Bierfest - Grand Prix 1924

Święto Piwa to tradycja Kotliny Edelweiss od zarania dziejów. Edle z wielką czcią odnoszą się do złotego napoju i już poraz trzeci organizują wspaniały festiwal piwny. Nie bacz na "podbrobki", liczy się tylko edelweisski Oktoberfest!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Bierfest - Grand Prix 1924

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

- - - - - - - - -
Wielki Festiwal Piwa nadchodzi z zawrotną prędkością, zatem, szanowni Państwo, rozpocznijmy wspaniały „kurs przygotowania złocistego trunku”, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego prawdziwego piwosza. Dla miłośników piwa nie będzie to żadnym wyzwaniem, a raczej rozkoszną przygodą w świecie piwowarstwa.
Cóż to za konkurs piwny czeka nas w tegorocznym Oktoberfest? Tradycyjnie, zadanie polegać będzie na stworzeniu nie tylko doskonałego trunku, lecz także na zaprezentowaniu go w formie opisowej i wizualnej. Trzeba będzie oddać w pełnej krasie produkt, który mógłby z dumą stanąć na półkach najzacniejszych piwiarni mikroświata.

Browarnictwo to wszak nie lada sztuka – sztuka wymagająca precyzji i talentu! Któż by nie znał słynnej Anastazji Windsachen, piwowarki z Brzozopola, której finezja w komponowaniu trunków niejednemu piwowarowi odebrała dech... czy też prąd, oczywiście tylko z miłości do rzemiosła! Jej pilsneński Chmielarz to wszak prawdziwa legenda.
Ubiegłoroczny gruit nowobrzeski skradł serca smakoszy, a jego twórca Franklin Garamond, choć znany to browarnik od dekady, udowodnił, że jest mistrzem nad mistrzami w tej dziedzinie.
Przy okazji odsyłam do jego wspaniałych wywodów na temat chmielu. Arcydzieło!

A teraz, szanowni Państwo, informuje, iż zgłoszenia do KRAMU BROWARNIKÓW będą przyjmowane od jutra aż do 25 X do godziny 20:00. Każdy wystawca może przedstawić dwa piwa, oba biorące udział w konkursie o najwyższe trofeum – złoty medal Bierfest Grand Prix! Głosowanie rozpocznie się tuż po zakończeniu składania wniosków, w piatek, 25 października i potrwa aż do poniedziałku 28 października, również do godziny 20:00.
Nie przegapcie tej okazji.

Każdy uczestnik Oktoberfestu ma prawo zagłosować na najlepszy trunek tego sezonu!

„Ale jakże się zgłosić?” – zapytacie.

A cóż składa się na piwo godne złotego medalu Oktoberfest? Oczywiście smak i wygląd! Smak, który opiszemy barwnie, oddając każdą nutę, każdy akcent złocistego płynu, a także wygląd – bo etykieta to wizytówka piwa, nie mniej ważna niż jego zawartość.

Aby wziąć udział w Piwnym Festiwalu, wystarczy stworzyć opis trunku oraz zaprojektować etykietę, a my zajmiemy się całą resztą – „zabutelkowaniem”, z pomocą niezawodnej ekipy „Zabutelkowanych Helwetycznie & co.”, którym już teraz dziękujemy!

Do zobaczenia przy kuflu i niechaj najlepsze piwo wygra!

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Bierfest - Grand Prix 1924

Obrazek
OKTOBERFEST 1924
BIERFEST GRAND PRIX

Znamy już wyniki! A te są niezwykle interesujące!

MIEJSCE 1 - @Albert Fryderyk de Espada
Obrazek
średnia ocen 7,60

MIEJSCE 2 - @Pavel van der Gibson
Obrazek
średnia ocen 7,20

MIEJSCE 3 - @Heinz-Werner Grüner
Obrazek
średnia ocen 6,60
- - - - - - - - -
TOP 5 . uzupełniają - Single Hop IPA — 6.53 i Chmielarz — 6.27, a wiec odpowiednio ubiegłoroczny zwycięzca @Franklin Garamond i zwyciężczyni sprzed dwoch lat @Anastasia Windsachen.

A teraz króciutkie podsumowanie:
Ogólny przekaz od głosujących był taki, że szkoda, że nie można tych napojów skosztować. I trudno się tutaj nie zgodzić. Przykro się robi, że to tylko wirtualne złote trunki. No, ale cóż, tego "na razie" nie obejdziemy.
Większość doceniała jakość i staranność wykonania uznając, że "piwerka pierwsza klasa".

Zdarzały się jednak i takie dłuższe wywody (całość z przymrużeniem oka):
- Piwo (...) to takie samo bezeceństwo, jak dodawanie cytryny do earl grey'a.
- Dawano minusy "za nadużywanie swojej pozycji", ale i plusiki za kwasik.
- W dość niewybrednych słowach miano pretensje o wyrażeniu browarnicy = "gorzelnicy".
- Warto wspomnieć, że zwracano uwagę nawet na szczegóły, np. etykietę niezgodną z wymogami technicznymi konkursu (proporcja od 1:1 do 4:5, MHMMMM)
- Miano sporo uwag, czy jednak lager, czy pszeniczne, czy po prostu piwo z sokiem wiśniowym.
- Plusy za egzotykę typu hibiskus i ogólne pomyślenie o "historii barwy" .
- Złość przybierała na wadze, gdyż opisy brzmiały "trochę, jak generowane przez AI".
- Etykiety, ogólnie spotkały się z ekscytacją (sympatyczne), ale uznawano także, że zrobione są "też trochę na odpierdol".

Wszystkim uczestnikom serdecznie dziękujemy za udział i liczymy sukcesów w przyszłym roku!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Oo bardzo się cieszę i dziękuję :)
Ciepłe wygazowane Łosiowe dla każdego!
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

No szkoda. Za rok próbujemy :p
Gratuluję i dziękuję za każdy oddany głos!
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Po trzech latach się udało!
:E :D :E
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Gratulacje dla zwycięzców :) @Albert Fryderyk de Espada głosowałam na Twoje :D

Moje słusznie uznane sikaczem niegodnym tego konkursu. haha :D Przyznam, że poziom jest wysoki jeśli chodzi o te browce.
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 28 października 2024, 22:53 Oo bardzo się cieszę i dziękuję :)
Ciepłe wygazowane Łosiowe dla każdego!
Ciepłe? A fuj, ale innym smakowało. :P

Fatima Popow-Chojnacka pisze: 28 października 2024, 23:11 No szkoda. Za rok próbujemy :p
Gratuluję i dziękuję za każdy oddany głos!
Oczywiście, że za rok będzie okazja do odkucia się! Widzę, że browarnicy jednak podchodzą do tego w sposób szczególny. Rywalizacja i jeszcze raz rywalizacja.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 28 października 2024, 23:46 Po trzech latach się udało!
:E :D :E
W końcu! Zobacz ilu jeszcze nie wygrało! :D

Femme Mystere pisze: 29 października 2024, 08:21 Gratulacje dla zwycięzców :) @Albert Fryderyk de Espada głosowałam na Twoje :D

Moje słusznie uznane sikaczem niegodnym tego konkursu. haha :D Przyznam, że poziom jest wysoki jeśli chodzi o te browce.
Godnym, godnym. Może trzeba tylko więcej serca włożyć, albo wypić jeszcze ze 100 różnych piwerek? ;)
Co do poziomu, to jak wyżej, strasznie wzmogła się rywalizacja. Patrząc na oceny konkurencji to niektórzy faktycznie niszczyli się nawzajem. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Zdecydowanie Lament wygląda na piwo, które sam bym sobie wypił. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 29 października 2024, 09:53 Zdecydowanie Lament wygląda na piwo, które sam bym sobie wypił. :D
Jak tylko skończę swój "post", to skuszę się na jakiegoś krieka, choć nie trawię za bardzo smakowych. Mam nadzieję, że ten ma tylko lekki posmak, gdyż chyba tej odmiany piwa nigdy nie piłem.

Na pewno na raztunek przyszedłby ulubiony gose. Te mogę pić zawsze.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Franklin Garamond Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Franklin Garamond »

Heinz-Werner Grüner pisze: 29 października 2024, 10:10
Joachim Cargalho pisze: 29 października 2024, 09:53 Zdecydowanie Lament wygląda na piwo, które sam bym sobie wypił. :D
Jak tylko skończę swój "post", to skuszę się na jakiegoś krieka, choć nie trawię za bardzo smakowych. Mam nadzieję, że ten ma tylko lekki posmak, gdyż chyba tej odmiany piwa nigdy nie piłem.

To proponowałbym raczej czystego lambica czy geuze, żeby poczuć styl, który jest moim zdaniem wspaniały, i móc to później skontrować z kriekiem czy inną odmianą owocową, bo tych też jest kilka.

Ew. od razu uderzyć we flandres red ale. Nie zawiedziecie się. Dla mnie - gatunek idealny.
(—) Franklin Garamond, Namiestnik Palatynatu Leocji
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Franklin Garamond pisze: 30 października 2024, 22:11
Heinz-Werner Grüner pisze: 29 października 2024, 10:10

To proponowałbym raczej czystego lambica czy geuze, żeby poczuć styl, który jest moim zdaniem wspaniały, i móc to później skontrować z kriekiem czy inną odmianą owocową, bo tych też jest kilka.

Ew. od razu uderzyć we flandres red ale. Nie zawiedziecie się. Dla mnie - gatunek idealny.
Zatwardziały fan belgijskiego browarnictwa! :D
Jak tylko przyjdzie na to pora, to na pewno w pierwszej kolejności odwiedzę znaną mikronautom Centralę Piwną w moim rodzinnym miejście i zakupię jakiegoś Belga. Zasugeruje się Waszą opinią, Czcigodny Franklinie. :) :2bier
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oktoberfest 1924”