Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Rajdowe Mistrzostwa Austro-Wegier to forumowa zabawa w rajdy samochodowe, której zamiarem jest wyłonienie najlepszego kierowcy mikroświata.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

W dniu dzisiejszym otrzymałem od mistrza mikroświata RMAW, Herr Romańskiego dość zaskakujący raport. Jego treść była już poruszana kilkukrotnie w posezonowych pogadankach, ale chyba nigdy tak merytorycznie i treściwie.
Przejdźmy zatem do treści. Za zgodą autora publikuję treść tego raportu:

Obrazek

Dla mnie z punktu widzenia organizatora jest prowadzenie widowiska w sposób jak najbardziej porywający. RMAW to zabawa, show dla uczestników. Co za tym idzie stanowisko w sprawie licencji PRO zaprezentowane przez Herr Romańskego trafia do mnie w pełni. Widzę tu przede wszystkim zwiększenie atrakcyjności. To dla mnie kluczowe by wyścigi nie popadły w marazm. Szansę na zwycięstwo, czy też podium będą bardziej realne dla mniej doświadczonych. Ucierpią "starzy wyjadacze", ale czy na pewno? Rywalizacja będzie na pewno na jeszcze większym poziomie, gdzie będą decydowały takie detale jak tankowanie czy nawet ostatni super odcinek specjalny.
Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, że propozycja zmian idzie z samej góry, wszak autor to obecny meister.

Zapraszam do dyskusji, jak Wy to widzicie. Proszę śmiało i bez opamiętania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Prokrustes
Ambasador Księstwa Sarmacji
Kontakt:

Re: Raport H.Romańskiego - Licencja zbyt pro

Post autor: Prokrustes »

Dla mnie to w ogóle jest zbyt skomplikowane. Jestem zwolennikiem edycji "vanilla" * 8-)
Ale rozumiem, że zabawa musiała ewoluować i dodać jakieś elementy strategii.
W związku z tym propozycja by nieco chociaż spłaszczyć ludzi wobec prawa jak najbardziej do mnie przemawia s:)

Względnie - może - niektóre ficzery mogłyby być pozostawione do decyzji współorganizatorów. Rajdy by się różniły. Ktos by mógł chcieć u siebie "Vanilla"-Rajd.

* Vanilla JS to nazwa dla czystego, niezmodyfikowanego języka JavaScript - podstawowego narzędzia każdego developera
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prokrustes pisze: 03 października 2024, 22:36 Dla mnie to w ogóle jest zbyt skomplikowane. Jestem zwolennikiem edycji "vanilla" * 8-)
Ale rozumiem, że zabawa musiała ewoluować i dodać jakieś elementy strategii.
W związku z tym propozycja by nieco chociaż spłaszczyć ludzi wobec prawa jak najbardziej do mnie przemawia s:)

Względnie - może - niektóre ficzery mogłyby być pozostawione do decyzji współorganizatorów. Rajdy by się różniły. Ktos by mógł chcieć u siebie "Vanilla"-Rajd.

* Vanilla JS to nazwa dla czystego, niezmodyfikowanego języka JavaScript - podstawowego narzędzia każdego developera
Nie jest to także głupim pomysłem, ale z założenia premie dodatkowe miały być motywatorem. Śmiem twierdzić, że były. Wanilijkę też bym chętnie zobaczył, ale nie wiem czy to byłoby (w ramach RMAW) fair wobec tych najbardziej doświadczonych. Wszystko także do przemyślenia.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Heinz-Werner Grüner pisze: 03 października 2024, 22:02 Ucierpią „starzy wyjadacze”, ale czy na pewno?
Zależy od definicji cierpienia.

Uważam się za fanatyka rajdów, co chyba znajduje odzwierciedlenie w liczbie pieczątek w mojej licencji. Na jednym rajdzie zająłem drugie miejsce z powodu licencji (miałem A), ale to mi niezbyt wadziło (a przynajmniej: nie pamiętam 😉), zwłaszcza, że od kolejnego już spełniałem kryteria dla Pro. Podczas rajdu XX-lecia Sarmacji sytuacja się odwróciła — wygrałem rajd licencją Pro z @Orjon Surma, który miał wtedy A. Podczas 4. Rajdu Leocji, znowu dzięki licencji Pro, zająłem ex æquo pierwsze miejsce z @Ignats ik Ruth zamiast drugiego z Orjonem. Wreszcie — podczas Rajdu Sarmacji licencja pozwoliła mi zająć drugie miejsce ex æquo z @Pavel van der Gibson, choć srebro „powinno” było wtedy należeć do niego na wyłączność.

Już wcześniej „miałem problem” z licencją Pro, ale głównie punktowo, w kontekście używania jej na drugiego członka zespołu. Gdy wszystkie indywidualne dane stały się w miarę łatwo dostępne w jednym miejscu i mogłem się z nimi zapoznać, mój problem urósł — o czym w rapocie. Jeden raz dzięki licencji „zabrałem” innemu kierowcy należną mu lokatę na podium i jak dla mnie, to o jedno „papierowe zwycięstwo” za dużo.

Z jednej strony uważam, że w interesie rajdów leży wyważenie rywalizacji i odbetonowanie kręgu posiadaczy najwyższego typu licencji. Z drugiej, z powodu bycia bucem miłości własnej, mając do wyboru wyższą lokatę dzięki licencji oraz lokatę niższą dzięki synchronizowaniu-zegara-i-jego-testowaniu-z-dokładnością-do-dziesiątej-części-sekundy, wybieram tę drugą. (A przecież „nie mogę” nie użyć licencji, bo być może to otworzy drogę do zwycięstwa innemu posiadaczowi licencji Pro, który jej użyje).

Prokrustes pisze: 03 października 2024, 22:36 Dla mnie to w ogóle jest zbyt skomplikowane. Jestem zwolennikiem edycji "vanilla".
Jeżeli chodzi o poziom komplikacji, sam przeczytałem ówczesny regulamin dopiero gdy zacząłem go skryptować, więc nie powiem, żebym nie rozumiał. W tym kontekście tak tylko dopytam, czy miałeś okazję zapoznać się z jego aktualną odsłoną, gdzie wszystkie istotne informacje są w tabelkach na ostatniej stronie?

Z tym zastrzeżeniem, nie miałbym nic przeciwko rajdowi (niekoniecznie wszystkim rajdom…) na czas i wyłącznie czas. Dodam tylko, że zwłaszcza Tankowanie bardzo mocno polubiłem — a na początku okrutnie go nie cierpiałem — i nie chciałbym, aby akurat ten element strategii został mocno ograniczony. To czysto subiektywne, naturalnie.
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Franklin Garamond »

W ramach ciekawostki (tu podziękowania dla @Orjon Surma, bo sam bym tego nie ogarnął), wyniki w niedawnym rajdzie, gdyby:
a) nie było licencji w ogóle
b) nie było licencji pro
c) nie było niczego (tylko premie z OS, przeprawy i krzyżówki)

Obrazek

To tylko ciekawostka. Nie postuluję tu niczego. Niemniej, najlepiej operuje się na danych.

edit: mała korekta, bo się źle posortowało
(—) Franklin Garamond, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
Awatar użytkownika
Helwetyk Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Helwetyk »

Franklin Garamond pisze: 03 października 2024, 23:21 W ramach ciekawostki (tu podziękowania dla @Orjon Surma, bo sam bym tego nie ogarnął), wyniki w niedawnym rajdzie, gdyby […].
A tak, dla kompletności, podrzucilibyście Excela lub dodali do niego symulację wyniku z licencjami według propozycji zawartej w raporcie? (A. von Hohenzollern, A. Windsachen von Ribertrop oraz R. Drenin mieliby Pro).
(—) Helwetyk Romański, Dyniowy Padawan
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Helwetyk pisze: 03 października 2024, 23:56
Franklin Garamond pisze: 03 października 2024, 23:21 W ramach ciekawostki (tu podziękowania dla @Orjon Surma, bo sam bym tego nie ogarnął), wyniki w niedawnym rajdzie, gdyby […].
A tak, dla kompletności, podrzucilibyście Excela lub dodali do niego symulację wyniku z licencjami według propozycji zawartej w raporcie? (A. von Hohenzollern, A. Windsachen von Ribertrop oraz R. Drenin mieliby Pro).
Jutro rano podrzucę, bo już leżę na katafalku.
Obrazek
Awatar użytkownika

ODZNACZENIA

Helwetyk pisze: 03 października 2024, 23:56 podrzucilibyście Excela
Wrzuciłem na forum Leocji, bo tu nie można XLSXów.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Kwestia tego, co uważamy za konieczne do takiej zabawy. Obecna sytuacja faworyzuje wytrwałych (i "starych") kierowców. Jak przyznałem w pierwszym wpisie, zgadzam się, że zbyt mocno, dlatego w ogóle ta dyskusja powstała.
Faworyzowanie stałych bywalców, a w zasadzie dodatkowe udogodnienia jakie otrzymywali, determinowały zainteresowanie. Takie jest moje odczucie na przestrzeni czterech lat, od kiedy jeździmy, że wielu mikronautów jeździło czasem właśnie dla uzyskania kolejnego poziomu. To, że dziś jest to źle wyważone między nowymi a starymi kierowcami pokazuje właśnie poprzedni rajd. Z drugiej strony ci bardziej doświadczeni zasłużyli na to latami (!) cięzkiej pracy, prawda? Teraz już jednak wiemy, że nowicjusz ma niewiele do powodzenia, a to także nie zachęca, być może, nowych...

To tak tytułem niekulturalnego wtrącenia. ;)

Pamiętajcie, że organizatorowi nie chodzi o utrzymanie tego co jest, a o dobro zabawy i ciągły rozwój, który będzie budził zainteresowanie.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

A ja uważam, że właśnie licencje i inne bonusy to jest najlepsze co ma RMAW. Dzięki temu można obrać jakieś strategie i taktyki, a rywalizacja nie jest oparta tylko na dotarciu do mety. To sprawia, że jest po prostu ciekawiej i dynamiczniej.
Licencje rozumiem jako bonus za doświadczenie, który pokazuje że ktoś jeździ regularnie i punktuje. Takie pokazanie, że zawodnicy mają zróżnicowany poziom, ale nie dlatego, że tak się wylosowało, tylko na to zapracowali.
Mój przykład z poprzedniego sezonu pokazuje, że da się i bez PRO osiągać dość dobre wyniki, dodatkowo w pierwszym sezonie w życiu.
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „RMAW - siedziba główna”