Siedziba Władz

Władzę zwierzchnią w Edelweiss posiada Oberhaupt. To on czuwa, by "państwo rosło w siłę, a ludziom żyło się dostatniej". W tym miejscu znajduje się jego siedziba. Jeśli masz jakąś sprawę do niego, to dobrze trafiłeś.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Siedziba Władz

Post autor: Joachim Cargalho »

Koniglich Citad af Vox, 02.10.1925 r,

@Herr Oberhaupt!

Niestety, standardy przesłuchań w Voxlandzie odbiegają od naszych. Czuję się gorzej niż Paul Szmal, ale mimo to nie załamuję się. Walczę, by oczyszczono mnie z zarzutów, chociaż coraz bardziej wątpię, iż Voxland chce wrócić na właściwą ścieżkę dyplomacji i współpracy z nami.

Mam nadzieję, że moje starania pozwolą wyjaśnić wszystkie okoliczności, jednak nie czuję dobrej woli z ich strony. Jako Szef Departamentu Dyplomatycznego, będę walczyć o dobre imię Edli! Mam nadzieję, że moja nieobecnosć nie potrwa zbyt długo i w końcu będziemy mogli zasiąść wspólnie do obrad!

Jestem gotowy wybaczyć im winy, jednak czekam na gest dobrej woli i rozsądku z ich strony. Jeśli chcesz w jakikolwiek sposób lobbować za zakończeniem tej sprawy, pamiętaj o tych założeniach.
W oczekiwaniu na powrót do pracy
Joachim
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Stadt Edelweiss, 2 X 1925 r.

@Mein Freund!

Mam nadzieje, że mimo wszystko u Ciebie dobrze i wytrzymasz jeszcze kilkadziesiąt godzin w takich warunkach. Robię co mogę w kwestii wypuszczenia Ciebie jak najprędzej.
Najgorsze jest to, że "osoby decyzyjne" pochorowały się straszliwie i nie ma kto za nich podjąć decyzję. Mimo wszystko udało mi się dotrzeć do nich. Jak tylko dojdą do siebie, zajmą się "Twoją sprawą".
Nieoficjalnie wiem, że zaszkodził im kebab. Nie wiem skąd w pałacu takie "targowe" przysmaki! Niedorzeczność!
No, ale mniejsza oto.
Co do dyplomacji, na razie nie zaprzątaj sobie tym głowy. Szkoda Twojego zdrowia.
Obiecuje, że w niedzielę zjemy już wspólną kolację. Zadbam by na stole znalazły się całkiem smaczna strawa, jakieś przysmaki i troszkę schnappsa. Tymczasem oberhauptowski Constelation czeka już na lotnisku w Koniglich Citad af Vox na Ciebie.

Heinz
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Witam!

W Wolkenbad zostanie otwarty rezerwat przyrody albo coś na styl zoo. Jeszcze konkretnie nie wiem. W każdym bądź razie coś takiego, nic większego nie planuję, bo Wolkenbad ma już bardzo dużo różnych rzeczy, i otwieranie czegoś na siłę wydaje mi się niewłaściwe, tylko dlatego, że mamy imprezę sportową.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Isabella M. Neumann-Swann pisze: 03 października 2025, 10:11 Witam!

W Wolkenbad zostanie otwarty rezerwat przyrody albo coś na styl zoo. Jeszcze konkretnie nie wiem. W każdym bądź razie coś takiego, nic większego nie planuję, bo Wolkenbad ma już bardzo dużo różnych rzeczy, i otwieranie czegoś na siłę wydaje mi się niewłaściwe, tylko dlatego, że mamy imprezę sportową.
zoo czy rezerwat to są ogomne rzeczy, a Szanowna pisze, że nie planuje nic większego! Wręcz odwrotnie. Dla mnie wykazanie jakiejkolwiek aktywnosci typu: piekarnia, sklep mięsny, z pamiątkami to już by wystarczyło. Zoo to całe przedsięwzięcie. Trzeba posprowadzać zwierzeta z innych krajów, to po pierwsze. Po drugie wyznaczyć teren, wykupić działki. Chyba nie umieścimy tam tylko zwierząt, które normalnie występują w EDL, prawda?
No i nie wydaje mi się, że to projekt taki co da się "stworzyć" w jeden dzień, nawet jak na standardy mikro.
Także nic na siłę. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Oberhauptcie, uprzejmie składam wniosek wraz z projektem rozporządzenia dotyczący statusu Voxlandczyków na ziemiach Kotliny Edelweiss.
Obrazek
No.159/1925
z dnia 6 października 1925r.

W sprawie nadania statusu Persona Non Grata [Unedle Person] dla obywateli Królestwa Voxlandu

Wobec rażącej agresji względem obywateli Kotliny Edelweiss i stosowania gróźb śmierci, nadaję bezterminowo status Persona Non Grata [Unedle Person] dla całego narodu voxlandzkiego, a w szczególności dla Anastasii Windsachen oraz Joahima von Ribertropa, którym natychmiastowo udzielam zakazu wstępu na ziemie Kotliny Edelweiss pod rygorem aresztowania.

Z odpowiedzialności wyłączam Krzysztofa Windsora - obywatela Kotliny Edelweiss, którego uznaję za zmanipulowanego i wykorzystanego do przeprowadzenia zadań związanych z późniejszym aktem voxlandzkiej agresji.

Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Więc to jednak @August de la Sparasan nie miał racji i to Voxland od początku był po ciemnej stronie mocy. A junta była marionetkami w rękach Any.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 06 października 2025, 18:15 Herr Oberhauptcie, uprzejmie składam wniosek wraz z projektem rozporządzenia dotyczący statusu Voxlandczyków na ziemiach Kotliny Edelweiss.
Obrazek
No.159/1925
z dnia 6 października 1925r.

W sprawie nadania statusu Persona Non Grata [Unedle Person] dla obywateli Królestwa Voxlandu

Wobec rażącej agresji względem obywateli Kotliny Edelweiss i stosowania gróźb śmierci, nadaję bezterminowo status Persona Non Grata [Unedle Person] dla całego narodu voxlandzkiego, a w szczególności dla Anastasii Windsachen oraz Joahima von Ribertropa, którym natychmiastowo udzielam zakazu wstępu na ziemie Kotliny Edelweiss pod rygorem aresztowania.

Z odpowiedzialności wyłączam Krzysztofa Windsora - obywatela Kotliny Edelweiss, którego uznaję za zmanipulowanego i wykorzystanego do przeprowadzenia zadań związanych z późniejszym aktem voxlandzkiej agresji.

Dziękuję, Herr Joachim. Rozumiem, że sytuacja jest krytyczna. Sam osobiście mam wiele rozterek związanych ze sprawami "afer voxlandzkich", ale tutaj nie może już być miejsca na kurtuazję.
Przygotowana przez Pana wersja jest, po przemyśleniach, jednak dla mnie za bardzo niesprawiedliwa. Wiem, ustaliłem pewne sprawy wcześniej, biorę to na siebie, ale kluczowa w całej sprawie jest odpowiedzialność. Zbiorowa byłaby w mojej ocenie jednak naciągnięciem w złym kierunku.

W obliczu ostatnich wydarzeń oraz faktów pragnę stanowczo podkreślić, że nie będę tolerował żadnych form manipulacji, ani prób zakulisowych działań, niezależnie od tego, z jakich kręgów one pochodzą. Zaufanie i uczciwość stanowią fundament każdej relacji – zarówno prywatnej, jak i dyplomatycznej – a ich naruszenie jest działaniem, które nie może pozostać bez reakcji. To mnie własnie najbardziej ubodło w całej historii. Niezachwiana wiara w uczciwość i dążenie do zrozumienia sytuacji poprzez wnikliwe sprawdzenie całej historii to jest mój cel. Może czasem jestem w błędzie, ale każde słowo, każdy gest i każde zobowiązanie powinny mieć swoją wartość – a jeśli ktoś decyduje się je zlekceważyć, musi liczyć się z konsekwencjami.

Kotlina Edelweiss nie jest miejscem dla tych, którzy działają w złej wierze. Wobec rażącego braku poszanowania dla wzajemnego szacunku, decyzja o nadaniu statusu Persona Non Grata jest nie tylko uzasadniona, ale i konieczna. Każdy, kto próbuje je podważyć poprzez manipulacje, groźby czy obłudę, nie znajdzie tu miejsca ani zrozumienia.

Oto był mój komentarz do tego co poniżej:

Rozporządzenie Oberhaupta - OV No.159/1925
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dziękuję za przedstawiony komentarz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Dziękuję za rozpatrzenie sytuacji, Herr Oberhaupt.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Mam nadzieję, że spełniłem swoją powinność w sposób wystarczający i najbardziej logiczny.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siedziba Oberhaupta”