Znajdzie się jakaś chatka w cenie kilku klubecków?

Szanowny przybyszu, jeśli dotarłeś do rogatki to znaczy, że włożyłeś wiele trudu by ujrzeć całe piekno górskiej krainy. To jednak musi jeszcze chwilę poczekać - jesteś zapewne zmęczony podróżą. Spocznij więc na przydrożnym kamieniu, a następnie przekazując dokumenty straży granicznej opowiedz coś o sobie... i dowiedz się więcej o samym Edelweiss.
Regulamin forum
Obrazek
Awatar użytkownika
Isabella M. Neumann-Swann Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Znajdzie się jakaś chatka w cenie kilku klubecków?

Post autor: Isabella M. Neumann-Swann »

Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 15:28 Tak w sumie się zastanawiam, bo chatkę to będę miał dopiero za jakiś czas, ale jakbym chciał coś produkować w Edelweiss, to jakie warunki musi przedsiębiorstwo spełnić? Zawsze to jakiś produkt mógłbym w Edelweiss produkować, może by się później gdzieś (do Winkulii) eksportowało :)
Tylko proszę w Wolkenbad :D Bym miała oko na ciebie z Babinką :D

I jak coś zawsze też możesz zamieszkać u Babinki, albo w domku dla niej przeznaczonym, a oni przeniosą się do mnie :D
(-) Isabella Marie Augentrost-Cargalho Neumann-Swann [von Lichtenstein]
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Isabella Swann pisze: 28 sierpnia 2023, 20:46
Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 15:28 Tak w sumie się zastanawiam, bo chatkę to będę miał dopiero za jakiś czas, ale jakbym chciał coś produkować w Edelweiss, to jakie warunki musi przedsiębiorstwo spełnić? Zawsze to jakiś produkt mógłbym w Edelweiss produkować, może by się później gdzieś (do Winkulii) eksportowało :)
Tylko proszę w Wolkenbad :D Bym miała oko na ciebie z Babinką :D

I jak coś zawsze też możesz zamieszkać u Babinki, albo w domku dla niej przeznaczonym, a oni przeniosą się do mnie :D
Wolnych domków i kamienic mamy w całym Edelweiss pod dostatkiem. Wolkenbad to faktycznie ładna mieścina, ale nie wiem czy nie za blisko całej familii Cargalho. XD
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Alfred Fabian Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Alfred Fabian »

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 sierpnia 2023, 20:30
Jedynym warunkiem założenia przedsiębiorstwa jest posiadanie obywatelstwa, a co za tym idzie Dowodu Osobistego lub Karta Pobytu dla obcokrajowca. LINECZEK
Ajajaj, czyli bez obywatelstwa się nie obędzie :/ No cóż, myślę, że nawet jeżeli, to na to będę gotowy, tylko potrzebuję jeszcze trochę czasu i zanim się tym zajmę, to znaleźć odpowiednią branżę. Czegoś brakuje w Edelweiss? Może jakaś branża odzieżowa i konkurencja z SoFą? :P
Obrazek
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I, Król-Senior Związku Winkulijskiego
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 22:27 Ajajaj, czyli bez obywatelstwa się nie obędzie :/ No cóż, myślę, że nawet jeżeli, to na to będę gotowy, tylko potrzebuję jeszcze trochę czasu i zanim się tym zajmę, to znaleźć odpowiednią branżę. Czegoś brakuje w Edelweiss? Może jakaś branża odzieżowa i konkurencja z SoFą? :P
No w zasadzie to się obejdzie, w razie właśnie takich wypadków jakie ma JKM można ubiegać się o wydanie karty pobytu która to upoważnia do prowadzenia firm lub innych podobnych podmiotów w Edelwiess.
Za to pozbawiona jest ona jakiś zobowiązań wobec Edelweiss ze strony ubiegającego się.
Obywatele muszą np. odbyć obowiązkową (z wyjątkami) służbę wojskową itd itd.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 22:27
Jedynym warunkiem założenia przedsiębiorstwa jest posiadanie obywatelstwa, a co za tym idzie Dowodu Osobistego lub Karta Pobytu dla obcokrajowca. LINECZEK
Ajajaj, czyli bez obywatelstwa się nie obędzie :/ No cóż, myślę, że nawet jeżeli, to na to będę gotowy, tylko potrzebuję jeszcze trochę czasu i zanim się tym zajmę, to znaleźć odpowiednią branżę. Czegoś brakuje w Edelweiss? Może jakaś branża odzieżowa i konkurencja z SoFą? :P
Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 22:27
Dokładnie tak jak napisałem, a powtórzył to Herr de Espada. Wystarczy posiadać Kartę Pobytu. Nic także nie stoi na przeszkodzie by mieć i kartę, a później ubiegać się o obywatelstwo. Przykładem jest Herr Dex.
Wniosek o takową kartę należy złożyć tutaj - LINECZEK.

Co do branży odzieżowej, to konkurencja w Kotlinie jest spora. Spieler wiadomo - sportowo rządzi. W damskiej bryluje SoFa, ale szycie w całości należy do FBI Nadel-od militarnych po delikatne. Szyliśmy nawet suknie ślubną dla właścicielki SoFy. Poza tym ja chętnie zadziałałbym w branży mody męskiej, co oczywiste, a odwlekam to od lat. Dziś na discordzie można zobaczyć, że damską modą "przedrewolucyjną" zainteresowany jest @Jürgen Voller.
Nie mniej chętnie bym z Szanownym przyjął koncept na kolejny projekt odzieżowy. Może się udać!
Mnie najbardziej brakuje dobrego prowadzenia branży produkcji mięsa - hodowla/masarnia/przetwórstwo. Mamy efekty końcowe w postaci "garamondówki" i Zajazdu Von Hamsburger, ale to bez zaplecza. Można by to łądnie powiązać z zakupem czy właśnie hodowlą w naszej Narodowej Agencji Rolnej (@Femme Mystere - idealnie jak wróci we wrześniu). Nie chciałbym jednak sugerować, że masz się wziać za "habas". ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Alfred Fabian Stempel

ODZNACZENIA

Post autor: Alfred Fabian »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 28 sierpnia 2023, 22:52
Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 22:27 Ajajaj, czyli bez obywatelstwa się nie obędzie :/ No cóż, myślę, że nawet jeżeli, to na to będę gotowy, tylko potrzebuję jeszcze trochę czasu i zanim się tym zajmę, to znaleźć odpowiednią branżę. Czegoś brakuje w Edelweiss? Może jakaś branża odzieżowa i konkurencja z SoFą? :P
No w zasadzie to się obejdzie, w razie właśnie takich wypadków jakie ma JKM można ubiegać się o wydanie karty pobytu która to upoważnia do prowadzenia firm lub innych podobnych podmiotów w Edelwiess.
Za to pozbawiona jest ona jakiś zobowiązań wobec Edelweiss ze strony ubiegającego się.
W Edelweiss jest obowiązkowa służba wojskowa, prawda. Ależ wylaliście teraz kubeł zimnej wody na moje obywatelskie aspiracje :lol:

Branża masarska brzmi interesująco w sumie, ale to jeszcze kwestia do przemyślenia.
Obrazek
Każdy Winkuliczyk ma te trzy cechy
Leocki kunszt, sarmacką elegencję i edelwajski splendor
~JKW Mateusz I, Król-Senior Związku Winkulijskiego
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 23:51 W Edelweiss jest obowiązkowa służba wojskowa, prawda. Ależ wylaliście teraz kubeł zimnej wody na moje obywatelskie aspiracje :lol:
No niektórzy się tego jak ognia boją.
/-/ AF de Espada
Lewy Faktotum

ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 23:51
Albert Fryderyk de Espada pisze: 28 sierpnia 2023, 22:52
W Edelweiss jest obowiązkowa służba wojskowa, prawda. Ależ wylaliście teraz kubeł zimnej wody na moje obywatelskie aspiracje :lol:

Branża masarska brzmi interesująco w sumie, ale to jeszcze kwestia do przemyślenia.
Jest obowiązkowa, dla tych co chcą się "bawić" w armii. Bardzo łatwo jest się ze służby "wymigać" - wiem co piszę. ;)

Przemyśli sobie Szanowny na spokojnie co by tam w Edelweiss chciał robić, ale przydadzą się każde ręce. Węgiel sam się nie załaduje na wozy i wagony, a zima się zbliża. ;)
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Albert Fryderyk de Espada pisze: 29 sierpnia 2023, 00:04
Alfred Fabian pisze: 28 sierpnia 2023, 23:51 W Edelweiss jest obowiązkowa służba wojskowa, prawda. Ależ wylaliście teraz kubeł zimnej wody na moje obywatelskie aspiracje :lol:
No niektórzy się tego jak ognia boją.
No właśnie, ale nie wiem dlaczego? Czy tu ktoś kogoś do czegoś przymusza?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Faktotum

ODZNACZENIA