NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Źródło informacji:
John Holland na 𝕏
Talk of Titusville na 𝕏
Robię to już od... 25 kwietnia 2023 roku no w każdym razie kupa czasuJürgen Voller pisze: ↑18 czerwca 2024, 16:33 Cieszę się, że Herr Chef Raketenwerfer rozpowszechnia u nas wiedzę
Nijak, próbki wracają i część z nich zostanie udostępniona naukowcom dokładnie tak jak w przypadku Change'5 więc jak pojawi się jakaś wartościowa praca naukowa na temat tych próbek to koniecznie dam znać, bo przypominam, że w próbkach z Change'5 na księżycowym regolicie odnaleziono drobinki księżycowego złota, które rzeczywiście było złotem co potwierdziło badanie pokładowym spektrometremJürgen Voller pisze: ↑18 czerwca 2024, 16:33 A jak sprawy u Chińczyków?
Wiem, że ostatnio wylądowali po ciemnej stronie księżyca )
Czyli co, zapowiada się gorączka kosmicznego złota, tak za 50-70 lat?Damiano Windsachen pisze: ↑18 czerwca 2024, 20:01Robię to już od... 25 kwietnia 2023 roku no w każdym razie kupa czasuJürgen Voller pisze: ↑18 czerwca 2024, 16:33 Cieszę się, że Herr Chef Raketenwerfer rozpowszechnia u nas wiedzę
Nijak, próbki wracają i część z nich zostanie udostępniona naukowcom dokładnie tak jak w przypadku Change'5 więc jak pojawi się jakaś wartościowa praca naukowa na temat tych próbek to koniecznie dam znać, bo przypominam, że w próbkach z Change'5 na księżycowym regolicie odnaleziono drobinki księżycowego złota, które rzeczywiście było złotem co potwierdziło badanie pokładowym spektrometremJürgen Voller pisze: ↑18 czerwca 2024, 16:33 A jak sprawy u Chińczyków?
Zdecydowanie, ale na pewno nie na Księżycu. Osobiście celuję w wykorzystanie materiałów z asteroid chociaż moim zdaniem największym problemem wydobywania materiałów z asteroid jest to, że nie ma na ten moment ekonomicznego uzasadnienia takich prób. Zapotrzebowanie na zasoby asteroid wzrośnie dopiero wtedy, gdy pojawi się w przestrzeni kosmicznej zapotrzebowanie na te zasoby bo import żelaza, złota, platyny itp. na Ziemię nie jest ekonomicznie opłacalne chociaż z drugiej strony, jeśli zbudujesz kolonie orbitalne lub nawet zakład produkcyjny w kosmosie to wtedy masz zapotrzebowanie na podstawowe zasoby, takie jak woda lub węgiel, które da się pozyskać z asteroid no i wtedy ma to jakiś większy sens ekonomiczny.Heinz-Werner Grüner pisze: ↑18 czerwca 2024, 20:16Czyli co, zapowiada się gorączka kosmicznego złota, tak za 50-70 lat?Damiano Windsachen pisze: ↑18 czerwca 2024, 20:01Robię to już od... 25 kwietnia 2023 roku no w każdym razie kupa czasuJürgen Voller pisze: ↑18 czerwca 2024, 16:33 Cieszę się, że Herr Chef Raketenwerfer rozpowszechnia u nas wiedzę
Moim zdaniem wojna, a tym bardziej ta kosmiczna nam nie groziJürgen Voller pisze: ↑19 czerwca 2024, 20:22 No cóż, przypomina mi się rozdział książki Zychowicza i Bartosiaka "Nadchodzi III wojna światowa" o wojnach w kosmosie
Obyśmy tylko jakiegoś Aliena nie spotkali gdzieś tam
No i dobrze że o tym teraz myślą, bo średnio widzę robić to tuż po fakcie kiedy będziemy już na Księżycu...Jürgen Voller pisze: ↑19 czerwca 2024, 20:22 Ostatnio słyszałem, że ONZ się spotkała w Wiedniu i że rozmawiają o eksploracji naszego naturalnego satelity oraz prawdopodobnie o podziale tegoż tortu
No i dlatego właśnie Starship ma być wielką tarczą, która ochroni ludzi przed takowym promieniowaniemJürgen Voller pisze: ↑19 czerwca 2024, 20:22 btw Okazuje się, że podróż załogowa na Marsa skończy się dializami w drodze powrotnej, bo ludzkie nerki nie są przystosowane do promieniowania kosmicznego.
Nie wiem nie znam się na polityceJürgen Voller pisze: ↑20 czerwca 2024, 21:14 No cóż, pokój jest rzeczą cenną, ale kosmos jest traktowany w prawie międzynarodowym tak jak wody międzynarodowe i wszyscy wiemy, że nie zapobiegło to zdobyciu panowania nad oceanami i morzami przez Wielką Brytanię oraz próbami przejęcia kontroli nad nimi przez taką III Rzeszę, Włochy Mussoliniego czy Cesarstwo Wychodzącego Słońca.
Niestety, historia może się powtórzyć...
Rosja Putina czy ChRL mają co i rusz problemy, by współpracować z Zachodem (oraz vice versa z oczywistych powodów).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości