EdelBAHN - informacje ogólne

Edelweisskie Przedsiębiorstwo Kolejowe - wszelkie info zbiorcze o kolejach.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

EdelBAHN - informacje ogólne

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

- - - - - - - - - -
EdelBAHN

Konsorcjum Kolei Państwowych Kotliny Edelweiss

Obrazek

EdelBahn (nazwa obowiązuje od kwietnia 1926 roku) jest państwowym przedsiębiorstwem kolejowym Kotliny Edelweiss odpowiedzialnym za budowę, utrzymanie i zarządzanie siecią kolejową na terenie kraju.

Pierwsza magistrala kolejowa powstała jeszcze w 1922 roku i łączyła Gämsentor (Przełęcz przez, którą można się dostać do Krainy Szarotek od strony Monarchii Austro-Węgierskiej) z Grünerwaldem, a dalej ze stolicą Stadt Edelweiss. Później połączono Stadt z Wolkenbad i granicą Slawonii. Następnie po rozwoju Glänzbergu poprowadzono magistrale zachodnią i połączono stolicę z tunelem pod Górą Ametystową, która była jednocześnie dalej poprowadzona na zachód aż do ZSKHiW w celu dostarczenia węgla kamiennego.

W przyszłości planowane są dalsze połączenia krajowe i międzynarodowe w ramach projektu EdelExpress. Kolej ma obsługiwać transport pasażerski, towarowy oraz wojskowy, stanowiąc jeden z najważniejszych elementów infrastruktury państwowej Edelweiss.
Obrazek

W kwietniu 1926 powstało konsorcjum projektowo- założone przez Leszka Ebe-Grünera w celu centralizacji prac i szybszej rozbudowy infrastruktury.
Siedziba EdelBahn znajduje się w Stadt Edelweiss w budynkach należących do Hauptbahnhof (pol. Dworca Głównego) przy Eisenbahnstrasse.
Docelowo ma powstać kompleks budynków położonych w bliskim sąsiedztwie obecnej siedziby. Budowa wkrótce się rozpocznie.

POSADY:
Prezes EdelBAHN (Präsidenten EdelBAHN):
2 IV 1926r. -> 10 VI 1926r.- Leszek Ebe-Grüner
11 VI 1926r. -> vacat

Onne stanowiska:
brak

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: EdelBAHN - informacje ogólne

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Mandaryna pisze: 31 maja 2026, 20:13 Nie chcę się wtrącać czy coś ale ja mam pytanko kiedy będzie takowa możliwość że Prahburg zostanie podłączony też do tras kolejowych?
Tak, będzie podłączony, w sumie niedługo można zacząć robić budowę torów do miasta.
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Leszek Ebe-Grüner pisze: 31 maja 2026, 21:20
Mandaryna pisze: 31 maja 2026, 20:13 Nie chcę się wtrącać czy coś ale ja mam pytanko kiedy będzie takowa możliwość że Prahburg zostanie podłączony też do tras kolejowych?
Tak, będzie podłączony, w sumie niedługo można zacząć robić budowę torów do miasta.
Nie wiem czy budżet państwowy to udźwignie. Jak napisałem, nie od razu wszędzie wszystko musi powstać "na już". Mamy czas.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Waksman

Post autor: Waksman »

Wybitnie cieszy mnie fakt nawiązania współpracy przez EdelBAHN z Muratyckimi Kolejami Państwowymi. Już teraz możemy się pochwalić pierwszym efektem naszej wspólnej pracy - Edelweiss można uznać jako oficjalnego użytkownika systemu Kolei Nordackiej (nazwa do zmiany, bo system wyszedł już poza Nordatę :P) - z pomocą @Leszek Ebe-Grüner dodaliśmy do niego edelweisskie lokomotywy i wagony. Zostały także złożone pierwsze wnioski o przepustowość na szarotkowych torach <3

Ostatnim punktem wdrażania systemu w Kotlinie jest wyrysowanie schematów stacji. Musimy wiedzieć jak dana stacja wygląda, tzn. ile ma torów, jakiego przeznaczenia i jakiej długości - po tym etapie pociągi Krainy Szarotek będą mogły wyruszyć na wojaże! Dla kontektu pokazuję przykład schematu stacyjnego na bazie stacji Alawancja Główna:
Obrazek
Zasadnicze pytanie do @Leszek Ebe-Grüner - podejmujesz się zadania rozrysowania schematu dla każdej stacji czy zostawiasz to mi? Dla mnie to nie problem żeby coś tam nabazgrać sensownego :)
Awatar użytkownika
Leszek Ebe-Grüner Stempel
Dziedzic

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Leszek Ebe-Grüner »

Waksman pisze: 31 maja 2026, 22:31 Wybitnie cieszy mnie fakt nawiązania współpracy przez EdelBAHN z Muratyckimi Kolejami Państwowymi. Już teraz możemy się pochwalić pierwszym efektem naszej wspólnej pracy - Edelweiss można uznać jako oficjalnego użytkownika systemu Kolei Nordackiej (nazwa do zmiany, bo system wyszedł już poza Nordatę :P) - z pomocą @Leszek Ebe-Grüner dodaliśmy do niego edelweisskie lokomotywy i wagony. Zostały także złożone pierwsze wnioski o przepustowość na szarotkowych torach <3

Ostatnim punktem wdrażania systemu w Kotlinie jest wyrysowanie schematów stacji. Musimy wiedzieć jak dana stacja wygląda, tzn. ile ma torów, jakiego przeznaczenia i jakiej długości - po tym etapie pociągi Krainy Szarotek będą mogły wyruszyć na wojaże! Dla kontektu pokazuję przykład schematu stacyjnego na bazie stacji Alawancja Główna:
Obrazek
Zasadnicze pytanie do @Leszek Ebe-Grüner - podejmujesz się zadania rozrysowania schematu dla każdej stacji czy zostawiasz to mi? Dla mnie to nie problem żeby coś tam nabazgrać sensownego :)
Jeżeli @Heinz-Werner Grüner nie ma przeciwskazań, to tobie mogę zostawić zadanie rozrysowania schematu dla każdej stacji @Waksman
(-) Leszek Ebe-Grüner
Syn Heinza-Werner Grünera
DZIEDZIC EDELWEISS
Wyznawca Drzewa Życia

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL