Ominął dwór z hałaśliwymi dźwiękami. Przeszedł dalej aleją willową. Po raz kolejny pomyślał o wierze.
Jest to pojęcie, które rozumiem intelektualnie, lecz którego nigdy nie potrafiłem odnaleźć w sobie. Nie odczuwam potrzeby wierzenia w rzeczy, których nie mogę dostrzec, zmierzyć albo przynajmniej logicznie uzasadnić.
Być może jest to pewne ograniczenie.
Nie wierzę jednak, by człowiek potrzebował wiary, aby postępować właściwie. Wystarczy świadomość dnia, który właśnie trwa, i obowiązku, który należy w nim wykonać. Jutro pozostaje hipotezą. Wczoraj jest już tylko informacją.
Dziś natomiast istnieje. I to powinno wystarczyć.
Nie zatrzymałem się przy Willi Biskupiej. Nie miałem ku temu powodu.
Willa Biskupia
Regulamin forum
- Aurelian Boltzmann
- Roman Schädel • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Willa Biskupia
Wyszedłem w góry, zmarzłem i zapadłem w hibernację. Troszkę słońca przyświeciło, odtajałem. Przyleciał bernardyn z whisky w beczce na szyi. Wypiłem i nabrałem sił. I oto wróciłem.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 sierpnia 2026, 21:13No to Herr Romuś ("Masuj, masuj mnie Romanie, Romuś... !"Roman Schädel pisze: ↑24 sierpnia 2026, 21:08 Do mnie wystarczy Ekscelencjo albo Romku.Serio, wracam z nowymi pomysłami. Stęskniłem się za Wami.
) ) opowiadaj, gdzie byłeś, jak Cię nie było. Mamy czas, chętnie posłuchamy!
![]()
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Willa Biskupia
To rzeczywiscie "kupa szczęścia". Może powinien Wasza Ekscelencja nieco przeleżeć w szpitalu. To by dobrze zrobiło, miałby kto się bezpośrednio zająć. Pielegniarek ci u nas dostatek, a lekarzy, lekarzy mamy naprawdę cudownych!Roman Schädel pisze: ↑24 sierpnia 2026, 23:20Wyszedłem w góry, zmarzłem i zapadłem w hibernację. Troszkę słońca przyświeciło, odtajałem. Przyleciał bernardyn z whisky w beczce na szyi. Wypiłem i nabrałem sił. I oto wróciłem.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑24 sierpnia 2026, 21:13No to Herr Romuś ("Masuj, masuj mnie Romanie, Romuś... !"Roman Schädel pisze: ↑24 sierpnia 2026, 21:08 Do mnie wystarczy Ekscelencjo albo Romku.Serio, wracam z nowymi pomysłami. Stęskniłem się za Wami.
) ) opowiadaj, gdzie byłeś, jak Cię nie było. Mamy czas, chętnie posłuchamy!
![]()
![]()