizować „gołe” rajdy w myśl propozycji @Prokrustes. Z drugiej strony, tak jak podniósł @Albert Fryderyk de Espada, w Łyku Doświadczenia jak w soczewce skupia się zagadnienie sprzężenia zwrotnego, kumulacji premii, efektu kuli śnieżnej, zabetonowania — jak zwał, tak zwał. Kto ma, temu będzie dodane, i nadmiar mieć będzie; kto zaś nie ma, temu zabiorą również to, co ma. Łyk Doświadczenia jest w obecnej formule co do zasady tym samym, co licencja Pro, tyle że w węższych ramach czasowych — i z mniejszymi bonusami.

Myślę, że powinniśmy celować w to, aby z jednej strony szanse były jak najbardziej równe, a z drugiej, żeby zachować premie w stopniu wystarczającym do tego, żeby istniała motywacja do regularnego uczestnictwa i tworzenia zespołów (gdyby nie to drugie założenie, proponowałbym nawet niewymagające spełnienia jakichkolwiek warunków premie dostępne tylko dla nowych kierowców). Oczywiście — mam świadomość tego, że łatwiej napisać, trudniej przełożyć na konkretne mechanizmy i wyważyć te przeciwstawne wartości.

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 października 2024, 20:36 Te nowe licencje na pewno się do tego przyczynią, że będzie łatwiej.
To zapewne niepotrzebna uwaga językowa, ale nie mogę się powstrzymać. Moim zdaniem, nie chodzi o to, żeby było łatwiej — zresztą przy obecnym zaangażowaniu kierowców, na szczęście, nie będzie. Mnie chodzi tylko o to, żeby kierowcy z większym stażem nie byli OP.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pomijając już cały cykl merytoryki Alberta i Helwetyka, to może zróbmy tak z tym ŁYKIEM. Niech go dostaje każdy kto ukończył poprzedni rajd. I tutaj ustalmy tylko czy 1 czy 2 minuty i bierzemy się do działania. Z biegiem czasu myśl ta jest całkiem sensowna, prawda? Czy też nie?

Helwetyk pisze: 06 października 2024, 00:02 To zapewne niepotrzebna uwaga językowa, ale nie mogę się powstrzymać. Moim zdaniem, nie chodzi o to, żeby było łatwiej — zresztą przy obecnym zaangażowaniu kierowców, na szczęście, nie będzie. Mnie chodzi tylko o to, żeby kierowcy z większym stażem nie byli OP.
Skrót myślowy, w każdym razie chodziło o to, że "łatwiej" będzie osiągnąć lepszy wynik tym mniej doświadczonym.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 06 października 2024, 19:20 Pomijając już cały cykl merytoryki Alberta i Helwetyka, to może zróbmy tak z tym ŁYKIEM. Niech go dostaje każdy kto ukończył poprzedni rajd. I tutaj ustalmy tylko czy 1 czy 2 minuty i bierzemy się do działania. Z biegiem czasu myśl ta jest całkiem sensowna, prawda? Czy też nie?
Jeżeli o mnie chodzi, jak najbardziej. Skłaniam się ku minucie, ale to na zasadzie 55% do 45%.
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Franklin Garamond »

Wczoraj to pisałem, ale wyłączyli mi prąd i poszło się gonić, więc jeszcze raz odniosę się do propozycji z raportu. Przepraszam, że się wcinam w toku ważnej dyskusji.

Nowa premia dla wszystkich — Turysta — tak, tak, i jeszcze raz tak. Każdemu zdarzy się uwalić odcinek, bo tzw. real. Ja sam niejednokrotnie odpuszczałem cały rajd, bo wiedziałem, że z 2h to ja sobie mogę pogwizdać. W moim odczuciu taka opcja bardzo mocno zwiększyłaby zaangażowanie do ostatniego odcinka, bo jeszcze nic straconego. A co do tej pory zarezerwowane było tylko dla graczy PRO. Przy czym widziałbym tu ograniczenia w liczbie takich udogodnień, żeby jednak utrzymać pewne napięcie i nie przyzwyczaić rajdowców do dobrego. Zatem — całkowita liczba przepustek nie większa niż (liczba rajdów / 2) i same użycia nie więcej, niż raz na rajd. To nie ma być element strategii. To ma być ukłon w stronę czynników losowych.

Więcej licencji/mniejsze bonusy — po pierwsze, fajnie, że od początku miałoby się licencję, bo to uczy mechaniki i strategii. Po drugie, zmniejszony rozstrzał bonusów nadal premiuje starych wyjadaczy, ale jednocześnie zwiększa nacisk na jazdę drużynową, bo już jeden PRO nie połknie nawet dwóch graczy klasy A. Trzeba będzie się przyłożyć, zacząć liczyć i kombinować. Nie jestem tylko pewien czy 10 pkt. na PRO to nie jest za mało, bo sam zrobiłem tyle w jednym rajdzie.

Łyk doświadczenia — popieram przedpiszców.
(—) Franklin Garamond, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „RMAW - siedziba główna”