Nie do końca możemy do tego nie wracać, bo pewnie są kraje, a raczej kontynenty lub duże wyspy, które te dziwne rozmiary wg KIK akceptują lub zaakceptowały. To będzie trzeba uwzględnić - jeżeli już mamy robić porządek.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 października 2022, 09:03 Przestańmy wracać do KIK, robimy swoją robotę.
Powstaje zasadnicze pytanie: Czy Dreamland i Sarmacja jako główne państwa Moreniki uznają, że są w rozmiarze KIK czy jednak w innym? To ważne pytanie...
Trzeba to poustalać - kto chce być w rozmiarze KIK, a kto w rozmiarze wynikającym z wcześniejszych map (Pel Nander) oraz mam poKIKowskich (Dex/von Ribertrop - akurat tutaj jest zgodność wymiarowa z mapami Nandera, przynajmniej na tyle, że nie ma problemu). A potem to odpowiednio nanieść.
No właśnie MAW... Jest to jednak największy kraj kontynentu i obawiam się (w zasadzie się nie obawiam, bo dla mnie osobiście nie ma znaczenia jakie wymiary zostaną przyjęte, byle wreszcie było to uzgodnione i jasne), że będą w dużym stopniu wyznacznikiem wielkości kontynentu.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑28 października 2022, 09:03I jestem ja. Coś wiem, coś umiem, coś mogę ponegocjować, wykorzystać nazwijmy to "kontakty" i dogadywać się polubownie.
Myślę, że takie persony jak M2r czy Helwetyk chętnie wesprą w działaniu do usystematyzowania pewnych "przypadłości" na kontynentach, gdzie jest zamieszanie.
Obawiam się tylko jednego. MAW nie zgodzi się ot, tak na zmianę rozmiaru(obym się mylił), ale zaraz po rajdzie (dziś już nie mam na to głowy) odezwę się do FLI i przegadam temat.
Oczywiście nawet jeżeli MAW uzna, że wymiarem właściwym jest ten, który jest obecnie na mapie, a który jest moją interpretacją ówcześnie (2019) posiadanych informacji, to niczego to nie przesądza dla Edelweiss, bo przecie jeżeli będzie tego chciał to można narysować taki sam kształt granic, tylko w mniejszym rozmiarze.
Z drugiej strony Szwajcaria (do której Edelweiss miałby podobną powierzchnię gdyby zostały dotychczasowe rozmiary) to akurat nie jest jakiś duży kraj i moim zdaniem taki rozmiar do Edelweiss pasowałby znakomicie.
Edycja >>> Wstawiłem stosowne pytanie w Leocji, może się ktoś w tej materii odezwie.