Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Łapcie trochę spóźniony, ale mam nadzieję, że chociaż fajny i niespodziewany świąteczny prezent :3

Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Wspaniały to był rok, nie zapomnę go nigdy. A czego sobie życzę w 25? Tego samego co w 24. W miarę aktywny byłem, dużo na wątku pisałem... Najlepszego <33

Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano Robingren pisze: 31 grudnia 2024, 22:48 Wspaniały to był rok, nie zapomnę go nigdy. A czego sobie życzę w 25? Tego samego co w 24. W miarę aktywny byłem, dużo na wątku pisałem... Najlepszego <33

Także i ja przyłaczam się do życzeń i przede wszystkim podziękowań, że mamy także i edelweisską wersję. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

No siema wracam do was w nowym roku, jednocześnie życzę wszystkiego najlepszego i najcudowniejszego w 2025 roku, no dobra więc jeśli Wasze postanowienie noworoczne to zrozumienie tego mistycznego rocket science to jest ku temu okazja, ponieważ całkiem nie tak dawno opublikowano fanowski schemat najnowszego silnika Raptor 3. Jeśli będziecie oglądać schemat to zacznijcie od ciekłego metanu (który jest paliwem przedstawionym na diagramie kolorem żółtym) i podążajcie za różnymi rurami, gwarantuję że znacznie lepiej zrozumiecie co i jak działa w tym silniku!

Oczywiście istnieje kilka rozbieżności, które nadal nie są całkowicie rozwiązane takie jak chociażby:
  • dokładne ustalenie pochodzenie autogenu Ch4 bo aktualnie wiadomo że jest to albo metanowy powerhead tak jak jest to pokazane na schemacie albo jest on przemieszczany przez kolektor hot gas'u, albo jest on po prostu bezpośrednio podłączony do transfer tube'a w górnej części powerheada do LOX'u. Nikt niestety nie dysponuje odpowiednimi zdjęciami więc na razie nie da się tego dokładnie określić
  • Nieznany jest również typ zapalnika w preburnerze bo to chyba oczywiste że nie wiadomo jakie dokładnie są wykorzystywane zapalniki w tym silniku. Bazując tylko na sposobie działania tego silnika jest wątpliwe, żeby używał on konwencjonalnych zapalników ale ten zapalnik potrzebuje nadal GOX i Ch4 poprzez specyficzną obecność wlotów
  • Nieznana jest także dokładna liczba turbin w każdym powerheadzie chociaż na podstawie szczątków starszych wersji Raptora wydaje się, że w rzeczywistości są dwie turbiny w obu głowicach ale ze względu na rozmiar turboshaftu nie jest to informacja w 100% pewna
No ale tak po za tym to całkiem niezły schemat :3

Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Gościnny występ w domenie herr Chef-Raketenwerfera Damiano,czyli coś o programie kosmicznym Bharat (rodzima nazwa Indii, gdyby ktoś nie wiedział) XD

https://xyz.pl/indie-dolaczaja-do-kosmi ... pia-rosje/
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 01 lutego 2025, 14:46 Gościnny występ w domenie herr Chef-Raketenwerfera Damiano,czyli coś o programie kosmicznym Bharat (rodzima nazwa Indii, gdyby ktoś nie wiedział) XD

https://xyz.pl/indie-dolaczaja-do-kosmi ... pia-rosje/
Wiem, że Indie mają potencjał, kasę pompują także w kosmiczne przedsięwziecia, ale to pierwsze zdjęcie dla mnie wygląda jak "nierokujące" dobrze. :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Rzeczywiście :) Sowieci pierwsi mieli wielkiego satelitę, a kosmiczny wyścig jednak wygrały USA ostatecznie, więc jestem dobrej myśli :D Porównanie oczywiście dość dyskusyjne, bo jednak gospodarka amerykańska miała miażdżącą przewagę nad radziecką,a tu chińska ekonomia niby ma przewagę nad indyjską,ale jednak dane o chińskim GDP wydają się czasem wzięte z kosmosu, tak jak gdyby jacyś propagandziści przy nich majstrowali,hihi! ;)
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 02 lutego 2025, 18:24 Rzeczywiście :) Sowieci pierwsi mieli wielkiego satelitę, a kosmiczny wyścig jednak wygrały USA ostatecznie, więc jestem dobrej myśli :D Porównanie oczywiście dość dyskusyjne, bo jednak gospodarka amerykańska miała miażdżącą przewagę nad radziecką,a tu chińska ekonomia niby ma przewagę nad indyjską,ale jednak dane o chińskim GDP wydają się czasem wzięte z kosmosu, tak jak gdyby jacyś propagandziści przy nich majstrowali,hihi! ;)
Ja nie będę kibicował Hindusom.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

No cóż... Jestem dobrej myśli i kibicuję Bharat.
Jeszcze może nas pozytywnie zaskoczyć.
Mają z Trumpem wspólnego przeciwnika i mogą zrobić wiele wspólnych biznesów. Indie to nowe Chiny pod względem wielu nowych możliwości.
ChRL wspiera i handluje jednak z moimi "ulubionymi" reżimami talibów i ajatollachów, dostarczając im kamery monitoringu ulicznego, używanego do nadzoru mieszkanek i mieszkańców... W zamian, skupują razem z Dimą ropę po niskiej cenie od jednych i kładą w Afganistanie łapę na złożach rzadkich surowców używanych w technologii rakietowej oraz telefonii komórkowej...
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Jürgen Voller pisze: 04 lutego 2025, 12:32 No cóż... Jestem dobrej myśli i kibicuję Bharat.
Jeszcze może nas pozytywnie zaskoczyć.
Mają z Trumpem wspólnego przeciwnika i mogą zrobić wiele wspólnych biznesów. Indie to nowe Chiny pod względem wielu nowych możliwości.
ChRL wspiera i handluje jednak z moimi "ulubionymi" reżimami talibów i ajatollachów, dostarczając im kamery monitoringu ulicznego, używanego do nadzoru mieszkanek i mieszkańców... W zamian, skupują razem z Dimą ropę po niskiej cenie od jednych i kładą w Afganistanie łapę na złożach rzadkich surowców używanych w technologii rakietowej oraz telefonii komórkowej...
Ja akurat bezpośrednio nie znam dobrze wielu Hindusów, ale coś tam o nich słyszałem, widziałem i wiem, że jako naród nie jestem super fanem. To jednak sprawa drugorzędna. Nie mniej nie wierzę, że będą wiedli prym w kosmicznym wyścigu. Raczej tutaj strzelam niż posiadam wiedzę, ale jednak, trzymam się swojego zdania.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”