Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
A dzisiaj jestem tylko przelotem i informuję o zamknięciu całej strony cosmo.org.pl to była dość ciekawa przygoda, ale no niestety tak jak już wcześniej pisałem: brak ludzi chętnych do pomocy wykończył ten projekt, ponieważ zrobienie redakcji i chociażby zatrudnienie dziennikarzy jest niemożliwe przez to jak niszowy jest to temat w Polsce no i tutaj plan biznesowy w stylu NSF nie ma żadnej racji bytu xD
No ale nie smućcie się, ponieważ wszystkie pomysły, które miały być w cosmo zostały lub zostaną wdrożone w swoim tempie do śledzika (odliczanie do startów rakiet, bazy wiedzy itd) więc można powiedzieć, że wyszedłem na zero.
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Z dwojga złego dobre i to! Życzę powodzenia w realizacji swoich marzeń związanych z tematem kosmosu!Damiano á-la-Triste pisze: ↑29 października 2023, 23:02A dzisiaj jestem tylko przelotem i informuję o zamknięciu całej strony cosmo.org.pl to była dość ciekawa przygoda, ale no niestety tak jak już wcześniej pisałem: brak ludzi chętnych do pomocy wykończył ten projekt, ponieważ zrobienie redakcji i chociażby zatrudnienie dziennikarzy jest niemożliwe przez to jak niszowy jest to temat w Polsce no i tutaj plan biznesowy w stylu NSF nie ma żadnej racji bytu xD
No ale nie smućcie się, ponieważ wszystkie pomysły, które miały być w cosmo zostały lub zostaną wdrożone w swoim tempie do śledzika (odliczanie do startów rakiet, bazy wiedzy itd) więc można powiedzieć, że wyszedłem na zero.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Miało być za tydzień... wyszło dzisiaj! Śledzik wszedł w swój nowy wygląd dokładnie o godzinie 22:22 dostarczając mikronautom jeszcze lepiej przedstawione informacje ze świata kosmonautyki (wraz z przyszłościowym planem rozwoju) Dajcie koniecznie znać co sądzicie o nowym wyglądzie Śledzika!
Poprawiona responsywność
Tooltipy
Loadery do obrazków
Redesign frontendu całej aplikacji
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików )
Mikronacyjna wersja śledzika
Github zaktualizowany, a już jutro wracam ze standardowymi newsami
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Herr Präsident BAZTEK, to wygląda przepięknie. Trafia do mnie te fioletowy odcień strony. Naprawdę wygląda to świetnie! Gratulacje!
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Taikonauci z misji Shenzhou 16 bezpiecznie powrócili na Ziemię po 5 miesiącach przebywania na chińskiej stacji kosmicznej Tiangong. Załoga całej misji składa się z Jinga Haipengina, Zhu Yangzhua i Gui Haichao, którzy zostali już zabezpieczeni przez chińską kontrolę naziemną. Przekazali oni kontrolę nad stacją nowo przybyłej załodze Shenzhou 17.
Kapsuła z załogą Shenzhou 16 chwilę po wylądowaniu
Będę bardzo miło wspominać tą misję ze względu na nabicie w sumie 100 000 wyświetleń na TikToku dzięki eksperymencie ze świeczką Shenzhou 16 była piątą załogową misją do Tiangong i ogólnie jedenastym lotem taikonautów w kosmos.
Źródło informacji: CNSpaceflight na X
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Super wiaodmość. Ja bym chciał się jednak dowiedzieć dlaczego tajkonauci, a nie chinkonauci?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Cytując wikisłownik:Heinz-Werner Grüner pisze: ↑31 października 2023, 22:39 Super wiaodmość. Ja bym chciał się jednak dowiedzieć dlaczego tajkonauci, a nie chinkonauci?
Taikonauta - zapożyczone od angielskiego taikonaut, oparte na wzorze astronauty i kosmonauty poprzez połączenie mandaryńskiego 太空 (tàikōng, „przestrzeń”) z greckim -naut („żeglarz” lub „podróżnik”).
- Jürgen Voller • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Guten Tag po pewnej przerwie, Meine Herren! Cieszę się, że powróciłem ) Ostatnio dotarła do mnie wiadomość, że Niemcy chcą stworzyć na swoich wodach terytorialnych pływającą platformę startową do transportu ładunków w kosmos. Czy moglibyśmy z nimi rywalizować jako tańszy przewoźnik (mam na myśli Polskę)?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Też się bardzo cieszę :3Jürgen Voller pisze: ↑01 listopada 2023, 12:19 Guten Tag po pewnej przerwie, Meine Herren! Cieszę się, że powróciłem )
Szczerze nie wiem bo chyba nie posiadamy żadnej firmy specjalizującej się w tworzeniu platform startowych (szczególnie na wodzie), więc no przynajmniej w mojej opinii są to rynki na których nie posiadamy żadnych firmJürgen Voller pisze: ↑01 listopada 2023, 12:19 Ostatnio dotarła do mnie wiadomość, że Niemcy chcą stworzyć na swoich wodach terytorialnych pływającą platformę startową do transportu ładunków w kosmos. Czy moglibyśmy z nimi rywalizować jako tańszy przewoźnik (mam na myśli Polskę)?
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2023, 19:27 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Powiem Wam, że już od dłuższego czasu zastanawiałem się nad naprawą polskich artykułów o kosmonautyce, które znajdują się na Wikipedii i szczerze myślę, że w wolnych chwilach mógłbym przerabiać artykuły w taki sposób by przysłowiowy Kowalski mógł cieszyć się dobrą i aktualną wiedzą dotyczącą jakiejś rakiety. Tak więc z okazji pierwszego dnia miesiąca (i moją małą tradycją na spróbowanie robienia czegoś nowego w każdym nowym miesiącu) rozpoczynam hobbystyczną edycję artykułów astronautycznych, które znajdują się na polskiej Wikipedii.
Na pierwszy ogień leci artykuł o rakiecie Minotaur 1 ze względu na moje niesamowite wspomnienia z misji NROL-111 tej rakiety. Fakt faktem artykuł wygląda na ten moment tragicznie jeśli porównamy go z innymi językami jednak wierzę, że już po mojej interwencji się to zmieni :3
Informacje o moich edycjach będę publikować jednocześnie z newsami i informacjami o Śledziku więc tutaj nic się nie zmienia, a kto wie może kogoś również zachęcę do takich hobbystycznych edycji!