Ognisko pełne uśmiechu...

Święto Roztopów to jedno z najważniejszych wydarzeń w roku każdego Edla. Zwieńczeniem dwutygodniowego imprezowania jest wspólna celebracja oficjalnego przekazania władzy na rzecz Oberhaupta Grünera.
Same uroczystości to niezliczone gry, zabawy, koncertowanie i ucztowanie bez końca. Kto jeszcze tego nie przezył, to musi koniecznie zrobić to w tym roku! Warto zauważyć, że to już czwarte obchody naszego powstania!
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ognisko pełne uśmiechu...

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek
Edelweisski rok 1926 przynosi nam kolejną odsłonę Schmelzfestu . Piętnaście dni radości od pierwszego do piętnastego marca… W Kotlinie Edelweiss, na Polanie Wolności, znów rozbrzmiewa śmiech, szczęk drewnianych bali i nawoływania niosące się echem po zboczach.
Jak przystało na naszą szarotkową tradycję, początkiem wszystkiego jest ognisko. Wspólna biesiada. Nie jest to byle jakie ognisko. To ogień, który ma symbolicznie roztopić resztki zimy i rozpalić w sercach Edli nową energię.
Organizatorzy nie próżnowali. Już od świtu słychać było rąbanie, trzask łamanych gałęzi i szelest znoszonej ściółki. Jedni znosili chrust z pobliskiego boru, inni taszczyli ciężkie pnie, a jeszcze inni z nabożnym skupieniem układali stos, by był godny tej chwili. Próba generalna odbyła się ponownie pod czujnym okiem komendanta edelweisskiej straży ogniowej ze Stadt, Herr Anselma Untergunthera. Płomień buchnął ochoczo (warto dodać, że nikt nie zginął, nikomu nawet brwi się nie zapaliły :) ) i pewnie, jakby sam wiedział, że oto jutro rozpoczyna się święto.
Obrazek
Stragany i kramy wypełniały się towarami: rękodziełem, pachnącym pieczywem, rozgrzewającymi trunkami i drobnymi cudeńkami, które tylko w te dni znaleźć można. W tłumie krząta się też dawno niewidziana Frau Isabella Neumann-Swann. Już jakiś czas temu wróciła zza mórz i dolin, a jej obecność jakby uradowała niejedną lokalną duszyczkę. Uśmiecha się dyskretnie, jakby chciała powiedzieć, że nie wszystko, co odchodzi, ginie na zawsze. Tak w gruncie rzeczy było. A roboty w tym roku miała sporo! Sama zaangażowała się w kilka sztandarowych projektów Roztopów Edelweiss.
Obrazek
Choć w tym roku nie ma z nami Frau Lieselotte Augentrost, niezawodnej faktotum i prawej ręki organizacyjnego zamętu, a także Her Joachima Cargalho, który jeszcze do niedawna dźwigał podobne brzemię, to ich ducha czuć w każdym dopiętym guziku i w każdym równo ustawionym stole. Bez nich nie byłoby tego co jest dzisiaj…
- „Poszli wysoko w góry” , mawiają ludzie, z powagą i ciszą w głosie. A kiedy patrzymy na szczyty o świcie, niejeden z nas myśli, że tam, ponad chmurami, spoglądają na nas przychylnie i być może jutro, a być może za lat kilka, ale wrócą.
Brakuje zresztą niejednego Edla. Tęsknota czasem przemknie jak chłodny powiew między stoiskami. Lecz w tej tęsknocie jest i wdzięczność, za to, co było, i za to, że możemy trwać dalej.
Wtem, jakby chcąc odpędzić zbytnią zadumę, donośnym głosem odezwał się Herr Hagyma Zoltan, gestor samego oberhaupta Grünera. Jak w zeszłym roku zaprosił śmiałków, tych młodych i tych już bardziej doświadczonych życiowo. Tych z silnymi ramionami i tych z niezwyciężonym hartem ducha…Wszyscy mieli stanąć w szranki konkursu na „Ogniomistrza Schmelzfest roku 1926”. Wymagania niezmienne: wytrwałość, siła i odwaga, a nade wszystko „serce” do płomienia.
Obrazek
Tymczasem sam oberhaupt Grüner przechadza się między ludźmi w wyjątkowo dobrym humorze, a u jego boku mignęła ostatnio postać nowej towarzyszki, Sophie. Może to go właśnie raduje? Kobieta znana jest z licznych mniej lub bardziej znanych przedsięwzięć, które docenił nie tylko sam oberhaupt, ale i obywatele Szarotkowej Krainy. Któż wie, może to właśnie ona przyniesie Kotlinie odrobinę świeżej wiosny? Po cichu na to liczymy!
Tak czy inaczej… choć czas płynie, a jedni wyruszają wysoko w góry, inni wracają zza mórz, my tu, na Polanie Wolności, trwamy razem. Śmiejemy się, pracujemy, wspominamy i patrzymy w ogień, który łączy „pokolenia”.
I dlatego, mimo wszystkiego, radujemy się wspólnie, bo na tym to polega, tworzymy wspólnotę jakiej nie ma w całym mikroświecie.
Obrazek
Dlatego z ogromnym zapałem zapraszamy wszystkich mieszkańców Pollinu: starych druhów, nowe twarze i tych, co w sercu noszą symbol naszego narodu, na wielkie ognisko Schmelzfest 1926.

Niech płomień zapłonie wysoko.

[Wiem, że to powinno nastąpić jutro, ale jutro nie wiem czy będę miał czas na mikro]

CHĘTNI NA OGNIOMAJSTRA?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Ognisko pełne uśmiechu...

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Lubie lokalne festiwale, zawsze dodają one uroku miastom w których mieszkam. Chyba i tak najlepiej wspominam Dni Trieru i możliwość kosztowania win we wszystkich winiarniach w mieście i okolicy. niezapomniane wrażenia połączone z zwiedzaniem tego uroczego zakątka :D
Obrazek
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 02 marca 2026, 09:54
Heinz-Werner Grüner pisze: 02 marca 2026, 08:47 A ty, drogi przybyszu, jak chciałbyś świętować? Czy lubisz w ogóle takie kiermasze, dni lokalnej społeczności (dni danego miasta), czy raczej od nich stronisz? Porozmawiajmy, podziel się z nami swoją historią.
Dla mnie najlepsze świętowanie jest wtedy, gdy są jakieś zawody, turnieje, konkursy i inne rywalizacje, w których można coś konkretnego zrobić. Narracja od zawsze była niżej w hierarchii :D
Tylko w Edelweiss w zasadzie do wszystkiego możemy prowadzić narrację, anwet do zawodów sportowych czy konkursów. Czasami lepiej, czasami gorzej, ale bywają takie. Natomiast rozumiem oczywiście oddanie rywalizacji. Nie po to dwoję się i troje by wszystko odbywało się w miarę regularnie. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel
Prinz von Persien

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

https://youtube.com/shorts/S9BGJnylsMk? ... 0uC3ixPkaA

Przybył Zugsführer Voller wraz z małżonką i od razu jej taniec radości zwrócił powszechną uwagę zgromadzonych mieszkańców :lol:
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 02 marca 2026, 11:35 https://youtube.com/shorts/S9BGJnylsMk? ... 0uC3ixPkaA

Przybył Zugsführer Voller wraz z małżonką i od razu jej taniec radości zwrócił powszechną uwagę zgromadzonych mieszkańców :lol:
A bawcie się bawcie! :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
karol flibustier

Post autor: karol flibustier »

Spaceruje sobie pomiędzy biesiadnikami i ogląda wszystko, bo czuje się, jak w bajkowej krainie! No cóż, to pierwsze przyjście tu i to w taki fajny czas!
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

karol flibustier pisze: 02 marca 2026, 20:26 Spaceruje sobie pomiędzy biesiadnikami i ogląda wszystko, bo czuje się, jak w bajkowej krainie! No cóż, to pierwsze przyjście tu i to w taki fajny czas!
Jedni widzą Szarotkową Krainę tak:
Obrazek
a inni tak:
Obrazek

Czasami moim wzorcem jest świat widziany w "Grand Hotel Budapest", a czasem faworyzuje ten z "Frostpunk".
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Nowy dzień, nowy temat - Skoro już o filmach i grach retro nowa, co proponujecie innego w klimacie porównywalnym do Edelweiss?

Pomijam już Grand Hotel Budapest, który to ogromnie wpłynął na pierwowzór Kotliny, w rozumieniu państwowym, niekoniecznie terytorialnym. Natomiast klimat filmu Andersona, sztos. Inne jego filmy nie robią już takiego wrażenia, ale ten, no uwielbiam. Co do Frostpunk, to wersja "zimowa" Edelweiss. Może nie do tego stopnia, bo jednak datujemy z 30-50 lat dalej w czasie (pomijając steampunkowość gry), ale mróz, głód, brud, kopalnie, troski obywatelskie, to wszystko również wpłynęło na mój wizerunek Edelweiss, w tej wersji bardziej ubogiej, poza większymi aglomeracjami.
Tyle tytułem wstępu, ktoś ma jakieś przemyślenia, jak widzi Edelweiss w kulturze filmowej czy "growej"?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Co? Nikt, nikt zupełnie nie chce porozmawiać o filmach np. Snowpiercer, Doktor z Alpejskiej Wioski, czy inne cacko?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel
Ambasador Księstwa Sarmacji

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Pavel van der Gibson »

Chyba nigdy się nie zastanawiałem, pomimo tego że traktuje Edelweiss w sposób filmowy i nieco bajkowy, to bez odniesień do żadnego konkretnego filmu czy serialu.

Pamiętam, że gdy pierwszy raz widziałem Grand Budapest Hotel to dałem mu ocenę 3/10 xd
Ambasador Księstwa Sarmacji
Zastępca Samozwańczego Sekretarza Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Były Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Pavel van der Gibson pisze: 04 marca 2026, 08:34 Chyba nigdy się nie zastanawiałem, pomimo tego że traktuje Edelweiss w sposób filmowy i nieco bajkowy, to bez odniesień do żadnego konkretnego filmu czy serialu.

Pamiętam, że gdy pierwszy raz widziałem Grand Budapest Hotel to dałem mu ocenę 3/10 xd
No bo to jest specyficzny film, ale gra aktorska i przede wszystkim przedstawiony w niej "świat", taki własnie rysunkowy przypadł mi do gustu. W sumie Wes Anderson chyba w każdym swoim filmie tak koloryzuje obraz.

Co do braku odniesień w kulturze, no u mnie to tak nie działa. Wpływ Edelweiss na życie codzienne musi, choćby podświadomie, się pojawiać. Ostatnio zauważyłem, że na siłę chce sobie kupić koszulkę z motywem "bergsteigera". :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Schmelzfest 1926”