Wieści z Księstwa Sarmacji

Ambasada Księstwa Sarmacji
Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka Stempel

ODZNACZENIA

Re: Wieści z Księstwa Sarmacji

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Heinz-Werner Grüner pisze: 04 września 2024, 07:58
Fatima Popow-Chojnacka pisze: 04 września 2024, 01:54 Ale żeście sobie zrobili pogawędkę :lol: Zaparzyć Panom kawki i podać ciasteczko? :lol: :D
A bo to w ambasadzie. Ups, już się wynosimy, proszę Pani. :)
@Joachim Cargalho tak po cichaczu, weź ciasteczka. ;)
Eh.. ale ja chciałam ugościć a Ci uciekają i kradną ciastka... zapamiętam!
Joachim Cargalho pisze: 04 września 2024, 10:19 Wyglądają dobrze.
Swoją drogą, ja to ciągle mam rozkminę na temat kurtyzan.
Nie mogę zdecydować się, które są lepsze - te edelweisskie, czy sarmackie. :D
Szanowny harem sobie robi czy dla Oberhaupta? :lol: Weź te i te.
( – ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Ależ ja tu bardzo chętnie sobie posiedzę. Tylko nadal nikt mi nie odpowiedział jaką rolę pełni "uchwała" w Księstwie Sarmacji. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Santi Vilarte

ODZNACZENIA

Post autor: Santi Vilarte »

Joachim Cargalho pisze: 04 września 2024, 21:35 Ależ ja tu bardzo chętnie sobie posiedzę. Tylko nadal nikt mi nie odpowiedział jaką rolę pełni "uchwała" w Księstwie Sarmacji. :D
Taką jak w realu - jeśli nie chodzi o uchwały w sprawach osobowych, to jest to zajęcie stanowiska w jakiejś sprawie przez Sejm. Dlatego w jej oryginalnym brzmieniu byłem sceptyczny, bo tak jak pisałem w debacie - uznanie tej konkretnej wersji mapy (z 11 sierpnia) za obowiązującą oznaczałoby np. że Sejm uznaje ulokowanie tylko tych wysp, które na tejże wersji istnieją:
Mapa polityczna mikroświata w wersji z dnia 11.08.2024, autorstwa Ronona Dexa, stanowiąca załącznik do niniejszej uchwały, zostaje uznana za referencyjne kartograficzne przedstawienie wysp Księstwa Sarmacji, w szczególności w zakresie:

1. rozmiaru wysp po przeskalowaniu do skali 1:1
2. położenia wysp względem innych wysp oraz kontynentów
Ergo: przy każdym usypaniu/skasowaniu jakiejś wyspy musielibyśmy ją aktualizować co najmniej o datę. Moim zdaniem zbędna papierologia. W każdym razie projekt ostatecznie poszedł ad acta :b
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

O! Cieszę się, że znalazł się w końcu ktoś zaznajomiony z tematem. Podział obowiązków bardzo profesjonalny. Fatima o ciasteczkach, Santiago o konkretach. :D

Oczywiście kwesta uchwały wyłącznie traktowana jako ciekawostka. Natomiast, czy też nie mogłoby być tak interprtowane, że przyjmując uchwałę zgadzacie się, że obecna mapa jest dobrze zrobiona i można na niej w przyszłości pracować? Ot, zwykłe po klepanie po plecach: dobra robota - tu i teraz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Prokrustes
Ambasador Księstwa Sarmacji
Kontakt:

Post autor: Prokrustes »

Sarmacja News
W Sejmie trwa debata nad sprawozdaniem Kanclerza. Także trwa debata nad projektem nowelizacji Ustawy Kodeksu postępowania przed Trybunałem Koronnym oraz nowelizacją Ordynacji Wyborczej. W międzyczasie odrzucono projekt o uproszczeniu prawa oraz projekt o Sejmie Walnym

Rozpoczęto debatę nielegislacyjną nad zmianą metody wyboru Kanclerza. Zdania są podzielone więc Rada Ministrów skierowała wniosek do Księcia o zarządzenie referendum w tej sprawie.

Rada Ministrów przedstawiła zarys projektu reformy Trybunału Koronnego i Prefektury Generalnej. Projekt został przyjęty dość chłodno i pojawiły się inne pomysły obywateli w tej sprawie. Na razie dyskusja ucichła, ale w najbliższym czasie będzie ponownie kontynuowana.

Zmiany personalne. Asesorem i Wicemarszałkiem Trybunały Koronnego został Severin le Droit-Retraité, a Lordem Stewardem Hasselandu został Krzysztof Windsor-Windsachen. Za to Marszałkiem Sejmu został Santiago Vilarte von Hippogriff, a jego zastępcą Pavel van der Gibson.

8 września świętowaliśmy 22. rocznicę powstania Książęcych Sił Zbrojnych.

Mennica Sangijska znów działa! Zachęcamy do wybicia monety z okazji Książęcych Dożynek, które odbyły się kilka dni temu.

Nowość – Rozsypywanka Dnia. Codzienne jest publikowane nowe hasło, a co tydzień najlepsza osoba będzie mogła wygrać 5000lt!

Masz znaczki w Poczcie Baridajskiej i chcesz sprzedać znaczek lub wymienić się? Zapraszamy do zgłoszenia się!

Chcesz spróbować swoich sił jako trener piłkarski? Obecnie Sarmacka Liga Piłkarska poszukuje trenerów. Chętnych prosimy o kontakt do Prezesa SLP, Piotra vel Bociana.

W Hasselandzie rozpoczęto dyskusję nad ustaleniem pogody, a Grodzisku odbyły się pierwsze obrady Rady Miejskiej.
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Wielkie dzięki za podsumowanie. Raczej ogarniam co się dzieje w KS, ale po urlopie przyda się przypomnienie. :E
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Prokrustes
Ambasador Księstwa Sarmacji
Kontakt:

Post autor: Prokrustes »

Z okazji Święta Edukacji i Nauki zapraszam Was na pierwszą (i może nie ostatnią) edycję Mikronacyjnej Ligi Czytelniczej. Celem konkursu jest poszerzanie wiedzy i zainteresowań w różnych obszarach i dyscyplinach. W pierwszym etapie czekają trzy artykuły oraz 10-pytaniowy quiz dla każdego z nich. Aby przejść do drugiej tury należy każdy z quizów zdać na przynajmniej 80% - mając możliwość korzystania tak z tekstu źródłowego jak i wszelkiej innej pomocy.
WAŻNE ! Niezależnie od zdania quizów konieczna jest zgłoszenie udziału w konkursie !
NAGRODY
W pierwszym etapie każdy zakwalifikowany do etapu drugiego otrzyma 5000 lt nagrody. Ponadto za każdą taką osobę 10 zł trafi na cel charytatywny wskazany przez późniejszego zwycięzcę (z limitem 200 zł).

Nagrody dla późniejszych etapów (lub etapu) zostaną ogłoszone wraz z regułami ich rozegrania. Na pewno będą liberty oraz coś fizycznie czytelniczego.
ARTYKUŁY - ETAP I
1. PNG - artykuł quiz
2. Wielki kryzys - artykuł quiz
3. Powstanie jakobitów - artykuł quiz
REGULAMIN
1. Zgłoszenie uczestnictwa odbywa się we wskazanych wątkach na forach różnych państw. Lista wątków aktualizowana będzie na stronie https://liga-czytelnicza.sarmacja.org/.
2. Uczestnictwo w konkursie wymaga posiadania konta w Księstwie Sarmacji ze względu na mechanizm quizu wykorzystywany w pierwszym etapie.
3. Zgłoszenie do konkursu możliwe jest aż do momentu zakończenia pierwszego etapu.
4. Pierwszy etap konkursu
a) W momencie otwarcia konkursu organizator podaje do publicznej wiadomości 3 artykuły których treść będzie przedmiotem pierwszego etapu.
b) Równocześnie organizator udostępnia linki do quizów poświęconych każdemy z artykułów.
c) Celem uczestników konkursu jest rozwiązanie wszystkich 3 quizy z wynikiem conajmniej 80% poprawnych odpowiedzi.
d) Nie ma możliwości ponownego przystąpienia do quizu - chyba, że w którymś pytaniu pojawi się oczywisty błąd lub niejasność.
e) Termin rozwiązania quizów ubiega w dniu 10 października 2024 r. o godzinie 23:00.
f) Każdy kto rozwiąże wszystkie 3 quizy uzyskując wymagany próg 80% przechodzi do etapu drugiego.
5. Drugi etap konkursu
a) Forma drugiego etapu konkursu pozostaje do ustalenia w trakcie trwania etapu pierwszego i zależy od ilości uczestników kwalifiukujących się do tego etapu.
6. Finał konkursu
b) Forma finału konkursu pozostaje do ustalenia w trakcie trwania etapu drugiego.
WĄTKI ZGŁOSZENIOWE
Zostaną opublikowane na stronie https://liga-czytelnicza.sarmacja.org/. Ten wątek jest jednym z nich.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ambasada Księstwa Sarmacji”