Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Aleja Willowa - Życie w Dolinie toczy się swoim spokojnym rytmem, ale czasem człowiek tak się zafrasuje, albo zwyczajnie przemęczy, że należy się mu długo wyczekiwany odpoczynek. A gdzie jak nie we własnych czterech ścianach... Herrenhausgasse to strefa mieszkalna, gdzie można ze spokojem zasiąść na przydomowej ławeczce i bez pośpiechu wypić przepyszną herbatkę z szarotki.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Grünes Herrenhaus - Zielony Dworek

Post autor: Joachim Cargalho »

KKoniglich Citad af Vox, 29.09.1925 r,

@Meine liebste Lieselotte!

Mam nadzieję, że udało Ci się wrócić bezpiecznie do domu. Trafiłem do voxlandzkiego więzienia. W przeciwieństwie do cel sarmackich, tutaj kajdanki nie mają futerka, co znacznie obniża komfort ich noszenia. Rozumiem co czułaś, gdy Leszek zdradził nas w czasie rządów tymczasowych i kazał wtrącić Cię za kraty.
Och, jaki ja byłem wtedy niemądry i go posłuchałem. Ta pustka, która tutaj jest, drąży me serce, wyrzucając z niego całe człowieczeństwo. Mała lampka, która rzuca światło na tę kartkę papieru, jest jedynym światłem, którego teraz mogę doświadczyć.

Tymczasem, mam nadzieję że Oberhaupt pociesza Cię wystarczająco dobrze.
Czekam na pozytywne wieści i jakieś prezenty.
Joachim
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Lieselotte napisała liścik, złożyła go, włożyła do koperty, opieczętowała, spryskała persumami i przekazała służbie do nadania.
Stadt Edelweiss, 30.09.1925r.
Mein einzigartiger Joachim,

Pełna trwogi czytam wieści od Ciebie. Mnie i Oberhauptowi udało się uciec w porę. Szkoda, że nie zdążyłeś wsiąść z nami na pokład samolotu, ale Herr Oberhaupt bardzo pośpieszał. Ciekawa jestem, czemu tak mu się śpieszyło, skoro zaraz po powrocie znalazł czas na drzemkę i oglądanie kwalifikacji do Meisterschaftów.

Przykro mi słyszeć, że karma wróciła i teraz to ty ziębniesz na samotnej pryczy, a ja mogę wygrzewać się pod ciepłą pierzyną w moim pachnącym lawendą dworku. U nas pogoda nie dopisuje, pada deszcz, więc musimy z Isabellą i Sophie pić ciepłe kakao i spędzać wieczory przed kominkiem. Ale brak nam twojej obecności, same musimy polewać sobie wina.

Herr Oberhapt… wcale mnie nie pociesza. Nawet nie zjawił się w moim dworku, by otrzeć me łzy, które kaskadami spływają mi po policzkach. Woli oglądać wyścigi i mecze. Mam natomiast dobre wieści, gdyż… Isabella nie chce się przyznać, ale… chyba jest przy nadziei! Czyż to nie cudowne?

Nie mogę odżałować faktu, że Leszek okazał się ponownie podwójnym agentem. Najpierw udawał naszego sprzymierzeńca i pomagał nam w dostaniu się do zamku, a teraz… kto wie, czy to nie on zabawia w królewskich komnatach Voxlandu. Tylko w czyim towarzystwie?

Przesyłam Ci wszystko, co jest ci potrzebne w tym momencie:

- Moje zdjęcie w najnowszej kreacji domu mody Nadel

- Masażer na obolałe plecy (mam nadzieję, że nie skonfiskują)

Niebawem wystosuję również pismo do Voxlandu z prośbą o twoje [strike]ubezwłasnowolnienie [/strike]uwolnienie.
MfG,
Lieselotte
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Koniglich Citad af Vox, 02.10.1925 r,

@Meine liebste Lieselotte!

Z radością przyjąłem Twój list, choć naprawdę długo musiałem na niego czekać.
Wieści na temat @Isabell napawają mnie wielką radością i dumą! Może jednak dr Neumann nie jest takim złym wyborem? Teraz będzie nam łatwiej go zaakceptować.
Dbaj o nią jak najlepiej potrafisz i dopilnuj, żeby wszystko miała. Gdybyście potrzebowały więcej pieniędzy, kod do mojego sejfu to 456985.

Dziękuję za przesłane zdjęcie, które zdecydowanie dodało mi ciepła w tych zimnych, ciepłych celach. Dziękuję również za masażer, rozumiem że do Die Karawane trafił już nowszy model, skoro ten oddałaś w moje ręce. Mam nadzieję przyjechać z nim ponownie.

Wyobraź sobie, że wmawiają mi włamanie do Pałacu. Jestem przekonany, że @Leszek wszedł w kolaboracje z nimi. Mam nadzieję, że przyzna się ostatecznie, ze ten kebab był jego pomysłem. Może mogłabyś powziąć jakieś środki perswazji, by przyspieszyć zmianę jego zeznań?
Obcęgi znajdziesz w piwnicy, w drewnianej skrzyni na prawo od szafki z zabawkami erotycznymi. Wiem, wiem... miałem to wyrzucić...
Z wyrazami nadziei na powrót do domu
Joachim
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Stadt Edelweiss, 03.10.1925r.
Lieber gefangener Joachim,

Na pewno bardzo nudzi Ci się w więzieniu, dlatego piszę, by przekazać Ci najnowsze ciekawostki. Opowiedz, co robicie w ciągu dnia? Czy wychodzicie na spacerniak? Czy już grypsujesz? Czy masz tatuaże na knykciach?

Z najciekawszych wiadomości muszę przekazać Ci, że ... mam pewne przypuszczenia, że Herr Neumann może nie być ojcem dziecka! Po pierwsze poszłam do szpitala i wyciągnęłam tajne akta zdrowotne, z których wynika, że Herr Neumann ma niski poziom testosteronu i poddawał się jakimś zabiegom w Bialenii, a sam dobrze wiesz, z czego słyną bialeńskie zabiegi. Tymczasem do Isabell przychodziło wielu gości. W tym ... Dziedzic Oberhauptowski!

Niestety w kwestii zeznań Leszka nie mogę ci za wiele pomóc, gdyż boje się, że znowu trafię do więzienia. Nie można już nikomu ufać... Takie nastały czasy.

Przesyłam Ci natomiast kolejne najpotrzebniejsze przedmioty:

- Kolejne zdjęcie w najnowszej kreacji domu mody Nadel, tym razem w bieli:

- W Lwiej Aptece zaproponowali mi taki żel na otarcia, gdyż ponoć potrzebujesz:

Czy Herr Oberhaupt zażądał już twojego uwolnienia? Bo jeśli nie, to trochę dziwne.
MfG,
Lieselotte
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

[Wreszcie ktoś zauważa, poza mną, że ten cały Neumann to jakiś taki niepewny. Tez coś słyszałem o uczestnictwie w programach testowych, ale nic więcej nie mogę napisać na ten temat, bo to sciśle tajne]

[Nie przerywajcie sobie, ale tak tylko wtrącam, wiedzcie, że coś się dzieje]
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Droga wiodąca do Zielonego Dworku wiła się między starymi lipami, których liście szeptały cicho pod dotykiem wiatru. Słońce chyliło się już ku zachodowi, barwiąc niebo na złoto i róż, gdy powóz Isabelli i Augusta wtoczył się na piaszczysty podjazd. W powietrzu unosił się zapach świeżo skoszonej trawy i mokrej ziemi po popołudniowym deszczu.

Zielony Dworek, ukryty wśród gęstych ogrodów, wyglądał jak z innej epoki, a w oknach migotały pierwsze światła. Lieselotte, ubrana w jak zawsze w okazałą suknię koloru porannej rosy, czekała już na ganku. Uśmiechnęła się na widok przybyłych – ten uśmiech miał w sobie coś z ulgi i tęsknoty zarazem.

Isabella, znużona podróżą, lecz poruszona pięknem miejsca, wysiadła pierwsza. Delikatnie poprawiła kapelusz, spoglądając na dom z mieszaniną ciekawości i wzruszenia. August, jak zawsze opanowany, pomógł jej zejść, a potem skłonił się przed gospodynią z elegancją, której nie zatarły nawet lata wędrówek.

– Zielony Dworek wygląda dokładnie tak samo jak zawsze – rzekła Isabella cicho, zwracając się do Matki.

– A jednak inaczej się go pamięta, niż widzi – odparła Lieselotte z łagodnym uśmiechem. – Wejdźcie, proszę. Ogień już się pali, a kolacja i goście czekają.

Wraz z ich wejściem do środka powietrze przesycił zapach ziół, pieczonego chleba i starych ksiąg. Wydawało się, że czas w tym miejscu płynie wolniej – jakby sam Dworek przyjmował gości nie tylko pod swój dach, ale i w swoje wspomnienia.
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Przed wejściem do zielonego dworku zgromadziło się kilka osób. Był to widok nietypowy od dłuższego czasu, gdyż Pani Augentrost ostatnimi miesiącami nie była obecna w domu. Fakt, iż coś działo się przed głównymi drzwiami świadczyło o tym, że z pewnością pojawiła się z powrotem, a pogłoski o jej rzekomej v-śmierci można było wsadzić między bajki.

Dzień zapowiadał się na jeden z tych przyjemnych w okresie wiosennym. Słońce dogrzewało, a wtórował mu lekki powiew orzeźwiającej górskiej bryzy, co w tym połączeniu zachęcało do aktywności na zewnątrz.

Pani Augentrost stała pod schodami prowadzącymi do wejścia, dłonie miała splecione przed sobą. Jej spojrzenie spoczywało na dwóch mężczyznach w roboczych ubraniach, którzy z pochmurnymi minami mocowali do frontowej elewacji nowy, świeżo nadany herb rodowy, który sprawiał, że ich pracodawczyni stawała się jeszcze bardziej nobilitowana niż dotychczas, pogłębiając tym samym w sposób nie, jeszcze jakby nie do końca oswojony z miejscem. Tarcza lśniła nowością, lecz linia rysunku i kolorystyka zdawały się stworzone właśnie dla tego dworku, jakby czekały jedynie na ten moment, by dopełnić jego architektoniczny kunszt.

Była ubrana z tą dyskretną elegancją. Suknia w jasnym, przytłumionym odcieniu zieleni miękko opadała na sylwetkę, podkreślając jej smukłość bez cienia ostentacji. Kapelusz, osadzony nieco niżej niż nakazywała moda, rzucał delikatny cień na jej twarz, czyniąc spojrzenie jeszcze bardziej zamyślonym.

Kiedy mężczyźni poprawiali uchwyty, Lieselotte patrzyła na nich, lecz myślami krążyła, jak zwykle, w rozległym świecie swojej bogatej wyobraźni. Było w niej coś nieodmiennie marzycielskiego, lecz od pewnego czasu marzenia miały w sobie więcej ciszy niż dawniej. Odkąd Joachim się wyprowadził, pewne tematy zamknęła dla siebie bez żalu, choć ze swego rodzaju przytłumionym niezdefiniowanym uczuciem, które sprawiało, że miała w sobie wiele niezdecydowania i jakby niechęci względem otaczającego ją świata. W istocie mogłaby rzec, że w tamtym momencie zamknęła wiele towarzyskich furtek, które dotąd pozostawały lekko niedomknięte. A to sprawiało, że pragnęła odszukać w sobie równowagę, a szczęścia poszukać w innych aktywnościach, niż miłostki bez wzajemności. Postanowiła skupić się na sobie i na córkach, na prostych porankach i spokojnych wieczorach, które nie domagały się niczego poza obecnością. Pozwolić sobie na życie bez ciągłego bycia „kimś” dla innych.

- Czy teraz dobrze, Pani Augentrost? Daliśmy nieco w lewo i w dół, ale nie za nisko, jak Pani chciała. – powiedział Pan Złota Rączka, starając się opanować wzbudzającą się irytację.

- Tak, dokładnie tak.— powiedziała cicho, widząc, że herb wreszcie osiadł na swoim miejscu. - Dziękuję Panom za pracę. Możecie odejść. – rzekła stanowczo. Bardziej stanowczo niż kiedykolwiek dawniej.

Gdy odeszli, spojrzała jeszcze raz na herb i uśmiechnęła się ledwie zauważalnie. Może nie mówiła tego otwarcie, ale cieszyła się, że go dostała. Gdyż była to jedna z nielicznych rzeczy, na które faktycznie sama zapracowała. Których nie odziedziczyła ani nie otrzymała od żadnego partnera. Ktoś mógłby rzec, że to tylko herb, nic nie znaczy, poza tym, że ładnie wygląda na murze, ale dla niej było to coś ważnego. Tym bardziej, że w tym momencie życia, bez dalszego oglądania się za siebie, mogła tworzyć coś swojego. Szczerego i prawdziwego.
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Glanzberg, 7/04/1926
Kochana Mamo!
Niezmiernie się cieszę na wieści o tym, że wróciłaś do nas cala i zdrowa! Tęskniliśmy za Tobą! Ja szczególnie, bo nie miał mi kto dokuczać. Nawet nie wiedziałam, że może tak tego brakować.
Obecnie jesteśmy z Augustem w Glanzbergu, ale jak tylko wrócimy powrotem do domu, postaram się wybrać do Ciebie w odwiedziny! Cieszę się, że pogłoski nie były prawdziwe!
Z wyrazami szacunku i serdecznymi uściskami ode mnie i Augusta!
(-)Bella Neumann-Swann
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

W salonie zielonego dworku stanął wreszcie długo wyczekiwany fortepian. Zajął swoje honorowe miejsce, tuż przy oknie, gdzie światło poranków mogło połyskiwać w jego lakierowanej powierzchni, a wieczorne cienie sunąć po nim jak po tafli ciemnej wody.

Tego wieczoru w dworku panowała nietypowa dotychczas dla tego miejsca cisza. Nie było tu nikogo, poza nią i służbą, co nie zdarzało się wcześniej. Lieselotte nie czuła się z tym dobrze. Towarzyszyła jej mieszanka niewyrażonego żalu z zazdrością wobec bliżej niezdefiniowanych osób, wynikająca z całkowitego braku umiejętności cieszenia się swoim własnym towarzystwem. Przez większość życia ktoś zawsze tę pustkę wypełniał, ktoś siedział obok, mówił, śmiał się, zajmował przestrzeń i myśli. A teraz… teraz była tylko ona i ten cichy, obszerny salon.

Chciała jednak to zmienić. Pragnęła nauczyć się lubić te chwile, w których mogła skupić się wyłącznie na sobie. Właśnie dlatego sprawiła sobie tego towarzysza. Cieszącego oko, nienachalnego i potrafiącego zapełnić pustkę czymś pięknym.
Zasiadła przed klawiaturą i na początku zaczęła naciskać przypadkowe klawisze. Fortepian odpowiadał jej dźwięcznymi tonami. Po chwili rozprostowała plecy, położyła dłonie pewniej i zaczęła grać z większym namysłem, próbując odtworzyć w pamięci melodię, którą kiedyś znała na pamięć. Dopiero po dłuższym czasie po salonie echem rozniosły się dźwięki ...
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Lieselotte relaksowała się na jednym z leżaków, otulona ciepłym swetrem i pledem, zanurzona w miękkich poduszkach i ogrzewana ciepłym blaskiem zachodzącego słońca, które przedzierało się przez gęste korony drzew. W dłoni trzymała nietkniętą herbatę w filiżance z porcelany, a jej wzrok błądził po spokojnej tafli jeziora. Obserwowała, jak majestatyczne łabędzie bez wysiłku przecinają lustro wody, zostawiając za sobą ledwie dostrzegalne, złote smugi.
W ogrodzie panowała kojąca cisza, przerywana jedynie cichym szumem małej fontanny i szelestem liści poruszanych letnim wiatrem. To odosobnienie, pomimo muzyki, jaką odgrywała na fortepianie, wciąż wzbudzało w niej niepokój i poczucie winy, gdyż nigdy w życiu dotąd nie pozostawała tak bierna w pracy i życiu towarzyskim. Zdecydowała więc przelać coś na papier. Lieselotte szukała iskry, tematu, który pozwoliłby jej uciec od rzeczywistości.

Romans? Sielankowy krajobraz aż prosił się o płomienistą historię, o akt zakazanej miłości, potajemnych schadzkach przy liliach wodnych i listach ukrywanych w dziuplach starych dębów. Pomiędzy wysoko usytuowanym mężczyzną i kobietą o mieszanej reputacji…

A może dramat? Może kobieta ta skrywa mroczną tajemnicę, a łabędzie są jedynymi niemymi świadkami tragedii, która wydarzyła się tu przed laty… i co powstrzymuje ją przed wpadnięciem w jego silne ramiona?

A może pełen niespodziewanych zwrotów akcji thriller, gdy okazuje się, że poprzedni kochanek powraca z zagranicznych wojaży i nie cieszy się nowymi miłostkami głównej bohaterki…

Lieselotte przymknęła oczy, a jej palce, wciąż czujące chłód klawiszy fortepianu, gotowe były to twórczej ekspresji...

Który z tych tematów wybrać? A może wszystkie?
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herrenhausgasse - willowa strefa mieszkalna”