Idziesz w góry? (Dział Nieobecności)

Edelweiss to dolina otoczona z każdej, ale to dosłownie każdej strony, wysokimi górami. Od setek lat nikt nie zastanawiał się co jest za nimi, bo nie było i takiej potrzeby. Rozwój technologii i chęć zdobycia górskich przełęczy i ich najwyższych punktów zakwitła w mieszkańcach dopiero niedawno. Zdobądź jeden ze szczytów, a zostaniesz zapisany w annałach na zawsze...
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Idziesz w góry? (Dział Nieobecności)

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Idziesz w góry?
„Świat wartości w górach jest prosty i przejrzysty dla każdego. Ale jest to absolut piękna i estetycznych doznań. Nie chcesz, nie jedziesz. Nie jedziesz, nie widzisz. Nie widzisz, nie przeżywasz. Wybór należy do ciebie.” – Piotr Pustelnik

Ach jak tu pięknie! Ośnieżone szczyty, słońce, które pwooduje dopływ energii aż w nadmiarze i to świeże górskie powietrze! Tutaj chce się żyć!
Edelweiss to przepiękna kraina pełna zapierających dech w piersiach krajobrazów. Stąd naprawdę ciężko wyrwać się z własnej, nieprzymuszonej woli, dlatego założyliśmy sobie, jako jej mieszkańcy, że nie opuścimy jej nigdy...
Brzmi troszkę tajemniczo, ale do sedna...

Jeśli zamierzasz (realnie) zaniechać działań w dolinie, z zamiarem powrotu to napisz, że "wychodzisz w góry"! Miejmy nadzieję, że zachłyśniesz się inspiracją, a "duch gór" pomoże trafić Tobie z powrotem na bezpieczne ścieżki doliny, zwanej szarotkową...
I do zobaczenia!
Obrazek
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Idziesz w góry? (Dział Nieobecności)

Albert Fryderyk de Espada pisze: 07 kwietnia 2025, 20:56 Obrazek

Po długiej nieobecności wróciłem do domu. Przez te wszystkie dni podróży odwiedziłem nieznane mi miejsca, poznałem lokalne tradycje i ludzi, którzy żyją w zupełnie inny sposób niż my. Smakowałem potraw, które były zupełnie nowe dla mojego podniebienia, i uczestniczyłem w rytuałach, które zaskakiwały swoją różnorodnością. Choć jestem zmęczony, wracam z głową pełną wrażeń i nowych historii do opowiedzenia.
Bardzo się cieszę, że nasz "nadworny żołnierz numer eins" w końcu powraca! Widzę, że teraz taki opalony i rześki. Nic tylko zagonić do roboty. :D
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sorcha Raven v.d. Bjørk Stempel
Hexe von Ravenspell

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Idziesz w góry? (Dział Nieobeś z hućównowagę i nie spacności)

Post autor: Sorcha Raven v.d. Bjørk »

Przyszedł na mnie czas aby spakować tobołek, wziąć kostur do ręki i powędrować w góry ku przygodzie.
Wśród dzikiej przyrody i malowniczych krajobrazów będę szukać drogocennych minerałów i ziół leczniczych, być może natknę się na jakieś dziwy natury, wszystko możliwe.
Jeśli będę miała chwilę wolną, to wyślę kruka z wiadomością czy jeszcze żyję i gdzie mnie oczy poniosły.
Mam nadzieję na szczęśliwy powrót kiedy tylko pierwszy śnieg spadnie w dolinie.
Tymczasem bywajcie w zdrowiu i dobrym samopoczuciu, wspomnijcie czasem wiedźmę siedząc zadumani przy kominku i pamiętajcie, że wszystko co co was spotyka, złego i dobrego jest płynne, jak obłoki na niebie, jak pory roku. Trzeba pamiętać aby w tym wszystkim zachować równowagę i nie spaść z huśtawki życia.
Będę przy was myślami i być może niebawem znów będę wam zrzędzić za uszami, ale wiedźmy tak mają :D
Do następnego napisania, pa!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Może nie łezka w oku, ale na pewno smutek mnie z tego powodu naszedł. Niby wiedziałem, że ten moment na wiosnę nadejdzie, ale człowiek łudził się, że może jeszcze z tydzień, i kolejny. No cóż, niech tam się Szanownej Pani Wiedźmie wiedzie w leśnych zakamarkach. Powodzonka, no i szybkiego powrotu na łono Kotliny!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Obrazek
Mężczyzna, którego posturę znał w zasadzie każdy obywatel Kotliny Edelweiss swoim prężnym i dość ikonicznym krokiem przemierzał ostatnie już zbocze zanim ukazał mu się widok świateł z pierwszych zabudowań jego ukochanego Stadt. Wracał strudzony fizycznie, ale za to wypoczęty mentalnie... tak mu się wydawało do tej pory.
Uśmiechał się dam do siebie, że wraca, w końcu wraca do siebie, pośród ludzi, których szanuje i którzy szanują jego...
Nagle coś w nim pękło, spojrzał na "chaos" miejski inaczej...
Z oddali dostrzegał już, że coś jest nie w porządku, ale nie zdawał sobie sprawy. Ludzie jakby krzątali się tak, jak zawsze, ale w bardziej paniczny sposób przebierali nogami. Przemieszczali się w niejako w cieniu, nie chcieli być zauważeni-innych również nie zauważali.

Oberhaupt nie był przyzwyczajony do takich powitań. Wszędzie panowało wyczuwalne zagrożenie.
Pierwsze co pomyślał, to, że Dzicy zaatakowali. Niestety prawda była zgoła inna, a postokroć gorsza! Grüner zgodnie z tym co przewidywano strasznie się zaczerwienił ze złości. O mało co nie pękła mu żyłka. Przyśpieszył kroku i gdy czuł już pod nogami znane i wydeptane kostki kamienne na Ohne Titel Platz tuż przed Der Sitz wydarł się ile sił w płucach:

(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Juan de la Cerda »

Bogu niech będą dzięki za powrót Waszej Ekscelencji :D
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Najbezpieczniej aktualnie w Wolkenbadzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Juan de la Cerda pisze: 16 lipca 2025, 20:11 Bogu niech będą dzięki za powrót Waszej Ekscelencji :D
Zależy któremu bogu dziękujecie. ;)
Joachim Cargalho pisze: 16 lipca 2025, 20:28 Najbezpieczniej aktualnie w Wolkenbadzie.
Oho! Już płomienie sięgają aż na północ? :P
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Joachim Cargalho pisze: 16 lipca 2025, 20:28 Najbezpieczniej aktualnie w Wolkenbadzie.
Mieście opanowanym przez bojówkarzy i samozwańczych watażków...
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Juan de la Cerda Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Juan de la Cerda »

Heinz-Werner Grüner pisze: 16 lipca 2025, 20:32
Juan de la Cerda pisze: 16 lipca 2025, 20:11 Bogu niech będą dzięki za powrót Waszej Ekscelencji :D
Zależy któremu bogu dziękujecie. ;)
Oho! Już płomienie sięgają aż na północ? :P
Wszystkim! :D
Obrazek
(+) El mas reverend Juan de la Cerda, Siervo de los Siervos de Dios, Patriarca de la Iglesia Rotriana del Patriarcado de Valencia, Obispo Universal etc.
Królestwo Skarlandu
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 16 lipca 2025, 20:37
Mieście opanowanym przez bojówkarzy i samozwańczych watażków...
Mieście, którego społeczeństwo zachowało rozum!
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Idziemy w góry!”