Mapy Edelweiss a ich rozmiar rzeczywisty

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Mapy Edelweiss a ich rozmiar rzeczywisty

Post autor: Ronon Dex »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 października 2022, 09:03 Przestańmy wracać do KIK, robimy swoją robotę.
Nie do końca możemy do tego nie wracać, bo pewnie są kraje, a raczej kontynenty lub duże wyspy, które te dziwne rozmiary wg KIK akceptują lub zaakceptowały. To będzie trzeba uwzględnić - jeżeli już mamy robić porządek.

Powstaje zasadnicze pytanie: Czy Dreamland i Sarmacja jako główne państwa Moreniki uznają, że są w rozmiarze KIK czy jednak w innym? To ważne pytanie...

Trzeba to poustalać - kto chce być w rozmiarze KIK, a kto w rozmiarze wynikającym z wcześniejszych map (Pel Nander) oraz mam poKIKowskich (Dex/von Ribertrop - akurat tutaj jest zgodność wymiarowa z mapami Nandera, przynajmniej na tyle, że nie ma problemu). A potem to odpowiednio nanieść.
Heinz-Werner Grüner pisze: 28 października 2022, 09:03I jestem ja. Coś wiem, coś umiem, coś mogę ponegocjować, wykorzystać nazwijmy to "kontakty" i dogadywać się polubownie.
Myślę, że takie persony jak M2r czy Helwetyk chętnie wesprą w działaniu do usystematyzowania pewnych "przypadłości" na kontynentach, gdzie jest zamieszanie.
Obawiam się tylko jednego. MAW nie zgodzi się ot, tak na zmianę rozmiaru(obym się mylił), ale zaraz po rajdzie (dziś już nie mam na to głowy) odezwę się do FLI i przegadam temat.
No właśnie MAW... Jest to jednak największy kraj kontynentu i obawiam się (w zasadzie się nie obawiam, bo dla mnie osobiście nie ma znaczenia jakie wymiary zostaną przyjęte, byle wreszcie było to uzgodnione i jasne), że będą w dużym stopniu wyznacznikiem wielkości kontynentu.

Oczywiście nawet jeżeli MAW uzna, że wymiarem właściwym jest ten, który jest obecnie na mapie, a który jest moją interpretacją ówcześnie (2019) posiadanych informacji, to niczego to nie przesądza dla Edelweiss, bo przecie jeżeli będzie tego chciał to można narysować taki sam kształt granic, tylko w mniejszym rozmiarze.

Z drugiej strony Szwajcaria (do której Edelweiss miałby podobną powierzchnię gdyby zostały dotychczasowe rozmiary) to akurat nie jest jakiś duży kraj i moim zdaniem taki rozmiar do Edelweiss pasowałby znakomicie.

Edycja >>>
Wstawiłem stosowne pytanie w Leocji, może się ktoś w tej materii odezwie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ja podrzuciłem temat dalej na pw. Czekam za opinią.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Szkoda, by ten potencjał merytoryczny został przeniesiony na rozmowy kuluarowe. Chyba, że już się zaczęły gierki polityczne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 30 października 2022, 10:40 Szkoda, by ten potencjał merytoryczny został przeniesiony na rozmowy kuluarowe. Chyba, że już się zaczęły gierki polityczne.
Nic mi o tym nie wiadomo...
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 30 października 2022, 10:40 Szkoda, by ten potencjał merytoryczny został przeniesiony na rozmowy kuluarowe. Chyba, że już się zaczęły gierki polityczne.
Nie podejrzewam jakiś "rozgrywek"... pewnie po prostu gadają na jakiś diskordach czy czymś innym. No cóż to choroba (te doskordy) współczesnego mikroświata, ale nie wiem czy da się to "wyleczyć".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Ronon Dex pisze: 30 października 2022, 18:14
Nie podejrzewam jakiś "rozgrywek"... pewnie po prostu gadają na jakiś diskordach czy czymś innym. No cóż to choroba (te doskordy) współczesnego mikroświata, ale nie wiem czy da się to "wyleczyć".
Problem innej natury. Franz Leopold I jest aktualnie totalnie poza mikroświatem. W tym momencie wraca do kraju, tego realnego... Odezwie się jak wróci.
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 30 października 2022, 19:45 Problem innej natury. Franz Leopold I jest aktualnie totalnie poza mikroświatem. W tym momencie wraca do kraju, tego realnego... Odezwie się jak wróci.
Przetrzepałem forum MAW, co prawda nie mają tam map ze skalą, ale najwyraźniej wielkość powinna odpowiadać realowym Austro-Węgrom.

Nałożyłem więc ich mapę i dopasowałem ja do obecnej mapy Mikroświata...

MAW na Orientyce.png
MAW na Orientyce.png (384.18 KiB) Przejrzano 1209 razy

Odległość pomiędzy Pragą, a Sarajewem wychodzi jakieś 1510 km. Zestawiam to więc z faktyczną odległością tych miast od siebie czyli 754 km:

Praga-Sarajewo.png
Praga-Sarajewo.png (426.14 KiB) Przejrzano 1209 razy

Wniosek jest taki, że kontynent Orientyki, na obecnej mapie Mikroświata należy po prostu podzielić dwukrotnie (czyli ani wielkość na obecnej mapie nie jest prawidłowa, ani nie jest prawidłowa na mapach KIK, bo tam znowu jest Orientyka jeszcze mniejsza).

Mapa mikroświata orientyka.png
Mapa mikroświata orientyka.png (493.18 KiB) Przejrzano 1209 razy

Szary kontur to wielkość na obecnej mapie, a biały to wielkość zmniejszona dwukrotnie czyli wtedy Austro-Węgry mają realowy rozmiar, a Edelweiss faktycznie odpowiada rozmiarowo województwu opolskiemu.

Ale w takim przypadku pozostaje kolejne pytanie - gdzie umieścić Orientykę? Czyli w którą stronę ją przesunąć? Można oczywiście umieścić w środku geometrycznym dawnego rozmiaru Orientyki lub ustawić w jakiejś odległości od innych lądów... tylko których?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Joahim von Ribertrop Stempel
Zmarły

ODZNACZENIA

Post autor: Joahim von Ribertrop »

Ronon Dex pisze: 30 października 2022, 18:14
Widziałem gorszą: foruma.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Prace trwają - dyskusja całościowa tutaj, zapraszam do udziału i zgłaszania uwag, to ma być wspólne "dzieło" itd.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Ciężko mi wypowiadać się merytorycznie, Herr @Ronon Dex , ponieważ kompletnie się na tym nie znam. Jednak ufam, że nikt tego lepiej nie zrobi niż Herr @Ronon Dex. Moje stanowisko jest tylko jedno - wielkość maksymalna EDL powinna oscylować w okolicach "połowy Szwajcarii", jeśli mogę posłużyć się tym obrazowym porównaniem. Luxemburg natomiast to moim zdaniem za mało.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”