Zdecydowanie przesadzasz, loty w kosmos są względnie bezpieczne (chociaż to zależy której firmy, bo przy lotach z Virgin Galactic masz najwięcej rzeczy które mogą się popsuć) ale ostatnia śmierć z powodu lotu kosmicznego miała miejsce w 2014 kiedy to VSS Enterprise rozleciał się w powietrzu :/Heinz-Werner Grüner pisze: ↑07 lipca 2024, 09:42Nie macie czegoś takiego, że jak się nie czuje gruntu pod nogami to jest lekka niepewność? Najgorsze dla mnie uczucie, gdzie miałbym zawał murowany to jakbym w glębinach morskich ujrzał coś co przypomina kaszalote długością... Umarł i już...Jürgen Voller pisze: ↑06 lipca 2024, 21:47 No cóż...
Kiedyś okręty były z drewna, ale ludzie z żelaza
Teraz wszystko na odwrót
Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Damiano Robingren • Stempel
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Re: Edelweisski Wątek Kosmiczny
- Jürgen Voller • Stempel
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
No fakt,bywa różnie i zawsze coś się może popsuć, jak to z elektroniką. Jednak fortuna sprzyja odważnym
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Edelweisski Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Już dzisiaj odbędzie się niesamowity start europejskiej rakiety Ariane 6, która w ramach swojego startu wyniesie kilkanaście małych ładunków (cubesaty itp) i będzie miała okazję sprawdzić się po raz pierwszy w locie! Jeśłi cokolwiek pójdzie nie tak to będzie to powtórka z pierwszego lotu rakiety Ariane 5, która w 1996 roku nie zdołała wykonać swojego pierwszego satelity na niską orbitę okołoziemską. Chociaż co ciekawe pierwszy lot rakiety Ariane 5ECA (a bardziej jej wariantu), który odbył się w 2002 roku również zakończył się niepowodzeniem. Zobaczymy więc czy wielka "klątwa pierwszych lotów rakiet Ariane" dopadnie i rakietę Ariane 6 xD
Dostaliśmy informacje, że w ramach standardowych operacji przygotowawczych rakietę Ariane 6 do lotu rutynowe kontrole sprzętu wykazały niewielki problem w systemie zapisu danych. ArianeGroup informuje, że problem został on już rozwiązany.
Źródło informacji:
ESA na 𝕏
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Myślę też, że mogę Was pozytywnie zaskoczyć moją transmisją z tego niezwykłego startu, która zaczyna się równo z tą od ESA o godzinie 20:30!
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Pierwszy lot rakiety Ariane 6 już za 83 minuty, czas podążać za tradycją pierwszych startów rakiet Ariane!
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Jeszcze dzisiaj wszystko opiszę na temat Ariane 6!!Heinz-Werner Grüner pisze: ↑12 lipca 2024, 09:15 Myślałem, że to trąba powietrza, o której wczoraj trąbili w radio.
- Joachim Cargalho • Stempel
- Faktotum
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL
Rakieta niby była widziana na polskim niebie. Widok bardzo fajny przy okazji awarii silnika. Ktoś widział na żywo?
- Chef-Raketenwerfer
-
ODZNACZENIA
Ja widziałem bo specjalnie się ubrałem po streamie żeby zobaczyć opary, jednak zauważyłem coś lepszego ale lepiej widać było w innej części polski oto zdjęcie od mojego ziomeczka:Joachim Cargalho pisze: ↑12 lipca 2024, 11:43 Rakieta niby była widziana na polskim niebie. Widok bardzo fajny przy okazji awarii silnika. Ktoś widział na żywo?
PRZYSIĘGAM WSZYSTKO O ARIANE 6 BĘDZIE JESZCZE DZISIAJ!!!
a tutaj przelot w Stallarium:
- Heinz-Werner Grüner • Stempel
- Oberhaupt
-
ODZNACZENIA
OBYWATEL