Książę Persji nadaje!
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Książę Persji nadaje!
Ten wątek jest w sumie dla mnie ciekawszy, niż te donosy w polskich mediach. 
- Jürgen Voller • Stempel
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Viele Dank, Herr Oberhaupt!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑01 marca 2026, 19:48 Ten wątek jest w sumie dla mnie ciekawszy, niż te donosy w polskich mediach.![]()
No cóż, jak mówi @Ronon Dex , poziom na uniwersytetach się znacznie obniżył już lata temu i ci komentujący dziennikarze mają wiele do powiedzenia, ale ich wykształcenie pozostawia wiele do życzenia i do tego jeszcze dochodzi sprawa ideologicznego nastawienia
Jak te wszystkie trzy składniki wymieszasz, to wychodzi z tego niezły cyrk
A wystarczy słuchać, co mówią rozmówcy, bo to oni są najważniejsi
Przedwczoraj zablokował mnie pewien arabista, bo mu napisałem w tonie w miarę neutralnym, że spędził zbyt wiele czasu z Arabami i muzułmanami zamiast z zaratusztrianami i Irańczykami, co powoduje, że w wyniku grzechu założycielskiego, arabiści zupełnie nie rozumieją mieszkańców Iranu i gdy zaczynają o nich mówić i pisać, przerzucają na nich jakieś klisze myślenia o mieszkańcach regionu, a to bardzo poważny błąd w myśleniu. POTUS i Bibi Netanjahu jacy są, każdy widzi, a na pewno ich motywy działania nie są szczytne, ale w przypadku likwidacji reżimu w Teheranie mają całkowicie rację i że nie można być przeciwko tylko dlatego, że aktualni prezydenci USA i Izraela się nie podobają
No ale to był gość, który ma obsesję na punkcie Ilham Omar z Minnesoty, muzułmanki z Kongresu USA oraz na punkcie obecnego burmistrza Nowego Jorku, Mamdaniego.
Gdy muzułmanin wygrał wybory na to stanowisko nie tak dawno, obiecując wszystkim darmowe mieszkania, darmowy prąd, darmową komunikację miejską, to powiedzieć , że pierwowzór Setareh nie przyjął tego najlepiej, to nic nie powiedzieć! Miała porównanie, bo dobrze wie, tak jak ja, że w dniach założycielskich Islamskiej Republiki Iranu ajatollach Chomeini obiecał dokładnie te same rzeczy mieszkańcom Iranu w 1979 roku!
Miało być fajnie, a okazało się, że jego zwolennicy załatwili szybko demokratów, lewicowców i wykorzystali wojnę z Irakiem do przykręcenia śruby społeczeństwu (część wybijając lub zmuszając do ucieczki).
Wyszło tak, że za darmo, to od reżimu można tylko po głowie, albo przytulną celę z ciekawym personelem dostać!
Ajatollachów można było wysłać na śmietnik historii, gdzie ich prawowite miejsce już lata temu, ale zawsze a to się znalazł jakiś chętny do mediacji, bo mu albo słaby Iran jako sąsiad odpowiadał, albo czerpał z tego zyski, kupując pokątnie ropę od reżimu, myśląc, że jeszcze tylko jedna umowa handlowa albo wszystko naraz jednocześnie.
Na szczęście, przyszedł Trump i rozmawia z wierchuszką reżimu jedynym językiem, jaki rozumieją, a jest nim siła.
Demokraci za Obamy tylko płacili w kółko ajatollachom pieniądze i dobrze, że Harris przegrała, bo ona by nie zrobiła tego, co Trump teraz.
Już się wypowiedział dla Daily Mail, że operacja uwalniania Iranu od reżimu potrwa jakiś miesiąc. Oczywiście, wysłanie sił lądowych, to szaleństwo, przy którym Irak czy Afganistan to by były zabawy dzieciaków z podwórka w wojnę. Dlatego POTUS mówi Irańczykom, żeby nie wychodzili z domów, bo jest niebezpiecznie w tym momencie i bomby będą spadać, ale zamierza tak wytłuc reżim i jego sługusów, tak ich osłabić, by sami Irańczycy, dzięki temu wyrównaniu szans w walce z mundurowymi mogli ponownie wyjść masowo na ulice, tak jak ponad dwa miesiące temu i opanować poszczególne miasta, tym razem z o wiele lepszym skutkiem, przeciągając wojsko i policję na swoją stronę, w miarę możliwości.
Jedyne czego się obawiam, oprócz tego, że armia Erdogana wpadnie z wizytą (to by był koszmarny błąd zresztą, o czym przekonał się Saddam swojego czasu, bo dosłownie wszyscy zaczęli stawiać opór Irakijczykom jako najeźdźcom!), to to, że sprzedadzą Trumpowi historyjkę, że są wśród nich "reformatorzy", cywile, którzy nie są tak radykalni, jak religijni i wojskowi przywódcy, których eliminuje z powietrza.
W obrębie tego niedemokratycznego systemu stworzonego przez ten reżim dla sprawowania kontroli nad społeczeństwem, nie ma czegoś takiego jak "reformatorzy", bo zgromadzeni wokół ajatollacha, jako najwyższego przywódcy w kręgach władz wszyscy są wciągnięci w brudne sprawy reżimu, zupełnie jak w mafii i nikt nie jest czysty, a wszyscy mają ręce czerwone od krwi. Faktem jest, że "cywilni" politycy, tacy jak ten cały reżimowy prezydent, Pezeszkian, na razie nie są atakowani z powietrza celowo i wprawdzie Pezeszkian odniósł rany, ale było to całkowicie przypadkowe.
P.S Wszelkiego rodzaju międzynarodowe lewactwo i islamiści próbowali rzucić na Amerykanów i Izraelczyków zarzut, że zbombardowali szkołę podstawową, zabijając ponad pięćdziesiąt irańskich dzieci, ale ktoś już z samego wnętrza kręgów władzy ujawnił, że to było działanie kochanego Korpusu Strażników Rewolucji Islamskiej.
P.S 2 Moja mama się ciągle dopytuje o Setareh, ale jednocześnie mnie gani, że przez sam kontakt narażam moją najmilejszą na niebezpieczeństwo oskarżenia o szpiegostwo na rzecz obcego wywiadu, z wiadomym możliwym skutkiem.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Mam nadzieję, że to się w miesiąc zakończy, bo szkoda tych wszystkich zabudowań, a o ludziach nawet nie warto wspominać, bo wiadomo, że cierpienie straszne.
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dobre wieści, bo czekamy na potwierdzenie, że p. o. ajatollacha Alireza Arafi został kotletem!!!
Szybko poszło! XD
Baza RAF na Cyprze została wczoraj zaatakowana przez IRI i jestem ciekaw, co z tym zrobi Starmer, który najlepszym premierem Wielkiej Brytanii nie jest (dla mnie, żaden nie jest, dopóki nie podpisze ponownej akcesji do
!!!). Pewnie nic, bo mu się potencjalni wyborcy z Bliskiego Wschodu zbuntują, a może być ciekawie, gdyż reżim ostro kreuje się na walczącego z zachodnim imperializmem w obronie islamu i do wielu muzułmanów na Wyspach ten przekaz trafia, co się może skończyć zwykłym: "Gdzie pana wysadzić?"
Chodzą słuchy, że reżim wprowadził nad Teheranem patrole lotnictwa, tyle, że te MiGi-29 i co tam jeszcze mogą rzucić, nie mają zbyt wielkich szans z F-22. Wczoraj oberwała siedziba reżimowej telewizji (prawie jak w czerwcu poprzedniego roku, tyle, że wtedy w budynek Izraelczycy trafili podczas programu specjalnego na żywo, tynk poleciał prezenterce na głowę i zaczęła w panice uciekać!)
Chyba w innych miastach z tymi patrolami powietrznymi było podobnie już przed likwidacją ajatollacha, bo jedną z ostatnich wiadomości od mojej Iranki było to, że latają im ciągle samolotami i helikopterami nad głową, nieźle hałasując.
Baza RAF na Cyprze została wczoraj zaatakowana przez IRI i jestem ciekaw, co z tym zrobi Starmer, który najlepszym premierem Wielkiej Brytanii nie jest (dla mnie, żaden nie jest, dopóki nie podpisze ponownej akcesji do
Chodzą słuchy, że reżim wprowadził nad Teheranem patrole lotnictwa, tyle, że te MiGi-29 i co tam jeszcze mogą rzucić, nie mają zbyt wielkich szans z F-22. Wczoraj oberwała siedziba reżimowej telewizji (prawie jak w czerwcu poprzedniego roku, tyle, że wtedy w budynek Izraelczycy trafili podczas programu specjalnego na żywo, tynk poleciał prezenterce na głowę i zaczęła w panice uciekać!)
Chyba w innych miastach z tymi patrolami powietrznymi było podobnie już przed likwidacją ajatollacha, bo jedną z ostatnich wiadomości od mojej Iranki było to, że latają im ciągle samolotami i helikopterami nad głową, nieźle hałasując.
- Załączniki
-
- Screenshot_2026-03-02-09-49-45-374_com.instagram.android.jpg (701.11 KiB) Przejrzano 138 razy
Akurat MIG'ów-29 to jest tam raptem 18 sztuk... najwięcej jest F-4D/E (65) i F-5E (35), jest niby jeszcze 41 F-14, ale przy braku części od wielu lat to pewnie w większości "nieloty". Jakby co to tutaj dane na ten temat.Jürgen Voller pisze: ↑02 marca 2026, 09:55 Chodzą słuchy, że reżim wprowadził nad Teheranem patrole lotnictwa, tyle, że te MiGi-29 i co tam jeszcze mogą rzucić...
No tych w to w rejonie jest aż 10 sztuk i to od niedawna. Większość stanowią F-35C i F-18E/F z lotniskowców oraz F-15 z baz lądowych.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że to co lata po stronie USA jest zwykle o 1-2 generacje nowsze od sprzętu IRIAF.
Na razie to nie wygląda, aby istniała tam jakakolwiek realna siła zdolna do skutecznej próby zmiany władzy.Jürgen Voller pisze: ↑01 marca 2026, 11:10 Irańczycy potrafią myśleć i wiedzą, że jak się nie wezmą do odbudowy i rozwoju...
Domyślałem się tego... jak pamiętasz już o tym rozprawialiśmy (niekoniecznie tutaj) - zastanawiałem się wtedy i pytałem czy są jakieś szacunki co ilości tych przeciwników "reżimu". Wygląda na to, że jest ich dużo mniej niż się nawet wtedy wydawało. I co więcej nie istnieje tam żadna realna siła polityczna zdolna zjednoczyć przeciwników obecnych rządów.
Na moje to oczywiście masowe ataki lotnicze i rakietowe mogą pozbawić Iran na długi czas zdolności mieszania poza własnymi granicami (i to przecież w tym głównie chodzi), ale wewnętrznie to obstawiam na większą radykalizację obecnej władzy, bo jednak atak z zewnątrz w pewien sposób jednoczy - przynajmniej tych, którzy nie są jakimiś zdecydowanymi przeciwnikami obecnych rządów i tamtejszego ustroju.
Ostatnio zmieniony 03 marca 2026, 19:01 przez Ronon Dex, łącznie zmieniany 1 raz.
-
karol flibustier
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziękuję za dane, Ronon 
Zwłaszcza, że coś się stało ważnego w powietrzu i miałem o tym napisać
Zaczyna być ciekawie, bo bolszewik Pedro Sanchez (ten sam co zalegalizowal imigrantów z Afryki Północnej w Hiszpanii prawie miesiąc temu!) zabronił Amerykanom używania hiszpańskich baz do ataków na Islamską Republikę Iranu i tak wkurzył Trumpa, że Hiszpania dostała bana na handel z USA
Trump postanowił rozwiązać problem braku sił lądowych w Operation Epic Fury i negocjuje z Kurdami z Demokratycznej Partii Kurdystanu w iście afgańskim stylu (tak jak został wsparty Sojusz Północny w 2001 roku).
CIA ma im dostarczyć broń, materiały wybuchowe i zaopatrzenie do walki z Artesh (reżimową armią lądową) i z IRGC (Korpusem Strażników Rewolucji Islamskiej, odpowiednikiem SS).
Teoretycznie pomysł dobry, bo nie będzie trzeba wysypać amerykańskich żołnierzy, a izraelska armia jest za mała i ma teraz zabawę z Hezbollachem w południowym Libanie (rząd libański nawet zdelegalizował Hezbollach). Kurdowie są zaprawieni w bojach z Państwem Islamskim, ale Amerykanie już wiele razy ich wystawili, ostatnio w Syrii.
Problem polega na tym, że to separatyści, a dla statystycznego Irańczyka rozpad kraju to wizja rodem z koszmaru.
Sami Kurdowie są podzieleni w opiniach i część jest za pozostaniem w granicach Iranu, a część za niepodległością.
Tak jak pisałem kiedyś, możliwe, że Erdogan wparuje z wizytą, żeby walczyć z Kurdami (on ma naprawdę wiele powodów do życzenia reżimowi ajatollachów przetrwania, bo w połowie roku kończy się umowa na import taniego irańskiego gazu, przykładowo i pragnie ją przedłużyć).
Zabetonowany "chomeinizm wojenny" to najgorsza z możliwych opcji, ale wczoraj Najwyższe Zgromadzenie mułłów w świętym mieście Qom mające wybrać nowego ajatollacha zostało całkowicie zlikwidowane nalotem.
Ogłoszono wybór Mojtaby Chameneiego na następcę po swoim ojcu, ale zobaczymy ile pożyje, bo w czwartek oficjalna żałoba, a w piątek pogrzeb Alego Chameneiego, pięknie załatwionego w pierwszym ataku w sobotę. To idealna okazja, żeby wykończyć wszystkie szychy zgromadzone w jednym miejscu XD
P.S Miasto mojej Iranki nieźle obrywa z powietrza i to nie tylko port, dowództwo floty czy instalacja wzbogacania uranu w samym środku miasta, ale też inne budynki...
Co do rakiet, to zaczyna ich brakować, wyrzutnie też są niszczone systematycznie.
Robi się ciekawie, bo mundurowi lojalni wobec ajatollachów zaczynają wykorzystywać szkoły, szpitale i meczety, tak jak Hamas.
Jak oberwą z powietrza, to znowu będą bzdury o atakowanych celach cywilnych...
Wiele z tych reżimowych rakiet ma zresztą wadliwe części i jedna z takich rakiet zabiła ostatnio 50 uczennic ze szkoły podstawowej, do czego się zresztą sami przyznali. Widziałem też video rakiety wystrzelonej z rejonu Hamedanu, która walnęła w coś blisko miasta zaraz po wystrzeleniu (system sterowania zawiódł). Było to blisko autostrady.
Jednym słowem, muszę zbierać na ślub (jakieś pięć lat to zajmie) i zabrać ją stamtąd, najszybciej jak się da! Na szczęście, sama zaczyna rozumieć, że w takich warunkach nie da się żyć.
Zwłaszcza, że coś się stało ważnego w powietrzu i miałem o tym napisać
Zaczyna być ciekawie, bo bolszewik Pedro Sanchez (ten sam co zalegalizowal imigrantów z Afryki Północnej w Hiszpanii prawie miesiąc temu!) zabronił Amerykanom używania hiszpańskich baz do ataków na Islamską Republikę Iranu i tak wkurzył Trumpa, że Hiszpania dostała bana na handel z USA
Trump postanowił rozwiązać problem braku sił lądowych w Operation Epic Fury i negocjuje z Kurdami z Demokratycznej Partii Kurdystanu w iście afgańskim stylu (tak jak został wsparty Sojusz Północny w 2001 roku).
CIA ma im dostarczyć broń, materiały wybuchowe i zaopatrzenie do walki z Artesh (reżimową armią lądową) i z IRGC (Korpusem Strażników Rewolucji Islamskiej, odpowiednikiem SS).
Teoretycznie pomysł dobry, bo nie będzie trzeba wysypać amerykańskich żołnierzy, a izraelska armia jest za mała i ma teraz zabawę z Hezbollachem w południowym Libanie (rząd libański nawet zdelegalizował Hezbollach). Kurdowie są zaprawieni w bojach z Państwem Islamskim, ale Amerykanie już wiele razy ich wystawili, ostatnio w Syrii.
Problem polega na tym, że to separatyści, a dla statystycznego Irańczyka rozpad kraju to wizja rodem z koszmaru.
Sami Kurdowie są podzieleni w opiniach i część jest za pozostaniem w granicach Iranu, a część za niepodległością.
Tak jak pisałem kiedyś, możliwe, że Erdogan wparuje z wizytą, żeby walczyć z Kurdami (on ma naprawdę wiele powodów do życzenia reżimowi ajatollachów przetrwania, bo w połowie roku kończy się umowa na import taniego irańskiego gazu, przykładowo i pragnie ją przedłużyć).
Zabetonowany "chomeinizm wojenny" to najgorsza z możliwych opcji, ale wczoraj Najwyższe Zgromadzenie mułłów w świętym mieście Qom mające wybrać nowego ajatollacha zostało całkowicie zlikwidowane nalotem.
Ogłoszono wybór Mojtaby Chameneiego na następcę po swoim ojcu, ale zobaczymy ile pożyje, bo w czwartek oficjalna żałoba, a w piątek pogrzeb Alego Chameneiego, pięknie załatwionego w pierwszym ataku w sobotę. To idealna okazja, żeby wykończyć wszystkie szychy zgromadzone w jednym miejscu XD
P.S Miasto mojej Iranki nieźle obrywa z powietrza i to nie tylko port, dowództwo floty czy instalacja wzbogacania uranu w samym środku miasta, ale też inne budynki...
Co do rakiet, to zaczyna ich brakować, wyrzutnie też są niszczone systematycznie.
Robi się ciekawie, bo mundurowi lojalni wobec ajatollachów zaczynają wykorzystywać szkoły, szpitale i meczety, tak jak Hamas.
Jak oberwą z powietrza, to znowu będą bzdury o atakowanych celach cywilnych...
Wiele z tych reżimowych rakiet ma zresztą wadliwe części i jedna z takich rakiet zabiła ostatnio 50 uczennic ze szkoły podstawowej, do czego się zresztą sami przyznali. Widziałem też video rakiety wystrzelonej z rejonu Hamedanu, która walnęła w coś blisko miasta zaraz po wystrzeleniu (system sterowania zawiódł). Było to blisko autostrady.
Jednym słowem, muszę zbierać na ślub (jakieś pięć lat to zajmie) i zabrać ją stamtąd, najszybciej jak się da! Na szczęście, sama zaczyna rozumieć, że w takich warunkach nie da się żyć.
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Pięć lat? Ja bym zrobił go z mniejszą pompą.
A tak poważnie, nie łatwiej (bezpieczniej) będzie wziąć kredyt, choćby u znajomych (w mikro się złozymy
) i jak najszybciej ją stamtąd ściągnąć, a później martwić się o kase? Nie znam Waszej sytuacji, ale brzmi to strasznie nerwowo.
A tak poważnie, nie łatwiej (bezpieczniej) będzie wziąć kredyt, choćby u znajomych (w mikro się złozymy
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dziś dowódca IRGC się rzucał w materiale video do Turcji i innych krajów pomagających Izraelowi oraz USA O_O
Reżim wystrzelił rakietę w kierunku Turcji, ale została zniszczona przez obronę przeciwlotniczą NATO.
Jej szczątki spadły blisko granicy z Syrią w prowincji Hatay.
Wygląda na to, że teraz kto nie jest z Teheranem, jest przeciwko niemu...
Reżim wystrzelił rakietę w kierunku Turcji, ale została zniszczona przez obronę przeciwlotniczą NATO.
Jej szczątki spadły blisko granicy z Syrią w prowincji Hatay.
Wygląda na to, że teraz kto nie jest z Teheranem, jest przeciwko niemu...
- Prinz von Persien
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Breaking news!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑04 marca 2026, 13:05 Pięć lat? Ja bym zrobił go z mniejszą pompą.![]()
A tak poważnie, nie łatwiej (bezpieczniej) będzie wziąć kredyt, choćby u znajomych (w mikro się złozymy) i jak najszybciej ją stamtąd ściągnąć, a później martwić się o kase? Nie znam Waszej sytuacji, ale brzmi to strasznie nerwowo.
Izraelski F-35 zestrzelił reżimowego Jaka-130! XD
No cóż, na miejscu to by teraz było nie 60000€ (dość skromny ślub i wesele z puszką Coca-Coli i jakimś ciastkiem dla każdego jak liczyłem, a z 80000€, 90000€, a może nawet 100000-120000 przez inflację)
Dobrym miejscem jest Turcja, bo wszyscy bez problemu mogą wjechać bez wizy (choć sytuacja się właśnie zmieniła).
Dobrze, że ma dobry zawód medyczny i może tylko skończy się na nostryfikacji, a nie na studiach medycznych od zera
Sam się trochę wkopałem swojego czasu , bo dotarłem do przodków ze wsi koło Lublina, wywodzących się od studenta Akademii Krakowskiej w 1416 roku (jego ojciec, Wisław z Łubków chyba walczył pod Grunwaldem!) i parę zdjęć dokumentów dotyczących tego rodu szlacheckiego jej wysłałem.
Chichot historii, ale najprawdopodobniej Białorusini mają w Mińsku część lub nawet całość ksiąg ziemskich i grodzkich lubelskich, w których jest dużo informacji o moich przodkach i mają kolorowe skany wrzucone na stronie, nie to co my (czarno-białe i z lat pięćdziesiątych XX wieku chyba!) O_O
Oczywiście, o potędze moich przodków mogę tylko pomarzyć (mój kataloński przyjaciel z Barcelony twierdzi, że w Królestwie Hiszpanii nawet dziś bym mógł się domagać zwrotu ziemi po przodkach dzięki prawu z czasów Franco).
Po pięciu latach pobytu dostanie w Polsce status rezydentki, a w wielu przypadkach, w sumie to nigdy... Urzędnik lub urzędniczka będzie mieć niezłą niespodziankę, że "muzułmanka" gada na uchodźców, Macrona, Palestyńczyków, islam itd.
- Załączniki
-
- 20260304_101549.jpg (20.42 KiB) Przejrzano 63 razy