Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Siły Powietrzne Edelweiss
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Reorganizacja Edelweiss Luftstreitkräfte

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 01 marca 2024, 11:16 Co do nazewnictwa, to nie jest ono ani niemieckie, ani szwajcarskie, tylko nasze edelweisskie. I jak chcecie by to było zamiast : "Fliegerbrigade" np. "Fliegerbrygada" czy jakakolwiek inna, ale pasujaca do klimatu zmiana nazwy to ja nie mam oporów żadnych. Często wybierając nazwę dla czegokolwiek, sprawdzam oczywiscie tłumaczem google, ale wybieram wersję, która mi pasuje najbardziej. Czy ma sens, pewnie nie zawsze. :D
Przyznam, że częściej korzystam w takich kwestiach z deepla niz z tłumacza google... lepiej daje radę przy specyficznym słownictwie. Jednak gdy nie znam języka, a niemieckiego nie znam (choć dość dobrze radzę sobie w kwestiach nazewniczych broni, sprzętu wojskowego, nazewnictwa wojskowego... ale najprostszego zdania nie ułożę, podobnie mam z paroma innymi językami) to staram się sprawdzić używanie danego słowa poprzez sprawdzenie istniejących np. formacji. Wyszło mi, że Fliegerbrigade występuje w praktyce właśnie w Szwajcarii. Co do przeróbek słowotwórczych to nie ma problemu, choć w tym momencie trzeba by to robić wszędzie by zachować spójność. Moim zdaniem więc lepiej zostawić "oryginał".
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ronon Dex pisze: 01 marca 2024, 12:14
Heinz-Werner Grüner pisze: 01 marca 2024, 11:16 Co do nazewnictwa, to nie jest ono ani niemieckie, ani szwajcarskie, tylko nasze edelweisskie. I jak chcecie by to było zamiast : "Fliegerbrigade" np. "Fliegerbrygada" czy jakakolwiek inna, ale pasujaca do klimatu zmiana nazwy to ja nie mam oporów żadnych. Często wybierając nazwę dla czegokolwiek, sprawdzam oczywiscie tłumaczem google, ale wybieram wersję, która mi pasuje najbardziej. Czy ma sens, pewnie nie zawsze. :D
Przyznam, że częściej korzystam w takich kwestiach z deepla niz z tłumacza google... lepiej daje radę przy specyficznym słownictwie. Jednak gdy nie znam języka, a niemieckiego nie znam (choć dość dobrze radzę sobie w kwestiach nazewniczych broni, sprzętu wojskowego, nazewnictwa wojskowego... ale najprostszego zdania nie ułożę, podobnie mam z paroma innymi językami) to staram się sprawdzić używanie danego słowa poprzez sprawdzenie istniejących np. formacji. Wyszło mi, że Fliegerbrigade występuje w praktyce właśnie w Szwajcarii. Co do przeróbek słowotwórczych to nie ma problemu, choć w tym momencie trzeba by to robić wszędzie by zachować spójność. Moim zdaniem więc lepiej zostawić "oryginał".
Tak, dokładnie. Też zawsze weryfikuje, ale w błahych sprawach czasem pozwalałem sobie na "fantazje". Z reguły dopytywałem naszych pań, które znają niemiecki.
Jesli chodzi o pojęcia wojskowe to zdecydowanie Fliegerbrigade jest klasycznie brzmiącym dobrze i przy okazji edelweissko również. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

No dobra to ja mam jeszcze inne pytanie, co zrobimy z już istniejącą formacją samolotów transportowych bo w powyższym planie reorganizacji niczego podobnego nie widzę a raczej rozpłynąć w powietrzu ona się nie mogła.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 01 marca 2024, 12:36 No dobra to ja mam jeszcze inne pytanie, co zrobimy z już istniejącą formacją samolotów transportowych bo w powyższym planie reorganizacji niczego podobnego nie widzę a raczej rozpłynąć w powietrzu ona się nie mogła.
Ja bym pozostawił tą eskadrę jako bezpośrednio podległą dowództwu Elak... bo ona się naprawdę przyda - zamierzam stworzyć batalion spadochronowy, bo jesteśmy w takim okresie, że takie eksperymenty jak najbardziej powinny już zaistnieć.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Peetri Romanaav »

Ronon Dex pisze: 01 marca 2024, 13:06 Ja bym pozostawił tą eskadrę jako bezpośrednio podległą dowództwu Elak... bo ona się naprawdę przyda - zamierzam stworzyć batalion spadochronowy, bo jesteśmy w takim okresie, że takie eksperymenty jak najbardziej powinny już zaistnieć.
No i tutaj właśnie chciałem przy budowie desantu postawić swoją myśl żeby ten podlegał właśnie pod ELuK. Miałem w planach zrobić samodzielny batalion desantowo-transportowy z tymi samolotami. Fakt, nie uwzględniłem go, ale dlatego, że batalion nie był naniesiony na finalny układ Lotnictwa.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 01 marca 2024, 13:14 No i tutaj właśnie chciałem przy budowie desantu postawić swoją myśl żeby ten podlegał właśnie pod ELuK. Miałem w planach zrobić samodzielny batalion desantowo-transportowy z tymi samolotami. Fakt, nie uwzględniłem go, ale dlatego, że batalion nie był naniesiony na finalny układ Lotnictwa.
Nie widzę przeciwskazań by taki batalion podlegał lotnictwu... szczególnie, że na razie to byłby tylko eksperyment. Jednak nie wiązałbym eskadry transportowej ściśle ze spadochroniarzami, bo przecie ma też inne zadania niż tylko przewożenie spadochroniarzy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jak dla mnie może być. Podobnie by to pewnie wyglądało z polowymi oddziałami marynarki czy jak to tam sobie Niemcy zwali, Dywizjami Morskimi które razem z piechotą morską niby były piechotą ale jednak podległą marynarce.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Hauptquartier der Luftstreitkräfte
1. Transportgeschwader

1-ste Fliegerbrigade
1. Jagdgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdgeschwader
4. Jagdbombergeschwader
5. Bombengeschwader
2-te Fliegerbrigade
1. Aufklärungsgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdbombergeschwader
4. Ausbildungsstaffel

1-ste Bodenregiment
1. Flugabwehrgeschwader
2. Flugabwehrgeschwader
3. Flugabwehrgeschwader
4. Flugabwehrgeschwader
1. Logistik-Kompanie
1. Verbindungskompanie
1. Sanitätskompanie

Biorąc pod uwagę wszelkie poprawki, które zaproponował Herr Dex przedstawiam aktualny podział ELuK.
Dowództwo Lufstreitkräfte, a pod nie podlega bezpośrednio eskadra transportowa, później też dorzucę do niej kompanię desantowo-szturmową.

Podział jest na dwie brygady lotnicze i jeden pułk naziemny. W składzie pułku naziemnego mamy 4-ry dywizjony dział przeciwlotniczych, następnie kompania logistyczna, kompania łączności i kompania medyczna. Ma ktoś jakieś wizje? Czy wszystko się spina, czy nie?
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Piotr Romanow pisze: 02 marca 2024, 21:30 Hauptquartier der Luftstreitkräfte
1. Transportgeschwader

1-ste Fliegerbrigade
1. Jagdgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdgeschwader
4. Jagdbombergeschwader
5. Bombengeschwader
2-te Fliegerbrigade
1. Aufklärungsgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdbombergeschwader
4. Ausbildungsstaffel

1-ste Bodenregiment
1. Flugabwehrgeschwader
2. Flugabwehrgeschwader
3. Flugabwehrgeschwader
4. Flugabwehrgeschwader
1. Logistik-Kompanie
1. Verbindungskompanie
1. Sanitätskompanie

Biorąc pod uwagę wszelkie poprawki, które zaproponował Herr Dex przedstawiam aktualny podział ELuK.
Dowództwo Lufstreitkräfte, a pod nie podlega bezpośrednio eskadra transportowa, później też dorzucę do niej kompanię desantowo-szturmową.

Podział jest na dwie brygady lotnicze i jeden pułk naziemny. W składzie pułku naziemnego mamy 4-ry dywizjony dział przeciwlotniczych, następnie kompania logistyczna, kompania łączności i kompania medyczna. Ma ktoś jakieś wizje? Czy wszystko się spina, czy nie?
Mam jedną uwagę: proponowałbym jednak utrzymać ciągłość numeracji eskadr danego rodzaju, a tutaj widzę zarówno 2. Jagdgeschwader w pierwszej, jak i w drugiej brygadzie - nie wiem czy to nie jakieś przeoczenie?

Ponadto coś mi się nie zgadza: obecnie w dowodzonym przeze mnie 2. Fliegerregiment są:

1. Ausbildungs/Verbindungsstaffel
2. Jagdbomberstaffel
3. Jagdstaffel
4. Jagdstaffel

a w Twojej propozycji:

1. Aufklärungsgeschwader
2. Jagdgeschwader
3. Jagdbombergeschwader
4. Ausbildungsstaffel

Pomijam niezgodność numeracji to niby co mam zlikwidować jedną eskadrę myśliwską oraz przerobić eskadrę szkolno-rozpoznawczą na dwie odrębne? Przy czym ta eskadra akurat jest dwuzadaniowa, bo chodziło o wykorzystanie istniejących samolotów, których nie chcieliśmy się pozbywać, a też nie chcieliśmy dokupywać kolejnych. Sądziłem, że "mój" pułk zostanie po prostu przemianowany na brygadę, a kiedyś tam w wolnym czasie dorobię jeszcze piątą eskadrę by obecnie jako brygada miał podobna wielkość jak pierwszy...

Kolejna sprawa - zmiana nazwy ze "Staffel" na "Geschwader"... już kiedyś to wyjaśniałem, bo Espada na początku też poszedł "przez translator", a ten potrafi przekłamywać i nie rozumie kontekstu. Owszem oba słowa translator tłumaczy jako "eskadra", ale jak się wejdzie głębiej i poczyta trochę o jednostkach lotnictwa niemieckiego czy przejrzy dostepne w Sieci K.St.N-y (etaty) to od razu widać, że to co my tworzymy to jest "Staffel" czyli eskadra z 3-4 kluczami bojowymi.

Geschwader - to raczej 2-3 eskadrowy dywizjon (ma podział na 2-3 "Gruppe") - czy jednocześnie ze zmianą nazwy zamierzamy rozbudować te eskadry do dywizjonów i zwiększyć liczbę samolotów przynajmniej dwukrotnie?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav Stempel
Gesicht der Garnison

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Tak w moim założeniu było zwiększenie liczebności naszych pododdziałów. Z tego co wiem to Herr Dex dowodzi w ELaK i nic mi nie było wiadomo i tym, że brygada jest dalej przez Szanownego Dowodzona.

Wydawało mi się, że skoro robimy że tak powiem porządki w siłach zbrojnych i przechodzisz na szefa sztabu ELaK to dowodzisz w ELaK, a lotnictwo całe podlega mi. W każdym razie co do numeracji rzeczywiście lepiej będzie to wyglądało żeby była ciągnięta kolejno po sobie.

Powiększając lotnictwo szkolne i rozpoznawcze postawiłem na rozdzielenie ich, żeby te po prostu spełniały wymogi naszego nowego lotnictwa. Mając więcej jednostek do szkolenia będziemy mogli w krótszym czasie przygotować dużo więcej młodych pilotów, którzy będą mogli z czasem doprowadzić do zmiany pokoleniowej w lotnictwie.
Natomiast większe rozpoznanie zapewni nam dużo większy pogląd na sytuację sił własnych jak i przeciwnika. Pamiętaj, że planowana jest ekspansja Kotliny i warto by było mieć czym doglądać naszych posesji. Oczywiście to moje zdanie, ale jako realowy lotnik masz większe doświadczenie i zawsze możesz mnie po ojcowsku „naprostować” :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Edelweiss Luftstreitkräfte”