Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Jürgen Voller »

Całkowicie się zgadzam ;)

btw Pomału zacząłem działać ze śledztwem odnośnie infiltracji tego tajnego ośrodka :))
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 15 października 2024, 13:23 Całkowicie się zgadzam ;)

btw Pomału zacząłem działać ze śledztwem odnośnie infiltracji tego tajnego ośrodka :))
A gdzież pierwsze raporty w tej sprawie, Herr Gefreiter?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Post autor: Damiano Robingren »

Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

No elo, trochę mnie nie było, bo przygotowywałem się do tej wiadomości trochę... Będzie to takie podsumowanie ostatniego (piątego już) lotu Starshipa, także zapraszam :D No więc 13 października odbył się start największej, najpotężniejszej i najlepszej rakiety Starship należącej do amerykańskiej firmy SpaceX. No ogólnie rzecz biorąc to rakieta pomyślnie przeleciała przez punkt jej największych nacisków areodynamicznych!

Obrazek

Dodatkowo rakieta ta prawidłowo przeprowadziła manewr hot-stage'ingu (który polega na uruchomieniu silników Shipa, przed separacją z Boosterem), ale to już udowodniła w swoich dwóch poprzednich lotach... w tym locie jednak rzeczy tuż po separacji przebiegły... nieco inaczej, ponieważ Booster 12 wykonał najdłuższy w całej historii lotów testowych Starshipa manewr boostback, który pozwolił mu na powrót do stanowiska startowego. Tutaj emocje były największe, ponieważ po raz pierwszy w historii całej astronautyki Booster 12 wraz z Mechazillą zamontowaną na wieży startowej miał wykonać manewr łapania, który został wykonany co prawda nie według powszechnej opinii za grid-finy, tylko za dość duże piny znajdujące się pod grid-finami. W każdym razie ten niesamowicie ryzykowny manewr udał się za PIERWSZYM RAZEM, co jest cholernie imponujące!!

Obrazek

No dobra, Booster 12 wylądował na wieży, ale co z Shipem 30, który przekroczył w tym czasie linię Karmana? No otóż proszę Państwa Ship 30, leciał dalej, zachowując wysoką stabilność przez całą trajektorię. Po około 30 minutach Ship 30 obrócił się do wejścia w atmosferę, które odbyło się bez większych problemów poza drobnym strachem wywoływanym deformacją jednej z klapy, która mimo wszystko jakoś wytrzymała całe przejście w atmosferę.

Obrazek

Ogólnie rzecz biorąc Ship 30, poprawnie wykonał manewr belly-flop, wyhamowując niemal całkowicie swoją prędkość. Dlatego też ktoś się potem spyta, dlaczego Ship 30 mimo wszystko wybuchł tuż po wylądowaniu... Otóż po styku z wodą w dyszy jednego z Raptorów wytworzyło się ogromne ciśnienie, które przełożyło się na rury, doprowadzające paliwo do silnika gdzie ów paliwo walczyło z zimnym paliwem, które skutkowało eksplozją i przepołowieniem Shipa na pół i zdecydowanie nie wydarzyłoby się to gdyby nie byłaby to woda no ale ta eksplozja wydarzyła się po locie, więc tak jakby się nie liczy ;D

Obrazek

Bardzo dziękuję za tak pozytywny odbiór mojego streama, a także powrotu tego wątku nawet nie wiecie, ile to dla mnie znaczy!!
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Oby więcej lotów (udanych!) Starshipów, ale i Twoich relacji! :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piękne fotki :D

Raporty będą, a sprawa jest rozwojowa :))

Mam pomysł na narrację, a to najważniejsze, ale wracajmy do kosmosu 😇
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Post autor: Damiano Robingren »

Jürgen Voller pisze: 17 października 2024, 10:21 Mam pomysł na narrację, a to najważniejsze, ale wracajmy do kosmosu 😇
podzielić się pomysłem zawsze można, podejdźmy do tego po Leocku
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No spoko, herr Damiano, tylko później nie będzie niespodzianki :)

O Leocji wiem tyle,że są tam świetni bankowcy ;)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

@Damiano Robingren jakieś dobre, własne zdjęcie komety masz?
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 20 października 2024, 22:57 @Damiano Robingren jakieś dobre, własne zdjęcie komety masz?
Jakaś kometa była widoczna?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Tak. Kometa C/2023 A3.
Przez cały tydzień. Teraz chyba nadal do ujrzenia, ale nie gołym okiem.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”