SLB Krzysztof

Krajowa Agencja Rolna
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
SLB Krzysztof mieści się na obrzerzach miasta Wolkenbad, na północ od stadniny koni. Jest to duża hala magazynowo-składowa z dwoma wrotami wjazdowymi. Długa ścieżka na froncie budynku prowadzi do wejścia głównego, którędy przechodzi się do pomieszczeń administracyjnych. Od wschodniej strony znajduje się wybrukowany dziedziniec, który służy jako teren komunikacji dla pojazdów gospodarczych, takich jak wozy zaprzężone konno oraz ciężarówki, służące do zbiorów i przewozu do dalszych rejonów regionu i kraju. Od południa natomiast przeznaczono duży obszar, na którym można segregować i pakować zebrane owoce i warzywa, a następnie spakować do skrzyń i magazynować na którki okres, zanim trafią na targowisko. W oddali widac również jedyną w kraju, ale wielką szlarnię.
Obsługa administracyjna SLB:

Obrazek


Imię - Hedwig
Nazwisko - Hollstein
Wiek – 53 lata

Obsługa techniczna SLB:

Obrazek

Więcej na temat pracowników SLB


Imię - Rudolf
Nazwisko - Hollstein
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt
Posty: 11867
Rejestracja: 06 maja 2021, 12:34
Lokalizacja: Stadt Edelweiss, Edelweiss

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Położenie SLB Krzysztof zostało dodane do planów miejskich Wolkenbad i okolic. Proszę o informacje czy takie położenie i cała otoczka jest wystarczająca.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

Raport Stanu dnia 20.02.1924 roku
W skład SLB wchodzą:
Powierzchnia sadów utrzymywanych w dobrej kulturze rolnej wynosi 28 883 ha
Powierzchnia plantacji krzewów jagodowych 32%.
Powierzchnia plantacji drzew jabłoni 38%.
Powierzchnia plantacji drzew pestkowych 20%.
Powierzchnia plantacji drzew wiśniowych i czereśniowych 10%
Warzywnictwo zajmuje powierzchnię ustabilizowaną na poziomie około 11,5 tys. ha. Najwięcej uprawiamy ogórków, cebuli, marchwi i kapusty.

Szklarnia „Fabio”
W SLB Fabio zbudowano pierwszą na terenie Kotliny Edelweiss Szklarnię „Fabio”, pozwalającą na produkcję ogrodniczą nawet w okresie zimowym. Szklarnia ma konstrukcję modułową, 6-hektarową. Łączna powierzchnia „pod szkłem” wynosi 500 ha. W szklarni uprawia się głównie pomidory i ogórki. W uprawie pomidorów w dwóch cyklach uzyskujemy plony około 14 kg/m2. Szklarnia wyposażona jest w energię elektryczną, sieć wodociągową oraz ogrzewanie na prąd.

Prace prowadzone w okresie zimowym:
W okresie zimowym SLB dba o odpowiednie zabezpieczenie drzew owocowym przez przemarznięciem oraz prowadzi wyłącznie uprawy szklarniowe.

Stan magazynowy na dzień 20.02.1924r.
Odmiany szklarniowe:
Pomidory: 5 ton
Ogórki 2,5 tony
Warzywa przechowywane z plonów jesiennych
Ziemniaki, buraki, kapusta, marchew, seler, pietruszka, chrzan, cebula, czosnek,
Owoce przechowywane z plonów jesiennych
Jabłka, gruszki

Podpisano
Hedwiga Hollstein
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise
Posty: 281
Rejestracja: 03 grudnia 2023, 20:26

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Z góry przepraszam, bo nie chcę się wtrącać, chociaż właśnie to robię. 28 883 ha to w przeliczeniu na km2 - 288,83 km2. To daje nam powierzchnię mniej więcej kwadatu o boku 17 km. I tu pojawia się niezgodność z powierzchnią SLB Krzysztof na planie miasta Wolkenbad, która to wizualnie nie jest większa niż 1 km2. No chyba że ... to co jest na planie miasta to tylko niewielki fragment całego SLB. :)

Przepraszam jeszcze raz, że się ośmieliłem. :A
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

Raport Stan magazynowy odmiany rodzimej produkcji dnia 20.02.1924 roku
Raport: Odmiana Pomidora Gaetanki

Obrazek

Miąższość i Soczystość:
Odmiana Gaetanki wyróżnia się wyjątkową miąższością i soczystym wnętrzem, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i innych dań kulinarnych.

Odporność na Choroby:
Gaetanki zostały wprowadzone do Edelweiss w zeszłym dopiero w zeszłym roku i są jeszcze na etapie eksperymentalny. Obecnie wykazują dużą odpornoźć na edelweisskie mrozy i choroby wywoływane przez wirusa realiozy.

Ilość Zbiorów:
Odmiana Gaetanki cechuje się wysoką wydajnością i jakością zbiorów, co przekłada się na obfite plony pomidorów o jednolitym kolorze i kształcie.

Kolor i Kształt:
Pomidory Gaetanki mają intensywnie czerwony kolor i idealnie okrągły kształt, co czyni je atrakcyjnymi zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Smak:
Charakteryzują się doskonałym smakiem, który łączy w sobie słodycz i wyrazisty pomidorowy aromat, co czyni je doskonałym wyborem dla koneserów pomidorów.

Przetwory oferowanie przez SLB: przeciery, pomidory całe w puszce, pomidory krojone w puszce

:E :E :E

Raport: Odmiana Ogórka Voller

Obrazek

Miąższość i Soczystość:
Odmiana Voller wyróżnia się wyjątkową twardością i długością, co sprawia, że jest doskonałym wyborem zarówno do gotowania, jak i przetworowania.

Odporność na Choroby:
Voller jest średnio odporny na choroby grzybowe i wirusowe.

Ilość Zbiorów:
Odmiana Voller cechuje się średnią wydajnością zbiorów.

Kolor i Kształt:
Ogórki Voller mają intensywnie zielony kolor i idealnie wyprostowany kształt, co czyni je atrakcyjnymi zarówno wizualnie, jak i smakowo.

Smak:
Charakteryzują się doskonałym smakiem, który łączy w sobie świeżość i delikatną nutę słodyczy, co czyni je idealnym wyborem dla miłośników ogórków.

Przetwory oferowane przez SLB: Ogórek kiszony, ogórek korniszon

:E :E :E

Raport: Odmiana Ziemniaka Romanki

Obrazek

Wydajność:
Odmiana Romanki dobrze zadomowiła się w Edelweiss. Charakteryzuje się wysoką wydajnością, co przekłada się na obfite plony ziemniaków o jednolitym kształcie i rozmiarze. Ciężko znoszą przechowywanie w kopcach, przez co okres jesienno-zimowy nie jest korzystny.

Jakość Bulw:
Bulwy Romanki są gładkie, regularne i wolne od wszelkich zniekształceń, co czyni je idealnymi do przechowywania i sprzedaży. Mają również odpowiednią wielkość, co ułatwia ich przetwarzanie.

Odporność na Choroby:
Romanki są znane z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co czyni je niezawodnymi w uprawach i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Bulwy ziemniaków Romanki mają charakterystyczny, intensywnie żółty kolor skórki, co sprawia, że są one atrakcyjne wizualnie i łatwe do rozpoznania.

Smak:
Ziemniaki Romanki charakteryzują się doskonałym smakiem, który łączy w sobie delikatną nutę słodyczy i kremowej konsystencji miąższu, co czyni je idealnym wyborem do różnorodnych potraw.

Przetwory oferowane przez SLB: frytki mrożone

:E :E :E

Raport: Odmiana Buraka Romanovek

Obrazek

Wydajność:
Odmiana Romanovek cieszy oko, lecz niestety nie cieszy producentów. Ich wydajność nie jest duża, choć jest duży popyt na tego buraka.

Jakość Korzeni:
Korzenie Romanovek są gładkie, regularne i twarde, wolne od wszelkich defektów, co czyni je idealnymi do przechowywania, przetwarzania i sprzedaży.

Odporność na Choroby:
Romanovek jest znany z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, jest również sprężysty i kształtny, niczym okaz zdrowia, dlatego przykuwa oko nabywców.

Kolor:
Korzenie buraków Romanovek mają intensywnie czerwony kolor miąższu, co sprawia, że są one atrakcyjne wizualnie i łatwe do rozpoznania.

Smak:
Buraki Romanovek charakteryzują się doskonałym smakiem, który łączy w sobie delikatną słodycz i charakterystyczny smak buraków, co czyni je idealnym składnikiem różnych potraw, od sałatek po dania gotowane.

Przetwory oferowane przez SLB: burak gotowany

:E :E :E

Raport: Odmiana Kapusty Fatimka

Obrazek

Wydajność:
Odmiana Fatimka charakteryzuje się niezwykle wysoką wydajnością, co przekłada się na obfite plony kapusty o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Główek:
Główki kapusty Fatimka są pełne kłębiastych liści o dużej wydajności.

Odporność na Choroby:
Fatimka jest znana z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co czyni ją niezawodną w uprawach i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Liście kapusty Fatimka mają intensywnie zielony kolor, co sprawia, że są one atrakcyjne wizualnie i odpowiednie do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Kapusta Fatimka charakteryzuje się delikatnym smakiem i chrupiącą konsystencją, co czyni ją idealnym składnikiem do duszenia oraz kiszenia.

Przetwory oferowane przez SLB: kapusta kiszona

:E :E :E

Raport: Odmiana Marchwi Joachimischer Drongaller

Obrazek

Wydajność:
Odmiana Joachimischer Drongaller charakteryzuje się średnią wydajnością i "kapryśnością". Wymagają wiele troski i uwagi, by urosły do oczekiwanych rozmiarów.

Jakość Korzeni:
Korzenie marchwi Joachimischer Drongaller są gładkie, proste i wolne od wszelkich defektów, co czyni je idealnymi do wszelkich zastosowań.

Odporność na Choroby:
Joachimischer Drongaller jest znana z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co czyni ją niezawodną w uprawach i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Korzenie marchwi Joachimischer Drongaller mają intensywnie pomarańczowy kolor miąższu, co sprawia, że są one atrakcyjne wizualnie i łatwe do rozpoznania.

Smak:
Marchew Joachimischer Drongaller charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który łączy w sobie delikatną słodycz z nutą orzeźwiającej chrupkości, co czyni ją idealnym składnikiem różnych dań kulinarnych.

Przetwory oferowane przez SLB: brak

:E :E :E

Raport: Odmiana Selera Anszlusówka

Obrazek

Wydajność:
Odmiana seler Anszlusówka charakteryzuje się stabilną wydajnością, co przekłada się na obfite plony selera o jednolitym kształcie i rozmiarze bulw.

Jakość Bulw:
Bulwy selera Anszlusówka są gładkie, zwarte i wolne od wszelkich wad, co czyni je idealnymi do przechowywania, przetwarzania i sprzedaży.

Odporność na Choroby:
Anszlusówka słynie z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co zapewnia niezawodność upraw i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Bulwy selera Anszlusówka mają charakterystyczny biały kolor, który sprawia, że są one atrakcyjne wizualnie i odpowiednie do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Seler Anszlusówka charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem, który sprawia, że jest idealnym dodatkiem do różnorodnych dań, od zup po sałatki.

Przetwory oferowane przez SLB: brak

:E :E :E

Raport: Odmiana Pietruszki Plejka

Obrazek

Wydajność:
Odmiana pietruszki Plejka wyróżnia się wysoką wydajnością, zapewniając obfite plony korzeni o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Korzeni:
Korzenie pietruszki Plejka są gładkie, proste i wolne od wszelkich wad, co sprawia, że są one idealne do przechowywania, przetwarzania i sprzedaży. Nadają się niemal do każdych warunków. Nawet, gdyby miały być hodowane w kosmosie.

Odporność na Choroby:
Plejka znana jest z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co przekłada się na niezawodność upraw i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Korzenie pietruszki Plejka mają intensywny zielony kolor, co czyni je atrakcyjnymi wizualnie i odpowiednimi do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Pietruszka Plejka charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem i aromatem, który idealnie uzupełnia różnorodne potrawy, od zup po sosy i sałatki.

Przetwory oferowane przez SLB: brak

:E :E :E

Raport: Odmiana Chrzanu Książęcego Arkadyjskiego

Obrazek

Wydajność:
Odmiana Chrzanu Książęcego Arkadyjskiego cechuje się bardzo niską wydajnością w stosunku do niezwykłego poputy na rynku edelweisskim.

Jakość Korzeni:
Korzenie chrzanu Arkadyjskiego są małe i wybrzuszone.

Odporność na Choroby:
Chrzan Książęcy Arkadyjski jest niezwykle narażony na wszelkie choroby. Czasem można odnieść wrażenie, że nawet słowa krytyki poirytowanych ogrodników pogarsza sprawę.

Kolor:
Korzenie chrzanu Arkadyjskiego mają intensywny, złoty kolor, który czyni je niezwykle atrakcyjnymi wizualnie i nadaje się do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Chrzan Książęcy Arkadyjski charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym, ostro-pikantnym smakiem, który idealnie uzupełnia różnorodne potrawy, od sosów po marynaty i dodatki do sałatek. Stąd popularność akurat tej odmiany.

Przetwory oferowane przez SLB: chrzan arkadyjski w słoiku

:E :E :E

Raport: Odmiana Cebuli Alfredzianka Fabianka

Obrazek

Wydajność:
Odmiana cebuli Alfredzianka Fabianka charakteryzuje się wysoką wydajnością, co przekłada się na obfite plony bulw o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Bulw:
Bulwy cebuli Alfredzianka Fabianka są twarde, zwarte i wolne od wszelkich wad, co czyni je idealnymi do przechowywania, przetwarzania i sprzedaży.

Odporność na Choroby:
Alfredzianka Fabianka pomimo, że dobrze zadomowiła się w Edelweiss, wciąż nie może być nazywana rodzimą. Pochodzi z winkulji i tamtejsze warunki wydają się dla niej, o dziwo, lepsze. Choć edelweisscy ogrodnicy wciąż nie wiedzą z czego to wynika.

Kolor:
Cebula Alfredzianka Fabianka ma intensywnie biały kolor, który sprawia, że jest atrakcyjna wizualnie i odpowiednia do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Cebula Alfredzianka Fabianka charakteryzuje się delikatnym, łagodnym smakiem, który nadaje się do różnych potraw, od dań gotowanych po marynaty i sałatki.

Przetwory oferowane przez SLB: brak

:E :E :E

Raport: Odmiana Czosnku Espadianek

Obrazek

Wydajność:
Odmiana czosnku Espadianek charakteryzuje się wysoką wydajnością, zapewniając obfite zbiory bulw o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Bulw:
Bulwy czosnku Espadianek są duże, zwarte i tworzą fikuśne "korale".

Odporność na Choroby:
Espadianek słynie z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co zapewnia niezawodność upraw i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami roślin.

Kolor:
Czosnek Espadianek ma charakterystyczny, biały kolor, który czyni go atrakcyjnym wizualnie i odpowiednim do różnorodnych zastosowań kulinarnych.

Smak:
Czosnek Espadianek charakteryzuje się intensywnym, pikantnym smakiem i aromatem, który idealnie uzupełnia różnorodne potrawy, od sosów po marynaty i dania główne.

Przetwory oferowane przez SLB: brak

:E :E :E

Raport: Odmiana Jabłek Gibson

Obrazek

Wydajność:
Odmiana jabłek Gibson charakteryzuje się wysoką wydajnością, zapewniając obfite zbiory owoców o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Owoców:
Owoce jabłek Gibson są duże, soczyste i o jędrnej konsystencji, co sprawia, że są one idealne do spożycia na surowo, a także do przetwarzania i wytwarzania soków.

Odporność na Choroby:
Gibson słynie z wysokiej odporności i dobrze przyjęły się w warunkach szklarniowych. Ogrodnicy wciąz liczą na powiększanie wbiorów.

Kolor:
Jabłka Gibson mają intensywny, czerwony kolor z delikatnymi odcieniami żółci, co czyni je atrakcyjnymi wizualnie i nadaje się do prezentacji na stoiskach i w sklepach spożywczych.

Smak:
Jabłka Gibson charakteryzują się słodkim, równoważonym smakiem z delikatnymi nutami kwaskowymi, co czyni je popularnym wyborem wśród konsumentów poszukujących owoców o wyraźnym smaku.

Przetwory oferowane przez SLB: muss jabłkowy

:E :E :E

Raport: Odmiana Gruszek Lieselottki


Obrazek

Wydajność:
Odmiana gruszek Lieselottki charakteryzuje się wysoką wydajnością, zapewniając obfite zbiory owoców o jednolitym kształcie i rozmiarze.

Jakość Owoców:
Owoce gruszek Lieselottki są duże, soczyste i o delikatnej konsystencji, co sprawia, że są one idealne do spożycia na surowo, a także do przetwarzania i wytwarzania przetworów.

Odporność na Choroby:
Lieselottki słynie z wysokiej odporności na choroby grzybowe i wirusowe, co zapewnia niezawodność upraw i minimalizuje ryzyko strat związanych z chorobami drzew.

Kolor:
Gruszki Lieselottki mają intensywny, zielony kolor z delikatnymi odcieniami żółci, co czyni je atrakcyjnymi wizualnie i nadaje się do prezentacji na stoiskach i w sklepach spożywczych.

Przetwory oferowane przez SLB: muss gruszkowy

Podpisano
Hedwiga Hollstein
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

@Gaetano Kohlmeise zgadza się, na mapie widzimy tylko wycinek :)

Nie przepraszaj :D normalnie wrodziłeś się nam w Heinza!

Może jesteś zapomnianym bratem bliźniakiem Leszka?
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Gaetano Kohlmeise
Posty: 281
Rejestracja: 03 grudnia 2023, 20:26

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Gaetano Kohlmeise »

Femme Mystere pisze: 20 lutego 2024, 23:35 Może jesteś zapomnianym bratem bliźniakiem Leszka?
Czasami się zapominam, ale że od razu zapomniany? :)

Piękne te warzywa. Cud, miód i maliny. Ciekawe po ile będą na targu w Grünerwald kapusta fatimka i jabłka gibsony, bo szczególnie mi sie spodobały. :)
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

Moge załatwić szanownemu skrzyneczkę po znajomości ;)
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel
Posty: 727
Rejestracja: 01 marca 2022, 20:28

ODZNACZENIA

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Oo.. piękne nazwy i odmiany! Będzie trzeba zakupić. :)
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum
Posty: 2696
Rejestracja: 17 stycznia 2022, 13:19

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: SLB Krzysztof

Post autor: Femme Mystere »

PRZECIER POMIDOROWY z pomidorów GAETANKA

Obrazek

Opis techniczny produktu

Opis produktu:
Przecier pomidorowy z pomidorów odmiany Gaetanka to gęsty, kremowy sos o intensywnym smaku i aromacie pomidorów. Produkowany jest poprzez przetarcie dojrzałych pomidorów odmiany Gaetanka, które charakteryzują się wyjątkowo intensywnym czerwonym kolorem i bogatym, słodko-kwaśnym smakiem.

Składniki:
  • Pomidory odmiany Gaetanka
  • Bez dodatku substancji konserwujących
  • Bez dodatku sztucznych barwników
  • Bez dodatku cukru
  • Bez dodatku soli
Proces produkcji:
Dojrzałe pomidory odmiany Gaetanka są ręcznie zbierane w szklarni Fabio, by zapewnić najwyższą jakość surowca.
Po zbiorze, pomidory są natychmiast starannie sortowane i oczyszczane w SLB Krzysztof i przygotowane do obróbki.
Następnie pomidory są poddawane delikatnemu procesowi obróbki termicznej w celu zachowania świeżości i aromatu.
Po obróbce termicznej pomidory są mielone na gładki przecier o konsystencji kremowej.
Gotowy przecier jest bezpośrednio przelewany w słoiki, aby zachować świeżość i smak produktu.

Przechowywanie:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła.
Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu kilku dni.
Obrazek
Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nationale Landwirtschaftsagentur”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości