Założenia do nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych Edelweiss Luftstreitkrafte

Moderatorzy: Albert Fryderyk de Espada, Ronon Dex, Piotr Romanow

Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Założenia do nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych Edelweiss Luftstreitkrafte

Post autor: Fabio Rhyner »

Feldwebel Fabio Rhyner, przez okres ponad kilku godzin sporządzał szczegółowe raporty dotyczące ostatnich operacji wojskowych, toczących się z jego udziałem dla Edelweisskich sił zbrojnych. Mając na uwadze rozmiar sporządzonej dokumentacji oraz klauzulę poufności sporządzanych dokumentów, dostarczył je osobiście na dziennik podawczy sztabu generalnego. Po otrzymaniu stosownej prezentaty, mężczyzna opuścił budynek sztabu a następnie udał się do siedziby sztabu Edelweiss Luftstreitkrafte.

Obrazek

Feldwebel udał się do sekcji działu szkoleń oraz planowania pilotażu. Rhyner rozsiadł się nad biurkiem a dosłownie już po chwili słyszalne były odgłosy starej maszyny do pisania. Na zżółkniętym zwitku papieru zaczął powstawać dokument noszący szumną nazwę "Założenia nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych - program pilotażowy 2. Fliegregiment 2. Jagdbomberstaffel. Studium przypadku na podstawie doświadczeń z operacji Die Pfiefer". Fabio Rhyner sporządził dokument licząc na możliwość wdrożenia programu pilotażowego w 2. Fliegregiment 2. Jagdbomberstaffel. Po jego ukończeniu podpisał go oraz złożył na ręcę adiutanta dowódcy Edelweiss Luftstreitkrafte.
"Założenia nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych - program pilotażowy 2. Fliegregiment 2. Jagdbomberstaffel na podstawie doświadczeń z operacji Die Pfiefer"

Szkolenie pilotów wojskowych jest bardzo istotnym procesem, który ma przygotować kadrę lotniczą Edelweiss realizacji zadań wojskowych w powietrzu. Celem ustandaryzowania procesu szkolenia pilotów, na podstawie doświadczeń wynikających z operacji Die Pfiefer, zaleca się przeprowadzenie ewaluacji procesu szkolenia w oparciu o następujące założenia:

Analiza wymagań: Konieczność precyzyjnego opracowania zakresu umiejętności i kompetencji jakie powinni posiadać piloci z podziałem na umiejętności natury technicznej i taktycznej.

Umiejętności techniczne:
1. Pilotowanie samolotu,
2. Podstawy eksploatacji samolotu
3. Manewry samolotem bojowym na lądzie (start, kołowanie, manewr lądowania)
4. Formowanie klucza taktycznego, lot w szyku bojowym, eskortowanie.
5. Podstawowe zagadnienia związane z ekspoloatacją samolotów bojowych.

Umiejętności taktyczne:
1. Działania lotnicze w warunkach powietrznych.
2. Środki napadu powietrznego.
3. Podstawy komunikacji w warunkach bojowych.
4. (np. pilotowanie samolotu, nawigacja) jak i aspekty taktyczne (np. działania w warunkach bojowych).

Struktura programu: Plan szkolenia powinien być zorganizowany, skondensowany oraz uwzględniać specyfikę v-państwowości Edelweiss oraz możliwości w kontekście aktywności obywateli pełniących służbę wojskową.

W założeniu powinien obejmować różne etapy, takie jak:
Szkolenie Podstawowe: Nauka podstawowych umiejętności lotniczych, takich jak starty, lądowania, manewry.
Szkolenie zaawansowane: Doskonalenie umiejętności, taktyki, operacje w warunkach specjalnych.
Szkolenie specjalistyczne: W zależności od rodzaju samolotu (np. działanie w kluczu myśliwskim, rozpoznawczym, myśliwsko-bombowym) i zadań, jakie mają do wykonania piloci w ramach działalności poszczególnych sekcji.
Teoria i praktyka: Szkolenie powinno łączyć teorię z praktyką. Kursanci muszą zrozumieć zarówno mechanikę lotu, jak i zasady taktyki.
Ewaluacja i dostosowanie: Wprowadzenie mechanizmu Regularnej oceny kursantów oraz dostosowanie planu szkolenia.

Feldwebel Fabio Rhyner
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Założenia do nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych Edelweiss Luftstreitkrafte

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Sama specyfika fabularyzacji bardzo oryginalna i wystarczy tylko przyklasnąć. Mam jednak tylko maleńkie zapytanie, czy to tylko (a w zasadzie aż) fabularyzacja czy coś się kryje jeszcze za tym modelem kształcenia? Mimo wszystko motywuję do działania, to może być bardzo ciekawe.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Fabio Rhyner Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Założenia do nowego modelu kształcenia pilotów wojskowych Edelweiss Luftstreitkrafte

Post autor: Fabio Rhyner »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 czerwca 2024, 13:57 Sama specyfika fabularyzacji bardzo oryginalna i wystarczy tylko przyklasnąć. Mam jednak tylko maleńkie zapytanie, czy to tylko (a w zasadzie aż) fabularyzacja czy coś się kryje jeszcze za tym modelem kształcenia? Mimo wszystko motywuję do działania, to może być bardzo ciekawe.
W zasadzie to pomysł na taką małą działalność fabularną. Chciałem napisać parę artykułów dla naszych sił lotniczych, żeby się troszkę w wątkach zadziało - być może nawet kogoś to zainteresuje. Żeby niebyło, że sobie taki feldwebel program szkolenia dla całych sił lotniczych wymyśla, to wpadłem na pomysł aby dodać nutkę realizmu i np. zgłosić pomysły dla dowództwa. Działam w drugiej eskadrze stąd też program pilotażowy tymczasowo dla najmniejszego pod względem skali zgrupowania.

Pomysł jest o tyle ciekawy, że można w niego zaangażować kilka osób np. część techniczną moglibyśmy zrealizować np. z producentem naszych samolotów bojowych (kłaniam się nisko @Albert Fryderyk de Espada oraz @Ronon Dex :D). Chodzi o taki mały zasób pojęć i terminów, które moglibyśmy w przyszłości wykorzystywać podczas kolejnych misji taka mała doza realizmu :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Znaczy ja tu się nie będę wymądrzać bo nie jestem w żadnym stopniu wyedukowany pod kątem inżynierii lotniczej toteż wszystko co wiem nauczyłem się samemu.
Chętnie pomogę ale w razie czego nie radzę i nie polecam wyczekiwać na jakieś moje pożal się boże wypowiedzi gdyż wiedzę jaką posiadam można równie dobrze przeczytać w Internecie.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja mogę tylko przyklasnąć jeśli to wszystko fabularnie będzie kontynuowane, choćby i samemu, bo w sumie to bardzo ciekawe zagadnienie. Może się czegoś dowiem. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sztab Generalny ELuK”