Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
swoją drogą podzielę się z Wami (korzystając z faktu, że już za niedługo kolejny update do Śledzika) jak ja to nazywam "historycznymi" screenami z naszej kochanej aplikacji!
Tutaj dosłownie kilka sekund po pomyślnym starcie Starshipa dzięki któremu Ship 29 doleciał na orbitę transsatmosferyczną
A tutaj pierwsze japońskie (i w ogóle też) niepowodzenie w 2024 na początku roku! Wrzucam to wszystko jako taka ciekawostka z tego co się dzieje w samej apce (bo sam mam świadomość, że jestem jej najczęstszym użytkownikiem xD)
Tutaj dosłownie kilka sekund po pomyślnym starcie Starshipa dzięki któremu Ship 29 doleciał na orbitę transsatmosferyczną
A tutaj pierwsze japońskie (i w ogóle też) niepowodzenie w 2024 na początku roku! Wrzucam to wszystko jako taka ciekawostka z tego co się dzieje w samej apce (bo sam mam świadomość, że jestem jej najczęstszym użytkownikiem xD)
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Wczoraj był, z okazji pierwszego lotu człowieka w kosmos... no ale to wczoraj
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No to akurat święto mało edelweisskie.Damiano Windsachen pisze: ↑13 kwietnia 2024, 15:27Wczoraj był, z okazji pierwszego lotu człowieka w kosmos... no ale to wczoraj
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE[/size]
Witajcie z powrotem! Ależ się stęskniłem za pisaniem postów w mikronacjach... Zobaczymy czy moja aktywność rozwinie się w ciągu najbliższych dni, jednak ja jestem bardzo dobrej myśli! No ale w każdym razie to, co się działo, jak mnie nie było, zostawiam na inny termin, bo było tego zdecydowanie za dużo... (przypomnijcie mi, jak się opóźnię z tym) No ale tak to dzisiaj o godzinie 6:12 chińska rakieta Long March 2D z powodzeniem wystartowała z platformy 4901 Jiuquan Satellite Launch Center. Rakieta ta wyniosła satelitę obserwacyjnego Ziemii SuperView Neo 3-01 na orbitę heliosynchroniczną... Czyli nic nie zwykłego
SuperView Neo 3-01 to akurat komercyjna satelita teledetekcyjna, które jest w stanie dostarczać swoim klientom panchromatyczne i wielospektralne obrazy satelitarne o rozdzielczości 30 centymetrów do 4 pasm!! (czyli bardzo dużo) Oczywiście niech nie zmyli Was prywatność całej satelity, ponieważ firma China Siwei Survey and Mapping Technology (do której owe satelity należą) zostały wyprodukowane przez Chińskie Stowarzyszenie Nauki i Technologii, która najprawdopodobniej ma jakieś tam udziały w firmie China Siwei Survey and Mapping Technology xD
Źródło informacji:
Cosmic Penguin na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
NASA potwierdziła, że kosmiczny śmieć, który nie tak dawno uderzył w losowy dom na Florydzie pochodził rzeczywiście z Międzynarodowej Stacji Kosmicznej i był częścią palety wyrzuconej ze zużytymi bateriami, które zostały wyrzucone już w marcu 2021 roku.
Pomimo oczekiwań NASA, że owa bateria spali się w atmosferze, to rzeczywiście jakimś cudem przetrwała ona ponowne wejście w atmosferę. Co ciekawe nawet w tym momencie na orbicie okołoziemskiej znajdują się tysiące bardzo podobnych kosmicznych śmieci XD Właściciel "zbombardowanego" domu oczekuje od NASA środków na usunięcie szkody i zapobiegnięcia podobnym incydentom w przyszłości!
Źródło informacji:
Alejandro0tero na 𝕏
blogs.nasa.gov
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Na to akurat była bardzo mała szansa, no ale ostatecznie bateria wpadła do pustego salonu. W każdym razie dość niecodzienna pobudka