Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel

ODZNACZENIA

Re: Prośba o opinię nt. zajęcia OBPP

Post autor: Coirloscadh »

Żeby było "oficjalnie" Orbita jak i sam Ludwik mają moją pełną, psuedo-legalną zgodę (jako że z tematem się poddałem) na zajęcie terytorium Kegel, RWTW czy jak to się już teraz zwie.
Obrazek
"I po co było to wszystko"
/-/Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Coirloscadh pisze: 30 sierpnia 2024, 21:18 Żeby było "oficjalnie" Orbita jak i sam Ludwik mają moją pełną, psuedo-legalną zgodę (jako że z tematem się poddałem) na zajęcie terytorium Kegel, RWTW czy jak to się już teraz zwie.
Dzięki za info, choć zdecydowanie zrozumiałem już co napisał Ludwik. W każdym razie, gdyby zaszłą potrzeba, to podrzucisz mapkę do edycji, szczególnie, że jest bardzo solidna?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Post autor: Ludwig Tomović »

Hmm, coś mi się w tych mapach nie klei....

Wg. mapy Ronona wygląda mi na to że terytorium RWTW pokrywa się z OBPP między MAW-EDE-SLA.

Skąd zatem bierze się obszar Tango1?

Co więcej, "Edlowa" mapa nie pokrywa mi się z konturem Slawonii, wydaje mi się, że mogliście (zapewne nieumyślnie) obciąć na swoich mapach trochę terenu Slawonii :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 31 sierpnia 2024, 11:25 Hmm, coś mi się w tych mapach nie klei....

Wg. mapy Ronona wygląda mi na to że terytorium RWTW pokrywa się z OBPP między MAW-EDE-SLA.

Skąd zatem bierze się obszar Tango1?

Co więcej, "Edlowa" mapa nie pokrywa mi się z konturem Slawonii, wydaje mi się, że mogliście (zapewne nieumyślnie) obciąć na swoich mapach trochę terenu Slawonii :D
Tak, na mapach Ronona to się pokrywa, Zwróć uwagę na rozmiar. Ta mapa, pomimo swojej skali, takich obszarów nie wskaże identycznie.
Po drugie obszar Tango1 (nazwany dość niedawno, z resztą i tak tylko teraz umownie do rozmowy z Szanownym tego używam) był od samego początku w takiej postaci. Ziemie RWTW to wspomniany Kegel. Wielokrotnie wspominałem, że całość granicy była wzorowana na woj.opolskim. W związku z tym, że ZSKHiW odżyło w czasach gdy Edelweiss powstawało, to przeniosłem tu gdzie jest, a "styczne" spowodowały luki. Jak widać, dostosowałem póxniej granice Edelweiss do granic MAW i byłem do tej pory święcie przekonany, że i do granic Slawonii. Nie miałem zamiaru ruszać czyichś granic, co chyba oczywiste. :)

Zwroć proszę uwagę, że na mapie ze wspólnego Rajdu Orientyki ta część chyba jest identyczna.
Obrazek
Serio nie pamiętam, czy coś tam poprawiałem. W każdym razie "Tango1" było cały czas widoczne. Poza tym sporo razy wspominałem na forach, że Edelweiss ma punkty styczne z możliwością przekroczenia granicy, na południu z MAW-jedno i na wschodzie ze Slawonią (jedno, bądź dwa). Później dopiero była "ekspansja" na zachodniej granicy, gdzie mamy przekop tunelowy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Jeśli tak faktycznie było: tzn. że "Tango1" zawsze było "puste" to chyba najlepszym wyjściem byłoby włączyć je albo w granice Edelweiss albo Slawonii, albo stworzyć tam jakąś wspólną strefę ekonomiczną czy cokolwiek (ale wtedy i tak musiałoby być w granicach któregoś z państw)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 31 sierpnia 2024, 20:26 Jeśli tak faktycznie było: tzn. że "Tango1" zawsze było "puste" to chyba najlepszym wyjściem byłoby włączyć je albo w granice Edelweiss albo Slawonii, albo stworzyć tam jakąś wspólną strefę ekonomiczną czy cokolwiek (ale wtedy i tak musiałoby być w granicach któregoś z państw)
Proponuje zatem, skoro Slawonia wyraża chęci, a my mamy jakąśtam w miarę ukształtowaną linię graniczną, która z czegoś mogłaby wynikać (zakladam, że z położenia wzniesień wysokogórskich) to niech oficjalnie wejdzie pod Wasze władanie. Nie spodziewam się tam jakiejś szczególnie urodzajnej gleby, ot co tam sobie wymyślicie, ale na pewno tereny co najmniej wyżynne, prawda, skoro u nas takie rosłe góry. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

A nie można tam zostawić takich ładnych terenów niczyich? Ładnie to wygląda i ładnie się nazywa.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 02 września 2024, 09:25 A nie można tam zostawić takich ładnych terenów niczyich? Ładnie to wygląda i ładnie się nazywa.
Jak wyżej, ja ich nie chcę dla Edelweis, a jak Slawonia sobie chce to niech bierze, ale tak, daje to jakieś pole manewru do osiedlenia się innej nacji. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Szanowny Panie @Ludwig Tomović, czy już wiadomo jaki będzie ostateczny kierunek w sprawie zajęcia OBPP przez Slawonię i o jakie konkretnie obszary? Sprawa przycichła, a chciałbym zwyczajnie wiedzieć na czym sprawa stoi. Proszę nie zrozumieć mnie źle, bardzo kibicuje by to właśnie Slawonia "zagarnęła" te lądy, ale nie mam obecnie pewności czy zaniechaliście temu pomysłowi czy też nie. Byłbym wdzieczny za odpowiedź.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 20 września 2024, 20:46 Szanowny Panie @Ludwig Tomović, czy już wiadomo jaki będzie ostateczny kierunek w sprawie zajęcia OBPP przez Slawonię i o jakie konkretnie obszary? Sprawa przycichła, a chciałbym zwyczajnie wiedzieć na czym sprawa stoi. Proszę nie zrozumieć mnie źle, bardzo kibicuje by to właśnie Slawonia "zagarnęła" te lądy, ale nie mam obecnie pewności czy zaniechaliście temu pomysłowi czy też nie. Byłbym wdzieczny za odpowiedź.
Mówimy o RWTW czy "Tango"?
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”