Joachim Cargalho pisze: ↑06 października 2025, 18:15
Herr Oberhauptcie, uprzejmie składam wniosek wraz z projektem rozporządzenia dotyczący statusu Voxlandczyków na ziemiach Kotliny Edelweiss.
No.159/1925
z dnia 6 października 1925r.
W sprawie nadania statusu Persona Non Grata [Unedle Person] dla obywateli Królestwa Voxlandu
Wobec rażącej agresji względem obywateli Kotliny Edelweiss i stosowania gróźb śmierci, nadaję bezterminowo status Persona Non Grata [Unedle Person] dla całego narodu voxlandzkiego, a w szczególności dla Anastasii Windsachen oraz Joahima von Ribertropa, którym natychmiastowo udzielam zakazu wstępu na ziemie Kotliny Edelweiss pod rygorem aresztowania.
Z odpowiedzialności wyłączam Krzysztofa Windsora - obywatela Kotliny Edelweiss, którego uznaję za zmanipulowanego i wykorzystanego do przeprowadzenia zadań związanych z późniejszym aktem voxlandzkiej agresji.
Dziękuję, Herr Joachim. Rozumiem, że sytuacja jest krytyczna. Sam osobiście mam wiele rozterek związanych ze sprawami "afer voxlandzkich", ale tutaj nie może już być miejsca na kurtuazję.
Przygotowana przez Pana wersja jest, po przemyśleniach, jednak dla mnie za bardzo niesprawiedliwa. Wiem, ustaliłem pewne sprawy wcześniej, biorę to na siebie, ale kluczowa w całej sprawie jest odpowiedzialność. Zbiorowa byłaby w mojej ocenie jednak naciągnięciem w złym kierunku.
W obliczu ostatnich wydarzeń oraz faktów pragnę stanowczo podkreślić, że nie będę tolerował żadnych form manipulacji, ani prób zakulisowych działań, niezależnie od tego, z jakich kręgów one pochodzą. Zaufanie i uczciwość stanowią fundament każdej relacji – zarówno prywatnej, jak i dyplomatycznej – a ich naruszenie jest działaniem, które nie może pozostać bez reakcji. To mnie własnie najbardziej ubodło w całej historii. Niezachwiana wiara w uczciwość i dążenie do zrozumienia sytuacji poprzez wnikliwe sprawdzenie całej historii to jest mój cel. Może czasem jestem w błędzie, ale każde słowo, każdy gest i każde zobowiązanie powinny mieć swoją wartość – a jeśli ktoś decyduje się je zlekceważyć, musi liczyć się z konsekwencjami.
Kotlina Edelweiss nie jest miejscem dla tych, którzy działają w złej wierze. Wobec rażącego braku poszanowania dla wzajemnego szacunku, decyzja o nadaniu statusu Persona Non Grata jest nie tylko uzasadniona, ale i konieczna. Każdy, kto próbuje je podważyć poprzez manipulacje, groźby czy obłudę, nie znajdzie tu miejsca ani zrozumienia.
Oto był mój komentarz do tego co poniżej:
Rozporządzenie Oberhaupta - OV No.159/1925