Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP

Post autor: Ludwig Tomović »

W ramach Orbity Mikronacji (forum skupiające Slawonię, Kafleandię, Trizondal i Sclavinię) padł pomysł na utworzenie "technicznej" stolicy dla Orbity o nazwie Heliopolis.

Nie chcieliśmy lokować Heliopolis na terenie żadnego z państw Orbity, a przypomniało mi się o "wolnym" kawałku ziemi na Orientyce.

Chodzi o ten kawałek OBPP między Edelweiss, Slawonią i Austro-Węgrami
Obrazek
Utworzylibyśmy tam wspomnianą stolicę wraz z "Okręgiem Stołecznym", co pozwoliłoby poza zagospodarowaniem terenu na potrzeby Orbity na "załatanie dziury" pomiędzy trzema krajami.
Wg mojej wiedzy w ostatnim czasie nikt nie wyrażał zainteresowania wspomnianym obszarem.

Jako że obszar ten graniczy z Edelweiss proszę o wyrażenie opinii w przedmiocie zajęcia przez Orbitę Mikronacji wyżej wspomnianego terenu.
W razie pytań pozostaję do dyspozycji.
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ludwig Tomović pisze: 28 sierpnia 2024, 18:44 W ramach Orbity Mikronacji (forum skupiające Slawonię, Kafleandię, Trizondal i Sclavinię) padł pomysł na utworzenie "technicznej" stolicy dla Orbity o nazwie Heliopolis.
Ciekawe zagadnienie... ale tak naprawdę nie wiem do czego to jest potrzebne?

Ludwig Tomović pisze: 28 sierpnia 2024, 18:44 Nie chcieliśmy lokować Heliopolis na terenie żadnego z państw Orbity, a przypomniało mi się o "wolnym" kawałku ziemi na Orientyce.
Ok, nie mam z tym problemu, ale jak wyżej, co za problem?

Ludwig Tomović pisze: 28 sierpnia 2024, 18:44 Chodzi o ten kawałek OBPP między Edelweiss, Slawonią i Austro-Węgrami
O który? Mapa Herr Dexa jest w "poważnej" skali, ale nie przedstawia dokłądnych granic.
Po ostatnich korektach terytorialnych, gdzie starałem się dopasować granicę Edelweiss do MAW i Slawonii wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek
Z tego co mi wiadomo ziemie Kegel, na mapie oznaczone jako Rewolucyjne Wolne Terytorium Wysokogórskie zostały decyzją @Coirloscadh opuszczone i wolne.
Sek w tym, że nie wiem czy Szanownemu Panu chodzi o te ziemie (nazwijmy je w naszych wywodach Kegel, które potencjalnie miały być helwetykowskim przyczółkiem, ale nic z tego nie wyszło), czy też chodzi o ziemię zwaną u nas technicznie Tango1?

Proszę o jasną deklarację. Ja, co prawda ni widzę przeciwskazań, ale warto wiedzieć na początek o rzędu jakiej wielkości mówimy.
Wiem, że RWTW zakończyło oficjalnie działalność, ale powiedzmy, że jakieś tam miasteczka, czy punkty styczne (przejścia graniczne, chociażby z nazwy i położenia ostały) w mojej głowie się zakorzeniły.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 sierpnia 2024, 20:01 Ciekawe zagadnienie... ale tak naprawdę nie wiem do czego to jest potrzebne?
A do czego potrzebne jest cokolwiek co robimy w mikronacjach? ;)

Chcieliśmy sobie zrobić wspólną przestrzeń dla wszystkich państw Orbity i to by była dobra opcja.

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 sierpnia 2024, 20:01
O który? Mapa Herr Dexa jest w "poważnej" skali, ale nie przedstawia dokłądnych granic.
Po ostatnich korektach terytorialnych, gdzie starałem się dopasować granicę Edelweiss do MAW i Slawonii wygląda to mniej więcej tak:

Obrazek
Z tego co mi wiadomo ziemie Kegel, na mapie oznaczone jako Rewolucyjne Wolne Terytorium Wysokogórskie zostały decyzją @Coirloscadh opuszczone i wolne.
Sek w tym, że nie wiem czy Szanownemu Panu chodzi o te ziemie (nazwijmy je w naszych wywodach Kegel, które potencjalnie miały być helwetykowskim przyczółkiem, ale nic z tego nie wyszło), czy też chodzi o ziemię zwaną u nas technicznie Tango1?

Proszę o jasną deklarację. Ja, co prawda ni widzę przeciwskazań, ale warto wiedzieć na początek o rzędu jakiej wielkości mówimy.
Wiem, że RWTW zakończyło oficjalnie działalność, ale powiedzmy, że jakieś tam miasteczka, czy punkty styczne (przejścia graniczne, chociażby z nazwy i położenia ostały) w mojej głowie się zakorzeniły.
Opierałem się na mapie Ronona, bo ona jest w miarę rozpowszechniona w mikroświecie.

Poprosiłbym o jakieś dokładniejsze mapy RWTW/Kegel bo ta wyżej jest ucięta.

Jeśli by była taka możliwość to wolałbym ziemie "Kegel" niż "Tango1" ale na 100% będe mógł się wypowiedzieć po zobaczeniu pełnej mapy dawnej RWTW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 28 sierpnia 2024, 20:12 A do czego potrzebne jest cokolwiek co robimy w mikronacjach?

Chcieliśmy sobie zrobić wspólną przestrzeń dla wszystkich państw Orbity i to by była dobra opcja.
Niby tak, ale niecodzienna, sam Szanowny przyzna, to "akcja". Jak oczywiście nie będę robił żadnych przeszkód. Może to nawet pomoże w naszych relacjach!

Co do mapki, to wrzucam:
Obrazek

Szanownemu zapewne chodziło o obszar RWTW-Kegel, a ten zwany od niedawna Tango1, to raczej niezauważalny z racji wielkości.

Coirlo miał na pewno dokładniejszą, u mnie uboższe szczegóły:

Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

No to pozostaje kwestia na ile mapa Cilliana pozostaje "sztywna" a na ile można tam elastycznie coś pozmieniać.

Myślę, że pole manewru jest dosyć duże, zwłaszcza że chyba RWTW istniała dosyć krótko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 28 sierpnia 2024, 23:50 No to pozostaje kwestia na ile mapa Cilliana pozostaje "sztywna" a na ile można tam elastycznie coś pozmieniać.

Myślę, że pole manewru jest dosyć duże, zwłaszcza że chyba RWTW istniała dosyć krótko.
W ogóle nie jest sztywna jak zrezygnował. Mnie to interesuje tylko położenie przejścia granicznego przy Zapadii, bo po co to zmieniać. Nawet sama nazwa chyba jest względna.
No i ten Kegel - viewtopic.php?f=49&t=389&p=5883&hilit=kegel#p5883
Co do zwymiarowania to nie wiem czy z mapy Coirlo by się czegoś Szanowny nie dowiedział.

Czyli oficjalnie, mamy nowego sąsiada? No i co z Tango1, nie chcecie? :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Przejście graniczne zostanie oczywiście, możliwe że z inną nazwą, albo dwuczłonową z utrzymaniem tej starej w jednym członie.

Pytanie skąd się wgl wzięło Tango 1, bo jeśli dobrze widzę to np. na mapie Ronona tego nie ma.
I z tego co widzę to "białe" na jego mapie to Kegel, który bym wziął cały w takiej sytuacji.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 29 sierpnia 2024, 18:45 Przejście graniczne zostanie oczywiście, możliwe że z inną nazwą, albo dwuczłonową z utrzymaniem tej starej w jednym członie.

Pytanie skąd się wgl wzięło Tango 1, bo jeśli dobrze widzę to np. na mapie Ronona tego nie ma.
I z tego co widzę to "białe" na jego mapie to Kegel, który bym wziął cały w takiej sytuacji.
Ze strony Edelweiss, Zapadia nie występuje, tylko od strony dawnego RWTW. To było miasteczko przygraniczne, stąd nazwa.Jeśli jednak koniecznie chcecie by po Waszej stronie było coś innego, to u nas niech zostanie Zapadia. Wtedy utworzy się osadę o tej nazwie po stronie Edelweiss, wykorzystując może nawet ludność Ludności Wysokogórskiej pw.Coirlo. MI to nawet pasuje.

Co do Tango1 - Edelweiss od roku nękany jest fabularnie przez "dzikich" z Wilde Felder (regiony na zachód od Edelweiss. Przygotowywaliśmy się do "wojny" (między innymi by mieć dostęp do morza) i stąd nazewnictwo terenów. Dla większego zrozumienia- tak wygląda mój obecny plan podziału terytorialnego ziem OBPP do zabawy w misji "Krajzega" (mapa w sporej rozdzielczości):

Obrazek

Jeśli chcielibyście jednocześnie Kegel i Tango1 z połączeniem granic to chyba tylko kosztem Slawonii... Ja się już serio napracowałem z dopadowaniem tych granic z MAW i Slawonią kosztem realnych map opolskiego. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Przeanalizuję mapy i się odniosę
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 29 sierpnia 2024, 21:30 Przeanalizuję mapy i się odniosę
W razie czego służę pomocą. Całość jakby co mam zwektoryzowane.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”