Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Obrazek

RAPORT ZWIADOWCZY OBERHAUPTA KOTLINY EDELWEISS

Jako się rzekło, w ostatni weekend, jako Oberhaupt Kotliny Edelweiss, miałem przyjemność reprezentować Naród Edelweisski na Zjeździe Mikronautów anno domini 1925. Niestety czyniłem to w pojedynkę, gdyż jeden z nas pochorował się i nie był w stanie dojechać. Zdrówka dla @Pavel van der Gibson - Tak wiem, Edel całym sercem. ;)
No, ale do sedna... Jako totalnie nie znający realiów "polisz bahn" zdecydowałem się skorzystać z corocznej okazji przejazdu tym wspaniałym środkiem transportu. Przerażała mnie ilośc przesiadek, ale z kim, jak nie z Herr Dyspozytorem, przebyć trasę tak skomplikowaną w moich oczach.
Nazwać, że się udało bez przygód to jakby pwiedzieć, że w Krainie Szarotek nie ma gór. To wszystko zostało już opowiedziane jednak przez samego @Orjon Surma.

Zacznę więc przykrótkawy raport od tego co mnie rzucało się najbardziej w oczy. I nie będzie to raport o dogodnościach lokalu, przyjemnych spacerach, a raczej o relacjach między mikronautami.

Kolejność przypadkowa, z racji wadliwej pamięci starego i poczciwego oberhaupta.

- Różnica wieku na zjeździe pomiędzy najstarszym, a najmłodszym uczestnikiem wyniosła 39 lat, dlatego warto się zastanowić, Ci, którzy nigdy jeszcze się nie zdecydowali na taki ruch, czy nie warto przyjechać. To impreza dosłownie dla wszystkich. Byli żołnierze, członkowie misji konsularnych, handlowcy, studenci, gołębiarze (i nieszczęśni informatycy) to tylko niewielka część profesji jakie wykonujemy realnie.

- Wprowadzam w obieg nową jednostkę czasu - jednego franza - czas ok. 10-15 minut (warunkowo przyjmijmy 12,5 minuty). Termin doczekał się specjalnego nazewnictwa po tym jak byliśmy świadkiem najszybszego "obalenia" wina. :)
Efekt owego i "jeszcze innego" zakończył się wspomnianą "misją ewakuacyjną" Kaisera, którego osobiście do strefy bezpieczeństwa w pokoju hotelowym, doprowadził sąsiad z północy, oberhaupt Grüner.

- Podczas zjazdu dokonało się powstanie Zespołu Pieśni i Tańca "Wandusy" - wykonywanie zdecydownej większości przyśpiewek było dziełem mikronautów, z tzw. kręgu żenady. Znakomite wyczucie rytmu i solówki niczym trio tenorów Pavarotti-Domingo-Carreras (choć w zasadzie powinieniem napisać kwartet).

- Zbieramy na operację słuchu dla Franza Josepha II. Nieposkromiona dusza pewnego Towarzysza, wielokrotnie naruszyła układ wewnętrzny ucha Kaisera. Spodziewam się sporych zmian in minus.

- Towarzysz Ipanienko i jego, chyba już legendarne, flow w opowiadaniu historyjek. Podziwiam i czekam na więcej!

- Konwersacja MON-MSZ = sztos! Kto słyszał ten wie. Długo by pisać, a nie wiem czy nie naruszyłbym "tajne przez poufne" polskiego państwa. ;)

- Edelweiss z klęską dyplomatyczną. Królestwo Voxlandu może spodziewać się reakcji dyplomatycznej na "dalsze zaniechanie potrzeby integracji naszych bratnich narodów".
A tak serio, zapomnieliśmy o tym w ogóle pogadać, @Anastasia Windsachen poza chyba jednym zdaniem, prawda? :D

- Herr @Ronon Dex człowiek z najbardziej pojemnymi plecakami. Czego on nie ma? Pewnie tylko zestawu do malowania paznokci i cerpliwości do słuchania pijackich blubrów (z resztą - tak jak ja :) ). Nieskończoną ilość razy ratował w potrzebie wszystkich tych, którym czegoś zabrakło, dosłownie czegokolwiek! Łopata? - jest, smalec? - jest, taśma izolacyjna? - jest.
Warto także pogratulować za sprawną logistykę bagażnikową, zarówno w faktycznej części bagażnikowej, jak i przy miejscach siedzących.

- Słowo "wypić klina" - powinno zostać przemianowane na "postawić pupkę" - Nie chcesz mieć kaca w dniu wyjazdu? Zestaw wygląda następująco: 2 kielichy wódki, 3 piwa i 1 kielich nalewki (możliwe pewne nieścisłości w liczeniu.. ;) ).

- Mikronauci fanami opalania karków - wersja hardcore na jedzonku. Kto do dziś ma problemy?

- Topór i tarcza gamellańska - piękna robota wyrobników z tamtych stron.

- Więcej flag niż mikronautów ;)

Było tego ze trzy razy wiecej, ale o tym co jeszcze wczoraj chciałem napisać, zapewne zapomniałem.

P.S. Jeszcze słowo odnośnie polskich kolei - Mikolem pewnie nie zostanę, ale i tak było warto. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

WEZWANIE
Oberstammerin / Oberstamm Komitatu Kotliny Edelweiss

Jako Oberhaupt Kotliny Edelweiss, nakazuje się wszystkim Oberstammom Komitatów niezwłoczne stawiennictwo w Der Sitz, głównej siedzibie władzy Kotliny Edelweiss. Spotkanie odbędzie się w trybie pilnym i dotyczy przygotowań do zbliżających się Mistrzostw Mikroświata w Piłce Nożnej.

Zarządza się, aby każdy komitat przedstawił plan budowy przynajmniej jednej nowej budowli, która przyczyni się do zwiększenia rozpoznawalności naszych miast i wsi na arenie międzynarodowej. Wymaga się, aby obiekty te miały charakter turystyczny, hotelarski bądź gastronomiczny, służąc zarówno gościom z zewnątrz, jak i mieszkańcom.

Niechaj te inwestycje staną się świadectwem gościnności i przedsiębiorczości Kotliny Edelweiss, a zarazem trwałym dziedzictwem dla przyszłych pokoleń. Każdy komitat winien wykazać się inicjatywą i pomysłowością, aby wspólnym wysiłkiem podnieść prestiż naszej ojczyzny.

Stadt Edelweiss, dn. 23 września 1925 r.

ObrazekObrazek
@Femme Mystere @Isabella M. Neumann-Swann
@Albert Fryderyk de Espada @Mandaryna
@Ludwig Tomović @Sorcha Raven v.d. Bjørk
ew.
@Gaetano Kohlmeise @Peetri Romanaav
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ludwig Tomović Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Ludwig Tomović »

Freiwald - hotel i bistro

(jak się uda to też coś więcej....)
W przyszłym tygodniu powinienem to opisać
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ludwig Tomović pisze: 23 września 2025, 22:44 Freiwald - hotel i bistro

(jak się uda to też coś więcej....)
W przyszłym tygodniu powinienem to opisać
Herr Tomović dziękuje za odzew. Bardzo miło mi to czytać. Zatem niech będzie hotel i bistro, na pewno przyda się w rozwoju miasteczka.Prosze od razu uznać, że "budowa" jest pokrywana z budżetu centralnego, wiec nie trzeba się bawić w zezwolenia/pozwolenia etc. Budujmy i kreujmy.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Glänzberg,
24 września 1925 r.

Herr Oberhaupt,

Jako Oberstamm Glanzbergu, w imieniu miasta, przedstawiam odpowiedź na wezwanie dotyczące przygotowań do zbliżających się Mistrzostw Mikroświata w Piłce Nożnej.

W ostatnim czasie w Glanzbergu rozpoczęto szeroko zakrojone prace budowlane, mające na celu dostosowanie miasta do nadchodzącego wydarzenia. Trwająca gruntowna przebudowa Stadionu Lotników zapewni nowoczesną infrastrukturę sportową, zdolną przyjąć zarówno zawodników, jak i kibiców z kraju i zza granicy na najwyższym dostępnym poziomie.

Równolegle powstaje centrum sportowe przy torze wyścigowym Glanzbergring, które oprócz pełnienia funkcji obiektu noclegowego, będzie służyć również jako przestrzeń przeznaczona na wydarzenia sportowe, społeczne i kulturalne. Projekt ten, łączący w sobie funkcjonalność i nowoczesność, ma szansę stać się jednym z symboli gościnności i innowacyjności naszego miasta.

W toku konsultacji pojawiły się także wizjonerskie propozycje przekształcenia nieczynnych szybów dawnej kopalni złota w podziemny hotel tematyczny wraz z ośrodkiem turystyczno-rekreacyjnym, co – jeśli zostanie zrealizowane – nada Glanzbergowi wyjątkowy charakter na mapie całej Kotliny Edelweiss.

Ponadto władze komitatu prowadzą prace koncepcyjne nad dalszym rozwojem inwestycji gospodarczych w regionie. Z uwagi na ich wczesny etap oraz wagę przedsięwzięć jak i nikły związek z tematem imprezy sportowej, szczegóły zostaną przedstawione w odpowiednim czasie.

Oberstam Glänzbergu

DW: @Heinz-Werner Grüner
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Herr Oberstamm de Espada,

Prace poczynione w Komitacie Glänzberg powinny posłuzyć jako przykład do naśladowania dla innych obszarów okołomiejskich.
Prosiłbym jednak o nie zwlekanie z planowanymi inwestycjami, tylko o ich solidne i systematyczne wdrażanie. Te zaproponowane dokładnie spełniają ideę, o jakie zahaczałem w wezwaniu.
I nie chodzi mi tu o okolice stadionowe, a o obiekty użyteczności publicznej, czy to hotele, domy zdrojowe, restauracje, wieże widokowe, karczmy, pawilony sportowe, handlowe, lunaparki, dworce. A wspomniałem tylko o sektorze hotelarsko-handlowo-usługowym. Możemy również zawrzeć w tym powstanie nowych zakładów pracy etc.

W każdym razie do dzieła, tak trzymać!

Stadt Edelweiss, dn. 24 września 1925 r.

ObrazekObrazek
DW: @Albert Fryderyk de Espada

Co do reszty oberstammerin/oberstammów. żeby nie było, że sam sugeruje, zapytałem chata i oto jego proozycje. Proszę nie zerżnąc 1:1. ;)

Kultura i sztuka

Teatr Miejski – klasycystyczny gmach z salą koncertową, w której odbywałyby się przedstawienia, koncerty i spotkania gości mistrzostw. (poniekąd dopiero wybudowaliśmy w Stadt - także niepotrzebne)

Muzeum Tradycji Górskich – ekspozycja o życiu pasterskim, rzemiośle i folklorze kotliny; świetna atrakcja dla turystów.

Galeria Narodowa Edelweiss – miejsce prezentacji lokalnych artystów i rzemieślników, wzmacniające poczucie tożsamości narodowej. (posiadamy, nie potrzeba)

Rekreacja i sport

Tor saneczkowy lub skocznia narciarska – sport alpejski wpisuje się idealnie w klimat kotliny i może przyciągnąć sportowców i kibiców.

Park Uzdrowiskowy z altanami i oranżerią – elegancki teren zielony dla spacerów, z ogrodem botanicznym i fontannami.

Łaźnia miejska w stylu art déco – nowoczesne w ówczesnym czasie centrum rekreacyjno-kąpielowe.

Komunikacja i reprezentacja

Brama Edelweisska – monumentalna brama wjazdowa do miasta, symbolizująca otwartość Kotliny na gości z całego mikroświata.

Dworzec Kolei Alpejskiej – reprezentacyjny punkt komunikacyjny, z wieżą zegarową i salą przyjęć podróżnych. (nie w każdym mieście się nada, zakładam, że wyrobię się z mapami do startu mistrzostw)

Most Kamienny z posągami – budowla inżynieryjna i symboliczna, łącząca dwie części miasta.

Symbolika i prestiż

Pomnik Wolności Edelweisskiej – monumentalna rzeźba, upamiętniająca niepodległość i ducha mieszkańców.

Sala Kongresowa Der Sitz – modernizacja lub rozbudowa centrum politycznego, które mogłoby gościć zagraniczne delegacje. (ciekawa nazwa, prawda? - odpada oczywiście)

Wieża Zegarowa – Dzwon Jedności – symboliczny punkt orientacyjny, który bije w czasie ważnych uroczystości.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Grünerwald,
25września 1925 r.

Sehr Geehrter Herr Oberhaupt,

W Grünerwald powstanie:

1. Termy
2. Hotel przy termach
3. Scena kabaretowa
4. Pijalnia wódki

Czy to odpowiada oczekiwaniom?
Mit Freundlichen Grüssen,
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek

Frau Augentrost,

Nie musi powstać tyle rzeczy, ale byłoby miło jakby ze dwa z zaprezentowanych czterech projektów "wjechało".
Zgidzę się na wszystko, bo to nie ja zarządzam tym "rewirem", ale termy jakoś zawsze kojarzyły i się bardziej z Wolkenbad. Z drugiej strony nie ma co się ograniczać, że jedno miasto w Kotlinie jest "uzdrowiskiem". Zatem termy - nawet w połaczeniu z miejscami noclegowymi (opcja 1+1) wydaje się spoko.
Scena kabaretowa, jak rozumiem coś takiego jak "Piwnica pod Baranami"? Lokal z klimatycznym miejscem, gdzie opowiadae są żarty. Super pomysł. I to się da nawet połączyć z drugim - pijalnią. Z tymże nie wódki... U nas dominuje raczej schnapps, piwo i podobno coś o winach jest mowa. Wódka to takie bardziej słowiańskie, prawda? ;)

Stadt Edelweiss, dn. 25 września 1925 r.

ObrazekObrazek
DW: @Femme Mystere
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

@Heinz-Werner Grüner powiem uczciwie, że według mnie w EDL jest już przesadnie wiele hoteli. I szukałam jakiejś klimatycznej alternatywy. Niewiele przyszło mi do głowy... Niestety. Co innego moglibyśmy zaproponować przyjezdnym?

Jeśli zaś chodzi o pijalnię, niech będzie zatem Schnapps. To ma być wysokoprocentowy alkohol.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 25 września 2025, 11:58 @Heinz-Werner Grüner powiem uczciwie, że według mnie w EDL jest już przesadnie wiele hoteli. I szukałam jakiejś klimatycznej alternatywy. Niewiele przyszło mi do głowy... Niestety. Co innego moglibyśmy zaproponować przyjezdnym?

Jeśli zaś chodzi o pijalnię, niech będzie zatem Schnapps. To ma być wysokoprocentowy alkohol.
No to dla Grunerwald polecam tą "kabareciarnie", gdzie każdy schnappsa sobie przechyli i już. To wystarczy, byle coś się zadziało w każdym regionie i będzie sikalafą.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”