Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
No nie wiem. W TV więcej przypadkowych widzów może się znaleźć. Na YT pewnie tylko zainteresowani.

- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Przepraszam za brak regularności, ale to wina poważnej i bardzo ciężkiej anginy :/
NAJSZYBSZE CODZIENNE? WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Niestety nie pisałem nic o jakby nie patrzeć historycznym wejściu w atmosferę kapsuły wraz z próbkami pochodzącymi z asteroidy Bennu, które dotarły na Ziemię dzięki misji OSIRIS-REx dokładnie cztery dni temu. Zasadniczo cała kapsuła powrotna OSIRIS-REx wylądowała z sukcesem na poligonie w Utah, tak jak pierwotnie zakładano tylko trzy minuty, wcześniej niż przewidywano, mimo zbyt wcześnie otwartego spadochronu...
Recovery team od OSIRIS-REx sprawdza OSIRIS-REx po wylądowaniu
Recovery team od OSIRIS-REx sprawdza OSIRIS-REx po wylądowaniuW każdym razie już o godzinie 10:15 czasu lokalnego kapsuła wraz z próbkami opuściła swoje miejsce lądowania helikopterem, po krótkiej inspekcji przeprowadzonej przez pracowników NASA. Próbki zostaną wyselekcjonowane wspólnie przez NASA i JAXA. Każde żądania dotyczące dostępu do próbek pochodzących z asteroidy Bennu będą rozpatrywane i w miarę możliwości przekazywane organizacjom na całym świecie.
Naukowcy zdejmują pokrywę z modułu TAGSAM osłaniającego próbki
Naukowcy zdejmują pokrywę z modułu TAGSAM osłaniającego próbkiNa ten moment naukowcy z NASA przeprowadzą bardzo skomplikowany demontaż mechanizmu pobierania próbek (moduł TAGSAM), aby dostać się do znajdującej się w nim próbki zbiorczej. Cała ta akcja odbywa się w laboratorium zaprojektowanym specjalnie na potrzeby całej misji. 26 września NASA poinformowała o usunięciu aluminiowej pokrywy, pod którą odkryto czarny pył i niewielkie fragmenty gruzu. No i teraz już po dokonaniu oddzielenia modułu TAGSAM należy go umieścić w szczelnym pojemniku, tak by zachować w próbkach środowisko azotowe.
- Femme Mystere • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Coś mówili o tym w wiadomościach! A ja tak szlakuję TVP...
Ciekawe, kiedy jakieś wyniki badań.
(-) Lieselotte Augentrost
Prawa Faktotum

Prawa Faktotum

- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Ja to nawet tegoFemme Mystere pisze: ↑28 września 2023, 11:59 Coś mówili o tym w wiadomościach! A ja tak szlakuję TVP...![]()
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No nie wiem, bo to są shortsy i one (a przynajmniej tak wychodzi ze statystyk) są w większości wyświetlane losowo podczas przewijania, więc no dla mnie jest to bardziej losowe, a uwierz mi, że tam zainteresowanych ludzi nie ma za wiele i znacznie szybciej znajdę foliarzy o jak tych tu:Joachim Cargalho pisze: ↑26 września 2023, 20:50 No nie wiem. W TV więcej przypadkowych widzów może się znaleźć. Na YT pewnie tylko zainteresowani.

- Joachim Cargalho • Stempel
- Graue Eminenz
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Dokładnie 15 lat temu SpaceX wystrzeliło po raz czwarty Falcona 1, który był ostatnią szansą tej firmy na uratowanie się przed bankructwem, które miało nastąpić po ostatnich trzech nieudanych lotach. Co ciekawe podczas transportu Falcona 1 na wyspę Omelek (skąd odbywały się wszystkie starty Falcona 1), zaangażowano Boeinga C-17 niestety po drodze rakieta częściowo implodowała, a Falcon 1 musiał przejść awaryjne naprawy, by móc uratować firmę.
Startujący Falcon 1 z wyspy OmelekFalcon 1 wyniósł wtedy 165-kilogramowy ładunek o nazwie RatSat, który był zwykłym stopem aluminium, chyba nie zaskoczę nikogo, mówiąc, że pozostał on przykręcony do drugiego stopnia Falcona 1 po osiągnięciu niskiej orbity okołoziemskiej. W każdym razie był to pierwszy udany start Falcona 1 i pierwszy w historii udany lot orbitalny rakiety sfinansowanej i opracowanej ze środków prywatnych o napędzie na paliwo ciekłe! Aż strach myśleć co by się stało, gdyby ten start się nie udał...
Źródło informacji: Twitter, Wikipedia
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Wznosi się wieża na padzie 40 w Cape Canaveral (Kennedy... hehe) dla przyszłych misji SpaceX z wykorzystaniem kapsuł Crew Dragon i Cargo Dragon. Do tej pory pomyślnie wzniesiono trzecią część tej wieży co przybliża nas wszystkich o krok do finalnego ukończenia całej inwestycji.
Budowana wieża, która będzie wykorzystana przez SpaceXNo ale dlaczego to takie ważne? Ponieważ chodzi o podwojenie aktualnych zdolności SpaceX do wysyłania w kosmos załogowych Dragonów, które obecnie można wysyłać tylko i wyłącznie ze stanowiska 39A. W sumie to ciekawi mnie ile milionów z budżetu NASA pochłonie ta budowa hmmm...
Źródło informacji: Spaceflight Now na Twitterze
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL