Großer Preis des Schachs czyli Szachowe Grand Prix

Biały goniec jest symbolem klubu szachowego w Edelweiss, którego zadaniem jest propagowanie szachów. Rywalizacja jest ważna, ale liczy się przede wszystkim dobra zabawa.
Awatar użytkownika
Pavel van der Gibson Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Großer Preis des Schachs czyli Szachowe Grand Prix

Post autor: Pavel van der Gibson »

Sophie pisze: 11 maja 2024, 20:47 Powiem szczerze, ostatni turniej nie poszedł po mojej myśli. Na początku problemy techniczne, a następnie dziwne zdarzenia już podczas trwania turnieju. Dlatego też chciałabym przedyskutować jedną ważną kwestię: Zachowujemy formę turniejów czy zmieniamy? Jeśli większość będzie za zmianą, to mam w sumie dwa pomysły:

1. Turniej całomiesięczny, gdzie każdy z każdym musi rozegrać po jednej partii w czasie 5 +1. Czas na rozegranie takich meczy to cały miesiąc. (To raczej opcja, która byłaby ciekawa, aczkolwiek wyczerpująca ze względu na liczbę gier oraz rozstrzał czasowy, więc to raczej nie przejdzie)

2. Turniej półgodzinny, w czasie 5 +1 lecz nie w formie areny, a systemu szwajcarskiego.

Zapraszam do dyskusji

@Alfred Fabian @Trotyl @Andrzej Fryderyk @Joachim Cargalho
Dziękuję za oznaczenie xd
Ja się dostosuję, raczej nie mam problemu z czasem czy dużą liczbą partii, szczególnie że i tak walczę o ostatnie miejsce :D
Kanclerz Księstwa Sarmacji
Prezes VfB 1923 Wolkenbad

Obrazek
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Pavel van der Gibson pisze: 11 maja 2024, 22:12
Sophie pisze: 11 maja 2024, 20:47 Powiem szczerze, ostatni turniej nie poszedł po mojej myśli. Na początku problemy techniczne, a następnie dziwne zdarzenia już podczas trwania turnieju. Dlatego też chciałabym przedyskutować jedną ważną kwestię: Zachowujemy formę turniejów czy zmieniamy? Jeśli większość będzie za zmianą, to mam w sumie dwa pomysły:

1. Turniej całomiesięczny, gdzie każdy z każdym musi rozegrać po jednej partii w czasie 5 +1. Czas na rozegranie takich meczy to cały miesiąc. (To raczej opcja, która byłaby ciekawa, aczkolwiek wyczerpująca ze względu na liczbę gier oraz rozstrzał czasowy, więc to raczej nie przejdzie)

2. Turniej półgodzinny, w czasie 5 +1 lecz nie w formie areny, a systemu szwajcarskiego.

Zapraszam do dyskusji

@Alfred Fabian @Trotyl @Andrzej Fryderyk @Joachim Cargalho
Dziękuję za oznaczenie xd
Ja się dostosuję, raczej nie mam problemu z czasem czy dużą liczbą partii, szczególnie że i tak walczę o ostatnie miejsce :D
Przepraszam, ale spamiętanie kto mógłby być zainteresowany tematem do najłatwiejszych zadań dla mnie nie należy.
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

@Trotyl ma - Izabela Trotylska, a Anglov każdoroazowo prosił o przelanie jego części nagród na konto...Izabeli. :)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Sophie Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Sophie »

Heinz-Werner Grüner pisze: 11 maja 2024, 23:20 @Trotyl ma - Izabela Trotylska, a Anglov każdoroazowo prosił o przelanie jego części nagród na konto...Izabeli. :)
W takim razie wszystkie nagrody już wypłacone:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
/-/Sophie Susanne Cargalho
Dumna obywatelka Kotliny
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Alfred Fabian Stempel
Oktoberfestmeister 1922

ODZNACZENIA

Post autor: Alfred Fabian »

Sorki, że tak późno. Ja uważam, że format 1-miesięcznego turnieju, gdzie każdy ma zagrać z każdym będzie fair. Arenka na pół godziny to za krótko, a przy nieparzystej i niskiej liczbie graczy wychodzi dosyć niesympatycznie. A i zainteresowanie byłoby większe, to jednak nie jest rajd, gdzie trzeba zaangażować się raz na jakiś czas na kilka sekund, to jednak całkiem spory kawałek życia.
Obrazek
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I, Król-Senior Związku Winkulijskiego
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Anastasia Windsachen »

Alfred Fabian pisze: 20 czerwca 2024, 22:31 Sorki, że tak późno. Ja uważam, że format 1-miesięcznego turnieju, gdzie każdy ma zagrać z każdym będzie fair. Arenka na pół godziny to za krótko, a przy nieparzystej i niskiej liczbie graczy wychodzi dosyć niesympatycznie. A i zainteresowanie byłoby większe, to jednak nie jest rajd, gdzie trzeba zaangażować się raz na jakiś czas na kilka sekund, to jednak całkiem spory kawałek życia.
W sumie słuszna uwaga. Mi kompletnie przeleciał turniej, bo miałam wyjście i oczywiście przypomniałam sobie o nim dopiero jak się skończył. A taki format, że miesiąc albo może 2 tygodnie by też nie przedłużać gdzie zawodnicy mają się umawiać na rozgrywki między sobą, a następnie po zebraniu wyników może jakaś drabinka pucharowa też w pewnym zakresie czasowym...
Königin des Voxland-Königreiches

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Alfred Fabian Stempel
Oktoberfestmeister 1922

ODZNACZENIA

Post autor: Alfred Fabian »

Ja bym nawet odpuscił drabinkę, w przypadku każdy na każdego it's fair enough. A na okres miesiąca - to już w szczególności. Do wyznaczenia zwycięzcy można uzyć programu do systemów szwajcarskich i wprowadzić tyle rund ile graczy - 1, bo tutaj będzie trzeba tylko później wklepać trochę tych danych do systemu.
Obrazek
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I, Król-Senior Związku Winkulijskiego
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Frau Sophie zasugerowała szybkie i spontaniczne turnieje, właśnie po to by te co były robione do tej pory nie przeciągały się. To alternatywa, która oczywiście dla mnie też ma swoje minusy. Jednak dla prawdziwych pasjonatów królewskiej gry czas pewnie nie ma takiego znaczenia. Wiaodmym jest, że czasem coś wypadnie, ale z drugiej strony każdy turniej ma też swój urok.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
ODPOWIEDZ

Wróć do „Klub Szachowy "Weiß Läufer"”