Z racji tego, że mamy dość ubogie...wszystko to zastanawiałem się kiedyi jak powinniśmy wprowadzić sieć kolei żelaznej. Jako, że nie jestem specjalistą, a raczej wzrokowcem w tej dziedzinie, popytałem kilka tygodni temu "specjalistów" miroświatowych czy pomogli by mi w urzeczywistnieniu i powstaniu porządnie przygotowanych odcinków, a przede wszysktim w doborze odpowiednich lokomotyw i wagonów do nich.
Nie mniej chciałbym najpier zapytać czy ktoś z Was zna się na tym na tyle dobrze, że przedstawi własny projekt.
A teraz trochę suchych faktów.
Obecnie posiadamy linię kolejową (załóżmy, że tymczasowo nie działającą) pomiędzy Grünerwald a Stadt Edelweiss. Według mojej koncepcji linia ta zostanie doprowadzona w całości do Wolkenbad. Chciałbym także, gdzieś na wysokości Stad Edelweiss postawić rozwidlenie, tak by kolej była gotowa na ekspansję do Slawonii.
No właśnie. Projekt budowy kolei rozpoczął by się przede wszystkim od przetargu na lokomotywę i wagony pasażerskie.
- Moim celem jest stworzenie po pierwsze, na odcinku Wolkenbad - Winktown (via MAW,) a później także Wolkenbad-Slawonia (najprawdopodobniej przez tunel lub poprzez góry bezpośrednio, a może i nawet na zachód do Urbino...)linii wzorowanej na Orient Expressie. Musi być zatem luksusowo i czarująco. A nasz EdelExpress winien być szykowny i dostojny. Oczywiście jeden pociąg do jednej linii.
- Po drugie należy należy wybrać jaki maszyny są potrzebne.
Złozyć zamówienie produkcyjne (najprawdopodobniej w Muratyce, ale zrobimy sobie może jakiś przetrarg).
- Po trzecie wykonanie przewiertu tunelu (MAULWURFY!) niedaleko Gämsentor i pociągnięcie linii do MAW(kierunek np. Lemberg). Oczywiście tutaj należy się współpraca z MAW.
- Następnie po zakupie pierwszej lokomotywy rozpoczęliśmy byśmy działalność EdelweissBahn(czy jak to tam się będzie zwał) jakimś wystawnym bankietem w jednej z nieistniejących jeszcze rezydencji.