Przetarg na nowy samolot dla ELuK
- Albert Fryderyk de Espada • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Przetarg na nowy samolot dla ELuK
Skoro już sobie ładnie ustaliliśmy podział ELuK warto by było również sfinalizować zakupienie brakującego wyposażenia. Nie wiem jak będzie chciał to rozwiązać Herr Leutnant @Ronon Dex w podległej jemu 2. Fliegerregiment ale co do zastąpienia CAB-65/E, nowym (starszym) FDU.29 wpadłem nawet na ciekawy pomysł cięcia kosztów. Otóż w mniejszym lub większym stopniu CAB-65/E mógłbym wyklepać do użytku cywilnego jako mały transportowiec z wojskowego jako samolotu szkoleniowego, łącznikowego lub małego transportowca dla kilku pasażerów lub lekkiego ładunku
Mogę zatem w zamian za FDU.29 wymienić CAB-65/E i przerobić je już na własny użytek a że będzie to wymiana maszyny za maszynę finalne koszta mocno się skurczą i nie trzeba by było wydawać tyle co normalnie.
Mogę zatem w zamian za FDU.29 wymienić CAB-65/E i przerobić je już na własny użytek a że będzie to wymiana maszyny za maszynę finalne koszta mocno się skurczą i nie trzeba by było wydawać tyle co normalnie.
Na razie to ja grzecznie czekam, aż Obehaupt oficjalnie zaakceptuje przedstawiony przeze mnie schemat cen i ustali przelicznik na naszą walutę...Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑21 marca 2023, 00:23 Skoro już sobie ładnie ustaliliśmy podział ELuK warto by było również sfinalizować zakupienie brakującego wyposażenia. Nie wiem jak będzie chciał to rozwiązać Herr Leutnant @Ronon Dex w podległej jemu 2. Fliegerregiment...
Choć faktycznie zacząłem przygotowywać kwestie poszczególnych eskadr 2. Fliegerregiment - tak by je wkrótce wrzucić "na gotowo". Jeżeli kwestia ustalenia "cen bazowych" będzie się przedłużała to po prostu skredytuję ELuk produkcję sprzętu dla pułku, bo pochodzi on z mojej wytwórni... a kwestie przelewów załatwimy w późniejszym terminie. Tak postąpiłem poprzednio z samolotem szkolnym i świat nam się nie zawalił od tego, że rozliczenie (akurat w naturze, bo jeszcze banku nie było) zostało dokonane po 2-3 miesiącach od dostawy samolotów.
Przy okazji pamiętaj, że będziesz miał jeszcze do dyspozycji 14 szt. Atlas CF-32/E - bo z chwilą przezbrojenia 3. Jagdgeschwader (co nastąpi niebawem) przekaże te samoloty do 1. Fliegerregiment - skoro ten typ jest tam dalej używany.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wybacz Ronon, nie wiedziałem, że to aż tak blokuje działanie, ale myślę, że "półoficjalnie" możemy uznać, że przelicznik podany w tym wątku:
viewtopic.php?f=13&t=803&start=10
i mówiący, że "Na szybką kalkulację dla 1km kolei, która w mogłabyby być u nas kładzona przyjąłem, że 1jednostka to 1,5 klubecka." - jst tym własciwym.

viewtopic.php?f=13&t=803&start=10
i mówiący, że "Na szybką kalkulację dla 1km kolei, która w mogłabyby być u nas kładzona przyjąłem, że 1jednostka to 1,5 klubecka." - jst tym własciwym.
Zawsze możemy to gdzieś sprzedać.
W sumie nie blokuje... już bym to pewnie zrobił z istniejącą eskadrą myśliwską, ale miałem po prostu "weekend na strzelnicy" - mogę to puścić na kredyt, a na spokojnie jak ustalisz oficjalnie wszystko to się zrobi papiery.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑21 marca 2023, 10:18 Wybacz Ronon, nie wiedziałem, że to aż tak blokuje działanie...
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ok. Natomiast pozostała mi jeszcze kwestia obsady stanowiska jakie dla Szanownego Pana "Lejtanta" przygotowałem i będzie wszystko cacy. Mam nadzieję, że dziś uda mi się do tego na spokojnie przysiaść.Ronon Dex pisze: ↑21 marca 2023, 10:26W sumie nie blikuje... już bym to pewnie zrobił z istniejącą eskadrą myśliwską, ale miałem po prostu "weekend na strzelnicy" - mogę to puścić na kredyt, a na spokojnie jak ustalisz oficjalnie wszystko to się zrobi papiery.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑21 marca 2023, 10:18 Wybacz Ronon, nie wiedziałem, że to aż tak blokuje działanie...
Swoją drogą, dobrze, że się odezwałeś. Już miałem dzwonić po "pogotowie realiozowe".
Jeszcze Tobie obrzydnę na forum... bo od maja, jak wiesz mam w planie "długie wakacje" od realowej roboty.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑21 marca 2023, 10:29 Swoją drogą, dobrze, że się odezwałeś. Już miałem dzwonić po "pogotowie realiozowe".![]()
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W sumie gdzieś z tyłu głowy chodzi mi też pomysł zmodernizowania CF-32/E do "CF-42/E" (@Ronon Dex będzie widział o co chodzi) więc można by starsze maszyny przygarnąć i tak jak wspomniał @Heinz-Werner Grüner opchnąć np. Cesarstwu Niemieckiemu lub Austro-Węgrom gdyż z tego co się orientuję mają one siły powietrzne ale od zarania nie były one ruszane.
Alternatywnie weźmiemy je pod klucz i będą służyć za dawcę części lub częściowo pójdą na żyletki.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Zawsze również możemy otworzyć muzeum lotnictwa i opisywać stare - nieużywane już jednostki. Jeśli sama specyfikacja, Panów satysfakcjonuje. 

Będzie wiedział...Albert Fryderyk de Espada pisze: ↑21 marca 2023, 11:43 W sumie gdzieś z tyłu głowy chodzi mi też pomysł zmodernizowania CF-32/E do "CF-42/E" (@Ronon Dex będzie widział o co chodzi)...

- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
W sumie czemu nie, muzeum mamy, pawilon przydzielić raczej nie będzie problemem.Joachim Cargalho pisze: ↑21 marca 2023, 11:49 Zawsze również możemy otworzyć muzeum lotnictwa i opisywać stare - nieużywane już jednostki. Jeśli sama specyfikacja, Panów satysfakcjonuje.![]()