Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP
Regulamin forum
- Ludwig Tomović • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP
W ramach Orbity Mikronacji (forum skupiające Slawonię, Kafleandię, Trizondal i Sclavinię) padł pomysł na utworzenie "technicznej" stolicy dla Orbity o nazwie Heliopolis.
Nie chcieliśmy lokować Heliopolis na terenie żadnego z państw Orbity, a przypomniało mi się o "wolnym" kawałku ziemi na Orientyce.
Chodzi o ten kawałek OBPP między Edelweiss, Slawonią i Austro-Węgrami Utworzylibyśmy tam wspomnianą stolicę wraz z "Okręgiem Stołecznym", co pozwoliłoby poza zagospodarowaniem terenu na potrzeby Orbity na "załatanie dziury" pomiędzy trzema krajami.
Wg mojej wiedzy w ostatnim czasie nikt nie wyrażał zainteresowania wspomnianym obszarem.
Jako że obszar ten graniczy z Edelweiss proszę o wyrażenie opinii w przedmiocie zajęcia przez Orbitę Mikronacji wyżej wspomnianego terenu.
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
Nie chcieliśmy lokować Heliopolis na terenie żadnego z państw Orbity, a przypomniało mi się o "wolnym" kawałku ziemi na Orientyce.
Chodzi o ten kawałek OBPP między Edelweiss, Slawonią i Austro-Węgrami Utworzylibyśmy tam wspomnianą stolicę wraz z "Okręgiem Stołecznym", co pozwoliłoby poza zagospodarowaniem terenu na potrzeby Orbity na "załatanie dziury" pomiędzy trzema krajami.
Wg mojej wiedzy w ostatnim czasie nikt nie wyrażał zainteresowania wspomnianym obszarem.
Jako że obszar ten graniczy z Edelweiss proszę o wyrażenie opinii w przedmiocie zajęcia przez Orbitę Mikronacji wyżej wspomnianego terenu.
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP
Ciekawe zagadnienie... ale tak naprawdę nie wiem do czego to jest potrzebne?Ludwig Tomović pisze: ↑28 sierpnia 2024, 18:44 W ramach Orbity Mikronacji (forum skupiające Slawonię, Kafleandię, Trizondal i Sclavinię) padł pomysł na utworzenie "technicznej" stolicy dla Orbity o nazwie Heliopolis.
Ok, nie mam z tym problemu, ale jak wyżej, co za problem?Ludwig Tomović pisze: ↑28 sierpnia 2024, 18:44 Nie chcieliśmy lokować Heliopolis na terenie żadnego z państw Orbity, a przypomniało mi się o "wolnym" kawałku ziemi na Orientyce.
O który? Mapa Herr Dexa jest w "poważnej" skali, ale nie przedstawia dokłądnych granic.Ludwig Tomović pisze: ↑28 sierpnia 2024, 18:44 Chodzi o ten kawałek OBPP między Edelweiss, Slawonią i Austro-Węgrami
Po ostatnich korektach terytorialnych, gdzie starałem się dopasować granicę Edelweiss do MAW i Slawonii wygląda to mniej więcej tak:
Z tego co mi wiadomo ziemie Kegel, na mapie oznaczone jako Rewolucyjne Wolne Terytorium Wysokogórskie zostały decyzją @Coirloscadh opuszczone i wolne.
Sek w tym, że nie wiem czy Szanownemu Panu chodzi o te ziemie (nazwijmy je w naszych wywodach Kegel, które potencjalnie miały być helwetykowskim przyczółkiem, ale nic z tego nie wyszło), czy też chodzi o ziemię zwaną u nas technicznie Tango1?
Proszę o jasną deklarację. Ja, co prawda ni widzę przeciwskazań, ale warto wiedzieć na początek o rzędu jakiej wielkości mówimy.
Wiem, że RWTW zakończyło oficjalnie działalność, ale powiedzmy, że jakieś tam miasteczka, czy punkty styczne (przejścia graniczne, chociażby z nazwy i położenia ostały) w mojej głowie się zakorzeniły.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
A do czego potrzebne jest cokolwiek co robimy w mikronacjach?Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 sierpnia 2024, 20:01 Ciekawe zagadnienie... ale tak naprawdę nie wiem do czego to jest potrzebne?
Chcieliśmy sobie zrobić wspólną przestrzeń dla wszystkich państw Orbity i to by była dobra opcja.
Opierałem się na mapie Ronona, bo ona jest w miarę rozpowszechniona w mikroświecie.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 sierpnia 2024, 20:01
O który? Mapa Herr Dexa jest w "poważnej" skali, ale nie przedstawia dokłądnych granic.
Po ostatnich korektach terytorialnych, gdzie starałem się dopasować granicę Edelweiss do MAW i Slawonii wygląda to mniej więcej tak:
Z tego co mi wiadomo ziemie Kegel, na mapie oznaczone jako Rewolucyjne Wolne Terytorium Wysokogórskie zostały decyzją @Coirloscadh opuszczone i wolne.
Sek w tym, że nie wiem czy Szanownemu Panu chodzi o te ziemie (nazwijmy je w naszych wywodach Kegel, które potencjalnie miały być helwetykowskim przyczółkiem, ale nic z tego nie wyszło), czy też chodzi o ziemię zwaną u nas technicznie Tango1?
Proszę o jasną deklarację. Ja, co prawda ni widzę przeciwskazań, ale warto wiedzieć na początek o rzędu jakiej wielkości mówimy.
Wiem, że RWTW zakończyło oficjalnie działalność, ale powiedzmy, że jakieś tam miasteczka, czy punkty styczne (przejścia graniczne, chociażby z nazwy i położenia ostały) w mojej głowie się zakorzeniły.
Poprosiłbym o jakieś dokładniejsze mapy RWTW/Kegel bo ta wyżej jest ucięta.
Jeśli by była taka możliwość to wolałbym ziemie "Kegel" niż "Tango1" ale na 100% będe mógł się wypowiedzieć po zobaczeniu pełnej mapy dawnej RWTW.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niby tak, ale niecodzienna, sam Szanowny przyzna, to "akcja". Jak oczywiście nie będę robił żadnych przeszkód. Może to nawet pomoże w naszych relacjach!Ludwig Tomović pisze: ↑28 sierpnia 2024, 20:12 A do czego potrzebne jest cokolwiek co robimy w mikronacjach?
Chcieliśmy sobie zrobić wspólną przestrzeń dla wszystkich państw Orbity i to by była dobra opcja.
Co do mapki, to wrzucam:
Szanownemu zapewne chodziło o obszar RWTW-Kegel, a ten zwany od niedawna Tango1, to raczej niezauważalny z racji wielkości.
Coirlo miał na pewno dokładniejszą, u mnie uboższe szczegóły:
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
No to pozostaje kwestia na ile mapa Cilliana pozostaje "sztywna" a na ile można tam elastycznie coś pozmieniać.
Myślę, że pole manewru jest dosyć duże, zwłaszcza że chyba RWTW istniała dosyć krótko.
Myślę, że pole manewru jest dosyć duże, zwłaszcza że chyba RWTW istniała dosyć krótko.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W ogóle nie jest sztywna jak zrezygnował. Mnie to interesuje tylko położenie przejścia granicznego przy Zapadii, bo po co to zmieniać. Nawet sama nazwa chyba jest względna.Ludwig Tomović pisze: ↑28 sierpnia 2024, 23:50 No to pozostaje kwestia na ile mapa Cilliana pozostaje "sztywna" a na ile można tam elastycznie coś pozmieniać.
No i ten Kegel - viewtopic.php?f=49&t=389&p=5883&hilit=kegel#p5883
Co do zwymiarowania to nie wiem czy z mapy Coirlo by się czegoś Szanowny nie dowiedział.
Czyli oficjalnie, mamy nowego sąsiada? No i co z Tango1, nie chcecie?
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
Przejście graniczne zostanie oczywiście, możliwe że z inną nazwą, albo dwuczłonową z utrzymaniem tej starej w jednym członie.
Pytanie skąd się wgl wzięło Tango 1, bo jeśli dobrze widzę to np. na mapie Ronona tego nie ma.
I z tego co widzę to "białe" na jego mapie to Kegel, który bym wziął cały w takiej sytuacji.
Pytanie skąd się wgl wzięło Tango 1, bo jeśli dobrze widzę to np. na mapie Ronona tego nie ma.
I z tego co widzę to "białe" na jego mapie to Kegel, który bym wziął cały w takiej sytuacji.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ze strony Edelweiss, Zapadia nie występuje, tylko od strony dawnego RWTW. To było miasteczko przygraniczne, stąd nazwa.Jeśli jednak koniecznie chcecie by po Waszej stronie było coś innego, to u nas niech zostanie Zapadia. Wtedy utworzy się osadę o tej nazwie po stronie Edelweiss, wykorzystując może nawet ludność Ludności Wysokogórskiej pw.Coirlo. MI to nawet pasuje.Ludwig Tomović pisze: ↑29 sierpnia 2024, 18:45 Przejście graniczne zostanie oczywiście, możliwe że z inną nazwą, albo dwuczłonową z utrzymaniem tej starej w jednym członie.
Co do Tango1 - Edelweiss od roku nękany jest fabularnie przez "dzikich" z Wilde Felder (regiony na zachód od Edelweiss. Przygotowywaliśmy się do "wojny" (między innymi by mieć dostęp do morza) i stąd nazewnictwo terenów. Dla większego zrozumienia- tak wygląda mój obecny plan podziału terytorialnego ziem OBPP do zabawy w misji "Krajzega" (mapa w sporej rozdzielczości):
Jeśli chcielibyście jednocześnie Kegel i Tango1 z połączeniem granic to chyba tylko kosztem Slawonii... Ja się już serio napracowałem z dopadowaniem tych granic z MAW i Slawonią kosztem realnych map opolskiego.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W razie czego służę pomocą. Całość jakby co mam zwektoryzowane.