O to się nie bój. Trzycyckowe baby mnie nie interesują, poza tym ŻADNA nie będzie Frau Augentrost.Femme Mystere pisze: ↑07 maja 2023, 19:28 Boję się, że sprowadzicie tutaj sexy kosmitki. Nie potrzeba mi konkurencji, Herr @Heinz-Werner Grüner![]()
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Heinz-Werner Grüner
- Oberhaupt
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Femme Mystere
- Faktotum
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Cóż, chyba powinnam coś wyznać... 

Bycie niemiłym dla połowy ludzkości nie jest czymś roztropnym... - Lieber Franz

- Heinz-Werner Grüner
- Oberhaupt
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
- Damiano á-la-Triste
Proszę o wybaczenie tak długiego zwlekania się z opisaniem misji Rocket Lab ale opracowanie shortsa na youtube tego wymagało :/ W każdym razie dzisiaj o godzinie 3:00 w nocy miał miejsce start rakiety Electron z Nowej Zelandii, który miał dwa cubesaty konstelacji TROPICS na swoim pokładzie. Są to w zasadzie pierwsze dwa cubesaty, które oficjalnie są już członkami konstelacji TROPICS, która jest od 2022 budowana przez NASA. Docelowo mają być cztery cubesaty w całej konstelacji (chodź miało być ich sześć, ale Astra nie umie w kosmos
).

Cubesaty będą obserwować i dostarczać na Ziemie bardzo ważne dane dotyczące formowania i nasilania się cyklonów tropikalnych i huraganów, zwiększając możliwości ich prognozowania. Następne dwa cubesaty zostaną wyniesione za dwa tygodnie również przez firmę Rocket Lab. W przypadku niepowodzenia następnej misji cubesaty będą mogły nadal wysyłać dane jednak zajmie to znacznie dłużej :/
- Femme Mystere
- Faktotum
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Profesorze @Damiano á-la-Triste , można prosić o wyjaśnienie pojęcia cubesaty ? Tak dla blondynki 

- Damiano á-la-Triste
Zacytuję swoją powyższą wypowiedź, która gdzieś tam jestFemme Mystere pisze: ↑08 maja 2023, 17:35 Profesorze @Damiano á-la-Triste , można prosić o wyjaśnienie pojęcia cubesaty ? Tak dla blondynki![]()

Damiano á-la-Triste pisze: cubesat to bardzo zminiaturyzowane satelity przypominające kostkę o boku do 10 centymetrów. Cubesaty zazwyczaj nie ważą więcej niż 2 kilogramy i są bardzo często wykorzystywane przez różne firmy. No i też zazwyczaj koszt zbudowania własnego cubesata jest kilkukrotnie niższy niż wysłanie kilkutonowej satelity
- Femme Mystere
- Faktotum
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Bardzo ciekawe. Nie wiedziałam o tej technologii. Ciekawe, ile ich wisi na orbicie. I ile satelit.

- Heinz-Werner Grüner
- Oberhaupt
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Dokładnie o tym samym pomyślałem. W każdym razie ciekawe zagadnienie.Femme Mystere pisze: ↑08 maja 2023, 21:45 Bardzo ciekawe. Nie wiedziałam o tej technologii. Ciekawe, ile ich wisi na orbicie. I ile satelit.
- Joachim Cargalho
- Faktotum
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA
Kiedyś gdzieś mi się obiło o oczy, że śmieci kosmiczne stanowią całkiem sporą przeszkodę w planowaniu startów rakiet, bo jest ich tam naprawdę sporo. Czy rzeczywiście tak jest?

- Damiano á-la-Triste
Szacuje się że jest około 5465 aktywnych satelitów oraz ponad 2000 nieaktywnych satelitów (chociaż trzeba brać poprawkę, ponieważ niektóre rządy klasyfikują swoje aktywne satelity szpiegowskie jako kosmiczne śmieciFemme Mystere pisze: ↑08 maja 2023, 21:45 Bardzo ciekawe. Nie wiedziałam o tej technologii. Ciekawe, ile ich wisi na orbicie. I ile satelit.

Nie jest ich sporo więc z tego powodu nie przekłada się żadnych startów. Starty rakiet przekłada się zazwyczaj ze względu na pogodę lub poważniejszą usterkęJoachim Cargalho pisze: ↑08 maja 2023, 23:24 Kiedyś gdzieś mi się obiło o oczy, że śmieci kosmiczne stanowią całkiem sporą przeszkodę w planowaniu startów rakiet, bo jest ich tam naprawdę sporo. Czy rzeczywiście tak jest?