Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Joachim Cargalho »

No nie wiem. W TV więcej przypadkowych widzów może się znaleźć. Na YT pewnie tylko zainteresowani.
Obrazek
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Damiano Robingren »

Przepraszam za brak regularności, ale to wina poważnej i bardzo ciężkiej anginy :/
NAJSZYBSZE CODZIENNE? WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Niestety nie pisałem nic o jakby nie patrzeć historycznym wejściu w atmosferę kapsuły wraz z próbkami pochodzącymi z asteroidy Bennu, które dotarły na Ziemię dzięki misji OSIRIS-REx dokładnie cztery dni temu. Zasadniczo cała kapsuła powrotna OSIRIS-REx wylądowała z sukcesem na poligonie w Utah, tak jak pierwotnie zakładano tylko trzy minuty, wcześniej niż przewidywano, mimo zbyt wcześnie otwartego spadochronu...

ObrazekRecovery team od OSIRIS-REx sprawdza OSIRIS-REx po wylądowaniu

W każdym razie już o godzinie 10:15 czasu lokalnego kapsuła wraz z próbkami opuściła swoje miejsce lądowania helikopterem, po krótkiej inspekcji przeprowadzonej przez pracowników NASA. Próbki zostaną wyselekcjonowane wspólnie przez NASA i JAXA. Każde żądania dotyczące dostępu do próbek pochodzących z asteroidy Bennu będą rozpatrywane i w miarę możliwości przekazywane organizacjom na całym świecie.

ObrazekNaukowcy zdejmują pokrywę z modułu TAGSAM osłaniającego próbki

Na ten moment naukowcy z NASA przeprowadzą bardzo skomplikowany demontaż mechanizmu pobierania próbek (moduł TAGSAM), aby dostać się do znajdującej się w nim próbki zbiorczej. Cała ta akcja odbywa się w laboratorium zaprojektowanym specjalnie na potrzeby całej misji. 26 września NASA poinformowała o usunięciu aluminiowej pokrywy, pod którą odkryto czarny pył i niewielkie fragmenty gruzu. No i teraz już po dokonaniu oddzielenia modułu TAGSAM należy go umieścić w szczelnym pojemniku, tak by zachować w próbkach środowisko azotowe.

Źródło informacji: 1, 2, 3, 4
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Femme Mystere Stempel
Faktotum

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Femme Mystere »

Coś mówili o tym w wiadomościach! A ja tak szlakuję TVP... :D Ciekawe, kiedy jakieś wyniki badań.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Femme Mystere pisze: 28 września 2023, 11:59 Coś mówili o tym w wiadomościach! A ja tak szlakuję TVP... :D
Ja to nawet tego 💩 nie oglądam ale to pewnie przez to że telewizora nie mam w okolicy :karo
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Joachim Cargalho pisze: 26 września 2023, 20:50 No nie wiem. W TV więcej przypadkowych widzów może się znaleźć. Na YT pewnie tylko zainteresowani.
No nie wiem, bo to są shortsy i one (a przynajmniej tak wychodzi ze statystyk) są w większości wyświetlane losowo podczas przewijania, więc no dla mnie jest to bardziej losowe, a uwierz mi, że tam zainteresowanych ludzi nie ma za wiele i znacznie szybciej znajdę foliarzy o jak tych tu:
ObrazekObrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Joachim Cargalho Stempel
Graue Eminenz

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Joachim Cargalho »

Tacy też robią zasięgi. :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Dokładnie 15 lat temu SpaceX wystrzeliło po raz czwarty Falcona 1, który był ostatnią szansą tej firmy na uratowanie się przed bankructwem, które miało nastąpić po ostatnich trzech nieudanych lotach. Co ciekawe podczas transportu Falcona 1 na wyspę Omelek (skąd odbywały się wszystkie starty Falcona 1), zaangażowano Boeinga C-17 niestety po drodze rakieta częściowo implodowała, a Falcon 1 musiał przejść awaryjne naprawy, by móc uratować firmę.

ObrazekStartujący Falcon 1 z wyspy Omelek

Falcon 1 wyniósł wtedy 165-kilogramowy ładunek o nazwie RatSat, który był zwykłym stopem aluminium, chyba nie zaskoczę nikogo, mówiąc, że pozostał on przykręcony do drugiego stopnia Falcona 1 po osiągnięciu niskiej orbity okołoziemskiej. W każdym razie był to pierwszy udany start Falcona 1 i pierwszy w historii udany lot orbitalny rakiety sfinansowanej i opracowanej ze środków prywatnych o napędzie na paliwo ciekłe! Aż strach myśleć co by się stało, gdyby ten start się nie udał...

Źródło informacji: Twitter, Wikipedia
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Wznosi się wieża na padzie 40 w Cape Canaveral (Kennedy... hehe) dla przyszłych misji SpaceX z wykorzystaniem kapsuł Crew Dragon i Cargo Dragon. Do tej pory pomyślnie wzniesiono trzecią część tej wieży co przybliża nas wszystkich o krok do finalnego ukończenia całej inwestycji.

ObrazekBudowana wieża, która będzie wykorzystana przez SpaceX

No ale dlaczego to takie ważne? Ponieważ chodzi o podwojenie aktualnych zdolności SpaceX do wysyłania w kosmos załogowych Dragonów, które obecnie można wysyłać tylko i wyłącznie ze stanowiska 39A. W sumie to ciekawi mnie ile milionów z budżetu NASA pochłonie ta budowa hmmm...

Źródło informacji: Spaceflight Now na Twitterze
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Ile tam takich wież stoi?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
oberhauptokration
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Heinz-Werner Grüner pisze: 28 września 2023, 20:06 Ile tam takich wież stoi?
A to zależy czy pytamy o te pady w użyciu, czy też te historyczne :D
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”