Książę Persji nadaje!
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
Re: Książę Persji nadaje!
Dlaczego tym listem nie interesujesz jakiegoś muzeum?
W 1764 dużo się działo.
W 1764 dużo się działo.
na ten czas na bezterminowym urlopie
- Jürgen Voller • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Bo już się znajduje w państwowych archiwach, a ja mam tylko dostęp do wersji cyfrowej na stronie rządowej
Okazało się zresztą, że pan Kierdej nie może wejść na polską stronę szukaj w archiwach, bo od ładnych dziesięciu lat osoby z Ukrainy mają zablokowany dostęp do strony, chyba, że używają VPN (nie mam pojęcia, dlaczego)

Okazało się zresztą, że pan Kierdej nie może wejść na polską stronę szukaj w archiwach, bo od ładnych dziesięciu lat osoby z Ukrainy mają zablokowany dostęp do strony, chyba, że używają VPN (nie mam pojęcia, dlaczego)
- Targersdorf Borisz • Stempel
-
ODZNACZENIA
A muzeum, w rękach którego jest ten list, nie pokusiło się o tłumaczenie?
na ten czas na bezterminowym urlopie
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Niestety nie, a przynajmniej nie udało mi się takowego znaleźć
W archiwach jest bardzo dużo materiałów, które nigdy nie zostały zeskanowane jeszcze
Niestety, Niemcy chyba zrobili rozpierduchę w parafii Wojcieszków, z której wywodzili się moi przodkowie, więc tamtejsze parafialne materiały archiwalne albo uległy zniszczeniu, albo zostały zrabowane...
Znalazłem za to akt urodzenia dziecka płci żeńskiej z 1665 roku jako skan (tylko dlatego, że to był zupełnie inny region, województwo ruskie, jeśli dobrze pamiętam i że akurat w pewnej ukraińskiej parafii zachowały się świetnie materiały nawet z lat trzydziestych XVII wieku, co wcale nie jest tak często spotykane!)
Na szczęście, pan Kierdej już działa za częściowo pożyczkę, a częściowo za darowiznę
Jego znajomość tamtejszego alfabetu i tak jest lepsza niż moja choć słusznie zastrzega, że ruski się mocno zmienił przez te ponad dwa i pół stulecia (to samo z alfabetem!)
W archiwach jest bardzo dużo materiałów, które nigdy nie zostały zeskanowane jeszcze
Niestety, Niemcy chyba zrobili rozpierduchę w parafii Wojcieszków, z której wywodzili się moi przodkowie, więc tamtejsze parafialne materiały archiwalne albo uległy zniszczeniu, albo zostały zrabowane...
Znalazłem za to akt urodzenia dziecka płci żeńskiej z 1665 roku jako skan (tylko dlatego, że to był zupełnie inny region, województwo ruskie, jeśli dobrze pamiętam i że akurat w pewnej ukraińskiej parafii zachowały się świetnie materiały nawet z lat trzydziestych XVII wieku, co wcale nie jest tak często spotykane!)
Na szczęście, pan Kierdej już działa za częściowo pożyczkę, a częściowo za darowiznę
Jego znajomość tamtejszego alfabetu i tak jest lepsza niż moja choć słusznie zastrzega, że ruski się mocno zmienił przez te ponad dwa i pół stulecia (to samo z alfabetem!)
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Gaza, Gaza i już wreszcie po całym zamieszaniu (właściwie, to teraz dopiero się zaczęło, bo Hamas walczy z innymi grupami zbrojnymi o kontrolę, robiąc nawet egzekucje publiczne).
Parafrazując pewnego klasyka:
Dajmy Palestyńczykom rządzić, sami się wykończą!
POTUS Donald Trump zaprowadził pokój.
P.S Tyle zamieszania, żeby znowu Brytyjczyk Tony Blair miał być komisarzem w Gazie, zupełnie jak osiemdziesiąt lat temu
Parafrazując pewnego klasyka:
Dajmy Palestyńczykom rządzić, sami się wykończą!
POTUS Donald Trump zaprowadził pokój.
P.S Tyle zamieszania, żeby znowu Brytyjczyk Tony Blair miał być komisarzem w Gazie, zupełnie jak osiemdziesiąt lat temu
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Trwa wybór Kobiety Biznesu 2025 i pragnę Was zachęcić do głosowania na Nilofar Ayoubi, Afgankę mieszkającą w Polsce już cztery lata 
Oto link:
https://www.pb.pl/100kobietbiznesu/?fbc ... YUnfUAQ%23
Oto link:
https://www.pb.pl/100kobietbiznesu/?fbc ... YUnfUAQ%23
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Reżim w Teheranie zaczyna szczekać do Radka Sikorskiego i Polski odnośnie udziału naszego ministra spraw zagranicznych w prezentacji zdobytego przez Ukraińców drona Szachid-136 w Londynie i wezwał dziś naszego charge d'affres w Teheranie na rozmowę (zaklinanie rzeczywistości nic ajatollachom nie da, bo i tak wszyscy wiedzą, że te drony dostarczane są Putinowi i że w zamian przylatują ruskie samoloty wojskowe wypełnione euro w gotówce do Teheranu!).
https://www.tvp.info/89504215/iran-msz- ... -z-ukraina
A tu macie zdjęcie naszego ulubionego polskiego ministra i oby kandydata na premiera RP oraz przyszłego prezydenta z czasów, gdy był w latach osiemdziesiątych XX wieku korespondentem wojennym w
https://www.tvp.info/89504215/iran-msz- ... -z-ukraina
A tu macie zdjęcie naszego ulubionego polskiego ministra i oby kandydata na premiera RP oraz przyszłego prezydenta z czasów, gdy był w latach osiemdziesiątych XX wieku korespondentem wojennym w
- Załączniki
-
- 20251017_114620.jpg (103.14 KiB) Przejrzano 49 razy