Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Jürgen Voller pisze: 25 października 2024, 16:09 Oj,tam Herr Oberhaupt :))

Zmyślna ludzkość właśnie dlatego wynalazła takie apki ;)

Celujesz kamerę z włączoną apką astronomiczną na dany obiekt na niebie i ci od razu podaje,co to jest XD

A jak apka nie wie,to gratulacje, bo znalazłeś coś nowego lub to kosmici XDDD

Najlepsze jest to, że również działa w dzień!
Miałem coś takiego na telefonie, odinstalowałem. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Hmm... :)

Herr Damiano pamięta nazwę, bo kiedyś o tym była mowa w którejś mikro (nawet ja jeszcze niedawno stosowałam) 😉

Chętnie pewnie wyjaśni nam,dlaczego astro apki fajne są XD
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Post autor: Damiano Robingren »

Jürgen Voller pisze: 25 października 2024, 21:14 Hmm... :)

Herr Damiano pamięta nazwę, bo kiedyś o tym była mowa w którejś mikro (nawet ja jeszcze niedawno stosowałam) 😉
mowa o moim Śledziku? (spoko, będzie update jak ogarnę real)
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Jürgen Voller pisze: 25 października 2024, 16:09 Celujesz kamerę z włączoną apką astronomiczną na dany obiekt na niebie i ci od razu podaje,co to jest XD
aaaa no to mowa akurat o Stellarium
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Chyba tak to się nazywało właśnie :))

Dobre to wieści, że może wróci Śledzik! 🙏
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Jürgen Voller pisze: 25 października 2024, 21:17 Dobre to wieści, że może wróci Śledzik! 🙏
Zawsze był, nigdy nie zginął
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano Robingren pisze: 25 października 2024, 21:19
Jürgen Voller pisze: 25 października 2024, 21:17 Dobre to wieści, że może wróci Śledzik! 🙏
Herr Robringren, ale ja, dla przykładu, zapomniałem w ogóle o tym Śledziku! Trzeba takie rzeczy przypominać. :|
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 25 października 2024, 21:59
Damiano Robingren pisze: 25 października 2024, 21:19
Herr Robringren, ale ja, dla przykładu, zapomniałem w ogóle o tym Śledziku! Trzeba takie rzeczy przypominać. :|
Tak to prawda, ale w moim przekonaniu będzie to zmienione po ogłoszeniu jednego wątku dla Śledzika co stanie się pewnie jakoś po aktualizacji dodającej bazę wiedzy 8-)
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

No elo, dzisiaj niejaki Will Robinson-Smith z redakcji Spaceflight Now jako chyba dotąd jedyny przeprowadził wywiad z doktorem Kentem Chojnackim, który jest zastępcą kierownika programu HLS w NASA! Specjalnie dla Was skróciłem Cały wywiad do absolutnego minimum abyście nie musieli go wysłuchiwać w całości <3

👉 Aktualizacja projektu HLS odbędzie się już w listopadzie tego roku, a Critical Design Review odbędzie się w okolicach lata 2025 roku i zakończony zostanie wydaniem certyfikacji,
👉 Kampania testowa eksperymentalnego transferu paliwa pomiędzy dwoma bezzałogowymi Shipami rozpocznie się w okolicach marca 2025 roku i zakończy się latem tego samego roku,
👉 NASA oczekuje od SpaceX dwutygodniowej częstotliwości lotów Starshipa z Starbase, a w przyszłości przy wparciu platformy startowej budowanej aktualnie na Florydzie,
👉 NASA pomogła przetestować SpaceX płytki MMOD (Micro Meteoroids & Orbital Debris), które będą używane w przestrzeni kosmicznej,
👉 NASA pomogła SpaceX ulepszyć wykorzystywane w Starshipie zawory kriogeniczne i inne wewnętrzne elementy chłodzenia całej rakiety,
👉 Dowiedzieliśmy się że astronauci spotykają się z przedstawicielami SpaceX raz w miesiącu, aby móc jak najlepiej ulepszyć projekt Starshipa HLS,
👉 Gdzieś w Boca Chica znajduje się kabina Starshipa HLS, prawdziwe pomieszczenia sypialne i całe makiety laboratoriów!

Źródło informacji:
Spaceflight Now na YouTube
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Witam Was bardzo serdecznie, doszliśmy do momentu kiedy w każdym dniu dzieje się coś ciekawego w naszym astronautycznym świecie! W związku z tym niestety nie mogłem relacjonować Wam wszystkiego co się dziej głównie przez narastającą się realiozę, no cóż zdążę Wam pokrótce opisać dzisiejszy (już szósty) lot Starshipa, na którego lot może nastąpić o godzinie 23:00 czasu polskiego, chociaż lot może zostać przełożony o kilka minut bo samo okno startowe trwa tylko 30 minut...

Obrazek

W szóstym locie Starshipa wezmą udział Ship 31 i Booster 13, który tak jak w poprzednim locie zostanie złapany przez ramiona wieży startowej o nazwie "Mechazilla". Nowością w tym locie będzie eksperymentalne uruchomienie silnika Raptor w Shipie 31, którego udane uruchomienie może pozwolić SpaceX na wykonywanie manewru deorbitacji w przyszłych lotach operacyjnych. W odróżnieniu od poprzedniego lotu cała konstrukcja Boostera 13 została wzmocniona, a także zaktualizowano całą procedurę zejścia Boostera, co ciekawe w dzisiejszym locie znacznie szybciej ma przebiec spuszczenie paliwa z Boostera 13 po udanym złapaniu. Oczywiście Ship 31 po pomyślnym wyniesieniu technicznie znajdzie się na orbicie transatmosferycznej, nie ma mowy o żadnej "prawie orbicie", czy "locie suborbitalnym". No dobra jeśli są jakieś pytania oczywiście służę pomocą :3

Źródło informacji:
SpaceX na 𝕏
spacex.com
arstechnica.com
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”