Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
Ja bym odliczał do czerwca, bo Elon potwierdził, że właśnie w czerwcu odbędzie się czwarty lot Starshipa!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
O! To bym pośledził. Nawet może uda się na żywca. Byle tylko nie w weekendy, bo mam zaj...e w czerwcu.Damiano Windsachen pisze: ↑12 maja 2024, 08:43Ja bym odliczał do czerwca, bo Elon potwierdził, że właśnie w czerwcu odbędzie się czwarty lot Starshipa!
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE[/size]
Dynamic Test Stand wraz z Static Test Tower w Marshall Space Flight Center mają zostać zburzone w ramach gruntownej modernizacji. Plany zakładają starannie zaplanowaną likwidację 19 przestarzałych i nieużywanych budynków. Budynki te nie są już potrzebne NASA do realizacji obecnych lub też i przyszłych projektów, a ich rozbiórka pomoże stworzyć bardziej nowoczesną infrastrukturę.

Główny plan obejmuje także budowę centrum wraz z zielonym szlakiem, który połączyłby dwie najgęściej zaludnione strefy kompleksu administracyjnego z kompleksem inżynieryjnym. Dodatkowo w nowym budynku znajdzie się audytorium, a także pomieszczenia konferencyjne i szkoleniowe. Pojawi się także nowe Laboratorium Nauk Inżynieryjnych o powierzchni około 130 000 metrów kwadratowych.
Źródło informacji:
theredstonerocket.com (używajcie VPN bo blokuje połączenia z EU)
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Troszkę kasy na to znów pójdzie. No, ale skoro to jest ku unowocześnieniu.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
No siema! Wczoraj o mojej ulubionej godzinie (10:00 rano) rakieta Electron z dobrze Wam znanej firmy Rocket Lab z powodzeniem wystartowała z misją "Ready, Aim, PREFIRE" przeprowadzonej dla NASA. Ładunek misji, który został rozmieszczony na swojej orbicie tuż po starcie skupia się na zmianach klimatycznych, które po raz pierwszy będzie można mierzyć w postaci fal podczerwonych z obszarów polarnych Ziemi.

Misja ta jest większym projektem prowadzonym wraz z Rocket Lab i NASA, ponieważ drugi ładunek na dokładnie tą samą misję zostanie wyniesiony podczas drugiej misji o nazwie „PREFIRE And Ice”. Data jej startu zostaje przewidziana na trzy tygodnie od pomyślnego rozmieszczenia ładunku z pierwszej misji. Czyli myśląc łopatologicznie kolejny start tej niesamowitej rakiety Electron nastąpi już 15 czerwca!
Źródło informacji:
Rocket Lab na YouTube
Rocket Lab na 𝕏 (1)
Rocket Lab na 𝕏 (2)
Rocket Lab na 𝕏 (3)
NASA na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Obserwujemy sytuacje w Starbase (bo czwarty lot Starshipa już 5 czerwca!!!) No ale dobra co się dzieje? Dosłownie przed chwilą ramię SQD (Ship Quick Disconnect) zostało cofnięte tuż złapaniem Shipa 29 przez ramiona Mechazilli.

W tym momencie Ship 29 jest podnoszony i stackowany z Boosterem 11, który znajduje się na OLM od 11 maja. Wygląda na to że już za kilka chwil będzie w Starbase niesamowite widowisko stackowania prototypów S29 z B11!
Źródło informacji:
Nerdle Cam od LabPadre
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
A jak ktoś z Was chciałby śledzić na bieżąco rzeczy, które dzieją się w Starbase to osobiście mogę polecieć stronkę WAI Multistream albo kanały na YouTube What about it!?, LabPadre Space, RGV Aerial Photography, a jak ktoś koniecznie potrzebuje po polskiemu no to mogę polecieć kanał Rakietomania bo nikogo innego, kto by to opisywał to na polskim youtubie nie ma XD
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
No dobra to teraz gorsza (?) informacja: Od jutra do 30 maja przechodzę na mikronacyjny (i wikipedyjny) urlop. Jednak już teraz mogę zapowiedzieć, że po moim powrocie zacznę działać bardziej na poważnie, ponieważ w mikronacjach potrzebna jest solidna dawka informacji przygotowująca do ITF-4 (czwartego lotu Starshipa) bo jestem w stanie założyć się o 10 000 palatynów, że tuż po starcie internet zaleje istna fala dezinformujących pseudo artykułów o których wyrażałem już swoje zdanie w jednym z poprzednich postów w wątku. Więc do zobaczenia już wkrótce!
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Życzę miłego wypoczynku! Z naładowanymi bateriami na pewno mocy wystarczy na dłużej.Damiano Windsachen pisze: ↑26 maja 2024, 22:22 No dobra to teraz gorsza (?) informacja: Od jutra do 30 maja przechodzę na mikronacyjny (i wikipedyjny) urlop. Jednak już teraz mogę zapowiedzieć, że po moim powrocie zacznę działać bardziej na poważnie, ponieważ w mikronacjach potrzebna jest solidna dawka informacji przygotowująca do ITF-4 (czwartego lotu Starshipa) bo jestem w stanie założyć się o 10 000 palatynów, że tuż po starcie internet zaleje istna fala dezinformujących pseudo artykułów o których wyrażałem już swoje zdanie w jednym z poprzednich postów w wątku. Więc do zobaczenia już wkrótce!