Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
ANALIZA DRUGIEGO LOTU STARSHIPA !!
No to co... Starship wystartował, a ja mam dla Was analizę tego niesamowitego wydarzenia! Do rzeczy: Start odbył się po planowanym holdzie (wstrzymaniu) odliczania, który nastąpił w 40 sekundzie całego startu. Planowo został uruchomiony system zalewu wodnego, który jak się później okaże uchronił całą stalową płytę przed uszkodzeniem!
Starship wzniósł się ponad Starbase i aż do momentu separacji wszystkie z 33 Raptorów działały bez najmniejszego problemu, wynosząc Shipa na wysokość 70 kilometrów gdzie doszło do MECO (Main Engine(s) Cut Off) i najbardziej ryzykownego manewru podczas lotu - separacji (która w poprzednim locie się nie udała). Generalnie podczas hot-stage'ingu dysze Raptorów w Shipie 25 były rozchylone na boki i skierowane w otwory ścian SQD (tego interstage'a), żeby odpowiednio odprowadzić wszystkie gazy wylotowe. Jak widać na poniższym nagraniu SQD przetrwał... a ja niepotrzebnie wchodziłem w zakłady, że podczas lotu roz****doli go na kawałki xD

Po udanej separacji Super Heavy od Shipa 25 (który mając już odpalone Raptory kontynuował lot) Booster B9 miał wykonać swój niepowtarzalny manewr boostback... do którego nie doszło, ponieważ cztery Raptory na Boosterze B9 nie chciały się ponownie uruchomić wobec czego moduł FTS (przerywania lotu) musiał wejść do gry automatycznie bo wykryto w tych czterech Raptorach zły przepływ metanu.
No dobra Plejek, ale kogo interesuje jakiś Booster B9 skoro Ship 25 poleciał w kosmos?? No tak poleciał w kosmos spełniając plan lotu tylko, że tuż po kilku chwilach od planowanego SECO (Second Engine(s) Cut Off) nastąpiła utrata łączności z Shipem 25, który znajdował się wtedy już na 130 kilometrach od powierzchni Ziemi. Na ten moment jeszcze nie wiadomo co się wtedy stało, no ale myślę, że przy kolejnej próbie łączność z Starshipem zostanie poprawiona dzięki użyciu chociażby Starlinków, więc nie jest to problem na przyszłość z którym należy walczyć!
No dobra, a co z platformą startową i stołem orbitalnym? Na zdjęciach udostępnionych
przez niezależnych reporterów oraz
przez samo SpaceX nie widać żadnej 10 metrowej dziury w betonie zbrojonym (tak jak w kwietniu) i widać też, że system zalewu wodnego zadziałał bez zarzutu tłumiąc ten 9 metrowy ogień, który mógł zrobić ała całej stalowej płycie.

Celem drugiego lotu Starshipa było prawidłowe odłączenie się stopni przy użyciu metody hot-stagingu. Jak widać cała operacja powiodła się w stu procentach, a anomalie wystąpiły dopiero w późniejszych fazach misji, wobec tego nie ma mowy o żadnym niepowodzeniu wbrew temu, co podają mainstreamowe media! W mojej ocenie był to jeden z najbardziej emocjonalnych lotów jakie widziałem w życiu i na spokojnie mogę stwierdzić, że był on o wiele, wiele, wiele lepszy od lotu z 20 kwietnia w którym rzeczywiście wiele nie poszło tak jak planowano (chociaż proszę o wzięcie poprawki na to, że wtedy nie było jasne czy Starship w ogóle poleci i czy wzniesie się ponad ziemię)!
PS: No tak jak to zawsze ze mną jest zapomniałem napisać najważniejszego: Od pewnego czasu moja aktywność w mikronacjach ograniczyła się do publikowania wpisów na tych wszystkich wątkach kosmicznych. Czas z tym skończyć wracam po kilku miesięcznej przerwie do aktywnej działalności w Palatynacie Leocji i do mojego ukochanego BAZTEK'u nie wykluczam żadnych hehe kosmicznych inicjatyw realizowanych w innych państwach, a wszystkie newsy, posty i inne udziwnienia nadal będą na wątkach publikowane tak jak zawsze!
Źródło informacji:
Stream SpaceX (reupload bo usunęli)