Połączeniem pracy rolników z NLA i jednocześnie zapaleńców w dziedzinie wyrafinowanych alkoholi jest pierwszy w Edelweiss, ale także i mikroświecie alkohol zwany schnappsem (czyt.sznaps). Krótko mówiąc, jak podają realne encyklopedię to wysokoprocentowy napój alkoholowy, produkowany z destylatów fermentowanych ziemniaków, zbóż, korzeni lub owoców. Dużą popularnością cieszy się w Europie Północnej, krajach niemieckich i USA. Zawartość alkoholu wynosi zwykle ok. 40%. Niemiecki Schnapps jest zwykle przezroczysty, bezbarwny i ma lekko owocowy smak.
Z kilograma owoców powstaje zaledwie kilka gramów schnappsa. Schnapps jest często kojarzony z czystą mocną wódką.
Nasz edelweisski schnapps kojarzony będzie z czymś zupełnie innym. Będzie produktem fermentacji tylko ziemniaków z niewielką nutką owoców, przeważnie świeżo zebranych i również sfermentowanych według specjalnej receptury. W dodatku w składzie nie może oczywiście zabraknąć tradycyjnej szarotki edelweisskiej, której owoc niewielka jednonasienna niełupka jest poddawana specjalnemu procesowi maceracji. Trudno mówić który posmak będzie najpopularniejszy, bo to będzie zależało od samych degustatorów, ale poznajcie pierwszy powstały trunek zwany sznapsem edelwajskim - Doppelschwanz!
Doppelschwanz to najbardziej delikatny, a zarazem wyrafinowany smak alkoholu jaki kiedykolwiek mikroświat widział. Powstał przy współpracy najznamienitszych edelwajskich specjalistów w tej dziedzinie. Na rynku pojawił się w sierpniu 1923 roku i szturmem przebił się na salony, szczególnie ceniony wśród wysoko urodzonych i bogatych mieszkańców mikroświata. Unikatowy smak Doppelschwanza wynika z udanego połączenia luksusowego alkoholu pochodzenia ziemniaczanego (40% obj.), aromatu malinowego oraz szarotki edelwajskiej. Lekki z wyraźnymi owocowymi nutami słodyczy i świeżych malin, z wyczuwalnymi akcentami lokalnego folkloru. Doppelschwanz to idealny składnik owocowych drinków i koktajli, również pity w wersji samotnej. Można podawać go także mocno schłodzonym, bez żadnych dodatków w małych kieliszkach.