Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

To co odliczamy do czwartku? :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Post autor: Damiano Robingren »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 maja 2024, 23:12 To co odliczamy do czwartku? :)
Ja bym odliczał do czerwca, bo Elon potwierdził, że właśnie w czerwcu odbędzie się czwarty lot Starshipa!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano Windsachen pisze: 12 maja 2024, 08:43
Heinz-Werner Grüner pisze: 11 maja 2024, 23:12 To co odliczamy do czwartku? :)
Ja bym odliczał do czerwca, bo Elon potwierdził, że właśnie w czerwcu odbędzie się czwarty lot Starshipa!
O! To bym pośledził. Nawet może uda się na żywca. Byle tylko nie w weekendy, bo mam zaj...e w czerwcu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE[/size]

Dynamic Test Stand wraz z Static Test Tower w Marshall Space Flight Center mają zostać zburzone w ramach gruntownej modernizacji. Plany zakładają starannie zaplanowaną likwidację 19 przestarzałych i nieużywanych budynków. Budynki te nie są już potrzebne NASA do realizacji obecnych lub też i przyszłych projektów, a ich rozbiórka pomoże stworzyć bardziej nowoczesną infrastrukturę.

Obrazek

Główny plan obejmuje także budowę centrum wraz z zielonym szlakiem, który połączyłby dwie najgęściej zaludnione strefy kompleksu administracyjnego z kompleksem inżynieryjnym. Dodatkowo w nowym budynku znajdzie się audytorium, a także pomieszczenia konferencyjne i szkoleniowe. Pojawi się także nowe Laboratorium Nauk Inżynieryjnych o powierzchni około 130 000 metrów kwadratowych.

Źródło informacji:
theredstonerocket.com (używajcie VPN bo blokuje połączenia z EU)
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Troszkę kasy na to znów pójdzie. No, ale skoro to jest ku unowocześnieniu.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

No siema! Wczoraj o mojej ulubionej godzinie (10:00 rano) rakieta Electron z dobrze Wam znanej firmy Rocket Lab z powodzeniem wystartowała z misją "Ready, Aim, PREFIRE" przeprowadzonej dla NASA. Ładunek misji, który został rozmieszczony na swojej orbicie tuż po starcie skupia się na zmianach klimatycznych, które po raz pierwszy będzie można mierzyć w postaci fal podczerwonych z obszarów polarnych Ziemi.

Obrazek

Misja ta jest większym projektem prowadzonym wraz z Rocket Lab i NASA, ponieważ drugi ładunek na dokładnie tą samą misję zostanie wyniesiony podczas drugiej misji o nazwie „PREFIRE And Ice”. Data jej startu zostaje przewidziana na trzy tygodnie od pomyślnego rozmieszczenia ładunku z pierwszej misji. Czyli myśląc łopatologicznie kolejny start tej niesamowitej rakiety Electron nastąpi już 15 czerwca!

Źródło informacji:
Rocket Lab na YouTube
Rocket Lab na 𝕏 (1)
Rocket Lab na 𝕏 (2)
Rocket Lab na 𝕏 (3)
NASA na 𝕏
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Obserwujemy sytuacje w Starbase (bo czwarty lot Starshipa już 5 czerwca!!!) No ale dobra co się dzieje? Dosłownie przed chwilą ramię SQD (Ship Quick Disconnect) zostało cofnięte tuż złapaniem Shipa 29 przez ramiona Mechazilli.

Obrazek

W tym momencie Ship 29 jest podnoszony i stackowany z Boosterem 11, który znajduje się na OLM od 11 maja. Wygląda na to że już za kilka chwil będzie w Starbase niesamowite widowisko stackowania prototypów S29 z B11!

Źródło informacji:
Nerdle Cam od LabPadre
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

A jak ktoś z Was chciałby śledzić na bieżąco rzeczy, które dzieją się w Starbase to osobiście mogę polecieć stronkę WAI Multistream albo kanały na YouTube What about it!?, LabPadre Space, RGV Aerial Photography, a jak ktoś koniecznie potrzebuje po polskiemu no to mogę polecieć kanał Rakietomania bo nikogo innego, kto by to opisywał to na polskim youtubie nie ma XD
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

No dobra to teraz gorsza (?) informacja: Od jutra do 30 maja przechodzę na mikronacyjny (i wikipedyjny) urlop. Jednak już teraz mogę zapowiedzieć, że po moim powrocie zacznę działać bardziej na poważnie, ponieważ w mikronacjach potrzebna jest solidna dawka informacji przygotowująca do ITF-4 (czwartego lotu Starshipa) bo jestem w stanie założyć się o 10 000 palatynów, że tuż po starcie internet zaleje istna fala dezinformujących pseudo artykułów o których wyrażałem już swoje zdanie w jednym z poprzednich postów w wątku. Więc do zobaczenia już wkrótce!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Damiano Windsachen pisze: 26 maja 2024, 22:22 No dobra to teraz gorsza (?) informacja: Od jutra do 30 maja przechodzę na mikronacyjny (i wikipedyjny) urlop. Jednak już teraz mogę zapowiedzieć, że po moim powrocie zacznę działać bardziej na poważnie, ponieważ w mikronacjach potrzebna jest solidna dawka informacji przygotowująca do ITF-4 (czwartego lotu Starshipa) bo jestem w stanie założyć się o 10 000 palatynów, że tuż po starcie internet zaleje istna fala dezinformujących pseudo artykułów o których wyrażałem już swoje zdanie w jednym z poprzednich postów w wątku. Więc do zobaczenia już wkrótce!
Życzę miłego wypoczynku! Z naładowanymi bateriami na pewno mocy wystarczy na dłużej. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”