Edelweisski Wątek Kosmiczny

Edelweissische Nationale Stiftung to edelweisska fundacja na rzecz nauki, kultury, sztuki i historii... Już sama nazwa brzmi na tyle poważnie, że każdy kto przekroczy jej progi powinien sobie zdawać sprawę, że o błahych sprawach tutaj się nie rozmawia. Nie bądź jednak sceptycznie nastawiony, naukowcy, artyści i inne osoby pracujące w fundacji to bardzo sympatyczni ludzie i skorzy do pomocy.

Wcześniej fundacja znana pod nazwą Edelweissische Wissenschaftsstiftung (do 14 czerwca'22)
Awatar użytkownika
Damiano Robingren Stempel
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

A dzisiaj jestem tylko przelotem i informuję o zamknięciu całej strony cosmo.org.pl to była dość ciekawa przygoda, ale no niestety tak jak już wcześniej pisałem: brak ludzi chętnych do pomocy wykończył ten projekt, ponieważ zrobienie redakcji i chociażby zatrudnienie dziennikarzy jest niemożliwe przez to jak niszowy jest to temat w Polsce no i tutaj plan biznesowy w stylu NSF nie ma żadnej racji bytu xD

No ale nie smućcie się, ponieważ wszystkie pomysły, które miały być w cosmo zostały lub zostaną wdrożone w swoim tempie do śledzika (odliczanie do startów rakiet, bazy wiedzy itd) więc można powiedzieć, że wyszedłem na zero.
Damiano Robingren
Prezes firmy BAZTEK, Esperantysta
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Heinz-Werner Grüner Stempel
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Heinz-Werner Grüner »

Damiano á-la-Triste pisze: 29 października 2023, 23:02
A dzisiaj jestem tylko przelotem i informuję o zamknięciu całej strony cosmo.org.pl to była dość ciekawa przygoda, ale no niestety tak jak już wcześniej pisałem: brak ludzi chętnych do pomocy wykończył ten projekt, ponieważ zrobienie redakcji i chociażby zatrudnienie dziennikarzy jest niemożliwe przez to jak niszowy jest to temat w Polsce no i tutaj plan biznesowy w stylu NSF nie ma żadnej racji bytu xD

No ale nie smućcie się, ponieważ wszystkie pomysły, które miały być w cosmo zostały lub zostaną wdrożone w swoim tempie do śledzika (odliczanie do startów rakiet, bazy wiedzy itd) więc można powiedzieć, że wyszedłem na zero.
Z dwojga złego dobre i to! Życzę powodzenia w realizacji swoich marzeń związanych z tematem kosmosu!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Miało być za tydzień... wyszło dzisiaj! Śledzik wszedł w swój nowy wygląd dokładnie o godzinie 22:22 dostarczając mikronautom jeszcze lepiej przedstawione informacje ze świata kosmonautyki (wraz z przyszłościowym planem rozwoju) Dajcie koniecznie znać co sądzicie o nowym wyglądzie Śledzika!

Poprawiona responsywność ✅✅
Tooltipy 🛠️
Loadery do obrazków 🛠️
Redesign frontendu całej aplikacji ✅
Bazy wiedzy (ze specjalną dedykacją dla laików :D) ⏳
Mikronacyjna wersja śledzika ⏳

Github zaktualizowany, a już jutro wracam ze standardowymi newsami
Obrazek
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Herr Präsident BAZTEK, to wygląda przepięknie. Trafia do mnie te fioletowy odcień strony. Naprawdę wygląda to świetnie! Gratulacje!
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Taikonauci z misji Shenzhou 16 bezpiecznie powrócili na Ziemię po 5 miesiącach przebywania na chińskiej stacji kosmicznej Tiangong. Załoga całej misji składa się z Jinga Haipengina, Zhu Yangzhua i Gui Haichao, którzy zostali już zabezpieczeni przez chińską kontrolę naziemną. Przekazali oni kontrolę nad stacją nowo przybyłej załodze Shenzhou 17.

ObrazekKapsuła z załogą Shenzhou 16 chwilę po wylądowaniu

Będę bardzo miło wspominać tą misję ze względu na nabicie w sumie 100 000 wyświetleń na TikToku dzięki eksperymencie ze świeczką Shenzhou 16 była piątą załogową misją do Tiangong i ogólnie jedenastym lotem taikonautów w kosmos.

Źródło informacji: CNSpaceflight na X
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Oberhaupt

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Super wiaodmość. Ja bym chciał się jednak dowiedzieć dlaczego tajkonauci, a nie chinkonauci?
(-)Heinz-Werner Grüner
OBERHAUPT EDELWEISS
Obrazek Obrazek ..
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Heinz-Werner Grüner pisze: 31 października 2023, 22:39 Super wiaodmość. Ja bym chciał się jednak dowiedzieć dlaczego tajkonauci, a nie chinkonauci?
Cytując wikisłownik:
Taikonauta - zapożyczone od angielskiego taikonaut, oparte na wzorze astronauty i kosmonauty poprzez połączenie mandaryńskiego 太空 (tàikōng, „przestrzeń”) z greckim -naut („żeglarz” lub „podróżnik”).
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jürgen Voller Stempel

ODZNACZENIA

OBYWATEL

Post autor: Jürgen Voller »

Guten Tag po pewnej przerwie, Meine Herren! :) Cieszę się, że powróciłem :)) Ostatnio dotarła do mnie wiadomość, że Niemcy chcą stworzyć na swoich wodach terytorialnych pływającą platformę startową do transportu ładunków w kosmos. Czy moglibyśmy z nimi rywalizować jako tańszy przewoźnik (mam na myśli Polskę)? 😁
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Jürgen Voller pisze: 01 listopada 2023, 12:19 Guten Tag po pewnej przerwie, Meine Herren! :) Cieszę się, że powróciłem :))
Też się bardzo cieszę :3
Jürgen Voller pisze: 01 listopada 2023, 12:19 Ostatnio dotarła do mnie wiadomość, że Niemcy chcą stworzyć na swoich wodach terytorialnych pływającą platformę startową do transportu ładunków w kosmos. Czy moglibyśmy z nimi rywalizować jako tańszy przewoźnik (mam na myśli Polskę)? 😁
Szczerze nie wiem bo chyba nie posiadamy żadnej firmy specjalizującej się w tworzeniu platform startowych (szczególnie na wodzie), więc no przynajmniej w mojej opinii są to rynki na których nie posiadamy żadnych firm
Ostatnio zmieniony 01 listopada 2023, 19:27 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Chef-Raketenwerfer

ODZNACZENIA

Powiem Wam, że już od dłuższego czasu zastanawiałem się nad naprawą polskich artykułów o kosmonautyce, które znajdują się na Wikipedii i szczerze myślę, że w wolnych chwilach mógłbym przerabiać artykuły w taki sposób by przysłowiowy Kowalski mógł cieszyć się dobrą i aktualną wiedzą dotyczącą jakiejś rakiety. Tak więc z okazji pierwszego dnia miesiąca (i moją małą tradycją na spróbowanie robienia czegoś nowego w każdym nowym miesiącu) rozpoczynam hobbystyczną edycję artykułów astronautycznych, które znajdują się na polskiej Wikipedii.

Na pierwszy ogień leci artykuł o rakiecie Minotaur 1 ze względu na moje niesamowite wspomnienia z misji NROL-111 tej rakiety. Fakt faktem artykuł wygląda na ten moment tragicznie jeśli porównamy go z innymi językami jednak wierzę, że już po mojej interwencji się to zmieni :3

Informacje o moich edycjach będę publikować jednocześnie z newsami i informacjami o Śledziku więc tutaj nic się nie zmienia, a kto wie może kogoś również zachęcę do takich hobbystycznych edycji!
Damiano Robingren
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fundacja Narodowa”